Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Ez Anglia

McCl@ne | 2007.11.14. 12:15 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 13 hozzászólás

This is England

Az angolok kurva jó filmeket csinálnak. Vegyük csak a Trainspottingot, mindenki látta, mindenki szereti, pedig az csak a jéghegy olvadozó csúcsa! Ott a The Football Factory, ami pl. sokkal közelebb áll a szívemhez, mint a kedvenceim legtöbbje, de említhetném a populárisabb szekció élvonalából a méltán hírhedt Guy Ritchie filmeket is!
Most itt a This is England, a semmiből jött, felhajtás nélkül és valószínűleg úgy is fog eltűnni, de előbb -remélhetőleg- megvitatjuk. Tényleg nagyon sajnálom, hogy nem 10-15 évvel korábban hozta össze Shane Meadows író-rendező ezt a profi anyagot, mert akkor mára a sínek mellett gyalogló srácokkal, vagy éppen fölöttük uralná a dobogót!

Korképet, korrajzot festeni mindig nehéz feladat lehet, főleg ha belekeverünk morális kérdéseket is és nem csak egy tablót rajzolunk zsírkrétával. A This is England fő vonala nem az évjárat és a helyrajz szánkba rágása, nem tukmál ezerszer látott-hallott formulákat és nem egyszerűsít. Ahelyett, hogy a korai '80-as évek minden búját-baját a nyakunkba rogyasztaná, egyszerűen fog egy kisfiút, a 12 éves Shaun-t, és elmeséli néhány hetét. Shaun magának való srác, akit egy iskolai incidens után néhány skinhead mellé sodor a sors, a gyors barátkozást még gyorsabb átalakulás követ, majd jön az elkerülthetetlen konfliktushelyzet, amiről értelemszerűen nem nyilatkozom.

Már a főcím is meggyőző: a teljesen véletlenszerűnek ható koridéző képsorok (van itt a Knight Rider-től az aktuális divatot firtató borzalmakig minden!) egyvelege észrevétlenül fekteti le a következő másfél óra hangulatát, ragad ki a jelenből és így már zökkenőmentesen érkezünk a '80-as évek punk-skinhead arcai közé. Hogy a kép teljes legyen, a soundtrack -azóta már beszerzés alatt!- már megint egy olyan gyöngyszem, amit gondolkodás nélkül felszavaznék a legjobbak közé, de ugye ezt nem ragozom, zenéről beszélni... Szóval válogatott finomságok, tanítani kellene az elhelyezésüket is, minden alkalommal tökéletesen passzol a szövegviláguk és hangulatuk a látottakhoz. [Külön öröm, hogy az igényes feliratnak köszönhetően a dalszövegek is olvashatóak voltak!]

Apropó látottak! Nem akarok itt ilyen címszavakra bontottan elemezgetni, nem érezném az enyémnek, de azt szokták mondani, hogy az a jó operatőri munka, amit nem veszel észre! Hát -azon túl, hogy ez egy baromság- annyival kiegészíteném, hogy akkor az operatőri munka a jónál kezdődik, ez meg totálisan fasza! (sic!) Főleg arcközelikkel operáló megoldások váltják egymást, a viharos érzelmek filmje ez, minden tökéletesen átjön, és ez igaz a film minden megoldására: szinte ömlik ránk az élmény a képernyőről, minden mondatot értünk és megértünk, minden motiváció tiszta! Nyoma sincs a csapongóan és zagyván tipikus amerikai drámakönyveknek, itt a minimálkarakterek (pl. Shaun özvegy anyja, vagy a skinhead Woody karaktere) is tökéletesen hozzák a szerepüket, rövid szereplésükkel is sokat adnak a hangulathoz. Ide kapcsolódik az egyik kedvenc jelenetem a filmből, talán spoiler, de nem igazán veszélyes:
Miután Shaun eltölt egy napot újdonsült skinhead haverjaival, hazaérkezve anyja meglepetten tapasztalja, hogy fia nemcsak, hogy megkopaszodott, de új ruhákat is kapott (Ben Sherman-t, ha ez mond valakinek valamit)... Jön a kötelező formula, a dühödt anyatigris másnap a skinek törzshelyéül szolgáló kávézóba ront fiacskájával, ám itt jön a meglepi! Hisztis kirohanás helyett köszönetet mond Woody-nak, amiért védelme alá vette a fiát, és bár nem kimondottan lelkes a hajvágás miatt, láthatóan boldog, mert fia már egy közösség tagja, tartozik valahová. Az aggódásba vegyülő felszabadulás kombinációja láttán azonnal a nézőben azonnal kihúnynak a kételyek, a sablonok itt nem működnek, ez a film olyan, mint az élet. (spoiler vége)

Mindehhez az is kell természetesen, hogy elfogadjuk: az Amerikai História X hazudik. A skinheadek ugyanis -a Norton film minden igyekeze ellenére- nem többszázfős hordába tömörült könyörtelen állatok, hanem emberek, elvekkel, tervekkel, motivációkkal. Persze lehet jönni, hogy nem a film torzít, hanem az elmúlt 20 évben változtak meg a dolgok, de ez másodlagos. Igenis felelős dolog képet festeni "szélsőséges" csoportosulásokról, igenis súlya és eredménye lehet egy ilyen megnyilvánulásnak.
Végeredményben ez a film mégiscsak egy dráma, klasszikus története az ártatlanság elvesztésének, korképbe és társadalomkritikába oltva. Így a leszűrhető tanulság és a konklúzió is helyet kapott a történet végén, de oly mértékben kerülve a szájbarágást, hogy könnyen elhiszem: ahány néző, annyiféleképpen csapódik le a lényeg. Ezért lenne jó, ha többen is megnéznétek, tipikusan az a film, amiről érdemes dumálni, de sajnos az előzmények ismeretében erre elég kevés esélyt látok (gondolok itt arra, hogy rétegfilmeket érintő "kritikáim" után jópáran jelzik, hogy beszerzik az említett darabot, de az írások utóélete ennyiben ki is merül... sajnos).

Mindenesetre rajtam már nem múlik a dolog, ha valakit érdekel a film, tudja, hogy hol találja meg, ha nem, hát kérdezzen, azért van ez a fórum. Ismételni tudom csak magam: remélem, hogy felkeltettem az érdeklődést, a célom ez volt, nézzünk picit olyasmit is, ami nem a Transformers-Die Hard-Fűrész vonalon teng-leng, hanem egy kortárs szerzői munka, önkifejezés.
A sztori ugyanis önéletrajzi ihletésű, a rendező saját tapasztalatait osztja meg velünk. Ha engedjük neki...

Update: Itt is frissítek, találtam egy nagyon klassz számot a film OST-jén, megosztom Veletek, remélem tetszeni fog: Ludovico Einaudi: Fuori Dal Mondo! Nyilván jobban üt a film ismeretében, de azt nem töltöm fel, ha nem baj:D

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 14:25

Hozzászólások

razak
1 | razak 2007.11.14. 12:53
Azért azt tegyük hozzá,hogy ez a film a skinheadekről az Amerikai História X pedig a náci skinheadekről(alias Boneheadek)szól.Itt pont azt a törésvonalat hangsúlyozzák ki,amikor ezeknek a többnyire apolitikus munkáskölyköknek egy részét beszippantja a politika főleg a National Front. Már nem "csupán" a gazdag pakisztániak elnáspángolása a szórakozás,hanem minden nem fehér-angol és bevándorló ellen elszabadulnak az indulatok egy jelentős részében ennek a(valaha egységes és rasszizmus mentes)szubkultúrának tagjai között.Amúgy meg korrekt kis kedvcsináló lett,annak aki nem látta volna még eme gyöngyszemet.:)A zenéjét iletőleg is csak csatlakozni tudok,aki szereti a SKA és Punk stb. stílust az szerezze be a soundtrack albumot.
2 | padavan 2007.11.14. 13:48
Az X vége a legszebb. A kissrác elkezd normális életet élni, erre egy politikailag korrekt áldozat megöli. Nesze neked. Hatalmas mondandója volt akár ennek az egyetlen jelenetnek is.

Egyébként egyre jobb témákat dobsz fel, most már erősen rivális kategóriában vagy, szóval nem fogok kommentelni nálad többet. :D (CSAK VICC VOLT)
McCl@ne
3 | McCl@ne 2007.11.14. 14:27
pada:D
Nem áll szándékomban senkivel konkurálni, filmekről akarok beszélgetni, ez minden. Kissé erőlködve, ezt elismerem, de ez pl. megérne egy alapos kitárgyalást!
Az X ferdítései és nagyvonalúan kezelt bakugrásai olyan szinten beütöttek nálam, hogy szabályosan kikeltem magamból a film láttán. Még egy strigula a butaság és hiszékenység falán, mert ismét a legegyszerűbb módon lettek a tömegek megvezetve: hatásvadászattal. Pedig annak egy ilyen jellegű filmben semmi helye...
"Bazzz, nézd maj' meg a Zamerikai história ikszet, mer' baszki abba ölnek! Tiszta kemény film, mongyák benne a niggernek, hogy harapjá' a patkára!"


razak: Teljesen mindegy, hogy bone- avagy skinhead, legalábbis a mondandóm szempontjából. Én a filmek véleményformáló/torzító szerepéről és az ezzel járó felelősségről beszélek, aminek az egyik leggyalázatosabb példája a sokszorosan túlértékelt Amerikai História X.
McCl@ne
4 | McCl@ne 2007.11.20. 07:14
Ma megnézem megint! Ti meg kapjátok be!;-)
5 | Pyrogate 2007.12.02. 02:23
azért a végén itt is kicsit furcsa lett a vége
SPOILER:
kíváncsi vagyok te miként értelmezed az angol zászló tengerbe hajítását. Az oké, hogy rájön h a fajgyűlölet baromság, mert milky a haverja volt, és sokkal fontosabb a társaság, h tartozol valahova. Szal kicsit GSH-os volt, mint ha megtért volna. Vagy fáradt vagyok már?
McCl@ne
6 | McCl@ne 2007.12.02. 10:51
Már fáradt vagy: szó sem volt arról, hogy a kissrác rájött volna, hogy a fajgyűlölet rossz, vagy bármi ilyesmi, hiszen pont azt a részét élvezte láthatóan a legjobban, emlékezz csak a jelenetre a boltban!
Egyszerűen arról van szó, hogy összezavarodott és ez a zavarodottság rosszul vetült le, nem az eszmébe vetett hitét veszítette el -ugyanis az soha nem volt neki-, hanem a társasága ölt bizalmát. Arra jött rá, hogy megint nem tartozik sehová, két szék közé esett, esetleg arra jött rá, hogy a hangzatos (és tegyük hozzá:javarészt helytálló) eszmék is hamisak, mert pont a hangoztatójuk nem tartja magát hozzá, hisz' egyszer már befogadta Milky-t, aki ráadásul angolnak is vallotta magát, ezek után pedig a történtek minimum nem a következetesség jegyében zajlottak!

Tulajdonképpen a rasszista/nacionalista megnyilvánulások szinte semmiféle konkrét szerepet nem játszanak magában a történetben, valószínűleg a sátánizmus vagy éppen bármilyen szekta is megtette volna, így ez a vonal "csak" a kor és helyrajz része, nem a történeté. Az ugyanis a hovatartozásról szól, bár ez láthatólag lejött.
Éppen azért kell óvatosan figyelni a filmet, mert becsapós a vége, legalábbis szerintem. Biztos vagyok benne, hogy nem a nacionalista érzelmektől fűtött főszereplőkre mond egy hangos "Nem!"-et a rendező, hanem a zavarodottságról próbál értékelhetően számot adni. Ezt támasztja alá az is, hogy bár a szélsőséges kirohanásokban azért érezhetően állást foglal (a megfelelő helyen, a józan ész elvén), az alapfelütést ("This is England, this is England and this is England" monológja a kopasznak) semmilyen formában nem kritizálja, legfeljebb azt, hogy pont a legfőbb szószóló bukik el egy nő miatt.

Szóval szerintem erről van szó, bár a tévedés jogát fenntartom.
7 | Pyrogate 2007.12.02. 22:54
huhh hát tényleg fáradt voltam, nem sikerült kifejeznem túl jól magam

"arra jött rá, hogy a hangzatos (és tegyük hozzá:javarészt helytálló) eszmék is hamisak, mert pont a hangoztatójuk nem tartja magát hozzá"

ezt aláírom, ebben tökre igazad van (vagyis én is ezt gondolom). De pont erről szól az egész film, hogy megmutassa: az embereknek nem csak egy oldaluk van: ha skinhead, akkor nem egy ostoba fasz aki csak megy a dolgok után, hanem vannak érzelmei, van társasága, csinál hibákat, eltér az eszmétől stb, emellett azt is bemutatja, h mennyire nem egységesek a szélsőségesek.

A rasszizmust tényleg kár belekeverni, rosszul fejeztem ki magam: hiszen az egészben nem is volt igazán rasszizmus, csak idegedgyűlölet, amit a haza védelme táplált. A kölyök szerintem a baszakodást élvezte, nem konkrétan a pakikkal való kiszúrást.

Így utólag úgy gondolom, hogy a zászlót azért dobja a tengerbe, mert azt kopasztól kapta, akiben elég nagyon csalódott.

Viszont a régi társaság megmaradhatott, hiszen azok befogadták őt, és bár a vezetőjük "kígyó", mert nem védte meg a Milkyt, azért mégiscsak rendes volt, ahogy felkarolta, ahogy barátkozott vele, ahogy bevitte a jóba:)
McCl@ne
8 | McCl@ne 2007.12.03. 08:34
Így van. Tehát rossz nyomon jár az, aki egy rasszizmusról szóló filmet látott, mert ahogy le is írtad/írtam, ez egy dráma egy fiúról, aki ide-oda sodródik a '80-as évek Angliájában, az eszmék a korképhez kellenek, a sztori nélkülük is él és virul.

Egy kis adalékinfó: a Shaun-t játszó srác-ot kivágták az iskolai színjátszókörből a viselkedése miatt, ami valószínűleg édesanyja elvesztésének tudható be (a forgatást megelőző évben halt meg). Illetve a srác 5 fontot kért előre a rendezőtől, csak azért, hogy megjelenjen a szereplőválogatáson, így Meadows azonnal fiatalkori önmagára ismert és gond nélkül megtalálta a főszereplőjét!
9 | Pyrogate 2007.12.03. 13:40
A rasszizmust véletlen kevertem bele, bár a korkép mellett maga a nacionalizmust is felvázolja szerintem a történet: sokan fröcsögnek, hogy mennyi ultrabutál idióta van, és lám: emberek, akik szórakoznak is (ugye, az elején), de azért sok múlik az irányítón. IGaz, ez csak mellékszál, az egész valószínűleg - ahogy te is mondtad - a kor ábrázolásához kellett: a háborúk, Thatcher, skinek, stb. Ez volt akkoriban

A zenéje meg brutáál jóó:)
10 | Pyrogate 2007.12.03. 13:42
A végén ott volt, hogy az anyja emlékére, de a többit nem tudtam! Nem semmi ahogy a srác játszott...
konrad
11 | konrad 2007.12.05. 20:46
Ez az ismertető korrekt lett. Én még beleírtam volna azt a "brutális" angol akcentust, amelyet néhol nem is értettem. Beszarás volt:)

A zászlós kérdés: szerintem Shaun nem a "mítoszokkal" történő leszámolás miatt hajította a tengerbe a zászlót, hanem az édesapja miatt. Piciny, 12 éves fejében csak az apja jelentett valamit - attól függetlenül, hogy egy nem neki való társaságba keveredett - és rájött arra, hogy apa a nagy semmiért halt meg, a Szent-György keresztes zászló égisze alatt.


McCl@ne
12 | McCl@ne 2007.12.07. 02:57
konrad: Tény, hogy nem tértem ki mindenre és bizony a film egyik legnagyobb erőssége a nyelvezete! A kissrác hangja is kurva jó, Combo-é is üt, vagy pl. Woody-é, akit qrvára nem lehet megérteni...

Öröm hallgatni a filmet, aki pedig angol filmet szinkronnal néz, nem tudja, hogy mit veszít... Kíváncsiságból belenéztem a Football Factory DVD-n a magyar szinkronba, hát majdnem elsírtam magam, kb. olyan, mintha egy fél filmet néznél.
Bár a This is England-et ez a veszély nem fenyegeti, mert valószínűleg meg sem fog jelenni itthon.
Porker
13 | Porker 2007.12.14. 22:22
:)

látom már fórum sem kell, hisz az eszmecsere áttevődik a blogkommentekhez:)

100% tisztelet azoknak akik megnézték és megértették a filmet.A zenéről annyit, hogy lehetett volna több Oi! benne, és a UK Subs-t is lehetett volna hanyagolni, lehetett volna oda más számot is találni.

Egyéként hónapokkal ezelőtt nyitottam egy topikot.Oda lehetne firkálni...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.