Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Nem csak a húszéveseké a világ...

McCl@ne | 2007.12.12. 20:51 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 6 hozzászólás

Tizenhárom


Másvilág

Tengerentúli film, tengerentúli tinédzserekről, legyint a rutinos néző, miután elolvassa a tartalmat, amit hitelesség -és nem lustaság- címszó alatt gyorsan idemásolok, mondjuk a port.hu-ról:
"Tracy okos, jól tanuló tizenhárom éves lány. Egyszer csak minden megváltozik körülötte. Pedig csak a kamaszkor törvényszerűségeinek próbál megfelelni, fiúkkal ismerkedni, új barátnőket szerezni, de egyben kitűnni a tömegből, önálló egyéniségnek lenni. Az iskola legmenőbb csaja, Evie megmutatja neki az arrafelé vezető utat. Vezetésével Tracy egyre mélyebbre merül a drogok, a piti bűnök, a korántsem ártatlan szexuális játszadozások világában. Tracy édesanyja egyre növekvő aggodalommal figyeli a lánya viselkedésében bekövetkezett változásokat."

Miután ezen átrágod magad, őszintén, mire gondolsz? Hogy mit adnak a másikon, mert már megint egy tanmese, amivel a szádbarágnak minden létező közhelyet a fiatalkori nehézségekről és az esetleges megoldásaikról. Kliséhalmazra számítasz, ismered már a dörgést. És elárulom: a film ilyen téren nem is okoz meglepetést! Mégis mi a francot lehetne elmondani vagy megmutatni 13 éves lányok eltévelyedéséről, legalábbis olyasmit, aminél nem láttál, tapasztaltál de minimum hallottál 10-szer különbet? Hiszen mindenkinek a könyökén jön már ki ez a "mai fiatalok" szöveg, tudjuk nagyon jól, hogy mi -és most a saját korosztályomról beszélek- sem vagyunk ugyan túl öregek, de már a mi szemünk is kikerekedik, amint a fülünkbe jut, hogy melyik gyerek hány évesen döntötte meg éppen a "seggrészegre iszom magam a sulibulin" verseny aktuális helyi rekordját... Szóval a dolog újdonságtartalma kb. a tévéreklámokéval vetekszik ("A mi mosóporunk a legjobb!";"Megéri nálunk hitelt felvenni!"), de akkor miért is ajánlom mégis ez a filmet mindenkinek?


Girl-power!

Úgy tűnik, az utóbbi időben sikerrel fogom ki azokat a darabokat, ahol a gyerekszínészek bealáznak (szinte:"Combo") mindenkit, és tessék: a Tracy szerepét játszó Evan Rachel Wood játéka olyan elemi erővel ragadja meg -a nyakánál- a nézőt, hogy minden kritikus ponton vele együtt szenvedsz és örülsz, átjön a kábulat és a csalódottság, minden érzés hajszálpontos! Ehhez hozzá kell azért tennem, hogy a filmet eredeti hang és felirat párosításával néztem, kezd ez a felállás állandósulni, ugyanis minden egyes megtekintett film csak ennek a malmára hajtja a vizet, szóval ha valakinek a szinkrontól feláll a szőr a hátán, akkor ne rajtam verje a port!
A Tracy barátnőjét alakító Nikki Reed játéka is csont nélkül hozza amit kell, mondhatnám azt is, hogy feltűnésmentesen teszi a dolgát, ami itt kifejezetten előnyös: ebbe a filmbe botorság lett volna sok húzónevet/fiatal tehetséget pakolni, még így is említést kell tennem a Tracy anyját játszó Holly Hunterről, akinek a jellemzésére már nem kerítek sort, mert mézesmázos ömlengéssé varázsolná ezt a blogbejegyzést.
Szóval a csajok a helyükön vannak, kezdődhet a hullámvasút, mert a tartalom nyilván ilyesmit ígér.


Csajok a csúcson

Hogy azért a szemellenzősség vádja se érjen, jöjjenek a negatívumok, úgysem a film tökéletessége miatt szántam neki egy bejegyzést! Sajnos a forgatókönyvírók kényelmessége egészen a mű végéig kitart, ahol is végül sikerül szépíteniük az összképen azzal, hogy a kiszámíthatóságától üvöltő befejezésváltozatot sikerül elegánsan elkerülni egy csendes levezetéssel... De ahogy már írtam, itt nem is a klisékkel van a baj, arról az élet tehet, mindannyian ugyanúgy vadulunk, mindannyian ugyanazokat a hülye hibákat követjük/követtük el, ezen sokat variálni nem lehet. A hiba itt a mértékletességgel van, illetve annak a hiányával: azért az egyik napról a másikra drasztikus jellemváltozáson áteső kislány már önmagában is kérdőjelért üvölt, de hogy mindez gyakorlatilag napok alatt oda juttatja, hogy ilyen fiatalon drog- és alkoholfüggő lesz, nos, azt azért itt-ott megmosolyogtam. Sokat enyhít ezen a túlkapáson, hogy külvilágot nem úgy látjuk, ahogy saját magunkat látnánk egy tükörben: nem tátott szájjal bámulnak az ámulattól, hogy "Te jó ég, mi folyik itt?!", hanem élik tovább az életüket. Mert a film erről szól: nem figyelnek ránk, nem törődnek velünk, vagy ha igen, akkor nem akkor, amikor kellene. Ezt nem saját tapasztalatból mondom, szerencsére a szüleim mindig ott voltak, ha kellett, ha nem, de bizonyára nem kellene messzire mennünk, hogy találjunk ellenpéldát.
És egy ilyen szituációban könnyen előfordulhat, hogy a feltűnési vágy és a kitörés utáni sóvárgás egy hamis képet tol az arcunk elé: úgy leszünk valakik, ha olyanokká válunk, mint a többiek! Mondanám, hogy gyereklogika, de sajnos nem az, pedig jó lenne, ha kinőhetné mindenki.
Nem. Ez a valahová tartozáshoz a belépőnk.
(Itt kérek meg nagyon szépen mindenkit, hogy ne árasszák el a blogot olyan kommentekkel, hogy "márpedig ez nem is így van, mert mi tök jó társaság vagyunk és nem akarunk kitűnni!", mert egyrészt tudom, hogy vannak kivételek, másrészt Ti is tudjátok, hogy igazam van;-)


Apropó

Igen, ennek a bejegyzésnek az is van. Már a film előtt megfogadtam, hogy kap egy külön felszólalást, ha a színvonala legalább a közepest eléri! Óriási szerencse, hogy ettől függetlenül a jó és a kiváló között mozog, maradandó élményt adott, és végre valami olyasmit láthattam, amire azt mondom: igen, ez tanulságos volt. Levonom én is a saját konklúziómat, lehet, hogy kicsit hülyén veszi majd ki magát, de erre való a blog: a film mondandója nem az, hogy milyen eltorzultak a mai fiatalok. A film ezt egyetlen jelenetében sem állítja és én sem teszem: személyes tapasztalatból mondom, hogy nemhogy semmi baj nincs a mai fiatalokkal, de akadnak köztük olyanok, akik szégyenszemre köröket vernek néhány korunkbelire, akár intelligencia, akár érzelmi hányados tekintetében. Ha ez a másfél óra a beteg fiatalságról szólt volna, akkor egy közepesen fárasztó agymosásnak csúfolnám csak, de szó sincs ilyesmiről. A világ beteg, mert rohan. A fiatal nem a többi fiatal miatt érzi azt, hogy nincs választása, hanem azért, mert nincs, aki elmondja neki: legyél az, aki csak akarsz, legalábbis ha képes vagy rá. Tudom, tudom, mekkora klisé már, de bazdmeg, ha valamikor van rá esélyed, hogy megválaszd az utat, akkor az a -kissé talán szerencsétlen- 13.

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 21:14

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2007.12.12. 21:22
erről a filmről még nem is hallottam
mellesleg a 13as színészek kb. 15ösök gondolom (kép alapján). A filmről nem tudok véleményt mondani csak a szokásos: már megint felkeltetted az érdeklődésem baszki. Csak most jönnek a Zh-k...:D
McCl@ne
2 | McCl@ne 2007.12.12. 21:25
Ja, most csekkoltam az imdb-n, a főszereplő úgy 16 lehetett, amikor forgatták a filmet, de végülis tökéletesen mindegy, vannak benne jelenetek, amiket szerintem jogi okok miatt még talán szülői felügyelettel/beleegyezéssel sem csinálhattak volna meg, szóval nem hiszem, hogy volt más választásuk. Értékéből semmit nem von le.

ZH-k után pótold be szerintem, nem árulok zsákbamacskát!:D
Meg is veszem, amint a szemem elé kerül valahol! (többszörnézős a főszereplő csaj miatt!)
Dealer
3 | Dealer 2007.12.12. 21:36
BA

Nem, itt most nem a "Besorolás alatt" a jelentése, ha a korhatárról van szó, hanem a "Beszerzés alatt"... :-) Szintén felcsigáztál, úgyhogy adok neki egy esélyt. Félelmetes amúgy, de totál magamra ismertem a bejegyzés elején, mert nem egyszer fordítottam el a fejem a film felől, pedig volt már utamban párszor. :-)
Kanduhrka
4 | Kanduhrka 2007.12.13. 02:39
A film nekem is tetszett(meg is vettem egy-két éve eredetiben még első nézés előtt)- bár ezt említettem a film topicjában -, a kritika pedig jóra sikerült, kár, hogy kihagytad a zene kivesézését. pl, annál a rséznél, amikor ledobja a zoknijait, vagy, amikor betépnek és táncolnak és víz locsolja őket.
Kanduhrka
5 | Kanduhrka 2007.12.13. 02:41
Ja, a film történetét a képen jobboldali Nikki Reed szolgáltatta, saját élmények és tapasztalatok alapján.
McCl@ne
6 | McCl@ne 2007.12.13. 11:33
Kanduhrka: köszi a plusz infót! A zene nálam gyakran kimarad, amúgy teljesen érthetetlenül, mert a legtöbb kedvencem soundtrackje ott figyel vagy az igazi vagy a virtuális polcomon... Szóval jogos, tényleg nagyon jó számok mennek alatta, ilyen típusú filmnél ez mondjuk elvárható!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.