Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Képeslapok a szerelemről

McCl@ne | 2007.12.28. 13:30 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 6 hozzászólás

Atonement - Vágy és vezeklés


Lassan, de biztosan fogynak az 'A'-kategóriás filmek, amik még hátravannak az idei mezőnyből. A mostani darab az előzetese alapján még nem vívta ki a must see kategóriát, legalábbis nem volt sürgősségi listán, jók ezek a történelembe oltott vadregényes szerelmi sztorik, de a Hosszú jegyesség olyan magasra pakolta a mércét, hogy az érdektelenség maradt csak osztályrészül az utána próbálkozóknak. Abban a filmben ugyanis minden a helyén van, olyan szintű kohéziója a látványnak és a hangnak, hogy a színészi játékot a tökéletessége ellenére is csak másodsorban lehet említeni, így aztán elmondható, hogy a mérce magasan, a szitu nem egyszerű.
Párhuzamot vontam a két film között, pedig el sem mondtam, hogy miről is van szó: angol birtokon a gondnok srác (James McAvoy -már említettem, hogy jegyezzük meg ezt a nevet és tessék!) és a gazdag lány (Keira Knightly) egymásba szeretnek, ám ahelyett, hogy felesleges köröket futtatnának velünk a társadalmi különbségek okán, egy egész más jellegű problémával kell szembenéznünk: a lány 13 éves húga meglátja őket az első együttlét alkalmával és mivel félreérti a helyzetet, a srác bajba kerül, pontosabban börtönbe. Onnan pedig egy választás elé: marad a sitten, vagy megy a frontra, 2. Világháború van, kell az ember. A választás nyilvánvaló, hisz' Keira így búcsúzott: "Gyere vissza! Gyere vissza hozzám!". Így hősünk nyakába veszi a világot és annak háborúját és elindul, előbb a frontra, majd haza. És hogy odaér-e, nos, naná, hogy nem mondom meg!

Mert nem is ez a lényeg: a történet is csak másodlagos, már érezni a filmen, amit régóta félve vártam. Ugyanis már minden történetet elmondtak nekünk, néhányat többféleképpen is, nagyon nehéz újat mondani, főleg egy ilyen témában. Szerelmi történet a háborúban, ugyanmár... De persze nem kapott volna blogbejegyzést, ha nem lenne legalább egy aduásza, és ennek a filmnek nagylelkűen van kettő is!

Az operatőr feltétlenül rászolgált, hogy megemlítsük a nevét, ha már megjegyezni nyilván nem is fogjuk: Seamus McGarvey. Ír figura lesz a neve alapján, pedig már letettem erről a szigetről, de ez most tényleg szép volt, taps jár érte, meg ahogy nézem a mezőnyt, Oscar is. Egyszerűen lenyűgöző munka, innen a bejegyzés címe is, elvarázsoltak a képek, ilyen operatőri munka jó, ha minden évben egy van, idén ez a legjobb, bár ahogy hallottam, a No Country for Old Men még megszorongathatja, no majd meglátjuk.

És akkor a kép párja: Dario Marianelli. Erről viszont nem beszélek, ha még nem játsszák a hazai mozik akkor hamarosan fogják, de a filmet NE töltsétek le, akit egy kicsit is érdekel a téma, az szánja rá azt az ezrest, garantálom, hogy nem fogja megbánni. Szóval a zene: ilyen képi behatások mellett már az is nagy szám lenne, ha csak tartaná a tempót és észrevétlenül aládolgozna az operatőrnek, de nem! A pali beépítette a munkájába az írógép folyamatos kattogását, de olyan kreatívan, hogy néha nem érted: a képtől vagy a hangtól szédülsz, a kettő kombinációjára már gondolni sem mersz... Pedig ez maga a film, élménybomba a javából!

Színészi játékok kötelező körét kihagyom, meg a rendezést is: ez egy irodalmi adaptáció, részletes és profin adaptált forgatókönyvvel, itt nincs helye gyenge szereplésnek, félreértelmezésnek. Egyszerű film ez, megható és őszinte konklúzióval, egy kis mikrokatarzissal a befejezésben, túlzásoktól és felesleges köröktől mentesen.

Ha valaki szereti a romantikus filmeket, vagy a drámákat, ki ne hagyja 2007 egyik legjobbját, mert ezekért a filmekért érdemes még mindig moziba járni. És hogy azért a felvezetésben feldobott labdát is leüssem: még mindig a Hosszú jegyesség a személyes kedvencem. De az Atonement készítői, írói nem egy mindent überelni kívánó munkát tettek le az asztalra, hanem egy minden aspektusból tökéletesre csiszolt formulát. Mindezt egy olyan műfajban, ahol a nyersség sem volt bűn soha.

9/10

Utolsó módosítás: 2007.12.28. 13:35

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2007.12.28. 21:35
Pár hónappal ezelött láttam a trailert és nagyon megfogot. Ebben persze közrejátszott Kiera Knightley iránti rajongásom (nem bántani emiatt:-) ) is, de amúgy is...teljesen a hatása alá kerültem a filmnek! Mindenképpen megnézem! Ja, és mivel már teljesen el is feledkeztem róla, köszi az emlékeztetőt. ;-)
powerhouse
2 | powerhouse 2007.12.29. 10:20
Ismételni tudom az előttem szólót: Mindenképpen megnézem!
3 | X-com 2008.01.02. 16:20
A bejegyzés hatására én is meglestem a filmet... Hát, mit mondjak... ez egy remekmű! A történet teljesen magával vitt, egészen a filmvégéig szinte magához láncolt... Az operatőri bravúrok remekek benne! Az ember ha odafigyel a kamera beállitásokra, valami remek... Hihetetlen szép mind képileg, mind a történet... Ez egy mestermű... nem lehet rá mit mondani... 20 perce néztem meg és még mindig lúdbőrös vagyok... Nekem ez egyértelműen 10/10!!! Remek film, remek hangulat, remek az egész... Jól mondtad, egy csiszolt gyémánt!
McCl@ne
4 | McCl@ne 2008.01.02. 18:20
Na, ezért érdemes blogolni, láttam az értékelésedet a topikban, örülök, hogy volt némi közöm az élményhez!
Razor03
5 | Razor03 2008.01.10. 18:46
Nem találok szavakat, ezt mindenképp látnom kell. Sajnos marad a videó tékás változat. A hatás remélem így sem marad el.
6 | sk8€rboi 2008.01.12. 09:03
Razor: nem fog, garantálom!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.