Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Az élet ára

McCl@ne | 2008.01.06. 11:54 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 3 hozzászólás

Live Free or Die Hard

Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed


Igen, vagy fél éve is volt már, hogy először a székbe szögezett minket. Izgatottan -és valószínűleg elsőként- szereztem be a jegyet a premier előtti helyi bemutatóra, ami az ír mozis infrastruktúrának köszönhetően kissé rendhagyóra, ám mindenképpen emlékezetesre sikerült! Történt ugyanis, hogy az ülőhelyek számozatlansága (sic!) és a nagy érdeklődés szerelemgyermeke lett a szituáció, páran a lépcsőről és a leghátsó sor mögül kényszerültek végignézni a filmet, tényleg totál fullház volt! De ilyen a hálás közönség: folyamatosan kommentálták a történteket, az alagutas résznél jópár "fuckin' hell!" eldörrent a sorok között, ám mindez abszolút nem volt kellemetlen, sőt! Szívet melengető látvány volt nézni a sok harmincas-negyvenes sokat látott arcot, ahogy valószínűleg több éves kihagyás után ismét moziba mentek egy régi szép emlékért... Nem kellett csalódniuk!

A sztorit csak nagy vonalakban, úgyis mindenki látta már, akit érdekelt: az Egyesült Államok számítógépes rendszereit többlépcsős támadással térdre kényszeríti egy titokzatos hacker, aki, hogy eltüntesse a nyomokat, sorra gyilkolja túlképzett kollégáit. Itt jön a képbe a "lúdtalpas ír", John McClane, akit az egyik hacker védelmére osztanak be, s azt a feladatot kapja, hogy szállítsa be a srácot Jersey-ből Washingtonba, ám az út tartogat néhány meglepetést...


Jelen értekezés apropója pedig a film frissen megjelent és beszerzett rendezői változata, ami bár túl sok újat nem ígér, de ügyesen oldja a kisebb hiányosságokat, az egész inkább tekinthető újrahangszerelésnek, mint át-, esetleg továbbértelmezésnek. A sajnálatos módon PG-13-asra vágott moziváltozat esetében már felkészülhettünk az anyázás mindennemű hiányára, de igazából nem lehetett, olyan szinten hazavágta a film nyelvezetét ez a minimaxosra kottázott szöveg, hogy a legelszántabb rajongó zsebében is kinyílt a bicska. Valamelyest enyhíthetett volna ezen a szinkron, ahol azért próbáltak becsempészni egy-egy erőtlen keménykedést, de a mérleg másik nyelvébe töménytelen mennyiségű hiba került, olyannyira, hogy a végeredmény teljes mértékben élvezhetetlen lett (erre majd az írás végén kitérek).

A másik nagy érvágás pontosan az érvágás hiánya volt. Az erőszak, mint olyan, megszűnt létezni a Die Hard univerzumban, hol van már az első rész fröcsögő térdkalácsa, a második rész jégcsap-a-szembe-jelenete, vagy a harmadikból a -számomra- leghangulatosabb 5 perc: a liftes jelenet, ahol még Otto "felügyelő" is beadja? Persze felemelhette az ember a hangját, ment az aláírásgyűjtés is rendesen, de mindhiába: a FOX nem engedett, pedig gondolom sokan voltunk, csak ugye nem elegen... Viszont az már a film moziba kerülése előtt borítékolható volt, hogy kapunk egy fuck-ban és vérben megáztatott változatot, hisz' maga Willis nyilatkozta, hogy a kedvenc mondata a filmből a "I kill this motherfucker, get my daugther, or get my daughter and kill this motherfucker!", amiből aztán szintén egy "herélt" változat jutott csak a nagyérdeműnek.

Tehát a moziverzió vélt vagy -inkább- valós hibáit hivatott javítani a most megjelent unrated változat, és mondhatom, hogy inkább több, mint kevesebb sikerrel! Részletekbe nem vesznék, de kapunk némi vért (bár még mindig nem eleget) és kb. minden második mondatban ott figyel valamilyen változata a 'fuck' szónak, ráadásul mindezt úgy, hogy észrevehetjük: nem egy átszinkronizált változatot kapunk, a film eredetileg is így készült el és a mozis verziót finomították! Ez már anno szemet szúrhatott egyeseknek, elcsúszott szájmozgás és életszerűtlen mimika/szöveg formájában, most itt a bizonyíték. A szövegkönyvet a káromkodáson kívül is érte változás, igaz, csak minimális, de jótékony hatású. Kedvenc példám erre az, hogy kivették Matt (a hacker srác) néhány sorát, amit akkor mond McClane-nek, amikor a Warlock háza előtt beszállnak a kocsiba! Eltűnt tehát néhány jópofizás, belekerült a hiányzó vér és anyázás, legalábbis nagyjából, de persze ezzel nem vezetik a rajongót a falnak: ez most az a Die Hard 4.0, aminek 2007 júniusában a moziban lett volna a helye.

És most magáról a filmről, bár továbbra sem akarok teljeskörű elemzést erőltetni, már tényleg mindenki megtette helyettem, aki érdekelt a témában, inkább reagálnék néhány észrevételre és kritikára. A legtöbb panasz magát a főgonoszt érte, ill. az őt megtestesítő Timothy Olyphant-ot, rögtön le is szögezném, nem teljesen alaptalanul. Thomas Gabriel karaktere természetesen nyomába sem érhet Hansnak, vagy éppen a bátyjának, Simonnak, de azért temetni sem kell: Olyphant is okoz néhány kellemes pillanatot, és el kell fogadnunk, ő nem egy zsoldos, vagy egy egykori katona, "csak" egy hacker, aki rosszkor van rossz helyen:D Mindenesetre rengeteget javít a megítélésén, ha eredeti hanggal nézzük a filmet, ilyenkor jön át 100%-ban a figura, Olyphant hangjátéka gyakran menti a helyzetet, főleg azokon a pontokon, ahol a szükségesnél kicsit többet szerencsétlenkedő embereit osztja!

A film másik főbb támadófelületének talán éppen a koncepcióját tekinthetjük: sokak szerint ugyanis ez már csak egy kiváló akciófilm, de nem Die Hard. Bár azért a jelenség velejárója, hogy indoklásra az esetek többségében már nem futja, de talán levezethetük a problémát. Mondjuk, hogy az előbbi állítás nagyjából helyes, csak toljuk meg egy kicsit: ez már nem Die Hard 1., 2., és 3. Az aktuális epizód ugyanis közeget és hangnemet váltott, és ezt sokan nehezményezték, de gondolkodjunk már! 12 év telt el a harmadik rész óta és a világ elég sokat változott ebben az időszakban, elég csak az akciófilmek témaválasztására és 9/11 kapcsolatára gondolnunk, bizony elég nehéz megkerülni a témát, szerencsére a Die Hard 4.0 meg sem próbálja. A sorozat fókuszában valójában soha nem a terrorizmus állt, a 2. rész végtelenül semmitmondó rosszfiúit leszámítva minden alkalommal kiderült, hogy mozgatórugójuk nem más, mint az anyagi haszonszerzés, szimpla tolvajokról van szó, akik persze a legnyakatekertebb módját választják a meggazdagodásnak (máig nem értem, hogy miért akarta Hans felrobbantani a Nakatomi Plaza tetejét, pedig vagy 60-szor láttam a filmet).

Újrahangszerelt film tehát, XXI. századi témával, mobiltelefonokkal, laptopokkal, műholdakkal, meg a többi kütyüvel, amiről McClane-nek a leghaloványabb fogalma nincs, nem is érdekli ez az egész, csak teszi a dolgát. Ezzel aztán elérkeztünk a film legtöbbet vitatott pontjához, azaz a "hős"-lét indokoltságához és ahhoz a párbeszédhez, amiben mindez górcső alá kerül. Aki nem emlékezne: Virginiába menet Matt kifakad McClane-nek a kocsiban, hogy ő képtelen lenne mindezt végigcsinálni, mert nem az a fajta, nem úgy, mint John, aki már sokadszor mentette meg az életét aznap. McClane válasza -s egyben a kritika tárgya- pedig: csinálni kell, mert más nem csinálja. Ha más odaállna, ő szépen hazamenne, de mivel nincs senki, így rá marad a feladat.

Sokan ezt úgy értelmezték, mint a "rosszkor-rossz helyen" szisztéma megtörését, mert itt McClane-nek már van választása, a film utolsó harmadáig semmiféle személyes indíttatása nincs, egyszerűen csak megy előre, mint a tank, látszólag indok nélkül. De az elégedetlenkedőket kérdezem: jobb lett volna, ha megpróbálják negyedszer is letolni a torkunkon, hogy kedvenc rendőrünk megint "ugyanabba a szarba lépett"? Őszintén szólva nálam már picit rezgett volna a léc, nálatok nem? Sokkal elegánsabb megoldás ez, egyben utalás arra, hogy bizony az elmúlt egy tucat évben nem kaptunk igazi utánpótlást! Az akciófilm műfaja új kedvencek híján "kénytelen" évről évre újragondolnia a régi koncepicókat, feltámasztani a '80-as évek legendáit, elég csak a hamarosan érkező Rambo-ra gondolni! Egyedüli új és üde színfolt talán Jason Bourne, de ez már egy másik történet...

Az átgondolatlan panaszáradat nagy része tehát leginkább abból ered, hogy sokan valami egészen mást vártak, talán azt, hogy a '80-as évek érintetlenül, változatlan formában sikert arathat és bebizonyíthatja életképességét az új évezredben, de ez természetesen nem igaz! Változásra szükség van, és bizony hálásak lehetünk Len Wiseman-nek, amiért átgondoltan és pontos arányérzékkel nyúlt bele a receptbe, ráadásul tette mindezt olyan vizuális érzékenységgel, hogy az akció szerelmesei végre kapkodhatják a fejüket! Persze itt is csak a sírás ment sok helyen, a CGI szükségességét azonban senki sem tagadhatja, főleg úgy, hogy jelen film esetében szinte csak utómunkálatoknál alkalmazták! Érdemes megnézni a DVD extrái között az idevonatkozó részeket, az a rendőrautó bizony tényleg leszedi a helikoptert, az alagútban a fizika törvényeire fittyet hányó autó is rázuhant a másik kettőre, sőt, még a kamion is megfelezte a szükséges kerekek számát egy időre, persze mindezt kábelekkel, huzalokkal, kaszkadőrökkel, meg kb. 50 kamerával, de már ez is valami! A filmben tehát nincs CGI kreálta jelenet, csak kiegészítés, persze a szokásos kék/zöld háttér előtti móka megvan, de az már ott volt az előző részekben is!

És amit kapunk, az bizony Die Hard a javából: kevés akciójelenet múlhatja felül az alagutas részt és a helikoptervadászatot, ahogy a liftaknában játszódó jelenet is maradandó élményt okozott, de persze nem lehet elmenni szó nélkül a vadászgépes túlkapás mellett sem: tény, hogy az ilyesmi kicsit leveri a lécet egyeseknél, de tekinthetjük akár jogos fokozásnak is, mert ugye a 3. részben is voltak már meredek dolgok, nem beszélve ugye a Még drágább az életed katapultos szitujáról! Szóval ezt a fanatikus még lenyeli, a casual néző meg örüljön, mert szép és színes jelenet, lendületesre koreografálva (20-adszorra is pörgősnek és feszesnek éreztem, Wiseman tudhat valamit...). Na igen, és ugye a változatos halálnemek, ezek mindig a sorozat védjegyei voltak, jár az emberes pirospont a kreatív csapatnak, ha másért nem, hát a tűzcsapos jelenetért biztosan!

Ígértem, hogy kitérek a szinkronra is, tényleg csak néhány mondat erejéig. Azon túl, hogy az egészen érződik a rutin és a "legyünk már túl rajta" munkaszellem, bizony orbitális hibák is kerültek bele, szám szerint kettő, de azok gond nélkül hazavágják az egészet. Először is, nem volt még Die Hard Holly McClane/Gennero nélkül és ez most is így van: bár mindössze egyetlen jelenetben kelül említésre, azonban akkor sem ő! A magyar szinkronban ugyanis Molly(!!!)-t említenek, majdnem lefordultam a székről, amikor meghallottam! Legalább Dörner Györgynek szúrt volna szemet, hamár újraszinkronizáltatták vele az első részt és ő csinálta a harmadikat is, hiszen elmondta párszor! Szánalom. Ahogy az is, amikor a "viaszarcú" FBI lótifuti úgy egy óra után közli Bowman-nel, hogy "Gabriel emberei mozgásban vannak!", majd egy jó fél órával később döbbent arccal merednek a monitorra, amikor Matt átküldi Virginiából Gabriel arcképét, s kórusban zengik:"Óóó neee, ez Thomas Gabriel!" Tényleg?

Röviden összegezve: ha valaki végiggondolja, hogy hol kellene most tartania a műfajnak és hol tart valójában, akkor láthatja, hogy a Die Hard sorozat azon kevés kivételek közé tartozik, amik csak magasabbra teszik a mércét, ahelyett, hogy alulról megfejelnék. Egyébként is: csodaszámba megy, hogy McClane az 5. x-en túl is méltó vetélytársa akár Bourne-nak, akár az újragondolt Bondnak és bizony lazán maga mögé utasítja az olyan próbálkozókat, mint pl. Ethan Hunt...

Csak remélni tudom, hogy igazak a pletykák és valóban lesz 5. rész. Szintén csak remélni tudom, hogy az lesz az utolsó, hogy valóban Len Wiseman rendezi majd és hogy tényleg Morgan Freeman kultvillain-né válásáért kell leginkább aggódnunk.

Ámen.

Spoiler a videóban, aki nem látta a filmet, ne nézze meg!!!

Utolsó módosítás: 2008.01.06. 12:22

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2008.01.06. 16:28
Remélem nem csak káprázik a szemem vagy a de javu érzés fogott el és tényleg visszatértél...ha csak a blogolás erejéig is. ;-)
Dealer
2 | Dealer 2008.01.06. 17:19
Egyrészt welcome back, másrészt nagyon jó, érdekes írás volt. Gyakorlatilag benne van minden, és neked ez olyan, mintha én a Batman filmekről írnék. :-) (Amit majd lassan meg is teszek, de ez már egy másik történet...)
Razor03
3 | Razor03 2008.01.06. 20:34
Kevés idő jut blog olvasásra, de ha jut akkor tudom ki(k)nek a blogját keressem fel. Köszönöm az írást ;):)!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.