Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Álmomban már láttalak

McCl@ne | 2008.01.07. 05:44 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 1 hozzászólás

The Science of Sleep - Az álom tudományaMichel Gondry nem normális. Bolond, a szó legösszetettebb értelmében: határtalan kreativitása nagy adag szókimondó őszinteséggel párosul, amire nem ez a film az első példa, de a Jim Carrey-vel fémjelzett Eternal Sunshine of a Spotless Mind minden zsenialitásával is tagadhatatlanul legalább annyira volt Charlie Kaufmann-é, mint amennyire Gondry-é. Aki pedig látta az Adaptáció című agymenést, az tudja, hogy Kaufmann végtelenített önmarcangolása még akkor is benne lesz minden írásában, ha már csak rutin tiniromcom-okhoz kérik fel... Viszont ha van valami, ami lefejezte volna ezt a darabot, akkor az a befelé fordulás ezen formája: ahol álom és valóság között elmosódnak a határok, ott nincs helye a folyamatos önigazolásnak.

Szóval Gondry írt és rendezett, így elmondhatjuk, hogy ez az ő első saját filmje. Szerelmesfilm egy fiúról (Stephane) és egy lányról (Stephanie), akiket az Isten is egymásnak teremtett, és ha minden jól megy, akkor a végén -megannyi kötelező és jól ismert(?) megpróbáltatás után- talán együtt lovagolnak el a naplementébe... Vagy ez csak egy álom? Nem tudhatjuk, ahogy a főszereplő (Gael García Bernal) sem, ugyanis 6 éves kora óta problémát okoz neki, hogy megkülönböztesse az álmait és a valóságot, s mivel a teljes játékidőt az ő szemszögéből élvezhetjük végig, így elárulom: nekünk is lesznek hasonló gondjaink. Persze Gondry azért segítőkész! Stephane álmainak díszleteit ugyanis egy nagycsoportos gyurmaszakkör eszköztárából varázsolja a szemünk elé és a legutolsó kacatokkal eleveníti meg az olyan hétköznapi dolgokat, mint a víz, vagy éppen egy írógép, így azért a figyelmesebbek mindig tudhatják a gátlásásos macsóról, hogy épp alfában lebeg, avagy ébren szerencsétlenkedik.

Stephanie korai képbe kerülésével aztán beindul maga a történet is: mondhatnám, hogy romantikus film ez, mert a szerelem áll a középpontban, de a dolgok másképp alakulnak. Romantikának ezúttal nem sok szerep jut, mert végre egy film, ami nem hazudja, hogy az életben is olyan egyszerűek a dolgok, mint álmainkban. Gondry nem csak a vizuális fantáziáját nem zabolázza, de megmondja a tutit is: néha a legbanálisabb válasz a helyes, néha a dolgok egyszerűen csak nem többek, mint aminek látszanak. S hogy egy álmokkal átszőtt keserédes történetben ez milyen konklúziót hordoz magában, azt naná, hogy nem árulom el, de súgok picit: paradox módon a lehető legéletszagúbbat!

Végezetül annyit, hogy ha ezt egy héttel korábban látom, akkor rendesen átrendezi a toplistámat, mert az ilyen szinten eredeti és friss ötletek mellett nem lehet szó nélkül elmenni, de mindegy, a mezőnyt eltekintve biztos helye van a '08-as mezőnyben!

10/10

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2008.01.07. 15:08
ííí hogy ez egy Áprilisi film? Akkor nem moziban nézem:) Gondolom DVD-n megvan, úgyhogy ebből kölcsönzés lesz. köszi az ajánlást, nekem felkeltetted az érdeklődésem

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.