Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Konzol dilemma!

McCl@ne | 2008.02.02. 10:58 | kategória: Játszótér | 8 hozzászólás

Bizony! Elérkezett az idő, hogy összegezzem a helyzetet és továbblépjek, legalábbis nagyon közel van a döntés pillanata! Felmerült ugyanis már jó ideje, hogy jó lenne egy konzol. Az okok változatosak, de főleg a változatos játékok és a High Definition filmek úttörése az, ami előbb-utóbb ki kell, hogy billentsen a PC-only gondolkodásmódból! Mert bár a legtöbbet futtatott műfajom, az FPS nem igazán érdekel billentyűzet és egér híján (tudom, hogy lehet hozzá csatolni, de akkor sem ugyanaz, legalábbis pl. egy CoD4 esetében!), viszont az all-time favourit RPG-k egy egészen más vállfaja, plusz az akciójátékok is mind-mind elég széles skálán képviseltetik magukat ahhoz, hogy lépjen az ember! Elég itt csak a nemrég kiadott és itt is kivesézett Uncharted-re gondolni, lenyűgöző játék, fantasztikus megvalósítás, soha nem jön PC-re! Ahogy a hamarosan megjelenő új epizódja az éppen befejeződő Metal Gear Solid sorozatnak, vagy az éppen aktuális Grand Theft Auto is jóval hamarabb befut, de persze említhetném minden idők egyik legszínvonalasabb RPGsorozatát is, a Final Fantasy-t is! És mivel ezek mind PS3 exkluzív címek, így valószínű, hogy nem fogok a MicroSoft doboza mellett dönteni, pedig ott is jócskán akadnak érvek, úgy mint a kedvező ár, vagy éppen a Mass Effect:)

A fő indok, amiért jelenleg többen választják az XBox 360-at -a jóval barátibb ár mellett- a feltörhetősége, és a széles játékkínálata! E kettő feltétlenül összefügg, mivel nyilván nem vesz valaki tucatjával 20e forintos játékokat, próbaképpen, tehát a bejáratott neveken túli próbálkozást nyilván sokan oldják meg warez segítségével! Ezt az indokot azonban akár figyelmen kívül is hagyhatom, mert egyrészt konkrét nevek miatt venném a konzolt, másrészt amint belenyúlok a dolgokba, azonnal bukom a garanciát, ami azért nem feltétlenül egy jó üzlet! Szóval érdemes átgondolni, de még mindig van egy szempont, amit feltétlenül figyelembe kell venni, ez pedig a HD.

A Sony kütyüjének beépített Blu-Ray lejátszója épp néhány hete tett szert óriási fölényre, amikor is a Warner pontot pakolt a formátumháború végére azzal, hogy végleg a Blu-Ray technológia mellett tette le a voksát! Így fordulhatott elő, hogy azóta a PS3 szekere eszméletlenül megindult, lassan talán elmondhatjuk, hogy kezd felzárkózni, bár ez egyelőre korai, de az PS-exkluzív címek még hátravannak és most érkeznek fél éven belül, tehát lesznek még itt érdekes szituációk! Továbbá annak, hogy ilyen szintű harcok vannak a két konzol között, egyedül mi látjuk hasznát, elég ha az új PS3 modell-re gondolunk, ami ugye némileg csökkentett tudásáért (4 helyett 2 USBport, nem kompatibilis PS-s játékokkal, 60 GB helyett 40 GB) cserébe bizony egészen kellemes árral rendelkezik, úgy 400€ (kb. 100e forint) körül mozog! És ezzel el is érkeztem a fő problémához!

Ugyanis ahogy itt is lehetett olvasni a napokban, elterjedt a pletyka, hogy a Sony újra vált, nem gyártanak több 80GB-os modellt, jönnek az új, fejlesztett (?) 120-160 GB-os modellek, stb. Igen, de vajon érdemes-e beruházni a drágább verzióba? Hiszen a csökkentett USBport problémára ott van megoldásként, hogy veszünk szépen egy USBelosztót, nem egy nagy összeg, amivel aztán sokszorosára növelhetjük a kapacitást e téren! Azt már nem tudom, hogy mennyire oldható meg a HDD külső tárhellyel történő bővítése, de szerény technikai tudásommal nem látom akadályát egy winchester hozzáadásának, így viszont nincs értelme több pénzt fizetni egy szimpla 160-as merevlemezzel megáldott példányért, hiszen a különbözetből már kaphatunk egy 500 GB-os vincsit, ami ugye lényegesen jobban hangzik!

Tehát elég sok kérdés felmerül, igazából a 40 GB-os modell árát barátinak tartom, a "hátrányai" elméletileg kijátszhatók, ám ez még valahogy kevés az üdvösséghez! Elég sok tesztet elolvastam, de rengeteg egymásnak totálisan ellentmondó véleményt láttam, nem ritka az olyan felhasználó sem, aki totálisan elzárkózik a Sony gépétől és az életét tenné a Box-ra, bár az érvek alatt ilyenkor gyakran ropog a jég...

A bejegyzés célja mindenesetre az, hogy aki nálam bővebb ismeretekkel rendelkezik e téren(tehát gyak. szinte mindenki), az esetleg adhatna pár jótanácsot, függetlenül attól, hogy tulaja-e bármelyik masinának, avagy sem! Viszonylag rugalmasan kezelem a kérdést egyelőre, akár Box-ról is lehet szó, bár ahhoz azért elég komoly érvekre lesz szükség, a Final Fantasy hiánya könnyen végzetes lehet! :)

(aki az akciójátékokat szereti, nézzen bele komolyabban ebbe a videóba;-)!)

Hozzászólások

Retee
1 | Retee 2008.02.02. 11:18
Hát nem egy könnyű döntés az tény, főleg most nem. Ha mindenképpen ma kéne vennem, valszeg Boxot vennék még, de...a PS3-nak szerintem hosszabb lesz az élettartama, eszméletlenül sok fejlesztést fog még kapni (plusz a blu-ray, ami időtálló), elég csak a Home Networkre gondolni, ami még nincs is, de lesz, és nem ez az egyetlen. A 40 gigásnál egy dolgot kell még figyelembe venni, bár túlélhető, azzal nem lehet ps2-es játékokat futtatni, pedig ugye arra is van pár ezer nem rossz program. :) Lehet várnod kéne még egy picit, míg jobban kikristályosodik a helyzet, mert most van a legnagyobb homály szerintem.
McCl@ne
2 | McCl@ne 2008.02.02. 11:32
Vágom, valszeg maradok még egy darabig várakozóállásponton, pont azért blogoltam be ezt most ide, hogy addig is "ömöljön" az infó :)

Home Network (amiről most hallok először) ---> :O

Aztán most néztem, hogy már kapni a 60GB-os modellt 130e-ért, ami viszont ugye +2 USB és már a kompatibilitás is megvan a PS2-höz, szóval most az tűnik így a nyerőnek.
De ezt nem vágom: ezek szertint van 20, 40, 60, 80GB-os modell és most jönnek a nagyobbak? Nem sok ez egy kicsit?
Chrono
3 | Chrono 2008.02.02. 11:47
Ha számít valamit, én egyértelműen a PS3 mellett teszem le a voksomat. Először is ugye van az XBOXnál az a nagy meghibásodaási arány, másodszor: Final Fantasy, harmadszor: lehet h sok játék előbb dobja ki a játékait Boxra de PS-re is meg fog jelenni előbb-utóbb, negyedszer: a PS3é a jövő, hosszútávon jobban megéri.
McCl@ne
4 | McCl@ne 2008.02.02. 11:54
Chrono: szintén FF fan? :)
Igen, ezt amúgy ki is felejtettem az írásból, hogy a Box-ok meg-meghalnak elég nagy arányban (valahol bizony 30%-ot olvastam, bár ezt sokallom!), PS-ek meg megbízhatóak, még ha drágábbak is! (az ára amúgy sem érdekel annyira, mármint nyilván nem 2 hétre veszem, szóval befektetés, meg kell térülnie élményben)
Retee
5 | Retee 2008.02.02. 11:55
Alapba 20 és 60 Gigás modellek kezdtek, de a 20-asba pl wifi se volt, meg semmi egyéb, gyorsan meg is ölték, mert a kutya se vette, a 60-ast meg a 80-as váltotta már fel, de az tudomásom szerint ugyanaz.
McCl@ne
6 | McCl@ne 2008.02.02. 12:05
Retee: én is 40-esről meg 80-asról tudtam, de az xpressen a PS3 címszó alatt még mindig egy 60 GB-s modell van, szóval ettől kicsit összezavarodtam. De akkor egyelőre a 80-ast nem érdemes még megvenni, legalább addig kellene várni, ami a Sony erősít vagy cáfol a csere ügyében!
Chrono
7 | Chrono 2008.02.02. 14:02
McCl@ne: 3tól 9cig mindegyikkel játszottam, a 7et 6x a 8cat 5x a 9cet szintén 5x akasztottam ki. :)

Én amúgy vmi olyat is hallottam, hogy az egyik modell, lehet h ez a 60as nem képes leolvasni a PS2-es lemezeket, viszont van a jobb (drágább) ami igen.
McCl@ne
8 | McCl@ne 2008.02.02. 15:38
A 40-es nem tudja, a 80-as igen, illetve nyilván a 120-as, ill. 160-as, (amire a 80-asokat cserélik) is tudja majd! (tehát olyat veszek)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.