Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

This is England! ...ezúttal tényleg 1.

McCl@ne | 2008.02.13. 15:28 | kategória: "... nem turista." | 7 hozzászólás

Rendhagyok...

Gyorsan összefoglalok, mert kétlem, hogy bárki alapból tudná, hogy miről van szó, meg a CNN sem hiszem, hogy sokat foglalkozik az üggyel: voltam Londonban. Négy napot, illetve inkább hármat, de végülis mindegy, lényeg, hogy néhány napra átruccantunk, körülnéztünk, szívtuk és rontottuk az angol levegőt. Nagyjából ezt szánom a bejegyzés apropójának, bár nem áll szándékomban egy helyről helyre, képről képre mindent elmagyarázó posztot összehozni, gondolom a legtöbben úgyis vágják -sőt, gyanítom sokan látták is már-, hogy mi az a Tower (Bridge), meg London Bridge, meg, hogy ki az a Madame Tussaud! Persze képek azért lesznek, azok nélkül nem túl érdekes ez a történet, vagy mondjuk úgy, kényszerű velejárói, szóval vad linkelgetéssel fog telni a délutánom, úgy tűnik... Viszont számomra és remélem az olvasó számára is sokkal érdekesebb az a néhány gondolat, ami megfogalmazódott bennem az ott töltött néhány nap alatt, külföldről, turistákról, magyar és nyugati viszonyokról, mentalitásról!
Persze lehet, hogy tévedek és mindenkit marhára érdekel, hogy hány megállóra van a Trafalgar Square-től a Buckingham Palota, úgyhogy az ő igényeiket is ki tudom elégíteni, arra ott lesznek a kommentek!


Turista-Antiturista

Bezony. Az első lényegi kérdés, amit egy ilyen túra előtt/alatt jobb, ha minél hamarabb tisztázunk magunkban! Ugyanis mi az alapfelállás? Veszel egy térképet és egy útikönyvet, hogy tisztában legyél a részletekkel, hogy ne tévedj el! Aztán felméred a terepet és kigyűjtesz minden olyan dolgot, amit érdemes megnézni, majd ezeket a térkép segítségével egymás mögé/alá és végül fölé helyezed olyan sorrendben, hogy a rendelkezésre álló időddel kombinálva kikerekedjen egy program, amin szépen végigsétálhatsz, rohanhatsz, az előre belőtt tempó függvényében! Tapasztaltabbak persze beleszámolnak némi hibaszázalékot is, hogy tutira menjenek, hátha beüt valami. Ő volna tehát a turista. Mint például egyetlen útitársam és barátnőm, aki pontról pontra így tett és így is fog tenni a következő alkalommal is. Mindebből persze könnyen kitalálható: jómagam lennék az antiturista.
No nem mintha nem szeretnék maximális élményben részesülni, csak ugyebár a maximális élmény fogalma az, ami -részben- különbözik! A dolog nem túl bonyolult, úgyhogy nem is ragozom: egyszerűen csak azt akarom részletesen megnézni, ami ténylegesen érdekel is! Ilyen volt például a jó öreg Madame Tussaud múzeuma, megmondom őszintén, a filmekhez kötődő rajongásom és úgy egyáltalán, a koncepció és a megvalósítás iránti kíváncsiság szinte kisgyereket csinált belőlem, mire a bejárathoz értem, és bizony nem kellett csalódnom! Bizony, készült közös kép a Ponyvaregényes srácokkal, láttam pár jó csajt is, történelmi személyek is épp ráértek, meg úgy általában, majdnem mindenki, aki számít! Egyetlen -és apró- csalódottság ért viszont: nem rázhattam kezet Bruce-szal, pedig kerestem agyba-főbe, de sem Indy, sem Michael Caine, de még a jó öreg Spielberg sem tudott útbaigazítani...

Mindezek mellett még volt valami, ami szintén komoly érdeklődést váltott ki belőlem, pedig végtelenül egyszerű, ám annál egyedibb élmény: szerettem volna sétahajózni egyet a Temzén! Ez olyannyira sikerült, hogy egy oda- és visszaútra is bőven futotta, ami összesen kb. egy órás élményt adott, sajnos a képek mindebből nem sokat adnak vissza, de azért látszik, hogy nem volt egy utolsó látvány áthajózni pl. a Tower Bridge alatt!

Mindezeken túl persze végigjártunk vagy ezer helyet, legalábbis amennyit a szűkös időnkből engedte, az antiturista bizony megadta magát az élmények! Ebben főként az az elképesztően precíz összhang és egyensúly játszott közre, ami Londont annyira jellemzi! Ahogy a régi városrészek és a folyamatosan fejlődő és épülő üzleti negyedek váltják egymást, mindez parkokkal és magával a Temzével felaprózva, na ez az az élmény és látvány, amiről -teljesen egyedülálló hangulata révén- sajnos nem tudok érdemben beszámolni, mert látni kell!
Szóval győzött a turista, legalábbis a négy napból az első háromban, de az utolsó napon a fáradtság mindkét versenyzőt kiütötte, így az akkorra tervezett néhány órás körút a British Múzeumban bizony elmaradt, aminek főleg az volt az oka, hogy bárkit kérdeztünk, mindenki egyöntetűen azt nyilatkozta, hogy legalább egy napot feltétlenül szentelni kell neki -ha jól emlékszem, itt a fórumon is írta valaki-, 2-3 órára bemenni sem érdemes. Illetve másik okként még felmerült, hogy időközben eldöntöttük: a közeljövőben még tiszteletünket tesszük a városban, lévén a 3-4 napos túra sajnos nem sok mindenre volt elegendő, ahogy az várható is volt.


Bábel

Anno a This is Ireland-es írásaim folytatásának ígértem a Bábel c. bekezdést, de most, hogy megjártam Londont, úgy érzem, jobb, hogy anno kimaradt, mert ide ezerszer inkább passzol...

Most egy kis szünet, közben kiötlöttem, hogy feltagolom a témát néhány külön bejegyzésre, mert ez így egyszerre elriaszthatja az egyszeri olvasót, de még az írót is.


Úgyhogy folyt. köv.!
Szerintem még ma!

Hozzászólások

TcG|Rommel|Hun
1 | TcG|Rommel|Hun 2008.02.13. 16:21
örülök, hogy jól sikerült ottlétetek. A British Museumról annyit, hogy ott nem egy napot, hanem egy hetet kéne igazából eltölteni.;) Viszont legközelebb pótoljátok, az a nagybetűs múzeum. És igen, Londont valóban látni kell, mert nem lehet elmesélni.:) A Fleet Street, a Picadilly... Egyébként elfelejtettem akkor mondani, de ami még egy nagy szám Londonban, az a Hamleys játékboltja. Abba az üzletbe felnőttként mennek be az emberek és gyerekként jönnek ki.:)
Dino
2 | Dino 2008.02.13. 17:03
Londonban én két másik múzeumot emelnék ki, ezek pedig az egymás mellett lévő Természettudományi Múzeum és a Science Museum. Legalább 3-4 alkalommal jártam már mindkettőben, és szeretnék még nem egyszer odamenni, annyira jól összerakott hely mind a kettő.
A Rommel által említett játékboltról meg nekem az maradt meg, amikor egy kupacba rakott Bugs Bunny figurák közül az egyiknek megnyomtam a hasát (hiszen rá volt írva, hogy nyomjam meg a kipróbáláshoz). Csakhogy nem igazán gondoltam végig a dolgot, és az egyik alsót választottam eme cselekedet alanyául. Nos, mikor a figura elkezdett röhögő hang kiadása mellett rázkódni, fél percen keresztül kellett azon izgulnom, hogy le ne dőljön az egész kupac :))
McCl@ne
3 | McCl@ne 2008.02.13. 17:09
Rommel & Dino, köszi a tippeket, most a következő néhány hónap a hasonló infók közötti szemezgetéssel fog telni, hogy a következő túránál az "antiturista" is felkészültebb legyen! :D
TcG|Rommel|Hun
4 | TcG|Rommel|Hun 2008.02.13. 17:12
A kettő közül én a Science-ben voltam csak, viszont nem is tudom, hogy mért hagytam ki eddigi felsorolásomból.:) Az még egy olyan hely, amit szívesen megnéznék mégegyszer. Sajnos nagyon rohantunk(szüleimmel), mikor ott voltunk, és őszintén szólva 4. napomat töltöttem folyamatosan barangolva, mikor rászántunk egy délutánt. De repülőimádatom legyőzte a fáradtságot.:D

Dino: hehe.:D Az valóban egy játékbirodalom, a legjobb tényleg az volt, ahogy elnéztem felnőtteket: izgatottan, csillogó szemekkel járkáltak körbe-körbe, megálltak egy-egy játéknál és gyerekes mosollyal arcukon megnézték, kipróbálták azokat. Az az üzlet kihozza az emberből a kisgyereket.:)
LiT
5 | LiT 2008.02.13. 17:25
Nagyon érdekes bejegyzés! Londonban még nem voltam, mindenképpen el akarok jutni egyszer, bár áprilisban megyek Manchesterbe.:)
McCl@ne
6 | McCl@ne 2008.02.13. 17:34
Képeket is néztétek amúgy? Samuel L. Jackson nagyon állatul meg van csinálva!
7 | Pyrogate 2008.02.13. 17:56
Remélem a parksétálgatást sem hagytátok ki, illetve este is van ott élet rendesen:) Várom a következő bejegyzést! Tussaud meg nagyon állat, de amikor én voltam, volt Willis bácsi is:)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.