Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

CAIN - Angyalok háborúja

McCl@ne | 2008.02.22. 10:45 | kategória: Fejből... | 5 hozzászólás

Bevezető

Ilyet még nem csináltam, úgyhogy formabontok, rendhagyok, meg amit akartok... A mai reggelen olvastam el harmadik ízben Dealer 2.0 kolléga (és -elsősorban- testvérem) Cain c. írását, aminek hatására aztán, ahogy azt már egy ideje terveztem, billentyűzetet ragadtam! Az okok szerteágazóak, de többnyire egyértelműek: az írás-sorozat minden tekintetben egyedülálló itt a PCDome-on, illetve olyan színvonalon készült, ami még engem is meglepett, pedig már most szeretnék eloszlatni mindenféle kényszerképzetet afelől, hogy esetleg a saját öcsémmel elnézőbb lennék a hírhedt (és túldimenzionált) minőséghajhászásom terén. Erről ugyanis szó nincs, sőt! Ha valakire igazán kritikus szemmel nézek, akkor az pontosan Ő, mert tisztában vagyok mind a képességeivel, mind a tudásával, így pontosan be tudom lőni, hogy önmagához képest mit tett le az asztalra.
Jelentem, ezúttal sokat.


Alapok és Párhuzamok

Ha valaki netán nem tudná, hogy miről van szó: a Cain egy tíz epizódból álló sorozat, egy vallási motívumokkal sűrűn átszőtt történet a Sorsról és a megváltásról. Legtöbb szereplője földön túli alak, de mindegyikőjükről elmondható: nem éppen hétköznapi figurák, tipikusan nem az a sztori tehát, ami a Szomszédokból vagy éppen a Szabó családból kimaradt! Aki nem olvasta az írást, kérem ugorja át a továbbiakat, mert bár enyhe spoilerek jönnek csupán, néhány rész apropóját alapjaiban semmisítik meg, szóval csak óvatosan! A szereplők tehát Mennynek és Pokolnak főbb karakterei közül kerülnek ki, akik egy ezerévente végrehajtandó rutinhadműveletet hivatottak újra lejátszani a Földön, ám ezúttal a dolgok némileg másképp alakulnak, s az ördögien (sic!) felépített tervbe bizony több hiba is csúszik! Többet a sztoriról nem nagyon írnék, igyekeztem így is elkerülni a lényegi momentumokat, s úgy fogalmazni, hogy az esetleges friss olvasók is minimális hátránnyal induljanak! (különben is, magára vessen, aki spoilerbe tenyerel!)spoiler off

A történet tehát nem éppen hétköznapi, ahogy maga a felépítése sem! A nagyjából megegyező hosszúságú részeket ugyanis minden alkalommal egy cliffhanger zárja, ami a függőben hagyott befejezésre használt, mára egészen közkeletűvé vált szakkifejezés! De itt nem a Barátok közt-ből már agyonkoptatott minimálenergiabefektetésből összespórolt "vajon Géza megdugja-e Magdit avagy nem"-jellegű karfakoptató izgalmakra kell gondolni, hanem itt-ott bizony Hatodik érzék/Fűrész/Harcosok klubja kaliberű dolgokra, persze mindezt piciben! Értem ez alatt, hogy a mai (és mindenkori) film és sorozattrendeknek megfelelően az egyes részek súlypontjai az epizódok vége felé tolódnak, azonban lényeges különbséget mutat mindezekhez képest, hogy itt a cliffhanger nem értelmezi újra az addigi eseményeket, hanem inkább előrelök a következő részek felé! Ezt pedig én feltétlenül pozitívumként rónám fel, ugyanis amíg például a Cain harmadjára is érdekes olvasmány, addig mondjuk egy Hatodik érzék vagy egy Másvilág bizony kifullad a második -immáron csak nyomkeresésben kimerülő- megnézésben!
Persze mondhatja bárki, hogy miért hasonlítom filmekhez ezt az írást, de a válasz egyszerű: mert nem mint írás tekintek rá!


Regény képekben

Már az első epizódtól kezdve ott volt a szemem előtt minden esemény, holott a helyszínek és a karakterek is mondhatni mindössze felskicceltek voltak, néhány mondatból, szókapcsolatból kellett kipótolni a hiányzó részeket (ami egy netes olvasmánynál szintén nem probléma, lévén mozog az agy, kevesebbet dolgozik a szem), aztán a párbeszédek "sűrűsödtével" már világossá vált: egy megrajzolatlan képregénnyel van dolgom. Szinte ott vannak a szöveg- és gondolatfelhőcskék a karakterek fölött, minden egysorosuk a végletekig színpadias (bár ez részben lényükből is fakad) és alakjuk is karikatúraszerű! És bár alig szereplnek leírások és színek, mégis az olvasó agya asszociál, nyilván szubjektív, hogy kinek mire, függ természetesen az érdeklődés mértékétől és attól, hogy kinek milyen képregény fordult meg a kezében, vagy éppen milyen -idevágó- filmmel volt dolga, de az a lényeg, hogy a szimpatikus és jól eltalált karaktereknek köszönhetően az agy dolgozik. Nekem a történet színhelyéül szolgáló jelenkori város és az azt feltöltő karakterek valahogy a Sin City-t és a Hellboy-t juttatták eszembe, illetve, hogy pontos legyek: oda tudtam őket elhelyezni és ez feltétlenül jó!
Ilyenkor persze felmerül a kérdés bennem, hogy vajon mások hogy voltak ezzel, úgyhogy ha valaki eljutott idáig az írásomban -akár maga a szerző is!-, akkor legyen már olyan jó és ne fogja vissza magát, kíváncsian várom a véleményeket!

Mindezen megállapítások egyébként nem a plágium vádját hivatottak alátámasztani, mert nem lopásról beszélek, hanem arról, hogy minimális térben és eszközökkel is lehet hangulatot varázsolni, amire az ember bizony sokféleképpen reagálhat! Nekem speciel meg is jött a kedvem a Sin City-hez, valószínűleg műsorra tűzöm hamarosan, de a már említett Hellboy is a Cainnak köszönhetné, ha most hirtelen újranézném!


Zárok

Végezetül egy-két dolog! A számomra leginkább becsülendő dolog a Cain-nal kapcsolatban: a kitartás! Tíz részt összehozni úgy, hogy a színvonal egységesen magas és egy kerek egésszé válik végül, ráadásul mindezt viszonylag rövid idő alatt, ha jól láttam, akkor szinte heti rendszerességgel, nos, ez azért nem semmi. Elég, ha csak az én szerény példámból indulunk ki, szinte képtelen vagyok befejezni a sorozataimat, mert egyszerűen az érdeklődés hiánya elveszi a kedvem!
Szóval azért becsüljük meg, amink van, ez az írás kimondottan ide, a PCDome blogjába készült, tehát az oldal nélkül meg sem született volna, és így tovább!

Utolsó gondolat gyanánt pedig egy fontos dolog: csupa pozitívumot említettem, aminek legfőbb oka, hogy nagyon szerettem olvasni a Cain-t és nem találtam benne kivetnivalót. Igyekeztem nem elfogultan értékelni és felhívni a figyelmet mindenre, ami eszembe jutott olvasás közben, nagyon remélem, hogy sikerült, de még így is -természetesen- fenntartom, hogy simán lehet olyan, akinek egyáltalán nem tetszik majd, bár ennek okait valószínűleg abban kell keresni, hogy sokan jobban szeretik a földhözragadtabb történeteket.
Én meg azt, ha szárnyal a fantázia;-) !

Utolsó módosítás: 2008.02.22. 11:47

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2008.02.22. 14:30
Nos, a Cainról való véleményem visszakereshető a részek közötti kommentekben, azaz kiváló.

Viszont megmutattam barátaimnak, családnak, hogy "ezt nézzétek, ebben van fantázia, meg tehetség, olvassátok el!" Nem mindeki reagálta le jól, egyszerüen mert nem szereti az ilyet, de így os nagyon jó fogadtatásban részesült, így elmondhatjuk, hogy nem netes közönségsikere is van.

Ami személy szerint tetszik nekem, hogy az egyes részeket kiragadva, önállóan is simán helytállnak, a Pc Dome blogolvasói hálásak lehetnek Delaernek, amiért megosztotta eme - kétséget kizáróan - remekművét.

SPOILERféleség!!!

És még nincs is vége! :-) Hiszen ott van függöben Cain testvérének, Abelnek a küldetése, vagy mije. Remélem - és tudom hogy nem hiába - hogy az is minimum ilyen színvonalú lesz.

SPOILER OFF
Dealer
2 | Dealer 2008.02.22. 16:06
Nagyon jó volt ezeket a sorokat olvasni, főleg, hogy tudom, valóban nem vagy elfogult, sőt. Örülök, hogy valóban ennyire tetszett a Cain, a már kihalófélben lévő motivációm a folytatás témájában visszatért, így - ahogy Lord is írta - Abel kalandjai folytatódnak. Na, még nem most, picit még várni kell, más terveim is vannak előtte, de ami késik, nem múlik.

Hogy reagáljak is a kritikára... Talán csak a "Regény képekben" szakaszhoz illene hozzáfűznöm valamit, hiszen a többi mind-mind tény, aminek nagyon örülök, hiszen látszik, hogy átjött a lényege, vagyis nem csak egy unalom esetén tovább írogatott "angyolosdiördögösdi" volt ezzel a célom. (A folytatást még ennél is sokkal összeszedettebbre tervezem, jó előre megírt részek sokszori átböngészése után fogom csak a blogba beírni.) Jómagam, miközben írtam, természetesen elképzeltem a szereplőket, helyszíneket, de nagyon nem tudnám kötni őket semmilyen filmhez, sorozathoz. Talán a templomos részeket, amik alatt folyamatosan az elég gyenge, de hangulatos Ítéletnap című Schwarzenegger film végjátéka volt előttem, a Halál alakját személy szerint a Kontroll című film titokzatos gyilkosával (Szabó Győző a csuklya alatt) tudnám hasonlítani, Jericho semmi esetre sem a Hatodik érzék/Baljós árnyak/A.I. - Mesterséges értelem gombafejű sablon srácainak sorát erősítené, inkább egy talpraesett fiatal gyerek, akire ha ránéz az ember, nem arra gondol, hogy "anyuci szeme fénye". Érdekes módon Cain alakja többször másmilyen volt előttem, de talán egy Keanu Reeves - Constantine figurát gondolok én a legtalálóbbnak. Az arcán legalábbis ugyanannyira ott van az elkeseredettség állandóan. De épp azért nem írtam le részletesen senkit, hogy a saját fantáziára legyen bízva. Könyveknél sem szeretem, ha a számba rágják, hogy őt és őt bizony így és így képzeljem el.

Mégegyszer köszönöm a kritikát, már nagyon vártam, és ha csak egy ember is elolvassa esetleg ezért a részeket, már nagyon megérte. De ha nem, akkor is. ( Nekem. :-) ) Kíváncsi vagyok, a törzsolvasók vajon ide is kommentelnek-e majd... :-)
Dealer
3 | Dealer 2008.02.22. 16:07
Így visszaolvasva rájöttem, hogy a legnagyobb filmes kötődés a végső, katedrálisban játszódó résznél volt, amit bizony egy az egyben a Tim Burton féle Batmanből gondoltam át. :-P
Aryx
4 | Aryx 2008.02.22. 20:05
Danci: a Cain mié' lett végül olyan rövid? Azt a +5 részt még mindig hiányolom. Abel története lehetne hosszabb is. :)
Amúgy meg yah, a képregény-feeling végig érződött rajta - és már ez elég nagy pozitívum ilyen tömör írásoknál.
Dealer
5 | Dealer 2008.02.22. 22:10
Azért lett rövid, mert nem tudtam volna tovább csavarni a történetet még 5 részig, az már nagyon erőltetett lett volna. Eleve megvolt egy kerettörténet a fejemben, és ez alapján 10-12 résznél nem lehetett volna több. Aztán a kommentek színvonala után döntöttem a 10-nél. :-D De az Abel (munkacímű akármi) hosszabb lesz. És más. Nagyon más. És ne Dancizz, mert megtalállak! :-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.