Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

War is in your blood

McCl@ne | 2008.03.05. 08:26 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 3 hozzászólás

RAMBO - John Rambo

Enyhe spoilerrel nyitok, csak annak szúrja majd a szemét, aki szeretne elkerülni mindenféle infót a filmmel kapcsolatban:

Burmában járunk, egy út melleti mocsárnál csapatszállító áll meg, rajta néhány fegyveres és foglyaik. Előbbiek kiürítik a járművet, brutálisan bánnak a rabokkal, ütlegelik, rugdossák őket. Szinte érzed, ahogy megy fel a pumpa... Az egyik fegyveres aztán keresztülsétál a mocsáron, véletlenszerűen aknákkal szórja tele, miközben társai sorbaállítják az út mentén a foglyokat, s Te már sejted, hogy mi következik, csak még a kimenetelében nem lehetsz biztos. Igen, a szerencsétleneknek futniuk kell, csak sajnos nem az életükért. Ugyanis akik átérnek a túloldalra, azokat nemes egyszerűséggel szitává lövik. Fegyvertelen embereket, csak úgy, heccből. Érzed, ahogy az adrenalin az agyadba kúszik, az első gondolatod, miszerint "nagyon nem jó ez így", már távolinak tűnik, legszívesebben felaprítanád ezt a mocskos bandát...
Ekkor elkezdődik a film. Rögtön a címmel, vérvörös betűk festik eléd: RAMBO. Megnyugszol, az aggodalmad elszáll, már tudod: aminek be kell következnie, az be fog következni.


Heroes never die... They just reload.

Sokan, sok helyen leírták már a filmről a következőket, de nem tudok elsiklani felette én sem: Sylvester Stallone szándéka, miszerint mindenféle különösebb változtatás nélkül átemeli a '80-as években Chuck Norris (Ütközetben eltűnt, USA invázió), Arnold Schwarzenegger (Kommandó, Ragadozó) és önmaga által népszerűsített, minden értelemben hagyományos akciófilmet, AZ akciófilmet napjainkba, nos, totális sikert hozott! Ezen meglepődni persze kár, Sly maga írta -Art Monterastelli társíróval- és rendezte a filmet, ami ráadásul aztán a legkeményebb korhatárral került a mozikba, tehát olló valószínűleg nem érte! Erre enged következtetni a játékidő is, ami mindössze 91 perc, stáblistástól, mindenestől. De milyen 91 perc!!!

Néminemű változás azért érte a koncepciót, ez persze nem csoda, Stallone természetesen tisztában van a kora (62) adta lehetőségekkel és bár maximálisan ki is aknázza azokat, túl nem vállalja magát, ami a mozi abszolút pozitív vonása! Nincsenek felesleges kaszkadőrmutatványok, sem öncélú ugrabugrálások, tulajdonképpen semmi, amit önmaga ne csinálhatott volna meg (ha jól tudom, egyetlen jelenetet bízott csak kaszkadőrre, nem spoilerkedem el, hogy szerintem melyiket:D). S mindez nem is hiányzik, egyáltalán nem megy a látvány vagy a hangulat rovására, mert akció bizony van bőven. További változás, hogy ezúttal Rambo nincs egyedül, egy zsoldoscsapat élén próbál rendet teremteni, illetve először csak néhány túszt kiszabadítani, de ahogy sejteni lehet, hamar elszabadul a pokol.


Pokol

Az. A film legnagyobb érdeme, hogy nem hazudik és ezáltal eszméletlen kegyetlen. De nem túl kegyetlen, ez nagyon fontos. Mert milyen is a népírtás? Csak azért, mert csecsemőt tűzre dobni nem szép dolog, még nem jelenti azt, hogy nem történhet meg. Szerencsére a kegyetlenkedéseken nem időzik a kamera, a film nem erről szól, tessék menni Fűrészelni, az való a betegeknek. Nem, Sly csak annyit teljesít, amit felvállal, jelzem az sem kevés: bemutatni, hogy az élet kurva kemény dolgokat tud produkálni és semmi nem állhat az erőszak útjába. Csak az erőszak. Ahogy Rambo a Burmába tartó misszionáriusoktól is kérdi: "Are you bringing in any weapons?" Azaz: "Visztek nekik fegyvereket?" Mármint a terrorban élő falusiaknak, természetesen. És természetesen nemleges választ kap.
A film tehát erről szól, idézném magát a főszereplőt: "Live for nothing or die for something. Your call." Vannak pillanatok, amikor tetszik vagy sem, lépni kell és az esztelen erőszakra egyetlen lehetséges választ adni: erőszakot. Azaz Rambo-t.

Sokan az amerikai kormány reklámkampányfilmjének tartják az új Sly mozit, a fent megfogalmazott nézetei miatt, de szerintem ez egy tömény baromság. Ezek az emberek a Cápali és Cápeti aktuális epizódjában is komoly világpolitikai agymosást látnának, azonban valójában rájuk férne egy leginkább. Mintha Stallone maga is érezte volna ennek az igencsak idióta teóriának a lehetőségét, ezért Rambo szájába adta a film egyik legkeményebb mondatát: "You didn't kill for your country... you killed for yourself."


-You know you never told us your name.
-John.


Többször nem halljuk. Stallone lezárta a Rambo sorozatot, méltó módon. Nem nagyon akarom tovább ragozni, trailert sem rakok be, úgyis mindenki látta már magát a filmet, vagy legalább a bemutatóját, és ezek nélkül is egyértelmű: ez egy vérfürdő. A több, mint 200 hullát felvonultató mozi ezért fiataloknak egyáltalán nem ajánlott, komolyan mondom, 16 év alattiak tényleg ne nézzék meg, nem nekik való az ilyesmi. Mindenki másnak kötelező, mert ilyet többet nem láttok, valószínű, hogy az egyik utolsó minőségi és eredeti (mármint: hagyományos és vegytiszta) példánya az akciófilm döglődő műfajának.
És gyönyörű;-)

Utolsó módosítás: 2008.03.05. 08:32

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.03.06. 00:27
Éppen a napokban akartam én is nekifogni a blogomban egy rövidebb kritika írásának a filmről, de aztán folyamatosan halogatom csak. Úgy érzem, ezt a filmet nem lehet csak pár sorban jellemezni, hogy "jajj de jó volt" meg hasonlók, hanem méltó kritikát érdemel, ez pedig időigényesebb feladat. Mindenestre vmikor megpróbálok én is időt szentelni rá, s összefoglalni a gondolataimat :-)

Egyetértek egyébként a véleményeddel, a John Rambo feltámasztotta a CGI mentes, klasszikus akciófilm valóban kihalóban lévő - s már csak igen gyenge B-kategóriás filmeket felsorakoztatni képes - műfaját és egyben tökéletes zárást is jelent a Rambo filmeknek, kiköszörülve a 2. és 3. rész miatt esett kisebb csorbát is. Sokkal inkább hihetőbb, realisztikusabb film, mint pl. a szintén valós történelmi alapokon nyugvó 3. rész.

Bár számomra továbbra is az első rész marad a favorit, de nem sokkal marad el mögötte ez a film sem!
Razor03
2 | Razor03 2008.04.27. 13:50
Egyébként, nem tudom, te hogy vagy vele, de a napokban eszméltem rá, hogy, Rambo a legzseniálisabb filmes karakter, akit valaha láttam. Ha meghallom a film zenéjét vagy bármit vele kapcsolatban, azonnal átvillan az agyamon a filmek minden egyes jelenete, szinte lángol bennem a "war is in your blood" :) és a meg nem értett szereplő élete, sorsa. Igazi hősies érzést vált ki az emberben.
McCl@ne
3 | McCl@ne 2008.04.28. 21:21
Nálam Rambo most teljesedett ki igazán, hogy elolvastam a regényt! Hidd el, ha még nem volt meg, azonnal kezdj bele, talán még egy blogbejegyzést is dobok róla, egy rövidebbet, mert érdemes rá! Ott Rambo sokat dumál, igazán átjön a hippikaraktere, olyan szövegei vannak, hogy hangosan felröhögtem néha olvasás közben. De ami a lényeg: ott vagy a fejében és nyomonkövetheted a vívódását.

A hősies érzésről: azt hiszem, tudom, hogy mire gondolsz. Rambo az első és a negyedik rész alapján igazi példaképpé növi ki magát, de amolyan megérintetetlenné, akinek a mai világban már nyomát sem látni. Persze nem arra gondolok, hogy ma már nem futkoznak 200kilós izomkötegek M60assal a farzsebükben, hanem arra az értékvilágra, amit az öreg Johnny képvisel! Valahogy érzed azt a kitaszítottságot, ahogy ez az állat az egyetlen normális és (vagy inkább) józan emberként magára marad a dombtetőn: nem jön össze neki a csaj sem, nincs hazája, már megint megölt mindenkit.
Azt hiszem az az utolsó jelenet annyira telitalálat, hogy tényleg megmozgatja minden nézőben azt az egy-két százalékot, ami esetleg közös benne és a főhősben. Ha van.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.