Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Netsu blogja

Samsung GT-E2550 Monte Slider teszt

Netsu | 2010.12.16. 20:36 | kategória: Samsung GT-E2550 | 1 hozzászólás

Bevezető

Meglepődve tapasztaltam,hogy egy majd\' 1 éve a magyar piacon leledző Samsung telefonról nincsen egy darab magyar nyelvű teszt sem. Mivel 2 hete már a birtokomban van a telefon,gondoltam akkor most megosztom veletek véleményem,tapasztalataim itt,a PC Domeon.

Külső

A Monte Slider a legnagyobbik testvér, a Samsung S5620 Monte vonásait örökölte. Karcsú,stílusos,és szép. Vastagsága mindössze 14 mm,súlya pedig 87 gramm.

A telefon talán leggyengébb pontja a kijelző. Méretével ugyan még nincsenek komoly gondok,(2 inch)de a felbontásával már annál inkább; mindössze 128x160-as(!) felbontást kapott. Ezen a felbontáson,TFT kijelzőn sajnos igencsak látszanak a pixelek. Nem is kell olyan közelről nézni,kb. fél méteren belül már kiszúrja őket akárki. Sajnálatos,mert alapvetően egy jó kijelző is lehetett volna a maga 262 ezer színével. Sovány vigasz ezek után,hogy napfényben is jól olvasható marad.

A kijelző alatt található az ezüstös keretet kapott,kiválóan használható navigációs gomb,mellette pedig a 2 funkciógomb,a hívásfogadó/elutasító gombok,melyek a Samsung Monte gombjainak formáját kapta. A gombok jól használhatóak,egyedül talán a 2 funkciógomb mérete kifogásolható,ugyanis a használat kezdetén sokszor nyomtam félre,de bele lehet jönni.

A hátlapon ül a kamera,melynek minőségére az alatta lévő \"1.3 mega\" felirat hivatott felhívni a figyelmet. A telefon aljához közeledve pedig egy Samsung felirat terpeszkedik. A hátlappal 3 gond van: Az egyik,hogy a kameránál kidudorodik,tehát erre ül a telefon az asztalra lehelyezve. A másik,hogy pattintós módszerrel készült,tehát szükséges egy kis köröm,és izmozás a leimádkozásához. A harmadik pedig,hogy lakkozott,ezáltal úgy gyűjti az ujjlenyomatokat,mintha darabjukért bevétel ütné a Samsung markát.

A hátlapot leerőszakolva találjuk jobb oldalon a MicroSD kártyafoglalatot,(mely 8 gigáig támogat)a 800 mAh teljesítményű akkumlátort,alatta pedig a SIM kártya helyét. Örvendetes,hogy a MicroSD kártya helye nem az akkumlátor alá került. A telefon oldalain egyáltalán nincsenek gombok,jobb oldalra mindössze csak a töltő/füles csatlakozója került. Ohh,igen,és egyúttal ez az USB csatlakozójának helye,ugyanis a szabvány USB csatlakozó sajnos nem került rá. Hangerőszabályzó gombok sincsenek,pedig azok nem ártottak volna.
Az USB 2.0 verziószámú.

A telefont szétcsúsztatva felbukkan a gombsor,mely enyhén sárgás,ugyanakkor kissé erőtlen megvilágítást kapott. Pozitívum,hogy ez nem befolyásolja az olvashatóságot,a gombok kiválóan olvashatóak maradtak. Továbbá a gombsor kapott egy recés borítást,mely jó tapintást biztosít. A gombok egyébként tökéletesen használhatóak,kényelmesen lehet velük SMS-t írni.

A mechanika,mely a szétcsúsztatásért felelős,szintén nagyon jó. Tükörsimán zajlik a művelet,mindenféle nehézség nélkül.

Ha teszten kívül kérdeznék tőlem,hogy milyen az összeszerelési minőség,csak 1 szót mondanék: Példás.
Habár a telefon alját megnyomva kicsit nyöszörög,mégsincs vele semmi baj: Nincsen holtjáték se nyitott,se csukott állapotban,atomstabilan lett rögzítve rajta minden.

Alapfunkciók és menü

Az alapképernyőn található egy gyorsindító eszköztár,melyre maximum 15 kis ikont pakolhatunk. Ilyenkor a középső gomb helyett a bal oldali funkciógomb visz a főmenübe,de az eszköztárat ki is lehet kapcsolni.

Amennyibe nem aktív az eszköztár,ha hozzáadunk a Világórához még 1 ország időzónáját,akkor azt akár ki is tehetjük egy második órának,így egyszerre láthatjuk,hogy Magyarországon,illetve mondjuk Japánban mennyi az idő. Hasznos funkció lehet külföldön dolgozó,ám családos embereknek.

Ezen kívül még a naptárat is kitehetjük,amely jelzi az eseményeket is,bár a kis felbontás miatt ez elég csúnya sajnos.

A főmenü 12 ikonból áll,melyek a felbontásból adódóan kicsit pixelesek.

A telefon sebessége elég jó,egyedül csak a Zenelejátszó megnyitására,illetve a zenék frissítésére kell várni néhány másodpercet.

Alapból 3 témát állíthatunk be,egy fehér-kékes árnyalatút,egy barack sárga színűt,illetve egy zöldet. Eleven Világról ne is álmodjunk. Pozitívum,hogy saját témát is hozhatunk létre,habár igencsak korlátozott módon: Egyedül csak a menü hátterét állíthatjuk be,majd felkínál a telefon 2 színárnyalatot a menüpontokra,és kész. De még ez is jobb mint a semmi,még ha esetenként elég ocsmány színeket is kínál fel.

Beállíthatunk még menüáttűnési effektet is,a \"Dia\" nevezetű úgy viselkedik a menüpontok váltása közt,mintha diaképeket váltogatnánk, az \"Ajtó\" fantázianevű pedig két oldalról,középről indulva nyitja szét előttünk a menüket,visszalépéskor pedig ugyanígy zárja.

Változtathatjuk még a tárcsázási képernyőt is,megadhatjuk a számok és a háttér színét is,illetve a számok méretét.

A naptár teljesen alap,beállíthatunk heti,napi,és havi nézetet is,beállíthatjuk,hogy vasárnappal,avagy hétfővel kezdődjön a hét,dátumra ugorhatunk,megadhatunk találkozót,évfordulót,és eseményt.Állíthatunk be jelzést is mindháromhoz,ha úgy kívánjuk.

Van továbbá ébresztőóra,melynél egyszerre 6 időpontot is megadhatunk,beállíthatjuk a jelzés módját,a szundit,illetve kikapcsolt állapotból is feléled a telefon,csakhogy megszakítsa békés álmunkat. Írhatunk jegyzetet is,összesen 1000 karakterben. Van világóra,mely szerencsére grafikus,mértékegység átváltó,illetve egy teljesen fapados és alapfunkciós számológép.

Az Alkalmazások között találunk Facebook klienst is,amit a maximális GPRS és EDGE sebesség,illetve a 128x160as felbontás mellett maximum csak a Facebook-függők tudnák hasznát venni..

Van itt még FM Rádió is,mely rendelkezik RDS funkcióval,a szívünkhöz közel álló zenéket pedig akár fel is vehetjük. Állíthatunk be kedvenceket is,hogy ne kelljen állandóan manuálisan megkeresnünk kedvenc adóinkat.

Hangrögzítővel maximum 1 órát vehetünk fel,elfogadható minőségben. Itt van még a Bluetooth is,mely 2.1es verziószámmal rendelkezik,illetve támogatja a sztereó Bluetooth füleseket is.

Játékokból találunk összesen kb. 6 darabot,amiből csak 2 teljes verziós,a többi mind demó.

A telefonálás hangminősége teljesen korrekt,ehhez mást nincs is mit hozzáfűzni.

Multimédia

Elérkeztünk a telefon másik gyenge pontjához: A kamerához.1.3 megapixeles,fixfókuszos,a legnagyobb elérhető felbontás az 1280x960as.
A képminőséget mindenki döntse el maga az alant terpeszkedő tesztképekből.

http://img444.imageshack.us/img444/4571/fnykp0001.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/367/fnykp0009.jpg

A zene viszont az egyik legnagyobb erőssége a telefonnak. Kihangosítva nagyon szépen szól,maximum hangerőn sem recseg. Ami meglepett,hogy néhány mély hangot is fel lehet fedezni.

A zenelejátszóban van equalizer,illetve ha csatlakoztatjuk a telefonhoz kapott fülest,akkor Surround hangzás is elérhető.

A füles egyébként nagyon jó minőségű,még azon felül is,hogy nem \"agybadugós\",tiszták a hangok,illetve küldi a mélyet rendesen :-) Pláne a fentebb említett Surround hangzással.

Továbbá hozhatunk létre lejátszási listákat is,beállíthatunk véletlenszerű sorrendet,illetve ismétlést is,és ezzel ki is merült a lejátszó,ugyanis még háttérben sem képes futni. Ezzel még meg lehet barátkozni,viszont ami ennél is jobban fáj,az az,hogy nem látjuk az időt zenehallgatás közben,hanem külön ki kell lépni a lejátszóból,ha meg akarjuk tekinteni. Persze ezt orvosolhatja egy karóra,de én nem élek ilyenekkel :-)

Akkumlátor

Elérkeztünk a teszt utolsó részéhez,vagyis az akkumlátorhoz. Számra nem tűnik túl izmosnak a 800 mAh,viszont bőven elegendő akár 4 napra is,aktív használat mellett. Néhány óra aktív zenehallgatás után sem volt hajlandó egy csíkot sem veszíteni erejéből,szóval ezért jár egy nagy piros pont.Összegzésként azt lehetne elmondani a telefonról,hogy ezt olyan embereknek szánták,akik egy jól kezelhető,alacsony árú,alapfunkciós,vállalható kinézetű telefonra vágynak.

A Samsung GT-E2550 Monte Slider pedig egyáltalán nem drága,a Djuicetól már 13 ezer forintért kártyásan elvihető.

Ennyi pénzért,ilyen embereknek pedig ez a telefon kiváló választás.

Hozzászólások

1 | kormoska 2011.08.06. 19:49
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Samsung GT-E2550 mobilomhoz.
Sehogysem jövök rá,hogy a hangpostát hogy lehet kikapcsolni,vagy a csengés számot növelni.Nagyon kellemetlen,hogy híváskor már a harmadik csengetés után hangpostára kapcsol.Kézikönyvében a fenti gondomra nem találok utalást.
Segítséget elöre is köszönöm.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.