Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Playbahnosh blogja

Rossz szülők a játékiparban

Playbahnosh | 2008.12.05. 14:10 | kategória: Beszólok! | 5 hozzászólás

Rossz szülők a játékiparban

Vicser Inhencd Edisön! :-X Nem találok szavakat... Imáink meghallgatást nyertek, és a CD Projekt képében eljött a messiás, az Anti-EA.

IGEN! Ugye, hogy meg lehet ezt csinálni normálisan is, gyerekek? Akkor meg miért kell folyamatosan szemetet tömni a szegény vásárlók arcába? Azért ez az igazi leégés a nagy kiadóknak, amikor egy kicsi, majdhogynem jelentéktelen "európai" kiadó túlteljesíti a nagyokat szinte minden téren. Ha az EA-n és társain múlt volna, totál máshogy alakul a Witcher történet.

Először is, ugyanúgy elcseszik a rendes kiadást, ráadásul késnek vele még fél évet legalább és megpróbálják kétszer annyiért a nyakunkba sózni a szemetüket, ami másból nem áll, csak optimalizálatlan, csili-vili grafikából és reklámokból. Aztán ahelyett, hogy felvállalnák a dolgot, inkább ráfogják a kalózokra az egészet, és gyorsan elássák a kis balesetüket, hogy soha ne kerüljön elő, és szegény Riviai Geralt fantasztikus története a budget polc legalján végzi, a feledés homályába veszve. Alternatív esetben nagylelkűen eladják a jogokat valami távolkeleti szemétgyárnak, hogy még járassa is le valami ócó, ajanyosz verzióval.

Gondolom mindenki olvasta a játék cikkét. A lengyelek megcsinálták a Witchert, és a szemük sem rebbent, amikor az első rész után sokan lefikázták a játékot, megjegyzem jogosan. Nem volt rossz játék, de tele volt hibákkal. Erre micsinál a CD Projekt?

"Goovnoh!! Co to jest? Oké, gyerekek, vissza a rohadt gép elé! Poważnie! és addig nem állunk fel, amíg olyanra meg nem csináljuk a Witchert, amilyennek lennie kellett volna, és amilyen a játékosok szeretnének. Rozumiesz?!" Fogják magukat és addig heckelik, javítják, újraírják, újra felveszik, újraszinkronizálják, újra...minden, amíg készen nem lesz. Megcsinálják az első részt, újra, saját pénzből, saját idejükből és aki megvette az első részt, annak TELJESEN INGYEN le lehet tölteni, sőt, az Enhanced Edition semmivel sem kerül többe, mint az elkapkodott változat, ráadásul még egy raklap "Bocsi!" ajándékot pakolnak a játék mellé, annyit, hogy új dobozt is kellett neki csinálni. Szebb, jobb, több, játékosbarátabb, olcsóbb...sírok. Ez túl szép. Mintha olvasták volna a korábbi bejegyzésem, és megfogadtak volna mindent belőle.

Az nagy kiadók összesen annyit tudnának kinyögni, hogy "Gdzie sš moje pienišdze?" ("Hol a pénzem?"), és el is felejtenék az egészet, mert "nem éri meg". Azért el kéne gondolkozni, hogy KINEK csinálod a JÁTÉKODAT? A fiatalságnak. Jó érzés átverni ennyi embert, gyereket, fiatalt, senior gamert, akik nap-mint-nap lesik a fórumokat, hogy mikor jön már ki a kedvencük folytatása?

Na, és persze a kalóztéma, ami már annyira begyűrűzött minden sajtóközleménybe, hogy ki sem lehet robbantani onnan. "Azért szar, amit kiadunk, mert nem veszik a játékainkat, és nincs pénz a fejleszésre, és inkább agyonhergelt, idegegtépő, felesleges védelmeket fejlesztük, és teszünk rá egy kis játékot, mert a kalózok...blablafuckingbla" NEM! Itt az élő példa rá, hogy egy kis "európai" játékkiadó is tud milliós példányszámokat produkálni, amikor ti csak kenitek fűre fára a sorozatos baklövéseket.

Itt az élő példa, a GTA IV. "nem hozzuk ki PC-re, mert nem éri meg, mert a kalózok..." Aha, persze. Ugyanúgy ellopják a konzolosok is, lehet nézni a sok torrent oldalt csurig a GTA IV Xboxos lemezeivel. Aztán meg megkapjuk ezt a dobozolt hányást amivel "jól betömjük a lázongó PCsek pofáját. Konzolon már lejárt a játék, már ennél többet már nem tudunk belőlük kiszedni, hát nesztek, itt az összetákolt PCs verzió, ide a lóvét!". Aztán a játékos csillogó szemmel viszi haza a GTA IV dobozát, őrizve mint krőzus kincsét, és amikor megpróbálja felrakni, összehányja magát az egész. Hiba és bughalmok, kompatibilitási gondok minden oprendszerrel és hardwerrel, nem indul, lefagy, kilép...stb. Mindezt miért? Azért, hogy még karácsony előtt ki lehessen tolni a rohadt gamát, hogy a bolond, mit sem sejtő szülők megvehessék az 5 éves Pistikének a fa alá. Rockstar: "MILESZMÁR!! Nemérdekel, hogy nincs kész, nem érdekel, hogy nem fut, bele a rohadt dobozba vele! Nem késhetjük le a karánycsonyi dömpinget, kell a lóvé az új színarany Muricélago-ra. Majd utólag peccselünk. Egyébként is okos gyerekek ezek, majd találnak megoldásokat a bajokra maguktól, be se kell fejezni a játékot. Ha meg túl sokat nyökögnek, egyszerűen ráfogjuk a kalózokra, aztán kihajítjuk az egészet. Mivan? Optimalizálás? Há neröhögtess már, minek az, vazze? Most beszéltem az nvidia fejesével, azt mondja most adnak ki valami hiperszuper kártyát, és azon mediumon elfut, akkormeg miről beszélünk? Nem, nem érdekel. Na, pattogni b*sszátokmeg, mert itt a december..."

És igen. És ez lett. Éssel nem kezdünk mondadot. És ennyi. Úgy lett, ahogy anno még egyik haverommal sörözés közben megtárgyaltuk. Nekem lett igazam, ő azt állította ki sem fog jönni PC-re. Én mondtam neki, hogy ki fog jönni, de egy rakás sz** lesz. Igazam lett, sajnos. Bár ne lett volna. Most persze a kétségbeesett játékosok próbálnak mindenféle barkácsmódszereket kitalálni, amivel egyeltalán el lehet indítani a játékot. Könyörgöm, a Steam hivtatalos fúrumán is kilométerhosszú topikok szólnak a "Hogyan vegyük rá a GTA4-et, hogy elinduljon" témáról. Nevetséges. Szerintem azzal a játékkal, amihez órákat kell szenvedni, hogy egyeltalán az intrót megnézhesd, nem éri meg foglalkozni. Játszani kikapcsolódásból szokott az ember, és nem azért vesz elő egy gamát, hogy a önhibáján kívül még órákat kelljen szívni, hogy egyeltalán elinduljon, aztán 5 perc múlva lehaljon az egész. Én is szerettem volna "gétéázni", de úgy látszik nem fogok. Legalábbis az Enhanced Edition-ig biztos, ami pedig tudjuk jól, hogy sosem fog jönni, mert "nem éri meg".

Bármelyik napon a CD Projektre szavaznék az ÖSSZES többi kiadó ellenében. Mert ők jó szülők, ők törődnek az alkotásaikkal, és azt szeretnék, hogy ha felnő, sikeres legyen és sok kis folytatást hozzon a világra. Nem úgy mint a több "nagy", akik magukra hagyják a csemetéjüket, ha nem nyeri meg a babaszépségversenyt, berakják a gyivibe vagy eladják külföldre prostinak. Szégeny gyalázat ez a játékipar, de úgy látszik van fény az alagút végén a CD Projekt és a kis magánkiadók személyében.

Csak az a fény ne gyorsvonat legyen...

Utolsó módosítás: 2008.12.07. 02:03

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2008.12.05. 15:25
Hű nehogy felrobbanj baszki :o Ebből a bejegyzésből színtiszta indulat sugárzik, amit nem csak az elgépelések okán gondolok ;D
Hasonló okokból gondolkozom már régóta egy konzolon... Végtére is, minden elfut rajta szaggatás nélkül, s bár nem kerül sokkal olcsóbba mint egy mai konfiguráció amelyen már megközelítőleg minden elmegy, de javarészt "kész" termékeket kapunk hozzá.
Az ellenérv viszont nagyon jó volt, azokból viszont elég kevés van.
davkar9
2 | davkar9 2008.12.05. 16:28
CD Project for prezident! Én tavaly a a Witcher gyűjtői kiadását vettem meg és a hibái ellenére is szeret(t)em. Ez a húzásuk (EE) pedig igazán dicséretre méltó, erősen gondolkodom, hogy a fa alá ez kerüljön majd a FC2-vel. Megérdemlik. Na és akkor ott van még a másik két projectjük (amiből nagyon remélem, hogy az egyik a Witcher 2).
3 | Playbahnosh 2008.12.05. 20:15
@ShuleyvA

De most téged nem b*sz fel ez a helyzet? Hogy kis kiadó vért izzad, hogy a játéka jó legyen, hogy a játékosok kedvében járjon, amikor a nagyoknak kb egy kisujjrándítás lenne ez az egész? Mert engem felb***. Nem, nem fogok áttérni konzolra. Dinoval már beszélgettünk erről, és a mai napig tartom magam a PC-hez. Persze, ha idehoznának nekem egy PS3-at vagy egy Wii-t, nem mondanám, hogy vigyék vissza, de akkor is PC-s maradok, ha én leszek az utolsó.
4 | ShuleyvA 2008.12.05. 20:40
Én megmondom őszintén, nem nagyon aggódok játékokért. Ez talán abból is fakadhat, hogy nem vagyok már egy nagy gamer.
Azért azt meg kell hagyni, ha például a Serious Sam új részével történt volna ez, hát én is megbillenteném párszor a falat a fejemmel X-)

Jah. Ha hoznának, a konzolt én sem vitetném vissza :D
Dark Archon
5 | Dark Archon 2008.12.08. 14:50
ShuleyvA: az a baj, hogy konzolra a javarészt kész termék 2x annyiba kerül.

A Witcher V1.0 szerintem egy piackutatás volt, hogy felmérjék mennyien veszik, aztán mivel sokan, megérte kiadni az EE-t, hogy még azok is megvegyék, akik a hosszú töltési idő miatt fanyalogtak. Hogy pusztán emberbaráti szeretetből, ingyen dolgoztak volna, valahogy nehezen tudom elképzelni, mindenesetre legalább kiadtak egy korrekt patch-et. (vagy ti dolgoznátok fél-1 évig pusztán azért ingyen, hogy tök elégedettek legyenek a játékotokkal? Mert én nem... aki meg azt mondja, hogy igen, az hazudik). Mellesleg, aki megvette az első Witcher kiadást, kicsit becsapva érezheti magát (legalábbis én igen), hiszen - bár ingyen letölthető a patch - mégsem updated korong figyel a DVD tokban és a "bocsi" ajándékok sincsenek meg. Én szívesen becseréltettem volna a meglévő DVD-m egy EE-sre (legalább azt). Mint ahogy anno 1x megvettem a Dark Messiah-t angolul, s mikor megjelent, ingyen kicserélhettem magyar verzióra.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.