Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Playbahnosh blogja

A Játékipar Visszavág! DRM nélküli Prince Of Persia!

Playbahnosh | 2008.12.15. 06:31 | kategória: Játszó-tér | 16 hozzászólás

A Játékipar Visszavág! DRM nélküli Prince Of Persia!

Az Ubisoft egy hirtelen svédcsavart vitt a kiadók és a kalózok között zajló háborúba. Odafönt az asztalra csaptak, és kimondták: "Jólvan, b****tok meg! Mindenki a DRM-re keni a kalózkodást, akkor lássuk mit csináltok, ha NEM LESZ DRM a játékon! Na most legyen nagy a pofátok!"

Hölgyeim és Uraim, a Prince of Persia következő részén SEMMILYEN másolásvédelem nem lesz. A Steam-es verzió ugyan használni fogja a Steam védelmi rendszerét, de mást nem. A bolti verzió: Nincs serial, nincs online aktiváció, nincs CD check, nincs regisztráció, nincs semmi. Felrakod, megy. Ennyi. Bárhol és bármikor.

Chris Easton, az Ubisoft közösségi munkatársa nem éppen optimista az üggyel kapcsolatban: "Az igaz, hogy ha valaki illegálisan akar megszerezni egy játékot, az megteszi, viszont a DRM azért van, hogy a lehető legjobban megnehezítsük a kalózok dolgát." - írta Chris az Ubisoft fórumán - "Rengetegen állítják, hogy a DRM kényszeríti rá őket, hogy kalózmásolatok után nyúljanak, de mivel az új PoP PC-s változatán nem lesz másolásvédelem, majd meglátjuk mennyire mondtak igazat. Úgy gondolom, nem igazán..."

Easton, annak ellenére, hogy nem igazán hisz a terv sikerében, egy kis személyes bátorítást is küld azoknak, akik nem másolják le a játékot: "Eléggé szkeptikus vagyok, mert a DRM könnyű kifogás a kalózok számára, de ha megveszed a boltban a játékot, ahelyett hogy kalózmásolatot töltenél le, pusztán azért mert nem raktunk rá DRM-et, akkor ha találkozom veled az utcán, személyen rázom meg a kezedet és meghívlak egy italra!"

Vajon sikerülni fog az akció, és tényleg csökkenni fog a kalózmásolatok száma (és az italkészlet Montreálban), vagy csak újabb kifogásokat és magyarázkodást hallunk majd a kalózok részéről? Itt a lehetőség azok számára, akik fennen hirdetik, hogy azért nem vesznek játékot mert DRM. Tessék, ezen nem lesz, szóval aki igazat mondott, annak itt a ritka alkalom, hogy bizonyítson.

Persze a játék sikere attól is függ, hogy maga a játék milyen lesz, szóval én személy szerint még nem vonnék le messzemenő következtetést abból, hogy nincs rajta másolásvédelem. Reméljük, hogy az így megspórolt pénzt szépen visszaforgatják a fejlesztésbe, és egy kész, befejezett, tesztelt játékot kapunk. Annyi biztos, hogy Ubisoft-ék feldobták a lasztit, most a játékosokon a sor.

Hát, mindenesetre ez érdekes lesz...

Utolsó módosítás: 2008.12.15. 06:35

Hozzászólások

1 | Nicolas19 2008.12.15. 09:22
Na ez tényleg érdekes egy kísérlet lesz. Remélem összejön, és rendesek lesznek az eladások is. Persze a dolog fordítva is elsülhet: nem sikerül jól a játék, az emberek nem veszik, rögtön ott lehet nekik a kifogás "biztos letöltötték azok is, akik DRM-el megvették volna". Én drukkolok a Hercegnek.
Gump
2 | Gump 2008.12.15. 09:33
Az ötlet jó, a játék hozzá nem. Megvan az előző három PoP, ezt viszont eszemben sincs megnézni. Ez nem az a játék.
Szóval nem jó, ha összemosódik a két dolog, mert mondjuk esetleg bukik a játék a nem túl jól sikerült koncepción, és akkor lehet azt mondani, hogy azért nem vették, mert lehetett lopni könnyen.
McCl@ne
3 | McCl@ne 2008.12.15. 12:53
Gump: eszed ágában sincs megnézni, tehát ki sem próbáltad. De azért nyilatkozol róla. Hitelesnek érzed magad?
Barthezz
4 | Barthezz 2008.12.15. 13:28
Nah végre egy díjazandó, okos, és egyben rendkívül csavaros lépés egy kiadó részéről. Egyébként, amennyiben a vásárlások száma így sem növekszik, akár azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy felesleges a DRM. Mert mi számít jobban? Hogy a kalózok dolgát megnehezítsék (akik úgyis feltörik előbb-utóbb, sőt némelyik cracker a DRM-re inkább kihívásként tekint, mint bosszúságként, hiszen voltaképpen a játékok feltörése a hobbijuk), vagy pedig az, hogy a becsületes, hű vásárlóiknak ne kelljen szívnia mindenféle netes aktiválással, illetve a feltelepítések számának korlátozásával?
balays82
5 | balays82 2008.12.15. 14:46
Az Ubisoft munkatársához hasonlóan én is úgy gondolom, hogy ennek a döntésnek nem igazán lesz hatása az új PoP eladási mutatóira. Igazság szerint, aki rendszeresen illegálisan tölti le a játékokat, az nem is nagyon találkozik a DRM okozta nehézségekkel (pl. netes aktiválás), illetve egyébként is hozzászokott ahhoz, hogy adott esetben bűvészkedni kell egy tört játék elindítása érdekében. Nem hiszem, hogy közülük sokan fellelkesednek arra a hírre, hogy most DRM nélkül jön a Prince of Persia. El tudom képzelni, hogy a DRM oka lehet annak, hogy valaki nem vesz meg egy játékot, de az már nehezen, hogy valakinek ez legyen az indoka a letöltésre.
6 | Pyrogate 2008.12.15. 15:22
"El tudom képzelni, hogy a DRM oka lehet annak, hogy valaki nem vesz meg egy játékot"
---
Éppen ezért elképzelhető, hogy van, aki nem venné meg, de most megveszi emiatt
balays82
7 | balays82 2008.12.15. 15:38
"Rengetegen állítják, hogy a DRM kényszeríti rá őket, hogy kalózmásolatok után nyúljanak, de mivel az új PoP PC-s változatán nem lesz másolásvédelem, majd meglátjuk mennyire mondtak igazat. Úgy gondolom, nem igazán..."

Igen, elképzelhető, de nem gondolnám, hogy ez olyan sok embert jelentene, ami miatt látványosan növekedne az eladott példányok száma. Az illegális letöltők száma viszont magas, de ők meg valószínűleg nem fognak tömegesen boltba rohanni, csak azért mert nincs DRM, annak ellenére, hogy állítólag ez kényszeríti őket kalózkodásra. Az akció célja inkább az, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, ami valószínűleg meg is fog történni. Persze az lenne az igazi, ha tévednék.
Gump
8 | Gump 2008.12.15. 17:08
McCl@ne: az elhibázott koncepcióhoz talán odaillene a "szerintem". Ettől függetlenül tartom amit mondtam. Fura elgondolásnak tartom, hogy ennél a játéknál lépik ezt meg, szerintem itt nem fog kiderülni, hogy az eladások azért olyanok amilyenek, mert nincs rajta DRM.
Ezzel a "de nyilatkozol róla" dologgal meg ne gyere nekem. Nem azt mondtam, hogy bugos szar, vagy rossz játék, egyszerűen azt, hogy nekem ez nem PoP. Lehet, amúgy hogy jó játék, de nem PoP néven kéne futnia. A legelső rész óta mindegyikkel játszottam, és kb. semmi közöset nem érzek vele, és ezt pontosan le tudom szűrni a neten megtalálható információk, képek és videók alapján.
9 | Playbahnosh 2008.12.15. 17:27
Abban egyetértek, hogy az Ubisoft ezzel a húzással nem fogja megváltani a világot. Viszont volt már példa hasonló akcióra, nem is egyre, csak az nem volt ennyire nagy dobra verve.

Emlékeztek még a Stardock-féle Galactic Civilizations II-re? Ott sem volt semmiféle védelem a játékon, ment mindenféle hercehurca nélkül. Serial mindössze ahhoz kellet, hogy a patch-ekhez és az extra tartalmakhoz hozzáférj, de azt neten is lehetett vásárolni valami jelképes összegért (mármint serialt). Érdekes módon ott a vártál szinte dupla annyi játékot adtak el (többet, mint néhány akkori AAA játékból), úgy, hogy nem volt rajta védelem. Na már most ehhez hozzá tartozik, hogy a GC2 rettentő jó játék lett, a kategóriájának legjobbja. Természetesen így is le lehetett tölteni a játékot mindenféle különösebb keresgélés nélkül, de ott volt a lehetőség, hogy aki akart, vehetett hozzá eredeti kulcsot neten. Ezt mondjuk egy másik játéknál sem láttam.

Szóval a minőség egyenes arányban áll a vásárlóerővel, és a DRM maximum csökkentetni tudja azt. Szóval ha egy játék sz*r, akkor sem fogják venni ha fillérekért adod. Ezért hülye lépés ez a no DRM dolog, mert tulajdonképpen fölösleges.

Mondjuk a játékosok részéről majdnem mindegy. Három lehetőség jöhet szóba: 1.) Az eladások megugranak fölfelé, így bebizonyosodik, hogy a DRM volt a hibás 2.) Az eladások nem mennek semerre, így kiderül, hogy a DRM egyszerűen fölösleges, vagy 3.) Az eladások csökkennek/letöltásek nőnek, kiderül, hogy az EA-nek volt igaza és befagy a pokol. Mi játékosok mindenképpen jól járunk :)
10 | Szekuj 2008.12.15. 18:23
Méghogy ez nem PoP?! Na azt mondd akkor meg nekem hogy a Warrior Withinnek mi köze van az eredeti DOS-os PoP-hoz? Akkor azzal az erővel arra is mondhatnád, hogy nem PoP.
AstorAnt
11 | AstorAnt 2008.12.15. 18:52
elaccynak teljesen igaza van.Teljesen relatív ez hogy kinek mi a PoP, mert az Ubisoftos verziónak sincs sok köze az elődhöz.Csupán azért mert mernek újítani nem szabad leírni őket, sőt könnyen lehet hogy az új rész sokkal jobb lesz mint az elődei.

Ellenben úgy érzem hogy ez a kísérlet jó lehetőség lesz arra hogy utána a játékosok(kalózok) pofájába vágják(teljesen jogosan):
-Nesztek b+meg, ennyik vagytok!Többet nekem ne sírjatok!
(mert igen, én sem hiszem hogy jelentős eredményt fognak tudni elérni, legfeljebb abban bízok hogy néhány derék torrent oldalon megfogják tiltani a megosztását)
Gump
12 | Gump 2008.12.16. 09:04
elaccy: Nem a WW-ről volt szó, hanem erről. A bennem kialakult PoP képtől meg ez messze van. Nekem itt igazából azzal van bajom, hogy az egész dolgot nem tudom összeegyeztetni a Cell Shading technikával, egyszerűen nekem nem áll össze ez a képi világ azzal, ami bennem megmaradt. Ettől még lehet jó játék, de nekem - és ez bátran kijelenthető képek, videók és fórumos beszámolók alapján - ez nem kell.

Igazából a #2 kommentnél arra utaltam, hogy ha kéne, akkor DRM-mel is megvenném, viszont ha nem kell, akkor DRM nélkül sem kell, és ez a játék a második kategóriába esik. Én nem hiszem, hogy ez olyan fenemód befolyásolja majd pozitív irányba az eladásokat, ettől függetlenül jó kezdeményezés szerintem.

AstorAnt. Teljesen egyetértek, relatív, hogy kinek mi a PoP, és nem írom le őket, mert újítanak, egyszerűen ez a fajta újítás nem nekem való. Tényleg oda lehetett volna rakni, hogy "szerintem", amikor a nem túl jól sikerült koncepciót említettem, de ennyi erővel minden mondata végére odarakhatná az ember.
Creativ3Form
13 | Creativ3Form 2008.12.16. 23:36
Azért egy próbát megérdemel Gump. Ha PoP fan vagy, akkor adsz egy esélyt a játéknak és nem a videók meg a képek alapján döntesz. Én most nyomom másodjára és talán jobban tetszik, mint elsőre sőt! A Warrior Within mellett ez a kedvencem. Pedig imádom a Sands of Timeot meg a The Two Thornest is, de ez az új rész lenyűgözött. Az újítások pedig majdhogynem tökéletesek, sőt a harc hiánya a játék vége felé már nem is zavarja az embert.
Szóval egy szó mint PoP, próbád ki.;-)

Amúgy, hogy a blog témához is szóljak, felőlem acéllemezen is kiadhatják, ha Prince of Persia, akkor nem ismerek határokat, megveszem ha tizenezerér is.:-D

Gump
14 | Gump 2008.12.18. 10:57
A végén még meggyőztök. :)
Legalábbis annyiban, hogy ha jön ki demo valamikor, azt megnézem.
Creativ3Form
15 | Creativ3Form 2008.12.19. 17:38
Demo? Srác, lassan 1 hete megjelent a játék. Én már kétszer kitoltam.;-)
Gump
16 | Gump 2008.12.19. 21:14
Megvenni látatlanban ezt biztos nem fogom, letölteni meg nincs módomban a kalóz verziót (nem fogom az 5 gigás mobilnetemet erre ellőni). Melóhelyen torrent és egyebek ott nem mennek, de a demot még le tudnám szedni. Úgyhogy ha lesz demo megnézem, ha nem, akkor meg esetleg ha hozzámvág valaki egy teljeset. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.