Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Playbahnosh blogja

Casual Corner: 1.rész

Playbahnosh | 2009.02.13. 19:23 | kategória: Casual Corner | 16 hozzászólás

Casual Corner: első rész - avagy Olcsó játék, nem csak gyerekeknek...

Ez egy régen tervezgetett cikksorozatom első része, amelyben a radar alatt megbúvó gyöngyszemeket próbálom a nagyközönségnek bemutatni. Igen, léteznek játékok a hardcore AAA marketing-úthengereken kívül is. Ki ne játszott volna már böngészős flash és egyéb játékokkal, amelyek bár nem nyomnak többet pár Mb-nál mégis hosszú időre képesek lekötni az embert, és legtöbbször teljesen ingyenesek. Honfoglaló, Scrabble, Yeti Sports és még sorolhatnám a híresebbeket. Ezen kívül az egyre erősödő Indy (independent = független), és art-game fronton is szétnézünk majd. A PC/konzol háborúnak hátat fordítva, a (remélem folytatásos) cikksorozatban ilyen és ezekhez hasonló játékokat mutatok majd be.

Kezdjük is rögtön egy dupla fícsörrel, két akció-kaland játékkal. Ebben a részben a Sonny és a Last Stand kerül terítékre.


The Last Stand I / II

A tavaly dívó zombi divatnak kedvezve (Left 4 Dead, Dead Space, náci zombik...etc) kezdjük a Con Artist jó kis zombis játékával. A Last Stand-ben (a nevéből kitalálhatjuk) egy zombi apokalipszis túlélőjét alakítjuk. Hogy honnan jöttek a zombik, miért, merre és hogyan, azt nem tudni, de az ilyen kis részletek senkit sem érdekelnek, amikor szét akarnak minket marcangolni!!! ÁÁÁÁÁ!!!

A játéknak eddig két része jelent meg. Az első rész kezdetén hősünk egy sietve összetákolt barrikád mögül próbálja meg megállítani az egyre közeledő zombi hordát, egyedül, egy szem pisztollyal, ami, mondanom sem kell, elég ciki. De szerencsénkre a zombik nem az eszükről vagy a taktikai érzékükről híresek, és csak este mozognak, mint azt már a sok-sok "dokumentumfilmből" megtudhattuk. Első körben elég lassú és gyengus zombikkal futunk össze, így nem lesz túl nehéz kihúzni reggelig, mikoris véget ér a kör. Ha túléltük az estét, a nappal hátralevő részét (az alváson kívül) egyéb feladatokra oszthatjuk be: megjavíthatjuk az este leamortizált barrikádot, illetve elmehetünk fegyvert és túlélőket keresni. Minnél több időt szánunk egy feladatra, annál több az esély rá, hogy sikerül. Persze elsődleges feladat a barrikád megjavítása, mert ha átjutnak rajta a zombik, akkor akár már nyomhatjuk is a restartot, mert ha elérnek minket, akkor bizony kibeleznek.

Elérkezik az este, és megtudjuk mennyire sikerültek jól a napi feladatok. Ha találtunk fegyvert, akkor azt azon nyomban használatba is vehetjük, kedvünk szerint választhatunk melyiket visszük magunkkal, összesen kettő lehet nálunk harc közben. Minden félét találhatunk belőlük: pisztolyok, puskák, shotgunok, karabélyok, gránát és még rakétavető is van. A lőszer miatt nem kell aggódni, az kifogyhatatlan... akárcsak a zombiáradat... hehehehehe :)
Ha túlélőket találunk, az nagy fegyvertény, mert segítenek nekünk mindenben. Fegyvert/túlélőket keresni, barrikádot javítani, és még harcolni is, csoportosan minden egy kicsit könnyebb és kevesebb idő alatt többet tudunk véghez vinni, így ajánlatos korán felkutatni egy két segítőt. A harc pofonegyszerű. WASD-al mozoghatunk a barrikád mögött, R az újratöltés, space-el váltunk fegyvert valamint egérrel a célzás és a lövés. Alapvetően érdemes fejre vagy lábra célozni, az utóbbi a futó zombik és a kutyák ellen különösen hatékony.

A cél természetesen a túlélés. Napról-napra több és erősebb zombival kell megküzdenünk. A játék vége felé már egyenesen megváltásként fogadjuk hajnalban a nap első sugarait. Előbb-utóbb megmentenek minket, és végre biztonságban érezhetjük magunkat... egy pár percig...

Ugyanis a második rész azzal kezdődik, hogy a mentőhelikopterünk lezuhan és újra egyedül maradunk a zombikkal. Nincs más hátra, újra barikád építés, fegyver szerzés és tervek készítése. Ezúttal nem bízzuk a véletlenre a dologt, meg kell próbálni saját erőből eljutni a biztonságba. Itt már térképet is kapunk. Most már a helyi térképen eldönthetjük, hogy hová megyünk keresgélni, és az mennyi időt vesz igénybe. A megtalált túlélőket mi is felfegyverezhetjük az új arzenálból és immáron ellátmányt is kell keresnünk a túrához. A cél: eljutni Union City-be 40 nap alatt. Több települést is felkereshetünk az úton, mindegyikben több cucc és persze zombi vár ránk, viszont figyelni kell időre is, mert a 40 nap bizony gyorsan fogy. A második rész érdekessége, hogy már csapdákat is elhelyezhetünk a zombik útjában, ezzel sebezve, lassítva azokat.

Nagyon hangulatos egy játék, és elég jó kihívás. A grafikára nem lehet panasz, egy Flash játékhoz képes nagyon is szép. A hangok és az effektek kellően véresek és horrorisztikusak, az irányítás egyszerű és a játékmenet is kellően összetett de nincs túlbonyolítva. Az egyetlen probléma talán a nehézség, mert az viszont nem állítható, és elég gyorsan horrorisztikusan nehézzé válik, de szinte ez vele az egyetlen gond. Aki szereti zombi-hentelősdit, annak nagyon is ajánlom a Last Stand-et.

Pontszám: 7/10


Sonny I / II

Egy újabb, immáron kétrészes, zombis játék, egy kicsit más szemszögből. Itt ugyanis van egy kis csavar a történetben. A történet azzal indul, hogy egy hajón térsz magadhoz és semmire sem emlékszel. Egy apróság azonban feltűnik, mégpedig, hogy zombi vagy. Már ez is elég lenne egy jó kis idegösszeomláshoz, viszont amint felkeltél, egy Louis nevű vak fószer elkezd osztani, hogy kelj fel, szerezz valami fegyver és húzzál kifelé, mert jönnek a gonoszok, és hogy rajtunk a sor, hogy megváltsuk a világot. Naná, világos...

Sonny, a zombi, feladata, hogy átverekedve magát a furcsa ellenfeleken rendet tegyen a szürreális világban és kiderítse kicsoda is ő valójában. Egy vérbeli RPG-vel van dolgunk. A harc körökre osztott, a gyorsaság dönti el, hogy milyen sorrendben következnek a karakterek a csapatban, és hogy melyik csapat támad először. Igen, csapat, ugyanis nem leszünk egyedül kalandjaink során. Első társunk, Loius, sajnos elpatkol a játék elején, de egy pár hirig után új haverra lelünk Veradux személyében, aki ugyancsak a szürreális rendszer áldozata, így együtt nekivágunk a kalandnak.

Négy tulajdonságunk van: vitalitás, erő, mágia és gyorsaság. A skillek aszerint alakulnak, hogy milyen class-t választottunk az elején. Ebből is négyféle van: Destroyer, Guardian, Assassin és Gunslinger. A tapasztaltabb MMO játékosoknak más ismerősek ezek a nevek. A Destroyer a DD (Damage Dealer), erőre épít és brutális sebzése van az ehhez tartozó skillekkel. A Guardian a tank, ő a vitalitásra és a védelemre épít és a skilljei is ilyenek. Az Assassin a rugó (rouge, a gyengébbek kedvéért :)) megfelelője, gyorsaságra, rejtőzködésre és hátbatámadásra kiélezett kaszt. A Gunslinger a nevével ellentétben nem lövöldözős karakter, hanem itt ő a vari, mágiára épít. Minden kasztnak külön skill-fája van, egyenként majdnem 30(!) skillel, amelyek között vannak meglepően ötletesek és taktikusak, viszont van pár elég használhatatlan is. Ezek leginkább néhány boss karakter ellen lehet bevetni, mert, igen, azok is vannak a játékban, legtöbbször az aktuális helyszín végén. Mindig van valami eldugott taktika amivel le lehet győzni őket, néha könnyű, néha elég sok fejtörésbe és visszatöltögetésbe kerül kitalálni, de nem szokott nehéz lenni.

Mint mondtam, a harc körökre oszotott. A két csapat felváltva következik, ezen belül is a gyorsaság dönti el, hogy ki milyen sorrendben. A harc az egyik csapat teljes pusztulásáig tart. Minden körben használhatunk egy skillt, vagy akár tartózkodhatunk is. A skillek Focus-t használnak, ez itt a helyi mana. Harc végén XP-t kapunk, abból fejlődünk, és az elhullajtott cuccost is itt szedjük fel. Harc végén visszatérünk az aktuális helyszínre. Itt elmehetünk tréningelni, folytathatjuk a történetet vagy mehetünk bevásárolni is. A felszerelések is elég változatosra sikerültek. A különböző ruházati cikkeken át a fegyverek széles garmadájáig minden megtalálunk. Érdemes a classunknak megfelelően öltözködni és fegyverkezni, tehát azokat felvenni amelyek több pontot adnak a fő tulajdonságunkra, amiből a skilljeinket is számolja a játék.

A grafikára itt sem lehet panasz, Flash játékhoz képes szép, és érdekes a dizájn is. Ami meglepően tetszett a Sonny-ban, az a zene. Első osztályúak a játék zenéi, és nagyon hangulatosak, mindkét rész esetében. A sztorit az új verzióban már teljesen szinkronizáltan élvezhetjük (angol), eddig csak felirat volt, és az átvezető animációk is jóra sikerültek. A legtöbb Flash játék rövid időre szól, hogy kávészünetben vagy számtekórán el lehessen valamivel ütni az időt... de a Sonny nem. Az első rész történetileg nem lett hosszú, viszont magát a játékot akár az örökkévalóságig is játszhatjuk. A második rész már hosszabb lett és folyamatosan készül a játék, érdemes időnként visszanézni, hogy került-e be új helyszín/történet.

Az egyik legötletesebb és legjobban megvalósított Flash alapú RPG a Sonny, és nagyon hosszú időre képes lekötni. A négy kaszt és a skillek, felszerelések garmadája biztosítja az újrajátszási lehetőségeket. Nekem nagyon tetszett, és szerintem minden vérbeli RPG fan megtalálja benne a számítását. Nem egy Diablo II, Mass Effect vagy Oblivion, de a maga nemében jó kis játék. Csak ajánlani tudom.

Sonny
Sonny II

Pontszám: 9/10


(szivesen várom a kommenteket, ötleteket, véleményeket)

Utolsó módosítás: 2009.02.13. 19:29

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2009.02.13. 20:50
Ez a last stand kurva nehéz. Nem is értem hogyan lehet a 3. pályára jutni, amikor már az 1. pályánál megkezdik a "védelmi vonalat", míg a 2. -on pedig szétdarálják. A második részről ne is beszéljünk... kár, hogy a csapdákat nem kapjuk meg... így elég tré a dolog, olyan gyorsan nem lehet kattintani :-o
2 | kopé 2009.02.13. 21:07
Nagyon jó ötlet picit erősebb reflektort adni ezeknek a játékoknak. ;)

Mind a 4 játékhoz volt szerencsém. És a Sonny II-t leszámítva végig is vittem mindet. És ahogy mondtad, méretükhöz, ingyenességükhöz viszonyítva nagyon jó játékélményt nyújtanak az unatkozóknak, remélem mutatsz majd olyanokat is, amikhez még nem volt szerencsém. :)


ShuleyvA: olvasd végig a cikket, a barikádot újra lehet építeni, a csapdákat is le lehet tenni, valamit elnézhettél. :)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.02.13. 21:31
Online stratégiákat is sorra fogsz keríteni, vagy csak flash alapúaknak (Hódító, Travian (:-/) etc)?
4 | Playbahnosh 2009.02.13. 22:25
@ShuleyvA

Kópénak igaza van, a barikádot újra lehet építeni, minden nap végén költhetsz időt a barikád tatarozására. Egyébként érdemes először inkább túlélőket keresni, mint fegyvert, mert a túlélők harcolnak melletted és a barikádot is gyorsabban építik újra

@LordMathaus

Persze, lesz szó a flash-en kívül más játékokról is, és igen, lesz Travian is :) A következő részben két ilyet fogok majd bemutatni.
5 | kopé 2009.02.14. 08:46
Amúgy ha már itt tartunk a Sonny II-rúől meséljen már vaaki mert nekem ott a 3. csata után elment a kedvem mert lusta voltam angolozni és nemtudom hogy milyen skillek kellenek milyen egységre. :D
LordMatteo
6 | LordMatteo 2009.02.14. 15:00
Arra kíváncsi leszek, lassan 4 éve vagyok az ilyen játékok szerelmese, szóval várom majd, mit írsz a Travianról...PM-ben nem akarod elárulni, hogy melyik játékokat veszed górcső alá? ;-)
7 | Playbahnosh 2009.02.14. 19:41
@kópé

Hát, akkor bizony jobb, ha megjön a kedved az angolozáshoz, mert máshogy nem megy :) Amúgy mit akarsz tudni róla?

@LordMathaus

Őszintén szólva csak említés szintjén fogok foglalkozni a Traviannal (egyelőre biztos) mert azt sokan ismerik. Mint ahogy a bevezetőben is írtam, inkább a kevésbé ismert gamákat szeretném bemutatni először, így nem igazán lesz szó mondjuk Honfoglalóról, OGame-ről meg Klánháborúról sem, mert aki legalább egyszer-kétszer rápillantott a bannerekre itt az oldalon, az már mindet ismeri :)

Hasonló gamák viszont lesznek, szóval ha szereted ezeket, akkor lesz itt neked való falat :)
neumark
8 | neumark 2009.02.14. 22:07
Kipróbáltam a Last Stand-nak az első részét. Elmentem köbö a 13. éjszakáig, aztán már kissé untam és befejeztem. Amúgy jó cikk lett, gratulálok! Sikerült meghoznod a kedvem a flash játékokhoz kicsit. Majd ha kijövök a lázból meg a betegségből akkor biztosan belevágok az ajánlottaidba kicsit komolyabban is. Várom a folytatást...
9 | kopé 2009.02.14. 23:28
Most már semmit, rájöttem. :) Az adott kaszthoz viszonyítottan a lehető legrosszabb skilleket szedtem össze első próbánál, most már nincs gond, 3. világban vagyok. :)
LordMatteo
10 | LordMatteo 2009.02.14. 23:28
Szakadj már le a Travról :D A zárójeles (:-/) azt jelentette, hogy szar az egész :-P

Engem kevésbé reklámozott, de ilyen játékok érdekelnek. Illetve, hogy miket írsz róluk, elég sokat ismerek. Hadvezérek (www.hadvezerek.hu) lesz benne pl? Lóf*sz reklámot nem kapott seholse.
11 | Playbahnosh 2009.02.14. 23:38
Kössz srácok, igyekszem. A köv bejegyzés nem tudom mikor kerül fel, de igyekszem a héten felrakni. Találtam is két gyöngyszemet :)
Barthezz
12 | Barthezz 2009.02.14. 23:40
Hát én a Last Stand 2-es pályáját sehogyan sem tudom átvinni, az utolsó 3 megmaradt zombi mindig áttöri a barikádot. És hiába találok 1 segítőt, az nem mozdul el a felső sarokból, így szart se segít igazából. Ennél gyorsabban pedig nem tudom lelőni őket, képtelenségnek tűnik...

Amúgy viszont jó ötlet ez a bejegyzés-sorozat! ^^
13 | Playbahnosh 2009.02.15. 00:55
Tippek a Last Stand-hez: Az elején MINDEN órát tolj bele a túlélőkeresésbe! A többire tenni max 1-2 órát csak (barikádot javítani 75-80% felett felesleges). Többen sokkal jobban megy a harc és a barikádot is gyorsabb javítani. Ha már van legalább 5 túlélő, akkor lehet elkezdeni fegyverkeresésre rakni, de a nagy részét továbbra is a túlélőkre. Ha telt ház van, akkor viszont minden pontot a fegyverekre. Ha vesztettél túlélőt akkor értelemszerűen azonnal pótolni kell. Fegyverek közül az elején a magnum a legjobb, később pedig a hunting rifle és láncfűrész kombó. Távolra puska, közelre fűrész. A sima shotgunt és az uzit el lehet felejteni, használhatatlan, az AK és az M4-es pedig nem sebez eleget. Ha pedig megvan a Barett, onnantól célegyenes :) MINDIG fejre kell célozni, a rendőröknél, katonáknál és a rohanóknál pedig lábra. A kutyákat azonnal likvidálni kell, mert nagy kárt okoznak. Én ezzel a taktikával 4-5x is végigtoltam a játékot vesztett kör nélkül. Remélem segítettem :)
14 | kopé 2009.02.15. 16:48
Sonny II kijátszva. :)
Shadowguard
15 | Shadowguard 2009.02.15. 19:21
Én még csak a Sonny egyet nyúzom... Bár kicsit elegem lett most belőle. Kb. negyven perce ugyanazt az egy csatát játszottam, gyk. abból állt az egész, hogy az ellenfelet leverem 300-ig, ő felgyógyul és kezdődik előlről az egész. Szóval egy kicsit idegesítő.
Egyébként három sámán volt az ellenfél, abból kettőt leszedtem, az utolsóval meg nem bírtam. Ráadásul a fókuszomat is lopta a mocsok...
16 | kopé 2009.02.16. 14:38
Asszem ott érdemes alkalmazni azt hogy felcserélődik a gyógyulás/sebződés és amikor felgyógyítaná magát akkor meghal, bár ha jól emlékszem ez elsősorban valami dokinál volt eljátszva az első részben.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.