Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Playbahnosh blogja

The Pirate Bay BŰNÖS! Rács mögött a kalózok!

Playbahnosh | 2009.04.19. 04:07 | kategória: Beszólok! | 11 hozzászólás

Megszületett az ítélet a "The Pirate Bay" ügyben. A világ legnagyobb torrent trackerének üzemeltetői ellen folyó bűnügyi tárgyaláson a napokban született végleges ítélet, ahol többek között illegális és jogvédett tartalmak terjesztésével, szoftverkalózkodással vádolták őket.

Az ítélet: az üzemeltető csapat minden tagjának 1 év letöltendő börtön, valamint kollektívan 4.5 millió dollár kártérítés az elkövetett jogsértések miatt.

A szórakoztatóipar képviselői pozitívan nyilatkoztak a döntésről, bár sokuk szerint a büntetés túl enyhe az okozott kárt figyelembe véve. Viszont a döntés alapján további büntetőjogi eljárásokat kezdeményeznek majd és erős szankciókat helyeztek kilátásba a jogvédett tartalmakat közvetítő fájlmegosztó és egyéb fájlcserélő hálózatokkal szemben. Elmondásuk szerint, ez egy hatalmas győzelem volt a kalózok felett.

A TPB csapat fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, valamint azt mondták, hogy ők nem fognak semmiféle kártérítést kifizetni. "Nagyon bizarr, hogy egyeltalán elítéltek minket, és még bizarrabb, hogy csoportosan. A bíróság azt mondta, hogy bűnszervezet vagyunk. Gottfried-et nem tudtam reggel kiszedni az ágyból. Ha már egyszer elítélnek, ítéljenek el minket szervezetlen bűnözés miatt" mondta Sunde, a csapat egyik tagja. "Nem tudok, és nem is akarok fizetni. Még ha lenne is ekkora vagyonom, inkább elégetném mindenemet, még a hamut sem adnám nekik."

"[a döntés] egész egyszerűen felháborító. Természetesen fellebbezünk," tette hozzá Per Samuelson, Carl Lundstrom ügyvédje. "Ez az első szó, és nem az utolsó. Az utolsó szó a miénk lesz."

A 2003-ban alapított The Pirate Bay ellen már hosszú évek óta folyt az eljárás, de a hivatalos vádemelés nagyon körülményes volt. A hetek óta tartó tárgyalás a közelmúltban nem várt fordulatot vett, ugyanis a bíróság kénytelen volt a vádak több mint felét elejteni bizonyíték hiányában. A kedvező döntést a TPB csapata pezsgővel és bulival ünnepelte meg, de úgy látszik korai volt az öröm.

A védelmet arra a tényre alapozták a TPB-sek, hogy az ő szervereiken semmilyen jogsértő tartalom nem volt, ugyanis a tracker közvetlenül nem tárol semmilyen ehhez hasonló adatot, így nem vádolhatják őket szerzői jogok megsértésével, ezen kívül fizikálisan sem tároltak/árusítottak semmilyen szoftvert vagy más jogvédett tartalmat, így a szoftverhamisítás és terjesztés vádjában is ártatlannak vallották magukat. Egy ideig úgy nézett ki, hogy sikerül az összes vádat elejtetni, mivel közvetlen bizonyíték valóban semmire nem volt. Mivel a torrent hálózaton, rendszeréből adódóan, a felhasználók közvetlenül egymás között osztanak meg tartalmakat, a tracker szügségszerűen nem tárol semmilyen adatot, sem jogvédett vagy egyéb tartalmakat, sem a hálózaton lévő gépek vagy felhasználók információit, így az illegális tartalmakat megosztókat/letöltőket nagyon nehéz visszakövetni. Ha a trackeren nincs naplózás, az átvitel befejezése után semmilyen adat nem marad a megosztókról a rendszerben, így lehetetlen visszakövetni, hogy ki és mit osztott meg vagy töltött le.

A vád kezdetben igen gyenge lábakon állt az előbbi okok miatt, mindössze néhány screenshot és pár szakértői vélemény állt szemben a TPB-vel. Mégis sikerült a precedens értékű "bűnös" ítéletet kiharcolni, amivel most egy új fejezet nyílik a szórakoztatóipar és kalózok között dúló háborúban. Hogy mi lesz a következménye az esetnek, még korai találgatni. Az viszont biztos, hogy minden eddiginél hevesebb dolgok vannak készülőben, mindkét oldalon.SZVSZ ezzel csak adtak a szarnak egy pofont. Nagy pofont, de akkor is. A TPB trackere még mindig működik, és a hírnév még akár jól is jöhet nekik. Az ipari nagykutyák pedig csak annyit értek el, hogy ha eddig valaki nem tudott a TPB-ről és torrentről, az most megismeri. A kalózokat nem lehet kiírtani, kalózok mindig is voltak és lesznek. Azzal, hogy ezt a négy embert rács mögé vágják, csak mártírt csinálnak belőlük a kalózok és szimpatizánsok körében, új lendületet adva az egész dolognak. A svédországi Kalóz Párt, a szerzői jogok ellen küzdő mozgalom a napokban rengeteg új taggal bővült a bírósági ítélet következtében, megmozdulásokat szerveznek, hogy tiltakozzanak a szerintük felháborító és teljesen jogtalan döntés ellen. Szerintem a fejesek még nem tudják mit indítottak el, de majd meglátjuk mi lesz belőle.

Egy biztos, a DC, a sok FTP és egyéb könnyen felderíthető és büntethető warezhálózatok a végnapjaikat élik, viszont a torrent megfékezhetetlenül terjed a világban ahol bárki bármit megoszthat gyorsan, könnyen és szinte teljesen láthatatlanul. Az információ szabadsága utat tör magának, és rendőr/jogász legyen a talpán aki megpróbálja megrendszabályozni a virtuális vadnyugatot, az Internetet.

Utolsó módosítás: 2009.04.19. 11:07

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2009.04.19. 09:53
Igen érdekes írás, erről személy szerint én nem is tudtam, hogy a TPB-t vád alá helyezték. A torrent egy valóban olyan volumenű dolog, amit piszok nehéz lesz (ha egyáltalán valaha lehetséges lesz) gyökerestül felszámolni.
Jó írás, tetszett, de egy valamire kérlek: Nyelvtani szempontból nézd át "A vád kezdetben..." kezdetű bekezdést. ;-)
2 | Playbahnosh 2009.04.19. 11:09
Jogos. Mondjuk hajnali négykor már alig láttam el a monitorig :)

Egyébként a svédeknek törvényt is kellett módosítani, hogy el tudják ítélni őket. Azért mit meg nem tesznek....
Shadowguard
3 | Shadowguard 2009.04.19. 11:30
Azért az is érdekes, hogy hamarabb tudták, hogy elfogják őket ítélni, mint a tényleges ítélethirdetés előtt...
Az egész csak egy kirakatper volt, be akarták bizonyítani, hogy a csúnya torrentért nagyon súlyosan büntetnek ám. Nevetséges...
neumark
4 | neumark 2009.04.19. 13:53
Én tulajdonképpen nem is értem ezt az egészet, hogy miért ilyen nehéz elítélni ezeket. Nyilván nem a torrentportálok osztják meg az adatokat, de a trackeren keresztül kapcsolatot teremtenek a felhasználók között, akik így megtehetik. Tehát elősegítik, mi több lehetővé teszik a jogvédett anyagok illegális terjesztését. Ez önmagában nem elég? Miért ilyen nehéz akkor rájuk húzni?
Drogcsempészetért is bárkit elítélhetnek, hiába nem ő az, aki megtermeszti, sem az aki eladja, sem az aki fogyasztja. Nem igazén értem...
Vagy hülyeségeket mondok?
5 | asas01 2009.04.19. 14:42
Neumark: a te hasonlatodat használva a TPB inkább egy csarnok, ahova bárki bármikor bemehet és akármit "eladhat"(pénzt ugyanis nem kérhet érte), legyen az drog vagy egy rajz, amit 5 évesen készített zsírkrétával. A TBP-t nem az illegális forgalom miatt akarják elítélni, mert azt nem lehet ráhúzni a tulajdonosra, hanem azért, mert nem tettek semmit, mikor a kiadók szóltak nekik, hogy vegyék le a jogvédett tartalmat.

Kíváncsi leszek a fellebbezés utáni újabb döntésre. Ez nyilvánvalóan a lobbisták által kikényszerített kirakatper volt, de talán a következő bírósági szint már nem fog meghunyászkodni és reális ítéletet hoz.
6 | goodboy007 2009.04.19. 16:56
1. 4,5 millió dollár kártérítés. Nevetséges.
2. Tényleg inkább népszerűsítőkampánynak mondanám.
3. Nagyszerű, már csak a többi 26235 trackert kell egyenként ugyanennyi idő alatt felszámolni. Csodás. Magyarul: Ez az egész semmire nem volt jó, csak adtak a szarnak egy pofont és aki eddig a TPB-t használta az átmegy Isohuntra vagy Mininovara.
7 | asas01 2009.04.19. 17:25
Na igen, de még a TPB-t sem tudták felszámolni, hiszem az oldal megy tovább és még egy jó darabig fog is.
Erkölcstelen kalózkodásról meg lopásról beszélnek, miközben Amerikán kívülről a legtöbb online zenei, filmes és játékvásárlási lehetőség elérhetetlen vagy sokkal drágább, a premierek meg heteket/hónapokat késnek. Biztosan sokkal költségesebb átcipelni idáig teherhajón a gondosan becsomagolt biteket.
AstorAnt
8 | AstorAnt 2009.04.19. 19:54
Amíg másodfokon nem ítélik el őket, addig akkora gáz még nincs.Viszont ha ott is elítélik őket akkor sajnos én nem lennék benne biztos hogy nem lesz negatív kihatása a dolgokra.Persze nem mondom hogy gyökeres felszámolások következnek be, de sok tracker üzemeltetőt elriaszthat az esetleges börtön szele.Ráadásul ha már egyszer sikerült valakit ezért elítélni, erősen megnő az esélye hogy máskor is sikerül.
9 | Playbahnosh 2009.04.19. 22:57
@AstorAnt

Igen, ezt hívják precedensnek, és a bírósági tárgyalások nagy része precedens perekre épül, amiben azt használják fel indoknak, hogy azért a dologért valakit már egyszer elítéltek, szóval most is el kéne.
Ha másodfokon felmentik őket, akkor még van esély rá, hogy ne legyen ebből világra szóló embervadászat és virtuális hidegháború. Viszont az is benne van a pakliban, hogy súlyosbítják az ítéletet (korbács, kötél) és akkor a fene se menti meg az internetet a világégéstől.

@asas01

Na igen, a tengerentúlon sokan elhűlve nézik a kalózokat, hogy hogyan van pofájuk ingyér letölteni bármit is, amikor ők már az iPodjukra is $2-ért töltik le a Crysist. Idehaza még egyszerűen nincs kiépítve a hálózat és az árak is rettenetesen magasak, így nem is lesz konszolidáció egy darabig, sajnos.
Gump
10 | Gump 2009.04.20. 11:12
A precedensjog az angolszász országokra jellemző tudtommal, másrészt országok között amúgy sem gondolom, hogy ez nagyon működne (pl. USA-ban azért ítélnek el valakit valamiért, mert Svédországban már megtették).
Azt meg nem hiszem, hogy a világégést jelentené, ha meg lenne (egy időre) nehezítve különböző tartalmak illegális letöltése.
szbszig
11 | szbszig 2009.04.21. 06:15
Nagy téttel mernék rá fogadni, hogy a következő South Park-részben meg lesz említve az ítélet. Már csak azért is, mert a beharangozó alapján Cartmanék Szomáliába utaznak kalózkodni...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.