Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Playbahnosh blogja

PSY - GANGNAM STYLE (?????)

Playbahnosh | 2012.08.29. 21:23 | kategória: LOLz | 3 hozzászólás

Nem tudom ki mennyire követi manapság a popzenei eseményeket, de ezt meg kell osszam veletek. Mindenkinek kötelező megnézni, végig:

A videót a bejegyzés pillanatában kicsivel több, mint 71 millióan látták!

Leszögezem, soha nem láttam még koreai videoklippet ezelőtt, ez volt az első amibe belebotlottam. Lehet, hogy sokaknak nem jön be a KPop mint zenei műfaj, de a Gangnam Style világméretű sikerének több oldala is van. Park Jae-Sang, azaz PSY (ami igencsak találó "Psycho", avagy pszihopata rövidítéséből keletkezett) egy koreai zenész, aki mindig is kilógott a koreai zenészek és fiú/lánybandák hírhedten furcsa sorából azzal....hogy még furább volt. PSY-t az első albumáért keményen megbírságolták a másodikat pedig egyszerűen betiltották. Két éve ez az alső albuma, amivel hirtelen nem hogy Dél-Korában, hanem az egész világon varázsütésre híressé vált.

Először is a zene maga igencsak fülbemászó house-os egyveleg. Nem túl bonyolult, nem túl kemény de nem is túl lapos. PSY amúgy saját maga írja a zenét, a szöveget, ő csinálja klippjei és fellépései forgatókönyveit és ő maga rakja össze és gyakoroltatja be a koreográfiákat is, mindent ő csinál. Na igen, a koreográfia a másik. A pofonegyszerű ám mégis mókás lovaglós mozdulatokat bárki meg tudja csinálni, így terjed mint a pestis mindenhol a világon. Jól néz ki, vicces, mégsem kell hozzá brutális tánctudás, hajlékonyság és erőnlét, csak egy kis minimális ritmusérzék és már megy is a Gangnam tánc :) A harmadig pedig a kegyetlenül vicces/furcsa/idióta videoklipp, amiben PSY mindenféle helyeken ropja a lovaglós bugit, csatornában, nyuggerekkel teletömött buszon, a híd alatt, parkolóházban, a metróban, motorcsónakon...szóval minden elképzelhető gané helyen, és ehhez képest a szöveg egészen másról szól.

Nyilván a nem koreaiak egy büdös hangot nem értenek a dal szövegéből, de hála néhány jótétlélek ottaninak, már azt is tudjuk mit énekel: a Szöulban található Gangnam városrész az ottani elit negyed, mint Beverly Hills az USÁban, vagy a Rózsadomb itt Budapesten. Ott is elharapódzott az műmájerkedés és az elitizmus. Sokan alig költenek a mindennapi életükre, kajára és hasonlóra, inkább éheznek, viszont képesek 4-5000 forintnyi pénzt kiadni egy kávéért az ottani Starbucksban, puccos ruhákban, sminkben és csillogásban, csak azért, hogy ők is elitnek tűnjenek. Ezt figurázza ki PSY a klippben, amikor kinyalva, öltönyben lejt a kifent macákkal az alagútban, miközben ellepi a szemét és a smötyi, vagy amikor a nyuggerbuszon, a mocsárban és a metróban ropja. A lovaglós motívum pedig az ottani "felülünk a lóra" kifejezésből ered, ami magyarul kb. annyit tesz, hogy "kirúgunk a hámból" vagy egyszerűbben "megyünk beb*szni". Szóval a kegyetlenül hangulatos és vicces zene alatt nem éppen burkolt, éles társadalomkritika is lapul.

Egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja BE:

Utolsó módosítás: 2012.08.31. 09:08

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2012.08.30. 19:11
EEEEEEEJ SZEKSZI LÉJDEEEE! :D
cygary
2 | cygary 2012.08.30. 19:23
OPPÁ GÁNGNÁM SZTÁJL!

Ez a tipikus ,,nemvallomba DE rongyosrahallgattammár'' esete :D
3 | Playbahnosh 2012.08.31. 09:15
"Ez a tipikus ,,nemvallomba DE rongyosrahallgattammár'' esete :D"

Pontosan :D Éppen ez a titka ennek a zenének, hogy direkt annyira elnagyolt és műgagyi, hogy senki nem vallja be, de mindenki rongyosra hallgatja :D Nem szokásom, de néztem néhány "reakció videót" is a Gangnam Style-ról és gyakorlatilag az összesben közös hogy mindenki körbevigyorogja a fejét nézés közben és "ezt a táncot meg kell tanulnom!".

(amúgy most szúrtam ki az avatarodat. Brohoof?)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.