Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

Euro 2008 - A csoport

powerhouse | 2008.06.03. 14:37 | kategória: euro2008 | 6 hozzászólás

Ahogy mondottam volt, meg ahogy a cím is mutatja, megkezdem az A csoport tárgyalását. Itt vannak mindjárt a törökök, akik éppen, hogy kijutottak (emlékszik még mindenki arra a köcsög skót faszra, igaz?), a rendező svejciek, a nagy esélyes portugálok (mármint a Oscar-díjra sport kategóriában), és az általában szimpatikus csehek is.

Kezdjük a rendező országgal, Svájccal. Nem rendelkeznek különösebben nagy múlttal a futball terén, ott voltak azért már ők Portugáliában, nem sok sikerrel, tegyük hozzá. Köbi Kuhn keretében sok tapasztalt játékos található, többen az európai topligákban szerepelnek, gondoljunk csak a védelemből Djourou-ra, Senderosra (mindkettő Arsenal), de Philip Degen (BVB), Barnetta (Bayer Leverkusen) és Alexander Frey (BVB) neve is ismerős lehet a német futball kedvelőinek, de az Európa-bajnokságok legfiatalabb góllövője is svájci, Vonlanthenről van szó. A keret tehát adott, hazai pálya mindig lejt a rendező országoknak, ráadásul a luzitánokon kívül mindenki verhetőnek tűnik.

Például a törökök. A legkönnyebb csoportból végül sikerült kijutni (skótok…), de ez ne tévesszen meg senkit, ők az a válogatott, akik minden meccsre vérben forgó szemekkel jönnek ki, nem ritka, hogy 11-nél kevesebben hagyják el a pályát, ugyanakkor ezzel a mentalitással már egyszer elmeneteltek a világbajnokság harmadik helyéig. Persze abból a csapatból már kevesen játszanak, se Hakan Sükür, se Ümit Davala, de van helyettük Mehmet Aurelio (aki annyira török, mint amennyire a francia válogatott francia…), Nihat, Tuncay, Emre (a porcelánbaba), vagy éppen a Bayern nehéztüzére, Hamit Altintop. A keret nem gyenge, jó nevekből áll, Fatih Terim fiainak is megvan az esélye egy esetleges negyeddöntős szereplésre is, csak inkább ne.

A két nagyobb esélyes közül a kisebb, Csehország következik. Mindenki emlékszik még 2004-re, amikor az Eb legszebb focit játszó és legszimpatikusabb válogatottját ismerhettük meg bennük. Sokat nem változtak, még mindig Karel Brückner a szövetségi kapitány, még mindig ott van a cseh óriás, Jan Koller, a világ egyik legjobb kapusa (a másik kettő is részt vesz az Eb-n), Petr Cech, a portugáliai kontinenstorna gólkirálya, Milan Baros. Nagy hiányzó viszont Rosicky, aki sérülés miatt nem lehet ott sajnos, hiszen az idényt kiválóan kezdő Arsenalnak alapembere volt. Eddig felsorolt válogatottak közül kétségkívül ők a legerősebbek, ha képességeikhez méltóan játszanak, és szerencséjük is van, akkor megismételhetik a négy évvel ezelőtt eredményüket is. Akkor a görögök verték őket ezüstgóllal az elődöntőben.

Ugyanez elmondható Portugália válogatottjára is, ők a döntőben (és a csoportkörben) kaptak ki a valószínűleg Olümposzi hátszéllel megáldott görögöktől. Nagy égés volt akkor az, soha (vagy csak sokára) visszatérő alkalom nyílt otthon megnyerni az Eb-t. Luis Felipe Scolari csapata rendkívül nagy nevekből áll, elég csak a 2007-2008-as szezonra igazi világklasszissá váló Cristiano Ronaldóra gondolni, aki egyértelműen az MU húzóembere volt már tavaly is, idén meg főleg. Tőle fogják a legtöbbet várni, de ha neki nem megy, akkor csak az ő posztjára van több minőségi csere, de elmondható ez náluk majdnem mindenkire. Bombaerős kerettel vágnak tehát neki Svájcnak és Ausztriának, reméljük a színészkedés helyett azt mutatják meg, hogy miért hívják őket Európa braziljainak. Ők azok, akik képesek lehetnek veretlenül nyerni nem csak a csoportot, de az Eb-t is.

Nem itt vannak a legnagyobb nevek, de a legnagyobb csaták itt lehetnek a továbbjutó helyekért, pontosabban a másodikért, tippem szerint az agyonzselézett színészbanda simán továbbjut, mellőlük pedig a csehek fognak a negyeddöntőnek nekivágni, bár nagyon nehéz lesz.

Holnap érkezik a B csoport ismertetője, addig is hangolódjatok a szombati nyitányra! ;)

A csoport sztárja: Cristiano Ronaldo. Ez van.

Utolsó módosítás: 2008.07.20. 14:00

Hozzászólások

1 | kopé 2008.06.03. 14:53
Hát valóban reméljük, hogy a portugálok nem fogják színpadnak nézni a pályát.
Csehek a magam részéről rokonszenvesek, remélem ők lesznek a másik továbbjutó helyen.
Törökökről inkább nem beszélnék különösebben, mert ki kéne törölni a HSZt magasfokú káromkodás miatt.

Reméljük jó meccseket látunk majd a csoprotban, de azért nehogy meglepjék majd a cseheket a skót-módú szerencselovagok.
LordMatteo
2 | LordMatteo 2008.06.03. 15:11
Cseheknél már nem láthatjuk Nedvedet ha jól tudom, de azért Grygerát megemlítetted volna, mégiscsak egy lassan-lassan klasszis védő lesz, még ha 5 év múlva nem is emlékszünk rá.
powerhouse
3 | powerhouse 2008.06.03. 15:41
Annyi, de tényleg annyi volt vagy kimaradt klasszist meg lehetne említeni, hogy még egy Eb-t lehetne rendezni.
LordMatteo
4 | LordMatteo 2008.06.03. 15:43
Tudom-tudom, csak hát nekem Nedvedék szívem egyik csücskei, muszáj volt :-))

Remélem hollandok-portugálok ismét összekerülnek, és megismétlik a VB meccset :-DD
powerhouse
5 | powerhouse 2008.06.03. 15:49
:D jaja, az nagy lenne.

Nedvedékről: 2006-os vb csoportmeccseit (egyrészét) Olaszországban néztem. Előtte fél órával már Nedvedről szólt az egész, mutatták, hogy pacsizik az olaszokkal, stb. Ahányszor elindult a kapu felé, a kommentátor már be volt szarva (attenzione! :D). Nagy élmény volt az a meccs!
LordMatteo
6 | LordMatteo 2008.06.03. 15:54
Nedved meg is érdemli ezt szerintem, ha nem lenne kancsal, még Zidanet is legyalulja :-DD

A foci iránti alázata az, ami ide emelte.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.