Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

A láthatatlanok

powerhouse | 2008.09.06. 14:06 | kategória: Vélemény | 21 hozzászólás

A PcDome fórumán sokféle egyéniség megfordult, voltak (vagy talán még vannak, a jelenlegi állapotok között nehéz megítélni, hogy ki folytatja, és ki nem) vezéregyéniségek, akik kiemelkedni látszottak az átlagból, akik átlagon felüli képességük volt az íráshoz, érveléshez. Ők szabták meg a kulturális színvonalat, tartották kordában a lámákat, emelték a különböző témák színvonalát. Többször kerültek összetűzésbe akár egymással, akár egy szerencsétlennel, aki rosszkor írt rossz filmről vagy témáról rosszat. Ilyenkor mindig kialakult egy többé-kevésbé hosszú "vita", már amennyire annak lehetett nevezni az ürge elűzésére tett kísérletet. Ennek vége többnyire mindig ban lett a vége. Vagy csak az egyik félről, vagy mindkettőről elesett valaki a harcban, és nem egyszer a moderátori tevékenység ócsárolása, majd önkéntes száműzetés lett a vége. Nekem nem tisztem megítélni, hogy mennyire helyes ez. Hiszen én láthatatlan vagyok.

És nem vagyok egyedül. Sokan vagyunk, jelentéktelenebbek, nagy egyéniségek, és átlagos arcok tarkítják csoportunkat. Mi vagyunk azok, akik nem folynak bele a nagy banhadjáratokba, akik csöndesen figyeljük, ahogy időről időre kikiáltják a fórum végét, a színvonal hiányát, aztán valahogy mindig minden ment tovább, mi sem változott, csak a félig törölt flame néhány topicban, és néhány nagy búcsú a fórumtól, sokszor egy másodnickkel.

Meg lehet vádolni minket, hogy mi nem teszünk semmit a fórum előrehaladásáért, azért, hogy ne fulladjon bele a szartengerbe a színvonal eme kicsi szigete. De nézzetek körül, nekünk sosincs problémánk azzal, hogy a helyzetjelentésben teljesen hétköznapi témákról beszélgetnek, olykor baromkodnak. Nekünk sose volt az baj, hogy vannak vetélkedők a blogok között.

Ti, akik önmagatokat felsőbbrendűnek vélitek, sose jártatok a helyzetjelentésben, akkor mondjátok, miért zavar az, ami ott folyik? Miért zavar az, hogy sok a vetélkedő? Van elég színvonalas topic és blogbejegyzés, kellenek melléjük könnyed, játékos témák is. Így is Ti alakítjátok leginkább a fórum életét, miért akartok hát totális uralmat felette?

Lehetnétek ti is láthatatlanok. Olyanok, kiket sose látnak veszekedni, gyűlölködni, akik hagyják a többieket élni. Nem kell ráerőltetni a fórumra az erkölcsösséget; a nyilvánvalóan gyengék előbb-utóbb úgyis itt hagynak minket. De azok, akik normálisak, de véletlenül nem tetszik nekik az aktuális kedvenc filmetek, nem egyezik a kedvenc pilótájuk a tietekkel, vagy csak nem ugyanaz a véleménye, mint a tiétek, azok ne legyenek rögtön céltáblái a válogatott sértéseknek. Legyetek toleránsabbak!

Ne értsetek félre, nem kell tétlenül nézni, ahogy valaki a Meet the Spartans című filmet isteníti. Tőlem szarozhatjátok az előbb említett alkotást, de könyörgöm, attól, hogy bejön neki, attól még ő nem egy szar ember.

Már három napja volt regisztrálásom két éves évfordulója, láttam már egyet s mást a fórumon, de érdekes, régebben nem volt itt ennyi vita. Megkockáztatom, hogy a színvonal is majdnem ugyan ilyen volt. Akkor mégis mi változott? Szerintem egyszerű: többen voltunk láthatatlanok. nem akartunk beleavatkozni abba, hogy a másiknak mit szabad, mit nem.

Élni és élni hagyni. Gondolkodjunk el ezen.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2008.09.06. 14:08
Grat a két évhez.

powerhouse
2 | powerhouse 2008.09.06. 14:30
Ennyi az össz vélemény? :)
3 | somesz83 2008.09.06. 14:51
Hát igen, sikerült láthatatlannak maradnom. Nem kívántam a szutykos igénytelen blogflood között a sajátomat látni. Ezért húztam el a picsába. Szóval ez is egy nézőpont. A baromkodás pedig nem csak a helyzetben ment. Bár csak ott ment volna, de nem. Kb. mindenhol, ahová a nagy flooderek és lolos pöcsök betették a lábukat. Igenis az ember ilyenkor számon kéri, hogy ugyan hol is van az a bizonyos szint! Hát sehol, úgy látom az a válasz, hogy maradjunk kis szürke egerek a mocsokban. Nem, kössz!
Barthezz
4 | Barthezz 2008.09.06. 15:17
Köszönöm ezt a bejegyzést, rengeteg igazság van benne. Bár 1-2 dolog - főleg az elején - nemrég rám is vonatkozott, azonban beláttam, hogy a folyamatos balhézás, minden ellenkező véleményen levőnek beszólogatás nem járható út, az pedig nem célom, hogy havonta 1-2 hétre mindig bannolva legyek.

Én próbáltam tegnap este pár órára összehozni a közösséget, tovább kovácsolni ezt a most már élőben is lassan összetartó társaságot, mindenkire egy-egy jellemző momentum vagy történés felidézésével és lám, egyesek meg akarják azt szabni, hogy ehhez bizony nincs jogom. Egyszerűen röhejes.

Amúgy nem kell teljesen láthatatlannak lenni, fel kell vállalni a véleményedet, de ezt úgy, hogy mérsékelt formában, nem állandóan balhékat szítva vele és egyeseket vérig sértve.
Mivel korábban én is néha így voltam, most pedig, hogy mérsékeltebb fórumozásra, újra a régebbi énemre váltottam, azonnal céltáblája is lettem néhány embernek. Így számomra jelenleg egyik út sem járható. Ezért is távozom egy időre.
Barthezz
5 | Barthezz 2008.09.06. 15:20
somesz: Hát neked aztán abszolút de nem sikerült láthatatlannak maradnod, a hsz-eid 80%-a arról szólt, hogy siránkodtál a nagy színvonal esése, a "nagy flooderek" és "lolos pöcsök" miatt, s egy kalap alá vettél gyakorlatilag minden fórumozót, aki néha jól merészelte érezni magát. Ez aztán a láthatatlanság!
6 | somesz83 2008.09.06. 15:29
Haha, nem ismersz te engem. Max ennyit láttál belőlem! Kár vitatkozni!
Pras
7 | Pras 2008.09.06. 15:29
Höh, "Mi vagyunk a rossz arcok!" :)

Nekem valamiért egy novella jutott eszembe. Szégyen-gyalázat, de nem jut eszembe az író, azt hiszem, Karinthy. Az egész egy hegedűsről szól, aki élete darabját akarja előadni, de senki nem hallgatja meg. Ezért egy cirkuszba szegődik, elképesztő és veszélyes akrobatamutatványokat művel, székek lábain, stb. egyensúlyozik X méter magasan. És csak ekkor, egyedül ekkor figyel rá az egész publikum - ekkor húzza elő a hegedűt. Persze ekkor sem figyel a zenére senki, de legalább az az illúziója megadatik, hogy közönsége van.

A láthatatlan - akár "jó", akár "rossz", teljesen mindegy, mit tesz. Leszarják. Ahhoz jópofizás, balhé, pár óra/nap eltöltése kell itt, hogy odafigyeljenek rád. Ha igényled, persze. Azt is hozzá kell tennem, hogy nem csak így megy ez, hiszen nagyon szép számban láthatunk értelmes hozzászólásokat értelmes - vagy annak szánt - témákhoz is, és én pl. hálásabb vagyok három, gondolatokkal bíró hozzászólásért, továbbgondolásért; mint húsz lolért. Tehát nem csak a szar megy itt. Csak az dominál. Ennek ellenére nem panaszkodom, inkább inkább a "törődés" szintjén verem az asztalt.
powerhouse
8 | powerhouse 2008.09.06. 16:29
Somesz: félreértettél. Direkt nem írtam neveket, de vannak sokan, akiket keresve se találnál meg vitákban, mégis nagyon sokat tettek a fórumért. Képesek hozzátenni -nem is kicsit- egy normális eszmecseréhez, van saját véleményük, és nem csak bólogató droidok. A láthatatlanság nem azt jelenti itt, hogy ne csinál semmit, hanem hogy nem kell a veszekedésekbe belefolyni.
szbszig
9 | szbszig 2008.09.06. 16:39
A jövőről nem akarok nyilatkozni, mert bárkivel bármi megtörténhet, de az eddigiek alapján azt hiszem, én is teljes nyugodtsággal hívhatom magam ilyen láthatatlannak. ;)
szbszig
10 | szbszig 2008.09.06. 16:40
Ja, meg azért is, mert még egy talin se voltam, és személyesen senki se ismer. :D
powerhouse
11 | powerhouse 2008.09.06. 16:49
Most már elmondhatom, hogy én is annak gondoltalak a fenti sorok írása közben. ;)
12 | ABal 2008.09.06. 23:41
Powerhouse, szbszig: ha ti láthatatlanok vagytok, akkor én kb. antianyag. Én még a láthatatlan kategóriába sem férek bele.

Örülök, hogy megfogalmaztad a véleményed, mert a szándékkal maximálisan egyetértek, de attól tartok, a fórum úgy működik, mint a bulvár: a zajos események (botrányok?) tartják életben. Ha mindenki jófiú (khmm... mint én), az dögunalom. Mindenki azt írná a Helyzetbe, hogy "Megírtam a házimat, és mivel mindjárt este nyolc van, elmegyek fogat mosni, hogy időben le tudjak feküdni." Oké, egy kicsit sarkítottam, de érted mire gondolok.

Viszont modikra nem lenne szükség...
13 | padavan 2008.09.07. 00:40
Ez ilyen "merjünk kicsik lenni" filozófia. Nem elítélő hangnemben írom ezt, csak megállapítom. Más kérdés, hogy nem veszed figyelembe a különböző habitusokat, és tévesen azt gondolod, hogy mindenki egyforma vérmérséklettel rendelkezik, továbbá hogy az lenne a jó, ha egy csendes kis összetöpörödött egyentársadal alakulna ki mind mikro- mind makroszinten.

Szerintem meg éppen hogy az egyéniség kiteljesedése lenne a kívánatos, még akkor is, ha ez esetenként konfliktusokkal járhat.

Persze aki fél, az merjen csak kicsi lenni, nem vitatom ennek jogszerűségét.

Egyébként a bejegyzés törölhető, az összes balhé-bejegyzéssel együtt. Ezek nélkül is elég tré már ez a blog-részleg, új, békésebb utakon kéne tovább vinni.
powerhouse
14 | powerhouse 2008.09.07. 12:52
Pada: nekem nem a normális hangnemben folytatott vitákkal van a bajom, hanem a hetente előforduló személyeskedésbe fulladó konfliktusokkal. Ha ez tartja össze a fórumot, akkor az egész rendszer hibás.

Hol írtam én azt, hogy nem teljesedhet ki az egyénisége valakinek? Szbszig is ebbe a csoportba sorolta magát, de rá véletlenül se mondhatjuk, hogy nem egyéniség.
LordMatteo
15 | LordMatteo 2008.09.07. 17:34
Ph: Mit tudok erre reagálni azon kívül? :-)
powerhouse
16 | powerhouse 2008.09.07. 18:39
Mint látod, néhányaknak sikerült mást is. :P De te voltál az egyetlen, aki gratulált a két évhez. :love: :D
LordMatteo
17 | LordMatteo 2008.09.07. 19:16
Én is :love: :-D

Mást azért nem fűztem hozzá, mert egyrészt leírtál mindent, másrészt én nem vagyok láthatatlan. :-D
powerhouse
18 | powerhouse 2008.09.07. 19:21
Oké, oké. Nem várhatom el, hogy mindenki írjon.
LordMatteo
19 | LordMatteo 2008.09.07. 21:02
Ne is, mert ha túl sok kommented van, akkor el leszel égetve.
20 | padavan 2008.09.07. 22:40
Jól van LM, okos vagy... (buksisimi)
LordMatteo
21 | LordMatteo 2008.09.07. 23:59
Köszi, jól esett :-) Lécci óvatosan, mert ma meccs után bunyó volt, és még fáj egy kicsit :-/

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.