Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

Worms World Party

powerhouse | 2009.03.20. 17:05 | kategória: játék | 15 hozzászólás

Kedves olvasóm! Hadd hívjalak meg egy kis időutazásra, vissza a messzi-messzi 1995-ös évbe, amikor még a számítógépes játékok java nem lépett ki a harmadik dimenzióba, elég volt az önfeledt szórakozásra kettő is. Ennek a mára már letűnt kornak voltak a jellegzetes és rendkívül szórakoztató játékai az artillery game-ek (tüzérségi játékok), amikben egy kis tankkal, toronnyal kellett kilőni a másik kicsit tankit/tornyot. Játéktól függően volt olyan, ahol lehetett mozogni, volt ahol nem, a pálya pedig hegyekből és völgyekből állt legtöbb esetben, és a szélt, kilövési szöget, erősséget figyelembe véve kellett likvidálni az ellenfelet.

Andy Davidson is egy ilyen kis játékot hozott össze 1995-ben, ez volt a Worms. Itt kukacokkal kellett az ellenséges kukacokat elpusztítani vagy vízbe lökni. A játék nagy népszerűségre tett szert, így jelent meg a Worms 2, majd a Worms Armageddon, és végül a bejegyzés tárgya, a Worms World Party (továbbiakban WWP) 2001-ben.

Az eredeti játék óta az alapkoncepció szemernyit se változott, a körítés és a tartalom viszont hatalmas változáson, illetve bővülésen ment keresztül. A grafika egy az egyben a Worms 2-é, hangokból sok már megvan az Armageddonban is, ugyanez áll a fegyverekre is, de a WWP mindenből kicsit többet kínál.

Ami a játékban van

Kezdjük is talán rögtön a menüvel. Négy választásunk van, ha egyszer beléptünk a játékba, ezek a beállítások, egy- és többszemélyes küzdelem, a hálózaton keresztüli játék, valamint a beállítások. Utóbbi nem szorul magyarázatra, de az ezen menüponton belül található Wormopedia említésre igen. Ez az, aminek a szó szétbontása után tűnik. Worm Enciklopédia. Megtudhatunk sok minden fegyverekről, fejlesztőkről, Boggy B-ről. Fontos még megjegyezni, hogy a beállítások menüponton belül tudunk csapatot csinálni. 8 harcos féreg, akik csak nekünk engedelmeskednek. Mi adhatjuk meg, hogy milyen nyelven szólaljanak meg, mi legyen a kis osztag zászlaja, győzedelmi éneke, és speciális fegyvere, amelyet majd később exkluzívan csak mi használhatunk (azért annyi nincs, így elég sűrűn fogunk vele találkozni más csapatok részéről is).

De hogy minek rögtön 3 menüpont a játéknak? Az első, vagyis az egyszemélyes játékon belül van a quick game, ami 4v4 harcot szimulál 5-ös szintű (szintekről kicsit később) gépi ellenfél ellen. Aki legyalulja a másikat a pályáról, az nyert, jippí. Ennél kicsit összetettebb a deathmatch. Először is ki kell választani egy csapatot (van néhány alapból, de érdemes csinálni sajátot, hogy nagyobb meggyőződéssel pusztítsuk az ellent :)), aztán mehet is az ellenfél legyilkolása. Igen ám, de itt ranglétra van, minél több meccset nyerünk, annál magasabb szintre lépünk, és ezzel egyre több és jobban képzett kukaccal kell majd elbánnunk. Itt említeném meg, hogy 5 szint van, 1-es a leggyengébb, és így megyünk felfelé. Ezen a szinten a gép még direkt bénázik, 5-ös szinten pedig átmegy terminátorba, azaz ’bárhonnan bármikor eltalál’ üzemmódba. A harmadik választási lehetőségünk a küldetések. Itt általában inkább az eszünket kell használni, mintsem hogy pusztán erővel elpusztítani ellenfelünket, ennek megfelelően valamikor égből hulló aknákat kell kerülgetni jet packkel, van amikor egy ládát kell megszerezni úgy, hogy ne öljenek meg közben, és ez még csak egy jéghegy csúcsa, úgyhogy nem fogunk unatkozni (viszont annál többet anyázni!). A negyedik opció a gyakorlás, itt többek között shotgun, super sheep, gránát használati tudományunkat kell bizonyítanunk, ill. palléroznunk. Jó móka ez is, hiszen időre mennek a tréningek.

A többjátékos mód ennél jóval egyszerűbb, itt csak egy lehetőségünk van: kiválasztani két csapatot, és aztán uzsgyi, gyilkolásra és vízbetaszításra, lökésre, robbantásra, lövésre fel! Viszont itt beállíthatunk játékmódot, különböző módosítási lehetőségekkel, például hogy milyen fegyverek legyenek a játékban, hány hit pointtal rendelkezzenek derék férgeink, illetve a módosítások lehetnek kétszeres sebzés, a ládák gyorsabban potyognak, stb. Elég sokféle van, és meglehetősen vicces jeleneteket tudnak generálni.

A hálózati játék pedig szerintem egyértelmű, LAN és online (wormneten keresztül lehet, ha lehet, sose próbáltam.) játékra vonatkozik.

És ha már annyi minden volt a harcról, hát jöjjön egy példameccs is rögtön. Az egyszerűség kedvéért kiválasztunk két csapatot, ezek közül az egyik kék, a másik piros színnel lesz jelölve majd. A gép véletlenszerűen eldönti, hogy ki kezdi a menetet, innentől kezdve minden csapatnak van adott támadóideje, ez alatt kell mozognia és minél több sebzést bevinnie, illetve ha akar, akkor elrejtőznie. A köre után jön a másik csapat, és ez addig megy, amíg az egyik csapatból el nem patkol az összes worm.

A jobb létre szenderítéshez pedig kaptunk sok szép színes és humoros fegyvernek látszó izét. Vannak egyszerűek, vannak állatiak, és persze vannak elborult fegyverek is (Mr. Boss bomba, szó szerint levélbomba, szó szerint szőnyegbombázás. Igen, szőnyegekkel bombáznak.) Csoportosítani mégis használati módjuk szerint érdemes őket. Vannak az elhajítható fegyverek, a gránát, a repeszgránát (kis darabokra robban, és azok is sebeznek), a banán (ez ugyanaz, mint az előző, csak teljesen más ez banánokra robban szét, és sokkal nagyobbat robban), a Gyaloggaloppból ismeretes szent kézigránát (nem vicc! :D). Vannak a lőfegyverek, mindjárt két féle is, az egyik az a csoport, amit nem térít el a szél, a másik, amit nagyon is. Előbbi a pisztoly, shotgun, uzi, long bow alkotta a csoport, a másik pedig a bazooka és társai. Tehát a rakétavetővel magunk mögé is lőhetünk akár! A fegyverek harmadik csoportja a levegőből hívható fegyverek (rakéta támadás, napalm, a már említett szőnyegbombázás), negyedik a követősek (nem mondanám, hogy hő követő, mert van például galamb is ezen fegyverek között). Ötödik, és utolsó nagyobb csoport az állatok. Mert hogy van bárány, szuper- és aquabárány, borz, őrült tehenek, és galamb. És mind robban. Ezen kívül még akadnak kütyük, amivel helyváltoztathatunk, például a legendás ninja kötél, jet pack, ejtőernyő, stb. El is bújhatunk, erre van építhető híd, de le is fúrhatunk vagy hegeszthetünk a föld alá.

Amiből a játék van

És akkor a technikai feléről is kicsit. A grafikáról eddig annyit írtam, hogy az megegyezik a Worms 2-ével. Ez annyit jelent, hogy minden rajzolva van, a kukacok, a pálya, a fegyverek, az égen a felhők, a víz, minden. És ez így nagyon is jól van, akkoriban a 3d még elég szögletes tárgyakat és kreatúrákat eredményezett, így viszont kapjuk a kicsit ugyan gyerekes, de mindenképpen humoros férgeket. :) Az utóbbi egyébként is lételeme a sorozatnak, hiszen hogyan lehetne komolyan előadni valamit, amiben elvileg csúszómászó katonáink bungee jumpingolnak, Bazookával lövöldöznek, és ninja kötéllel lengedeznek? Leginkább sehogy, így az angol srácok (vagy elmebetegek, kinek hogy) nem is próbálkoztak komolyra fordítani a szót, inkább dobtak egyet a komolytalanságra.

Ezt erősítik a hangok is. Először is kukacok hangjai. Mert ők beszélnek is, ráadásul elég vicces szövegeik vannak, például magyarul beszélő férgeink be-beszúrnak egy „hoppá!” felkiáltást egy rosszul kilőtt (=inkább saját magunknak, mint az ellennek ártottunk vele) bazooka után, vagy éppen fogadkoznak, hogy visszaadják az elszenvedett fájdalmakat, vagy éppen elköszönnek a halálba menvén… És ezt körülbelül 100 féle nyelven és módon. Természetesen a győzelem után kijár a himnusz meghallgatása a Victornak, így van ez ebben a játékban is, így aztán abból is van vagy 100, de lehet ennél több is, nem számoltam meg. Van itt is magyar himnusz, illetve annak erősen rövidített, de még felismerhető változata, de persze lehet egy rendkívül egyszerű, de annál célratörőbb harci kiáltás is a himnuszunk.

Zenéről igazából csak a játék eleji intro helyett elhelyezett kép alatt beszélhetünk, de az legalább tényleg jóra sikerült. A már a régebbi Worms játékokban is szereplő muzsikát hallhatjuk sok-sok nép népi hangszerelésében.

Summázzunk!

Vagyis summázz te, ph!- mondhatnátok jogosan, ha nem értékelnék, de értékelek, így nem mondhatjátok, szóval minek írom? (…)

Szóval a Worms World Party egy rendkívül vicces ötlet sokadik, de kicsit többet kínáló kiadása, egyszerűen megunhatatlan játék, kicsiknek és nagyoknak is sok szórakozást nyújthat mind a mai napig, így bátran tudom ajánlani Nektek is! Aki pedig még nem próbálta, az dobjon el mindent, és szerezze be gyorsan, mert egy élménnyel lesz kevesebb, ha nem próbálja ki ezt a játékot! :)

By the way, a blogom elérte a mai napon (2009. 03. 20.) a 8000. látogatást, így most szeretném megköszönni minden kedves látogatónak, hogy szánt rám néhány percet! ^_^


Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2009.03.20. 17:23
Húhh mennyit játszottam én anno a Worms-ökkel. :-) Nekem az Armageddon volt a kedvencem, mert azután igazából a World Party már nem nyújtott túl sok újdonságot, a változatos küldetésekből álló kampánymód és a deathmatch is az Armageddon ötlete volt. De természetesen a World Partyt is kivittem - jó sok anyázással ötvözve. :-D (Volt egy olyan bungee jumpingos pálya, ahol mindössze kis üveggolyók voltak a levegőben, mindenhol máshol víz volt - nah itt kellett egy szál kötelünkkel közlekedni. :-D )

Egy kis pontosítás viszont a cikkhez:
- Nem csak 2-en lehetett multiban játszani, hanem akár 4 emberi csapat is egymásnak eshetett, ráadásul a körökre osztottság miatt a Worms multijához egyetlen számítógép és egér-billentyű páros is elég volt. ^^
- A kampány-mód nem csupán logikát igényelt, de éppen annyi ügyességet is, gondolok itt a bungee-jumpingos, jetpackes vagy éppen bazookával célbatalálós pályákra. :-P

Köszi a cikket, jó kis nosztalgia volt elolvasni. ^^ (És gratula a 8000-hez. :-) )
Malin-
2 | Malin- 2009.03.20. 19:09
Jó cikk lett, grat a 8k-hoz. :-) Emlékszem, haverokkal mennyit toltuk lanon, meg az itteni Dome-os kis összejövetel is jó volt. :-D Még mindig fenn van a gépen, nincs szívem letörölni..xD

LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.03.20. 19:22
Én meg évek óta nem jutottam játszható verzióhoz, előre is köszi a linket! :D

Amúgy jó kis összefoglalás lett, gratula! Banánnak van egy wormsös videója, majd megkeresem.

Miután belinkelted, játszhatunk is egyet :D
powerhouse
4 | powerhouse 2009.03.20. 20:18
Kösz, srácok! ^^

LM: csak nem gondolod, hogy warezelni fogok?:D
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.03.20. 21:00
De, PM-ben :D
Indigo
6 | Indigo 2009.03.20. 22:46
Még egy kis pontosítás: multiban legalább 6-an lehet játszani egymás ellen. Meglepő, de a Wormnet-en a mai napig sokan játszanak (egy patch felrakása után már nem is szükségeltetik hozzá eredeti játék). Én tavaly voltam fent, sikerült egy 6-os partit összehozni, eszméletlen hangulatos volt. Csak sajna Hamachin egyszerűen nem tudjuk beállíani haverral, hogy lássuk egymást :(
powerhouse
7 | powerhouse 2009.03.21. 22:05
Kösz az észrevételeket, majd pontosítok valamikor a közeljövőben! :)
8 | ShuleyvA 2009.03.22. 19:33
Ez egy örök favorit :-) Máig a gépemen van.
Shadowguard
9 | Shadowguard 2009.03.23. 09:22
De régen is játszottam már vele, pedig anno nagy favorit volt :D Az újabb részek sajnos hiába kerültek át 3D-be a hangulat már valahogy nem volt a régi :( Főleg a Fort-nak :S

A nyolcezerhez pedig gratulálok :)
powerhouse
10 | powerhouse 2009.03.23. 14:30
Shadowguard: Jaja, már a 3d is kicsit furcsa volt nekem, a többit nem is próbáltam. Az igazi Worms az bizony 2 dimenzióban van! ^^
Barthezz
11 | Barthezz 2009.03.23. 15:27
Azért a legelső 3D-s rész (Worms 3D) nem volt rossz, sőt, érdekes volt átélni 3D-ben azokat a dolgokat, amiket eddig 2D-ben láthattunk, s a kampánymód kellően nehézre sikeredett ott is. Sajnos aztán a Forts átszabott játékmenete már nem volt annyira bejövős, a Mayhem meg egyértelműen már csak egy fantáziátlan rókabőr volt, ahol sajnos a kampány nehézségét is szinte a 0-ra redukálták, s így a korábbi kihívásnak is teljesen nyoma veszett... Azóta nem is jött ki új Worms rész, nem csodálom sajnos, úgy tűnik, kifulladt az éra...
12 | Pyrogate 2009.03.24. 01:20
ennek örömére leszedtem a WWP-t, persze tanulnom kéne de egy-egy deathmatch belefér:)
powerhouse
13 | powerhouse 2009.03.24. 20:25
Aztán ne rám fogd a sok UV-t. :P
LordMatteo
14 | LordMatteo 2009.03.31. 16:32
Multira kész vagyok! :D
powerhouse
15 | powerhouse 2009.03.31. 17:17
Komolyan? Tényleg lekalózkodtad valahonnan? Szólok is a modiknak...:D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.