Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

Wolverine

powerhouse | 2009.05.03. 16:21 | kategória: ezmegaz | 3 hozzászólás

A három sikeres X-Men lemez film után Wolverine/Farkas/Rozsomák szólókarrierbe kezdett, Hugh Jackman karakterét mindenki bírta már az első három produktumban is, és a képregényrajongók körében is talán ő a legsikeresebb szereplő. Nem véletlen, ő igazi akciósztár, kőkemény, menő, elpusztíthatlan és megállíthatatlan, ráadásul az ő története a legérdekesebb, legtitokzatosabb a sok-sok mutáns közül. Most erről a történetről készült a film, ami tehát így a legelső X-Men film előtt játszódik időben.

Azt előre leszögezném, hogy nekem az X-Men univerzum ismeretei csak az előző három filmen alapszanak, nem tudok sokat a legtöbb szereplőről, így nyilvánítok véleményt a produktumról.

A filmet az a Gavin Hood rendezte, aki anno a Rendition és a Tsotsi című filmeket elkövette, és bár én egyiket se láttam, a nép mindkettőt 7 körüli átlaggal illette, ami azért nem rossz. Ahogy ez a film se. De nem is annyira kiemelkedő. Talán jobban jártunk volna, ha Zack Snyder rendezi a filmet, Farkasnak jól állt volna egy R-rated megvalósítás is, mint ez a pg13-as. Spoiler alant!

Hiszen ez a karakter, és ez a történet ordít a megfelelő akciókért, amik ugyan benne vannak, szépek is, látványosak is, de valahogy hiányzik belőlük az energia, nem ragad magával, az egész megragad amolyan James Bondos ugrálgatás-robbantgatás szintjén, vért meg alig látunk valamit, pedig azért akad itt nem egy szereplő, aki vágnak, tépnek, ütnek, lőnek kérdezés és cécó nélkül.

Apropó szereplők. Annyi van belőlük -és a film is túl rövid-, hogy igazából sok ígéretes mutáns nincs megfelelően kihasználva, egyszerűen kár ennyi hőssel dolgozni, ha legtöbbjük bántóan felületesen van csak kidolgozva, vagy esetleg még annyira sem. A legjobb példa talán Wade/Deadpool, aki hihetetlenül érdekes és izgalmas figura, ráadásul utóbbi valami hihetetlenül brutális erőt és megjelenést is kapott, de mégis, talán öt perc játékideje sincs összesen, ami azért elég szerény egy főgonosztól. De igazából a Stryker-féle csapatból mindenki ebben szenved, kivéve persze Kardfogat.

A másik véglet meg a fölösleges szereplők. Bolt és Küklopsz teljesen fölösleges, az előzőnek az égvilágon semmi haszna az egész filmben, a másikat meg eleget láthattuk már eddig is, és neki sincs semmi jelentős szerepe, ha kivágják a filmből, akkor se lett volna se több, se kevesebb a végtermék.

Farkas és Kardfog bemutatása viszont nagyszerűre, ha nem is áll leejtősre sikerült, velük indul a film, először gyerekek, aztán jön talán a legjobban eltalált jelenetsor, a háborúkban harcoló testvérpár, majd egymás ellen fordul a testvérpár, Kardfog megöli Farkas nőjét, aki ezért bosszút akar állni, és épp ezért vállalja a részvételt az X-fegyver programban. Ez eddig rendben is van. Ami ezután jön, na az nincs rendben. Kapunk ugyanis egy csavart, ami éppen az egész testvérháború okát semmisíti meg, aztán mivel nem ölhetik meg egymást, ezért aztán kell egy csúnya gonosz, ez lesz a brutális Deadpool, akit sajnos ketten gyorsabban tesznek el láb alól, minthogy mi leejtsük az állunkat. Szegény Ryan Reynolds ezt a szerepet hajkurászta, és végül kapott öt percet.

A sok negatívum után egy kis pozitívum, itt van Gambit, akit végre megismerhetünk, bár sajnos rá is igaz az, ami a legtöbb mellékszereplőre: túlságosan mellőzött.

A film további negatívuma a néhol bántóan gyenge CGI, meg az az egy-két túlzásba vitt akciójelenet (Zero tárazása, Wade golyókettévágása…), a zene is bántóan átlagos (konkrétan egy dallamra se emlékszem).

Summázásnak annyit, hogy ez a film nem olyan rossz, mint amilyennek olvasás után tűnhet, nem laposodik el közben egyszer sem, az akciók látványosak, a főszereplőket nagyon eltalálták, de ha hagyjuk leülepedni az egész élményt, akkor sajnos kitűnnek a fenti negatívumok is. Kár érte, ebből lehetett volna valami sokkal jobb is, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni, csak ne várjunk tőle túl sokat (még egy vasembernyit se). Én így ezt a próbálkozást 7 pontra értékelem tízből.

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2009.05.03. 16:28
Rövid írás, de a lényeg benne van. Én a 7/10-et sokallom kicsit.
xeLaR
2 | xeLaR 2009.05.04. 00:02
Jó az írás, de azért egy kicsit belekötnék (még úgy is, hogy nem láttam a filmet) ;)

Szóval:
- Nem teljesen értek egyet azzal a véleményeddel, hogy Küklopszot ki kellett volna hagyni belőle. Sztem is jobb lett volna kihagyni, de abból az okból kifolyólag, hogy "már szerepelt eleget". Kb. csak az első részben volt normális szerepe, a két folytatásban meg alig jutott neki vmi (főleg a 3-ban). Azért nem kellett volna bele, mert semmi köze sincs Rozsomák/Farkas múltjához...
- Bár nincs sok közöm a képregényhez és a karaktereihez, de tudom(?), hogy miféle szerzet ez a Deadpool. És azt is elmondhatom, hogy egy cseszettül elbaltázott lépés volt őt megtenni főgonosznak. Az egyik legidiótább humorú "hőssel"(?) ezt nem kellett volna megtenni. Bárki más lehetett volna, csak ő nem...Ez egy elég nagy EPIC FAIL a készítőktől...
powerhouse
3 | powerhouse 2009.05.04. 07:29
xeLaR: a másodikhoz csak annyit, hogy én nem ismertem Deadpool karakterét, és ezért írtam, hogy nekem nagyon bejön, amit láttam. Azóta rákerestem, és tényleg teljesen más képregényben, mint itt, de a film végi jelenet talán ad némi reményre okot. ;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.