Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

Torchlight - Diablo 2,5

powerhouse | 2009.11.12. 16:35 | kategória: játék | 15 hozzászólás

A cím már sokat elárul, ugyanis a játékon az a Runic Games készítette, akiknek elég komoly szerepe volt a Blizzard North tagjaiként a Diablo sorozat elkészítésében. A koncepciót egy az egyben átemelték, aki játszott a második Diablóval, annak maximum 10 perc lesz megszokni a játékot, utána mehet a jól megszokott hack ’n’ slash, minimális RPG elemekkel meghintve!

A történetről túl sokat nem érdemes mondani, már az ezerszer halott ismeretlen vándor megérkezik a kisvárosba, ami alatt nagy bajok vannak. Bizonyos ember (parázs, zsarátnok magyarul) nevű köveknek nagy szerep jut, de többet nem érdemes lelőni, tessék kipróbálni a játékot!

Karakterek

3 karakter közül lehet választani, van a Destroyer, aki közelharcban jeleskedik, külsőre egy izomagyú állat, és bármily meglepő, tényleg az! Távolsági fegyverekre és a csapdákra specializálódott a Vanquisher, ez a törékenynek tűnő, valójában egy igazi mészáros nő. A minden fantasyhoz kötelező varázsló pedig az Alchemist, aki különböző segítőket tud megidézni, hogy segítsék őt a harcban. Bármelyik hőst választjuk, 2 in 1 választhatunk mellé egy állatot, de ne gondoljatok itt nagy dolgokra, vagy kutya, vagy macska. Különbség nincs köztük, mindkettő tud támadni, van invetoryja (ami akkora, mint a mienk, erről még később bővebben, illetve az ide rakott itemeket eladadhatjuk vele, nem kell tehát állandóan visszarohanni nekünk személyesen a városba), taníthatunk nekik varázslatokat, és ha halat adunk nekik, akkor igazán sok minden történhet. Ez egy eredeti, ugyanakkor szerintem kicsit fura ötlet, miszerint hősünk kijelölt helyeken tud horgászni, és a kifogott halakat megetetve állatunkkal kapunk bónuszokat (például elemental lesz a kutyusból/cicusból).

A karakterek természetesen tudnak szintet lépni, ilyenkor eloszthatunk 1 skill és 5 stat pontot: erő, védelem, ügyesség és mágia a választék. Itt már kiütközik az, hogy a Torchlight erősen le van egyszerűsítve a Diablo sorozathoz viszonítva. Az erő és ügyesség csak a sebzést befolyásolja (előbbi közelharcban, utóbbi lőfegyvereknél), a mágia a varázslatok erősségét, a védelem pedig egyértelmű. A különböző varázslatok elleni védelmet (resistance) csak tárgyakkal tudjuk növelni. Itt nincs semmi attack rating, minden mindig talál, ha elég magas a szintje. Van viszont egy érdekes dolog, a karakter lapon a szintünk mellett a népszerűségi indexünk is szerepel, ezt championok és bossok legyőzésével növelhetjük, minden szintért kapunk egy skill pontot. Minden karakternél három ág van, minden ágon belül különböző szintű képességekkel. Itt nincs megszabva, hogy melyik skillre kell rakni, hogy egy magasabb rendűt használhassunk, így nem vész kárba egyetlen egy vérrel-verítékkel megszerzett pontunk sem. Öt szintenként választhatunk az egyre erősebbek közül (5, 10, 15, 20, és 25. szinten már rakhatunk a legerősebb varázslatainkra is). Nincs új a nap alatt itt sem, vannak aktív és passzív skilljeink is, ami kicsit lelombozó, hogy sokszor ugyanaz a passzív képesség megvan több karakternél is.

Természetesen hősünket nem csak a szintlépéssel erősíthetjük, hanem tárgyakkal is. Adhatunk neki sisakot, páncélt testre és vállra külön, cipőt, övet, kesztyűt, pajzsot, és amolyan pimp my hero módra két gyűrűt és egy nyakláncot is. Fegyverek terén is nagy választék van, a már unalomig ismert kard, balta, íj hármason kívül van wand (pálca) az Alchemistnek, valamint puskák és pisztolyok főleg a Vanquisernek. Minden tárgyból van sima verzió (fehér színnel), socketed (külön szín nincs, ebbe lehet embereket rakni), enchanted (zöld, ezek viszonylag kevés és gyenge bónuszt adnak), rare (kékek, több és jobb bónusz), unique (narancssárga, ezek már igen erős tárgyak), és vannak set (lila színűek, egy gyűjtemény darabjai, például a teljes sethez kell sisak, öv, és csizma, ezek közül mindegyik ad valamilyen bónuszt, és minél több tárgyat viselünk, annál több extrát kapunk). Ezen felül van minden tárgynak epic szintje is, ezek névre és kinézetre megegyeznek, csak sokkal több védelmet vagy sebzést adnak. Ami nem sima, azt először be kell azonosítani, erre vannak az identify tekercsek. Felvehetünk még ezen kívül embereket is, amik kis kövecskék, amiket a socketed tárgyakba téve különböző tulajdonságokat adnak azoknak. Az inventory pofonegyszerűen van megoldva: egy kis négyzet egy tárgy. Mindegy, hogy egy kis gyűrű, vagy egy óriási kétkezes pallos. Ami jó ötlet, hogy az italokat és tekercseket húszasával rendezi, így nem foglalnak túl sok helyet.

Játékmenet

Nyugi, ez nem lesz olyan hosszú, mint a karakteres rész! Ennek egy oka van, hogy nagyon egyszerű: menni kell mindig csak előre, ha elfogyott az élet, a mana, a hely az inventoryban, akkor haza kell menni. Közben meg kaszabolni az ellenfeleket. Négy szintet lehet választani (easy, normal, hard, hardest), valamint van hardcore mód, ami annyit jelent, hogyha elpatkolunk, akkor kezdhetjük a játékot a legelejéről, hősünk ugyanis nem fog feltámadni, a halál végleges! Easyn nem érdemes elkezdeni, túl egyszerű a dolgunk, nekem így 5 óra volt a játék végére érni, míg mások nehezebb szinteken sokszor ennyit harcolnak, tehát ez a szint azoknak van, akik most látnak életükben először számítógépet.

A Diablo első részéhez hasonlóan itt is csak lefelé kell majd mennünk, változatos helyszíneken küzdhetünk majd ellenfeleink ellen, és 3-4 szintenként lesz egy-egy boss is. Segítőink nem lesznek, csak az állatunk és mi, rengeteg szörny ellen. Viszonylag sokfélével találkozhatunk, lesznek pókok, csontvázak, goblinok, sárkányok, zombik, és így tovább, de hogy legyen kis izgalom is, vannak championok köztük. Ők nagyobbak, több az életük, és általában van még valami tulajdonságuk, például gyorsabbak, nagyobbat ütnek, és rengeteg cuccot dobnak. A játék során egyébként végig jellemző, hogy buzgón dobál boldog-boldogtalan mindenféle tárgyat, ami talán érdekes, hogy unique cuccokat sűrűbben, mint seteket. Igaz utóbbiak általában magasabb szintkövetelménnyel rendelkeznek. Ami még idegesítő, hogy ugyan az alt gomb lenyomására kiírja a földön heverő tárgyak nevét, de a tárgyra, és nem a nevére kell kattintani, hogy felvegye azt a hősünk, így idegesítően sokáig kell kutakodni egy-egy nagyobb kupac cucc fölött.

Ha vissza kell térnünk a városba, akkor megtehetjük ezt town portalok segítségével, valamint minden boss fight után van egy waypoint is. A városban van kovács, varázscuccokat áruló néni és bácsi, lehet enchantolni sima tárgyakból, ki lehet szedni az embereket a tárgyakból, de vagy a tárgy, vagy az ember elpusztításával lehet ezt megtenni. Lehet hazardírozni is, ami annyit tesz, hogy unidentified tárgyakat lehet borsos áron venni, és a vásárlás után tudjuk meg, mi is az extra tulajdonságuk.

Itt vehetjük fel az opcionális küldetéseket is, amik többnyire elég unalmasak: öld meg ezt, hozd el ezt…

Grafika & Hangok

A játék meglepően jól néz ki, a stílus erősen hajaz a rajzfilmekre, az effektek és a táj szépek, persze a gépigényhez viszonyítva, ne a Crysishoz mérjétek. Ami kicsit furcsa, hogy ennek ellenére viszonylag sokat tölt a szintek között, ami kicsit bosszantó, valamint egy nagyobb csoport szörny felrobbantása esetén is hajlamos beakadni, ami elég bosszantó, mivel sokkal jobb masinám van, mint amit megkövetelne elvileg a játék.

A játék zenéje kísértetiesen hasonlít a Diablo II-ére, mert a zeneszerző ugyanaz, akinek az bejött (például én), az nem fog csalódni. A szörnyek és varázslatok hangjai is rendben vannak, persze kis diablós utánérzés van itt-ott, de inkább nosztalgikus érzésünk lesz tőle, mintsem a méreg önt el minket a másolás miatt.

Összegzés

Nehéz dolgom van az értékeléssel, mert jó ötletek és idegesítő részek is vannak a játékban, valamint néha kicsit ellaposodik, de aztán megint felpörög. Az egész nem túl eredeti, és mégis képes órákra lekötni, néhol túlságosan leegyszerűsítettnek éreztem, de mégis, végiggondolva ez a program nem akart korszakalkotó lenni, nem akarta legyőzni a nagy testvért, viszont szórakoztató akart lenni, és az is lett. Akkor viszont a célt elérték, csak egy dolgot hagytak ki: a multiplayert. Az élettartam így sajnos lecsökkent, de aki nehezebb szinteken minden karakterrel végig szeretné játszani Torchlight történetét, az így is el tud szórakozni vele több tíz óráig. Egy teljes árú játék ellen nem lenne esélye, de szerintem megérdemel 80%-ot!

Utolsó módosítás: 2009.11.13. 20:08

Hozzászólások

Beny12
1 | Beny12 2009.11.12. 17:18
"Ami még idegesítő, hogy ugyan az alt gomb lenyomására kiírja a földön heverő tárgyak nevét a " Azt hiszem, ezt be akartad fejezni :)

Egyébként korrekt.
powerhouse
2 | powerhouse 2009.11.12. 17:22
Kösz, befejeztem. Pedig át is néztem, csak aztán mindig írtam hozzá még egy picit, és nem figyeltem ezek szerint.
Gobiakos
3 | Gobiakos 2009.11.12. 20:01
Teljesen jó összefoglaló írás lett, nekem tetszett. A játék meg még inkább! :-D

Amúgy az Alt lenyomásánál a névre kattintva is felveszi a tárgyat, nem tudom neked miért nem sikerült...
A másik: a hős is tud halat enni???? Hogyan? Ezt eddig nem tudtam/próbáltam. Azt hittem, hogy az csak és kizárólag a Pet-nek van.
powerhouse
4 | powerhouse 2009.11.12. 20:06
Egyiknél sikerült asszem. :D Több lett a védelmem tőle. Persze lehet valamit benéztem.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.11.12. 20:15
Első!

#4: Szerintem meg biztos, hogy elnéztél valamit.
powerhouse
6 | powerhouse 2009.11.12. 20:22
Már vártam, mikor jössz az aktuális baromságaiddal! :D
LordMatteo
7 | LordMatteo 2009.11.12. 20:27
Fuck you like a hurricaneeee :P
powerhouse
8 | powerhouse 2009.11.12. 20:30
Offnak legyen vége plíz.
Beny12
9 | Beny12 2009.11.13. 18:35
Halat csak a pet tud kajálni. Hősre sehogy sem lehet rátenni. Jobb gombbal is automatikusan a pet eszi meg.
powerhouse
10 | powerhouse 2009.11.13. 20:07
Akkor valamit elnéztem, javítom.
david139
11 | david139 2009.11.14. 00:14
lámák xD
van pár "hal" ami téged buffol, nem a petet, van pl +25% armor, vagy +20% xp.

amúgy.hardesten 12 óránál vagyok, és még nem értem a végére, szóval jobb így.
powerhouse
12 | powerhouse 2009.11.14. 17:15
BEny12: mondom, hogy megette a hős a halat, faszombazmeg! :D
david139
13 | david139 2009.11.15. 11:40
=D
14 | Zacsi 2009.11.17. 17:11
már készül a folytatás ami nem fizetős MMO lesz
plusz van egy moddercsapat ami azon dolgzik hogy legyen multi lehetőség
powerhouse
15 | powerhouse 2009.11.17. 18:04
Zsír! Akkor a következő epizódban már talán nem csak lefelé lehet majd menni, hanem Torchlight környékét is fel lehet fedezni!

Kösz az infot! ;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.