Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

Utálom a VB körüli sírás-rívást

powerhouse | 2010.06.15. 20:03 | kategória: utálom | 16 hozzászólás

Egy hónap alatt 64 mérkőzés, a világ legjobbjai többnyire ott vannak és pályára is lépnek, megannyi dráma, felemelő pillanat és hírhedt patkányság, földi paradicsomba oltott Nirvána, hát lehet ezen panaszkodni? Hogy a viharba ne! Csak nem érdemes…

Vuvuzela

Tény, hogy ez a hangszer nem egy akusztikus gitár, de még csak nem is egy trombita, de a tévén keresztül egyáltalán nem zavaró, ha nem kifejezetten erre figyelünk (és miért tennénk), akkor csak nagyon ritkán fog feltűnni, akkor sem huzamosabb ideig. Ezen siránkozni, és főleg erre fogni az esetleges rossz teljesítményt hülyeség, mindkét csapat ugyanannyira van kitéve neki. A koncentrációt se zavarhatja nagyon, a meccsek többnyire az első félidő után indulnak be igazán, vagy éppen végig egy színvonalon zajlanak, nem ezt se lehet egyértelműen a „darázskürt” számlájára írni.

Labda – Jabulani

Igen, a zsír új játékszer, amit az Adidas szupertitkos német laborjaiban fejlesztettek ki, és amit ugyanúgy szorgos kínai vagy pakisztáni kezecskék gyártanak, mint a legtöbb focilabdát a világon. Igen, valamivel könnyebb, de amint láthattuk, pont ugyanúgy száll, mint a többi típus, nem ez az első labda, ami meglehetősen félelmetesen tud kacsázni egy jól eltalált lövés után. Green és Sausi persze bevédte, de ezt akármilyen labdával sikerült volna. Az angol egyszerűen rosszul ért bele, az algír meg mellényúlt, de a felvételeken ragyogóan látszik, hogy erről nem a szerencsétlen golyó tehet.

Kevés a gól

Ja, hogy senki se akar kikapni? Szörnyű, egyszerűen érthetetlen. Első fordulóban nem a legjobb belerohanni a késbe, ez nyilvánvaló, és ezért inkább védekeznek a csapatok. A legtöbb mérkőzés kiegyenlített volt, nagyjából hasonló erejű csapatok játszottak, és bizony sokszor a döntetlen pont jó volt nekik, mások meg egyszerűen féltek támadni, ami annyiból érthető, hogy pszichológiai szempontból jobb egy X, mint a túlságosan bátor játék miatt egy vereség.

A másik, amivel még magyarázható a defenzív hozzáállás, az a csapatok összeszokottsága, pontosabb ennek hiánya. Jól védekezni sokkal egyszerűbb, mint jól támadni. Ennek egyszerű okai vannak, mert a védekezéshez elég feldobni a szokásos védősort, két szűrő középpályást, nekik megmondani, hogy szűkítsék a területet, vagy egyszerűen szabálytalankodjanak, a két szélsőnek megmondani, hogy lépjenek vissza védekezésnél. Ezzel szemben a támadáshoz éreznie kell a csapatnak egymást, ezen kívül ehhez bizony kell fantázia is, ami a szezon végi mentális fáradtság miatt egyelőre több csapatnál is akadozik.

Harmadik, és egyben utolsó pont a világbajnokság körüli hype. Vegyük a hollandokat. Ők maguk mondták, hogy aranyért jöttek, és nem a bányába mennek érte, hanem a pályán akarnak győzni. Jók voltak az előkészületi meccseken, sokat vártak és várnak tőlük. De rögtön itt vannak a dánok, akik megelőzték csoportjukban a svédeket és a portugálokat, óvatosnak kell lenni, de azért mutatni is kell valamit, egy szóval bennük lehetett para rendesen. Kezdődött a meccs: egy félidő tapogatózás, aztán egy szerencsés gól, és mit láttunk? Szépen lassan nőtt az önbizalom, a végére már sok helyzetük volt, meg is lett a második gól, majdnem a harmadik is. A következő meccsen már nyugodtabban lehet pályára lépni.

Másik példa: angolok. Gyorsan rúgtak egy gólt, már kezdtek nyugodtabban játszani, szórványos és végső soron gyenge ellentámadásokra futotta csak az amcsiktól, övék volt a meccs. Erre mi történik? Az állandó kapusposzt körüli őrlődés miatt Green nyilván nem volt teljesen magabiztos, rossz megoldást választott, és már döntetlen volt az állás. A második félidő nagy erőlködése a haza által áhított győzelem, reváns vágya miatt lett azzá, amivé. Hogy mindenképpen nyerni kell. Ha nem az amerikaiak ellen nyomták volna, hanem egy hasonló erősségű csapat ellen, könnyen lehet, hogy nyugodtabban tudnak készülni, és a meccsen is jobb döntéseket hoznak. A nagy várakozások agyonnyomták a meccset.

De ők miért akarnak nyerni, ha nincs esélyük?!

Ugyan jómagam gyűlölöm a görög válogatottat, amely bunkerfocival nyert 2004-ben, és legalább ennyire megvetem a 2002-ben sok-sok bíró segítséggel elődöntőig jutó Dél-Koreát, ugyanakkor voltak meglepetéscsapatok szép számmal, akik előre nem várt szép játékkal, lelkesedéssel sok nagyot is meglepve jutottak messzire a nagy tornákon. Arról nem is beszélve, hogy aki kvalifikálta magát, annak joga van a világbajnokságon küzdeni a minél jobb helyezésért, különben akár a májusi FIFA ranglista alapján oda is lehetne ítélni a világbajnoki címet Brazíliának. Szép volt, Kiwik!

Fel a fejjel!

Eddig a vébé tényleg nem volt fantörpikus, de ez még csak az első kör, szóval ennél csak jobb lehet, a Bajnokok Ligáját se a csoportkör miatt szeretjük. A következő két körben már sokaknak kiesést jelenthet egy vereség, sokkal több kockázatot vállalnak majd, ami vagy sikerrel jár, vagy ellenfelük lecsap hibáikra, és abból lesz gól.

Minél több idő töltenek a csapatok Dél-Afrikában, annál jobban hozzászoknak az itteni körülményekhez, jobban összecsiszolódnak, ennél csak jobb meccsek következnek majd. Ne adjuk fel rögtön az elején!

Utolsó módosítás: 2010.06.15. 20:05

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2010.06.15. 20:04
LOL, ezt majdnem egyszerre dobtuk fel. :-D Nah mindjárt elolvaslak. :-P
Barthezz
2 | Barthezz 2010.06.15. 20:11
Nah elolvastam. Amúgy nekem az nem tetszik, amit te is írtál, hogy kissé szerencsétlenül jött ki a sorsolás és a csoportok 2 legerősebb csapata már az első körben összecsap, így meg persze, hogy csak tapogatóznak, mintha az utolsó körben kerülnének össze egy esetleges ki-ki meccsre. Ugyanez igaz a 2 gyengébbik csapatra is szinte mindegyik csoportban. Nem tudom, a a matematikai esélye mekkora ennek, de most ilyen érdekesen jött ki a sorsolás...
ufodani
3 | ufodani 2010.06.15. 20:28
Nem azé mintha bírnálak/:D/,de ennél én sem tudtam volna lényegretörőbben ide hinteni!/:O/.Én ezzel egyetértek.
A Bajnokok ligája hasonlatban van a lényeg,erről van itt nagybaszó.
Az első körben csak nehogy gólt kapjunk,csak nehogy kikapjunk aztán majd meglátjuk.Szvsz a harmadik kör már ütős lehet és természetesen majd a kieséses szakasz.
Természetesen sok a fanyalgó én sem vagyok kivétel ez alól,de messze nem annyi meccs nem jön be mint a többieknek.
Kemloth
4 | Kemloth 2010.06.15. 22:36
Én személy szerint sokat nem panaszkodtam, és akkor is csak a kevés gólra, a minimál-játékra, de, ha te is mondod, hogy "Eddig a vébé tényleg nem volt fantörpikus..."... akkor hadd panaszkodjunk már. :)

Értem én, hogy első kör, senki nem akar kikapni... nade 2006ból nem emlékszem, hogy ennyire akadozó lett volna az első csoportkör is akár.

Nagyrészben amúgy eggyetértek a bejegyzéssel - ami a Vuvuzelát meg a labdát illeti.
powerhouse
5 | powerhouse 2010.06.15. 23:04
nem volt fantörpikus és a sok felől hallott ez eddig kurva szar között ég és föld a különbség. :D
6 | Sith Assasin 2010.06.15. 23:05
Labdához: Semmi baj nem lenne vele ha a játékosoknak nem pár héttel előbb adták volna oda a labdát, hogy azt használják hanem úgy mint pl: a németeknél egy fél szezont azzal játszottak a Bundesligában. Látszott is, hogy sokkal jobban érzik a labdát. Tényleg rohadtul nem mindegy, hogy hozzászoknak-e, ráadásul rohadt nagyokat pattan a földre érkezés után. Most a brazil meccsen is voltak olyanok, hogy egy sima levétel után nagyot pattant el tőle a labda, asszem Lúcionál volt egy ilyen eset. (Egyébként a labdát nagyrészben gépekkel, ragasztással gyártják nem holmi kínaiak varják és itt is minden apró részlet közrejátszik, hogy hogy mozog a labda.)

Vuvuzela: Ez meg szerintem k*rva idegesítő és valószínű, hogy nem az emberek 80%-a a hülye akiket zavarja, hozzáteszem a játékosokkal együtt. Skóciában ha vb lesz akkor meg majd mindenki skót dudázni fog mert ott ez a hagyomány, Magyarországon meg karikás ostort csattogtatnak majd minden meccsen. Szánalmas, hiába a gyártóknak is el kell adniuk ezt a sok szart amit már legyártottak.
powerhouse
7 | powerhouse 2010.06.15. 23:40
SA: láttam tévében (ez de szar érvnek indul), de részben emberek illesztik helyére az egyébként amorf részeket.
AstorAnt
8 | AstorAnt 2010.06.16. 07:43
Akik körülöttem vannak, azok mind panaszkodnak a VB-re a meccsek élvezhetősége miatt.Én meg tudom érteni őket, mert ha az ember nagyon vár valamit, nem sok vigaszt nyújt, hogy lehetne szarabb is.Egyébként igaz hogy az elején vagyunk, de ha leülők mindennap megnézni egy filmet, és mindig unatkozom rajtuk, nem vigasztal hogy van még egy csomó film a vinyómon, szóval valószínű, hogy majd azért lesz jó köztük is.
9 | yerico 2010.06.17. 11:43
Csak azt az egyet felejtitek el, hogy a meccs azért van, hogy nézzék, nem azért, mert ez annyira hasznos tevékenység lenne a társadalomra vagy megmentené a világot. Ergo csak addig van benne pénz, amíg nézik. Ha unalmasak a meccsek, nem lesz néző, nincs bevétel, a sok beképzelt világsztár meg elmehet krumplit kapálni éhbérért. Unalmas meccsekbe a csatornák reklámot fognak keverni, és 4 év múlva már feleannyi pénzért veszik majd meg a jogokat.
50 évvel ezelőtt támadófoci volt a divat, nem a védekezés. Születtek is meccsenként a gólok szép számmal. Engem spec. baromira nem érdekel, ahogy adogatnak a játékosok, csak a gólok. Ezt ugyanis gólra játszák, nem futáskilométerre, meg passzok számára, meg labdabirtoklási arányra.
Egyszóval a focit az tartja el, ha nézik. Ha unalmas, az olyan, mintha valaki levágja az aranytojást tojó tyúkot. Lehet, de oda a gazdagság.
10 | yerico 2010.06.17. 11:46
Labdakérdés: Ezek állítólag profi játékosok, akik abból élnek, hogy tudják kezelni a labdát. Nem csak a 916 grammos, 21 cm átmérőjű KF4562-ZK1 gyári számú, fehér alapon kék mintás, piros cérnával varrott Adidas labdát tudják normálisan megrúgni meg lekezelni.
11 | Pyrogate 2010.06.17. 12:21
jaj istenem, ne sírjatok már. Menjetek inkább ki magyar nb1-2-es meccsekre, aztán egyből élvezni fogjátok ezt a focit:D
(egyébként tényleg, idén kb csak Fradi meccset láttam, ahhoz képest elég jók ezek a meccsek)
powerhouse
12 | powerhouse 2010.06.17. 12:23
yerico: egy kör után nem kell ítélkezni. Így is lehetett látni jó meccseket, gólból volt kevés, az algír-szlovén meg a 32 csapatos torna hátulütője. Persze igazad van, a támadó foci vonzza igazán a nézőket, de a helyzet korántsem olyan rossz, mint ahogy felvázolod. Például a tegnap esti meccsen már magabiztos 3-0 lett a vége, nem az első körben oly' gyakori egy gólos szenvedés.
szbszig
13 | szbszig 2010.06.17. 23:30
Pyro: Én meg tavasszal csak BL-meccseket láttam, és azokhoz képest szar. :P:D
ufodani
14 | ufodani 2010.06.17. 23:53
szbszig:ez bennem is megfogalmazódott.Klubcsapatoknál akik hónapokra össze vannak zárva nyilvánvalóan gördülékenyebb a játék.
15 | Pyrogate 2010.06.19. 00:58
szbszig itt a baj látod:)
powerhouse
16 | powerhouse 2010.06.19. 01:10
érdekes amúgy, több játékos szerint is így van, mármint a BL jobb, mint a VB. Persze ők is csak az egyenes kieséses szakaszról beszélnek...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.