Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pras blogja

Egész segg ügy

Pras | 2008.05.02. 21:10 | kategória: Magyarisztán | 6 hozzászólás

(Következő írásunk a nyugalom és a minden magyar állampolgárban gyárilag benne szunnyadó politikai állatság és ámokfutási kényszer megzavarására alkalmas elemeket tartalmazhat! A mellékhatások tekintetében kérdezzen rá orvosánál, már ha bejut, ha vár, ha fizet, és ha addig nem döglik meg.)

Az Úr kétezernyolcadik esztendejének csodás tavaszán történt, hogy nyomorult bloggerünk számára egy baktériumtípus olyan előnytelen ajánlatot tett, amelyet nem lehetett visszautasítani. Folyományaképp a nyomorult blogger három napot kapott végiggondolni az élet legkülönbözőbb kérdéseit, túlnyomórészt a mellékhelyiségben. Az Első Napon még Budapesten gondolta úgy, „megint összeettem minden szart”, a Harmadik Napon már Debrecenben markolászta ökölbe szorult gyomrát, mely cselekménysor, egyesülve a tudatal, miszerint a Hetedik Napon körmére néz a Magyar Felsőoktatás; beható érvekkel késztette a Magyar Egészségügy szerkezetének egy alapjellegű megismerésére.
Úgyhogy szerencsétlen, hogy mást ne mondjak, f*sszopó bloggerünk haptákba vágta magát, majd miután eme meggondolatlanságáért kellőképpen kifetrengte magát, kopogtatott a debreceni Kenézy Kórház ajtaján. Az időpont: ~De. 10:00.

Kezitcsókolom, és a többi, akadt egy-két gondom, nem sürgős, de kellemetlen, éshátatöbbi. Uram, semmi probléma, ott elég nagy a tömeg, menjen oda. Komolyan. Korrekt. Menjünk oda! Satufék. Momentán, lapíttathatom a seggem a klasszikus vörös-műanyag-váróteremszékbizbasszal, csakhogy bejelentkezés híján a logikai láncból hiányzik az a fogaskerék, amely végül is oda gördítené ügyemet, hogy behívnak. Alapvetően béketűrő ember vagyok, azonban egy felheccelt gyomor bárkiből képes állatot csinálni, tehát visszacsúsztam-másztam a recepcióhoz, és szolian megérdeklődtem, hogy jelenlétemről ugyan telepátia során tájékozódik-e a Magyar Egészségügy? „Hja? Kapjon el valakit!” Hmm, anti-bürokratikus, agresszív, frappáns megoldás. Röviden: tetszik! Cirka fél óra alatt ki is jött egy ápoló. Volt pofám zavarni. „Nos, mivel Ön nem megyei, ezért sajnos nem kezelhetjük. Január elseje óta.” (Drága Olvasóm, ennél a pontnál engedd meg nekem, hogy felhívjam figyelmedet az egészségügyi reformokra. Én, elvileg, magyar állapolgárként, nem a körmendi kórháznak fizetem a TB-t {bár ugye egy álomvilágnak nem lenne rossz, hogy genau azt az oxigénpalackot dugnák fel a seggembe, amiért én per kopf kicsengettem a pénzt, személy szerint}, hanem cákkunpákk az államnak, aki aztán kitejeli a megfelelő összegeket a kórházaknak. Itt kissé már érzékenyen érint, hogy megdögleni is csak otthon célszerű – nem mintha nem ott szeretnék – de hát, mint írtam, birka vagyok, ha ez a szabál’, akkor ez a szabál’.) – Nem probléma. Hova menjek? - „Nagyerdő, kilencvennyolc, XY klinika”. Becsületére váljék, még egy térképet is megpróbált kinyomtatni, de a mocskosz kisz számítógép nem csak a kezelésemet dobta vissza, de még a nyomtatást is. De hát rántottunk már rá kevesebbre is, nemde? Irány a klinika.
(Round 2!)
A klinikáról érdemes tudni, hogy ez egy bazinagy épületkomplexum. Belebotlottam a Háziorvosi Ügyeletbe, csakhát, ugyé’, én megyén kívüli, tehát osztályellenség vagyok. Bloggerlvtárs, nyasgem! Nem gond, kell, hogy legyen valaki, aki megmondja, hogy ugyan hol a rákba beleznek ki jogszerűen, nem? Na, lett is! „Nos, tudtommal nincs felnőtt ügyelet itt (???!), de van gyermek sürgősségi, ami 24 éves korig korrekt.(!?!?!?!?!)” Ez már első hallásra is úgy hangzott, mnt amiből nagyjából a „nos” lehet többé-kevésbé helyénvaló, de a tudatlan ember támasza a hit! Recepció, naná, hogy kongatásra porzik. Attól függetlenül, hogy 72-es betűméretekkel adják a keselyűkaják tudtára, hogy JELENTKEZZ BE, köcsög, mégpedig itt. A ’B’ terv mindig a meteoritbecsapódás. Pusztán, hogy mindig legyen ’B-terv’. Általában nem a ’B-tervre’ alapozok, úgyhogy ugorhatunk a ’C-tervre’, ami általában az offenzíva. Áttörtettem pár szegény csecsemőn, kiskorún és egyéb entitáson. Vágható volt a levegőben a „mi a f*szt keres ez itt?”, de épp nem volt nálam a „fehér köpenyes egészségügyis utasítására vagyok itt”-feliratú pólóm. Asszisztens, TAJ-kártya leadás, Maga húsz éves. Hmm, ez meglep. „Nem kezelhetjük magát”. Ah! Tépjen sorszámot, és álljon a sor végére ezzel. „A Kenézy kórházat, esetleg…”, na, ennél a pontnál már beficcent egy „Onnan jöttem”, bazmeg. Rövid tanakodás után kisült, hogy egy ilyen b*szomnagy kócerájban kell, hogy legyen felnőtt rendelés, még az olyan korcsoknak is, akiket szerencsétlen módon nem a Alföld eme szeglete hozott a világra. Nézzünk utána! Némi ide-oda rohangálást, térképtábla-keresgélést követően megállapodtam az említett rendelőben. A sor vége addigra már a Katasztrófavédelmisek egységcsomagjain él. Aranyos intermezzo, hogy az ajtón egy szép, piros, kapitálissal szedett „A betegek nem érkezési sorrendben következnek!” felirat. Kedves, nem? Harcolj a helyedért, köcsög, ügyesen és civilizáltan! Futó gondolatom támadt ugyan, hogy mikor betegváltás van, beszólok egy „Fogadnak-e egyátalán?”-kérdés erejéig, de mikor láttam, hogy egy úr „egy kérdést csak”-címén berongyolt a vizsgálóba, amúgy valahol teljesen jogosan a közfelháborodás verbálisan letépte a tökeit. Beültem tehát a sor végére.
(Time warp!)
Beleim perisztaltikáinak beható tanulmányozása után megállapodtunk abban, hogy erre most fel lehetne írni valamit, de ésszerűbb lesz egy labortesztet megejteni. Nem tudom, hogy Drága Olvasóm most épp étkezik-e (nem túrom fel az erre irányuló statisztikákat), de el lehet képzelni, hogy egy háromnapos cifrázás laborvizsgálatánál mi az első opció. Megkaptam tehát a beutalót, back to Kenézy!
(Skip level!)
Lázmérő, nincs lázam. (Nem mintha nem nyomatékosítottam volna köreim során – itt is - körülbelül háromszor.) Hm, hm. Hivatalos fejemhezvagdosás, hogy ezzel a tünettel láz nélkül egy ügyeleten nem sok mindent lehet csinálni. (Tudom. Azért is jöttem így, hogy nehogy elkapjanak felvágni.) Kivizsgálásokra lesz szükség. (Ezt a beutalóból szűrte le?) Vérvétel! Igen-igen, ez egy kicsit másféle testváladék, de hát engem nem zavar. Szakszerűen, korrekt módon és meg kell hagyni, udvariasan és segítőkészen (holott igencsak én voltam a fiatalabb) csapoltak le három ampullát a folyékony rubinból.” Nem sajnálom, érted, hadd lakjanak jól!” „Evett hat órán belül?” Ami azt illeti, mivel folyamatosan üres a gyomrom, még jó, hogy zabálok, amikor csak biztonságos. Most pl. a klinikán kiötlött vizsgálat típusa miatt raktam magamba valamit, nevezetesen két lap rizspufit. Pech, így bizony nincs ultrahang. Bánja tököm! Nekem mást mondtak… Eredmény két óra múlva.
(Sej, haj, akácfa hullajtja a levelét…!)
Ha kilépünk az időgyorsításból, szembesülhetünk a pillanattal, amikor bloggerünket berángatják a vizsgálóba, Isten jobban tudja, hányadszor. Diéta (Nabazmeg!), gyóccer nyóccázér (ügyeletes gyógyszertár a Nagytemplom mellett). Magának gastroenteritise van, éspedig bakteriális, Coli. (Ezt természetesen nem kötötték a laikus orromra, de sajnos olvasni már megtanítottak, tehát a kórlapról kénytelen-kelletlen leszűrtem.) Hölgyeim és Uraim, az időpont 18:20! A köznépiesen „gyomornáthának” nevezett (amúgy szó szerint eléggé szar, bár meglehetősen „egyszerű”) kórság tököntérdelésére lakhelyemtől távol a TB-pénzemért cserébe valamivel több, mint tíz óra elteltével kaptam lehetőséget. A kilométert nem számoltam, értelemszerűen.
A felelősek nem a remekül alulfizetett és leterhelt, elmaradott munkakörülmények között az esetek zömében mégis kiváló munkát végző egészségügyi személyzet. A felelős a tájékozatlanság, az ellehetetlenítés és az üzletelés az egészségünkkel. Természetesen okosabb lenne, ha befognám a pofámat, hiszen végső soron elláttak, éspedig vizitdíj és hálapénz nélkül. Nagy baj, ha én mégsem így cselekszem…?

Egyébként, a dolog pikantériája, hogy az állam felé többek között a következő tételek kerültek elszámolásra:
HÉT darab vérvétel, székletvizsgálat (A tünetekhez stimmel, tehát bekamuzható), végtagon és törzsön levezetett EKG(!!!), hatvan perc betegfelügyelet(!!! Hogyan? Esetleg úgy, hogy a várótermet is beleszámolták…), és a többi, és a többi… nem volt kedvem (hadd applikáljak egy szóviccet: nem volt gyomrom… weeee! ^^) utánaszámolni, hogy a pontokkal leosztva mennyibe került ténylegesen az ellátásom, és mennyit számláztak ki, ergo mennyivel kopasztották meg a nyomorom jogcímén az államot. Szó se róla, nem megy rossz helyre a pénz, de azért valahol kínos dolog ez. Éspedig így, nyomtatva, aláírva. Őszintén, nem is értem, az ultrahangot miért nem lőtték be akkor már listaelemnek, elvégre arról még szó is volt, a hét vérvétel elvégezte után meg nyilván keletkezhetett bennem annyi üreg, amit érdemes ultrahangozni.
Mentsétek meg az EÜ-t! Még mindig van mit. Nem üzletnek kiárusítani, de az első és legfontosabb dolog egy ember életében, minden más utána következik. Erre bármilyen betegség rádöbbent bárkit, hogy aztán egészsége visszanyertével olyan baromságokért felejtse el ezt, mint „lelki egyensúly”, és egyéb. Cinikusan megjegyezhetném persze, hogy az államnak/éppen aktuális akármelyik kormánynak/országgyűlésnek egyrészt érdeke pénzt csinálni bármiből; ellentétben nem érdeke, hogy szopottgombóc kis állampolgárainak a végigrobotolt élet után túl sokáig kelljen fizetni a nyugdíjat.
Úgy érzem viszont, hogy ezen a ponton illene abbahagynom, nemde?

Tippetek nincs, milyen szerencsések vagytok a sültcsirke-zabáló szabadságfokotokkal.

Utolsó módosítás: 2008.05.03. 08:13

Hozzászólások

1 | somesz83 2008.05.03. 01:58
Ez most ütött! Respect! :S
2 | Playbahnosh 2008.05.03. 03:15
Válaszul erre írtam egy röpke 13000 karakteres blogbejegyzést a saját tanulságos sztorimmal, de amikor rányomtam az "elküldés" gombra, semmi nem történt csak kiléptett a rendszer és ott találtam magam blogok oldalán. Nem tudtam visszaszerezni az írásomat még a pagebufferből sem, így a fene megette az egészet. Egy másfél órás Allegiance meccsel levezettem a feszültséget...

Lényegébben annyi, hogy velem is esett meg hasnonló eset, csak én nem mászkáltam a kórházak között. Én simán 7 órát ültem egyetlen kórház ambulanciájának várójában keserves kínok között. Ne kérjétek tőlem, hogy mégegyszer leírjam... Rohadék blog...
3 | somesz83 2008.05.03. 09:54
Én előbb Word - be megírom, aztán beollózom a blogba. Így elkerülhető ez a fajta viselkedése a blogmotornak. Habár pont neked mondom, mint cikkíró. ;)
4 | nedcoleman 2008.05.03. 10:41
Nekem pánik rohamom volt...
Mivel egy kórház mellett mentünk el ezért gyorsan megálltunk és irány a sürgősségi.
Mivel pont szívrohamot éltem meg így nem voltam éppen jó állapotban.
Az orvos ennyit mondott:
Maga nem ide tartozik.
Nem tudjuk kezelni.
-De rohamom van (és szarul is voltam eléggé).
-Akkor menjen el a házi orvosához.
- A házi orvosom 200km-rel odébb rendel...
-TAJ kártya?
-Nincs nálam de fejből tudom a számát .
-Akkor végképp nem segíthetünk, viszlát, VISZLÁÁT!!!

Tehát ha valaki éppen rosszul lesz nem mindegy, hogy hol!
Nem szabad elmenni a körzeti orvosodtól max 1km-re.
Ha ennél messzebb mész és rosszul leszel akkor meghalhatsz.

D*gölj meg dolgozó magyar ember!
Sok van belőled és
senkise vagy
SOSE VOLTÁL SENKISE
5 | Playbahnosh 2008.05.03. 12:51
@somesz83

Jah, cikkíró vagyok, de a blogmotort nem én írtam, így nem vagyok teljesen tisztában a hülyeségeivel. Egyébként nem készült olyan hosszú írásnak, ezért nem Wordben kezdtem neki. Na már mindegy végülis...

@nedcoleman

Ha sürgősségi eset vagy, márpedig egy pánikroham kb annak számít, kötelesek ellátni bárhol is legyél az országban. Amúgy kétlem, hogy szívrohamod lett volna, mert egyrészt 29 éves korában nem kap szívrohamot az ember, másrészt kezelés nélkül már írkálnál ide egyeltalán. Egy kis pánikroham még nem a vég. Amúgy érdemes magadnál hordani a TAJkártyádat, még ha nem is az eredetit, de egy fénymásolatot mindenképpen, pont az ilyen esetekre...
6 | Pyrogate 2008.05.04. 01:11
nekem csak a törött orrommal kellett 5 órát ülnöm és várnom, de legalább változatos volt: sebészet/röntgen/sebészet/fül-orr-gégész/sebészet.

Fül-orr-gégésznél rakták vissza az orromat az ötödik óra végén, amikor kb. majdnem összefort:D És közben ugye rohadtul fájt...De a sebész nem képes erre, akkor miért nem egyből odaküldött? Ez 3 éve volt, azóta .koppkopp. nem voltam orvosnál

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.