Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pras blogja

Világháborús táblásjáték: VÉGE - Kiértékelés

Pras | 2008.12.03. 00:29 | kategória: interaktív | 10 hozzászólás

Nno, csak eljutottunk ide is! A német-magyar csapatok 81%-29% arányú győzelmet arattak, tehát: arattatok! Nézzük a számvetést.

TÉRKÉP NAGY
TÉRKÉP KICSI
Bocs a péjntes gányolásért, remélem, most megteszi ez is. =]

Kezdjük a „leltárral”! Mivel a Dome-on nem igazán van lehetőség táblázatosdit játszani, ezért: Az első szám(Φ, meg ne kérdezd, miért pont ezzel jelölöm) mutatják a legyőzött ellenfeleket, a második szám a veszteséget (=> halottak és súlyos sebesültek.) Ahol a győzelmeknél csak szám szerepel, ott élőerőben okozott veszteségről van szó.

Gyalogság

Puskás rajok
Perger – Φ1 - †0
Károly – Φ4 - †0
Schlesinger – Φ2 - †0
Kálmán – Φ1 - †3
Gönczi – Φ4 - †2
Jankovich – Φ4 - †4

Géppuskák
Takách – Φ1 - †1
Martinow – Φ5 - †0
Pásztor – Φ0 - †0
Tapody – Φ1db Jeep - †0

Kuvácz mesterlövész tizedes – Φ1 fő, +1db ágyú - †0
Iski tiz., nehézpuska – Φ0 - †0 (28 ellőtt lőszer)

Páncélosok
Laub, Csaba páncélgpk. – Φ0 - †3 -- KILŐVE
Halász, Nimród önjáró légvédelmi gp.ágyú – Φ0 - †1
Csordás, Nimród önjáró légvédelmi gp.ágyú – Φ5 - †0
Kerker, Zrínyi rohamlöveg – Φ24 fő, +1db T-34/76 M43, +1db BA-64, +1db M3A1 - †0
(Nem tudom, kik vitték a Zrínyit azokba a pozíciókba, de nézzenek mélyen magukba, mert k*rvajól csinálták, hogy nem erőszakolták vele az előremenetelt, hanem szép komótos távból osztották a 105-öst. Az eredmény fent látható - gratula! =) )

ÖSSZESÍTVE csak élőerőre: – Φ52 - †13

Most következzen, amit már jó előre ígérgettem: a hozzászólások, és azok kommentjei. Ide egyszerűen bemásolom a .doc-omat:

Ezeket a hozzászólásokat a játékkal párhuzamosan írtam, így amikor megírtam őket, még nem tudtam, hogy a döntéseitek a következő körökben hogyan fognak kihatni. Így megtörténhetett pl. az is, hogy amiért szentségeltem, hogy „nem azt választottátok”, azt pár körön belül javítottátok, stb. Ennek tükrében tessék olvasni. =)--- 1. KÖR --->

#15 | KisCsirkee | 2008.11.17. 17:41
VARTA: A CM-ben az ágyú support spotterektől jön, és maga az ágy OFF-MAP legtöbbször! Így az ágyúkezelőkre esély nincs! :)
A Zrínyit pedig tartalékoljuk csak, ha kemény páncélos ellenállás lesz, az egyetlen az arzenálban, ami ér valamit!


Egy igen bölcs meglátás, és egy „lexikális” ismeretek ottlévőségéről tanúskodó – ámde mindkettő nagyvonalú. ^^ Az első dolog: ezen a pályán (is) az oroszok behozzák az ágyúkat a térképre, közvetett irányzású tüzet adni. Ez nem hülyeség, lévén, az erdőkben az ágyúk jól álcázhatóak. Az ágyúkezelőkre annyira „nincs esély”, hogy amikor teszteltem a pályát, mielőtt kiraktam volna a Dome-ra, az egyik 76,2mm-es ZiS ágyújukat a magyar mesterlövésszel hallgattattam el. Egy csókának átküldettem egy golyót a homlokán, a többi már spriccelt is szét onnan a négy égtáj felé, csak ágyút kezelni nem volt kedvük. =D
Dupla csavar: spotter viszont nincs, mert a faluban közelharc zajlik, a saját támadó csapatokra lövetni meg azért nem olyan frankó dolog. A csata elején a(z általatok is megfigyelhető volt a videókban) robbanások valójában német spottertől származtak, aki azonmód be is szüntette a tüzelést, amint a saját csapatokra hullott a skúló az elbénázott ballisztikai számítgatások miatt. Mivel saját csapatokra lövetni nem olyan frankó dolog, említett volt: a malőrt egy német halott, és egy szétcseszett fegyverzetű PSW 222-es bánta. A németek ettől kezdve nem kísérleteztek a tüzérséggel egy ideig. Úgy egyébként Csirke ötlete a Spotter kiemelésére mesterlövésszel nagyon is jó, hiszen elsődleges prioritású cél.
A második része a dolognak tökéletesen igaz. …leszámítva azt, ami hibába mindannyian beleestetek, pedig pofátlanul sokszor utaltam rá: Ez egy hadművelet. Jobbra-balra német csapatok.
…párducokkal.
Igen. NEKÜNK valóban nincs jobb cuccunk! ^^ De azért a németekkel való kommunikáció, és közös tervezés igen megkönnyítette volna az életet. Például meg lehetett volna kérni őket egy tájékoztatás után, hogy fejtsenek ki egy kicsit intenzívebb előremozgást, és elsődlegesen szedjék szét az orosz harckocsikat. Erre minden további nélkül hajlandóak volnának értelemszerűen, hiszen az ő érdekükben is áll a siker. Ehhez vagy annyit kellett volna tenni, hogy embert küldeni a német csapatokhoz, vagy használni a Csaba rádióját. Ehhez képest több, mint tíz körön keresztül gőzötök nem volt arról, hogy mit művelnek a németek, ami ennél is érdekesebb azonban: nem is érdekelt, hogy mit művelnek. Ej-ej. A „kreatívnak lenni” kijelentésem vonatkozott pl. erre! ;] Mázlitok van, hogy ettől függetlenül a meló komoly részét elvégezték helyettetek. Az oroszokkal támadott pl. egy IS-1-es nehézharckocsi is, az volt az a robbanás, amire a géppuskás felfigyelt a tizedik körben. Egy német Panther lőtte ki, teljesen „véletlenül”, mert egyébként a pozíciója hátrébb volt, mint azt a támadás indokolta volna. (Revízió: Aztán végül a 11. körben törik meg a jég. =) )

--- 3. KÖR --->

#36 | LordMathaus | 2008.11.17. 23:14
de a páncélelhárításuk elégtelen. Azonnali segítséget kérnek!” >> Egyedül nem nagyon akarok parancsnokolni, lévén legkevesebb tapasztalatom van a játékban, szóval ezzel megvárom Csirkét és vortóbot, de talán érdemes lenne odaküldeni a nehézpuskánkat...Már ha odaér :-D

A gondolat a végletekig logikus. A gond, hogy millió „altényező” befolyásolja a dolgot ezen kívül. Az egyik, amit pedig még írtam is =], a következő: a nehézpuska elavult fegyver. Még könnyen páncélozott célokat is nehezen küzd le (lásd a táblázatát), mert még ha át is üti a páncélzatot, túl nagy „lyukat” nem üt, és a wolframlövedék nem robban. (Nem úgy, mint pl. egy 75 mm-es, ami ha már bent van, visz mindent, mint a piros ász. Ehhez nem kell nagy képzelőerő. =) ) A dátum pedig 1944 – itt már a nagykutyák ugatnak a harctereken. Csirke igen jól állapította meg: a magyar csapatok soraiban az egyetlen potens eszköz ebben az időszakban és pályán egyedül a Zrínyi. Azonban mégsem volt rossz ötlet, bár LM nem erre gondolt: a pct. puskás raj aránylag kis létszámú, ezért nehezen felfedezhető. Ezt kombinálva a #44-es kérésével, miszerint lopakodjon, rejtőzzön el az első felfedezett ellenségnél, gyakorlatilag LM adta ki az első parancsot a felderítésre! Ez egy kitűnő ötlet volt, ellentétben azzal pl., hogy a Zrínyit tologassuk előre, aztán belefut, amibe belefut. Amiből aztán vagy kimászik, vagy nem. =)
Az elgondolás tehát nagyon is a helyén volt – csak éppen nem azon okból, amiért LM ezt a döntést meghozta. =)

--- 9. KÖR --->

#39 | vortób | 2008.11.18. 18:01
Szerintem a Zrinyit azok közé a fák közé kéne küldeni ahol 3 raj, és a parancsnok áll. A Csaba tankot pedig a panoráma készülésének helyére! Onnan nagyjából már lőhetünk is az ellenségre, illetve megfelelő fedezet is van!
Bár, talán a búzatáblákhoz is érdemes lenne küldeni harckocsit, mert afelől viszonylag rejtve lehetne a ház mögé kerülni, míg a parancsnok és három raja, egy másik harckocsival szemből próbálnak érkezni.


Hogy a Tesco Titkot idézzem: Hát, ez a probléma, kezitcsókolom. Má’hogy nincs fedezet. =]] Csodás kilátás van, meg nyílt terep, hogy egy paradicsomkaró is kiszúrható onnan háromszáz méterről is. Térképről is leszűrhető. Nem csoda, hogy a Csabát azonnal beirányozta két orosz harcjármű. Úgy egyébként az „ellenségre lövés lehetősége” tökéletesen igaz, csak kihagytátok a számításból, hogy pontosan egyvonalban azzal a pozícióval alig pár perccel előtte k*rva nagyot durrant egy teherautó, aminek általában oka van, és ez az ok esetünkben egy 76.2mm-es gránát. Erről képet is közöltem, hogy még véletlenül se kerülje el a figyelmetek. …ekerülte. =D Ez az elgondolás viszont rememkül működött volna – és működik is egész véletlenül – a Zrínyivel, amelyet túlélhetőbb páncélzattal áldottak meg, és túl sokat forgolódnia sem kell. Iskolapéldája a kulcslyuk-taktikának: a házak között feltűnő orosz harckocsik nem tudnak időben a Zrínyire állni, hiszen nem is oda figyelnek; a Zrínyi azonban pillanatok alatt célra tud állni pusztán a lövegcső elfordításával. Próbajátékom során abból a lőállásból két ruszki harckocsit tettem jégre úgy, hogy lényegében mindent a kezelőkre bíztam onnan.
Megjegyzem, a búzatábla sem volt rossz elgondolás, mert onnan támadva fák között kell áthaladnia a Zrínyinek, ami lassítja persze, cserébe álcázza – pluszpont a meglepetés-előnyhöz!

--- 11. KÖR --->

#56 | vortób | 2008.11.21. 08:38
Szerintem a nehézgépuskást a balra található szélső házba kellene vezényelni, és hozzá felzárkoztatni a búzamezőn állon egységeket, így oldalról tudunk majd a falu felé mozogni.
Míg a Zrinyit, meg a parancsnoki+3 rajt a falu felé inditani, de úgy hogy egyelőre várjanak a legközelebbi fáknál, de legyen a rálátásuk.
A Csabát meg a mesterlővészt, akár mozgosíthatnánk hogy segítenek a németeknek.


A karolás szintén életképes idea. Mondhatnám: jobb ötlet nem is kell! Bár felderíteni még mindig nem derítettetek fel különösebben (mire való pl. a mesterlövész? ^^), ezért nem tudjátok, de az oroszok a falu közepét egyenesen támadják. A faluba bemenni ezért nem a legjobb dolog PPSh-k ellen, annál jobb körbevenni az erdőből, és a támadókat oldalazó tűz alá venni! A rohamlövegetek a 105mm-es főfegyverzetével a jelenlegi pozíciójából is jól tűz alatt tudja tartani a falut, és az abba beszivárgó gyalogságot. (Elhelyezéséért – ha jól emlékszem – pluszpont Csirkének.) A németeknek meg jelenleg meglehetősen nem kell segítség, csak ezt nem szabad mondani nekik, mert hülyék lesznek nem elfogadni. ;]


#58 | Solyom2 | 2008.11.21. 19:21
Helló!

Beszállok!Én a zrínyivel a balszárnyon az erdőn keresztül rajtaütnék az oroszokon.A gyalogosokat pedig egy kicsit előrébb hogy jobban rálássanak a terepre.


Uraim! Íme Az Ötlet. A németek sem hülyék: pontosan ezt csinálják! Az orosz T-34-esek beszivárognak a faluba, a Párducok meg beszivárognak a T-34-esek s*ggébe! Ezért gürcölték percekig át a cuccot a vágányokon. Ha egyedül lennétek a pályán, véleményem szerint ez lenne A Megoldás. Kis probléma: az említett helyen egyébként is ott áll már a fél Wehrmacht. Erről viszont gondolom, Solyom nem tud, mert mikor becsatlakozott a játékba, a balszárnnyal már elveszett a vizuális kontaktus. Esetünkben a Zrínyi terepen való áttolása két okból aggályos: egyfelől, körülbelül hat percbe telik, az orosz harckocsik egyike pedig valójában már a faluba északi irányból betorkolló utat is elhagyta. A németek – ha akarnak, de még nem biztos, hogy akarnak =) – két percen belül odaérnek. A másik probléma, ami istenigazából nem probléma, mert ennyi hazardírozást bőven bevállalnék magam is, többet is: a Zrínyi útvonala, ha nem lennének ott a németek, nem lenne biztosított. Ha az erdőket már megszállta az orosz gyalogság – amire nincs adat felderítés hiányában – akkor könnyen elképzelhető, hogy nem jutna el odáig, hogy T-34-esekre lőjön. =) Lásd még:


#63 | Solyom2 | 2008.11.21. 20:27
Hát szerintem ki kell használni a Zrínyi és a német páncélosok erejét és oldalról kell rajtaütni az ellenségen.Így talán még a falut is birtokba lehet venni[persze a dologhoz szerencse is kell].

Ez viszont azt mutatja, hogy minden, amit fent leírtam, mehet a szemetesbe, hiszen Solyom tisztában van vele. ^^ Annyi hozzáfűznivaló még, hogy szerencsére szerencse sem kell. =) Mivel ez a legelső közös csatánk, ezért bár az oroszok nincsenek hátrányban, de nincsenek is érzékelhető előnyben, így ez egy könnyű csata AI ellen. Csak a német csapatokkal ujjból megnyerhető. Na, majd a Donnál lehet brillírozni, ott szükség is lesz rá… ;]]] Mindazonáltal teljes létszámban nem kéne átvinni a magyar csapataitokat az oldalakra (ha így is döntenétek a jövőben), mint fent említettem, mert a németek azonnal elkezdenének pampogni a nyitva hagyott szárnyaik miatt – és igazuk is lenne.
Itt, ha a helyzetet egészében ismernétek, talán a legjobb dolog most óvatosan irányítani a magyar csapatokat, és hagyni kibontakozni a németeket a szárnyakon. Aztán a harapófogóba szorult oroszokkal már középről is el lehet játszani. ;]


#64 | KisCsirkee | 2008.11.21. 21:47
Pras: Gondoltam, mivel a CM nemigen támogatja ezt a szövetséges dologt, szóval, a Csaba mint futár pattanjon a német egységekhez, azzal az üzenettel, hogy elkobozom az összes használható harcjárművüket! :D Ha nem a Csabát, akkor csak egy futárt, de a Csabát ajánlom! Srácok, ha sikerül, a Párduccal jól manőverezve talán egy esetleges IS2-esen kívül nincs mitől félni! :)
Amúgy a susnyásba küldés a jobb belátás miatt történik.
A Csabát támadó harcjárművek szerintem egy T38 Tanquette (nem nehéz ellenfél, a Zrínyi egy jó lövése elég hozzá, és egy korai talán Mod.40 vagy előbbi T34, de szerintem nem látta a FoW miatt tisztán a Csaba!


Egy német őrnagy ilyen üzenetre valószínűleg azonnal átküld egy 75-öst azon a Csabán. =D Az összedolgozásnak viszont igencsak itt az ideje. Itt jöhet képbe a rádió: egy kis baráti beszélgetés a frekvenciákról, és a Csaba máris mehet vissza a csapatokhoz, állandó kontaktusban maradva német barátainkkal. Ilyen úton azt is megtudnátok, hogy a balszárnyon két Nimród önjáró gépágyú halad egy rakás más cuccal egyetemben, amiket a németek hajlandóak lennének nagy kegyesen átpasszolni középre. Mást nem – függetlenül attól, hogy egyéb magyar csapatok is alájuk vannak osztva. Elvégre ez a magyar Hadosztályparancsnokság döntése volt (némi „nyomásra”), nekik németeknek meg szükségük van (=nincs, de golyófogónak megteszik) a magyar gyalogságra.
…egyébként, a jobboldalon a Párduc az IS-1-est már kicuppantotta, mint említettem, ott lángol az úton, csak még nem látjátok. ;] A robbanás a nem is tudom… 3.? 9.? körben, na, az a Sztálinjózsi volt.
A Csabát támadó járművek: M3A1 Stuart (Lend Lease), és T-34/76 M42.


#66 | vortób | 2008.11.22. 09:38
Solyom:
Szerintem a parancsnoki raj védelme, pioritást élvezz a Zrínyinél, egyébként ezzel a taktikával tulkép. 3 oldalról kapjuk el a falut. Balról ugye géppuskások+mesterlővész, középről a parancsnoki raj+Zrínyi, jobbról pedig a németek érkeznek majd.


Ez egy érdekes helyzet! Egyfelől, Solyom megadta a győzelem kulcsát az oldalsó (bár nem így fogalmazta meg, de: ) út használatával. Másfelől vortóbnak is igaza van (bár nem erről az oldalról közelítette meg a kérdést), hogy a Zrínyi elküldésével méginkább legyengülne a derékhad. Mint már sokadszor említem, de ide is passzol: nincs adatotok, ezért nem tudjátok felhasználni a döntésetekben azt a tényt, hogy a németek valójában – baromi erősek „egyedül” is. Összevetve ezt még a fenti ténnyel, hogy a Zrínyi jelenleg igencsak jó helyen van, jó kis dilemmába csúsztam magam is: a helyzet általatok ismert fokának figyelembevételével Solyom javaslatát támogatnám, de a helyzet teljeskörű ismeretében vortóbét.


#67 | Solyom2 | 2008.11.22. 10:56
Szerintem jó az ötleted!A lényeg hogy mindez egyszerre történjen a Zrínyi pedig jobb ha hátulról operál.Ezért a gyalogság alkotná a támadás gerincét.

Minekutána (de idióta szavakat tudok =D ) a Zrínyi önvédelmi képessége egy esetlegesen orosz gyalogság által megszállt faluban messze nem kielégítő, hozzáfűzve a német szárnyak csapását és a Zrínyi jó pozícióját, elgondolásotokra egyetlen dolgot tudok mondani: „Egyetértek!”


#70 | LordMathaus | 2008.11.22. 11:55
(Megjegyzés: Előzmény: A Párduc(ok) komoly ütőerővel bírnak.)
Épp ezért lenne jó, ha a mienk lenne :D
Bár kissé abszurd szituáció, hogy a magyarok koboznak el fegyvereket a németektől :D:D


Sőt. BAROMIRA abszurd. =D


#76 | Solyom2 | 2008.11.22. 13:24
Amúgy az 1-es számú célpontnál amit a Csaba észlelt a képen van egy égő roncs is.Nem az a BA64 amiről nem tudjuk mi lett.

Solyom egy alapos ember! =) A meglátás nagyon jó, és baromira tetszik az is, hogy a kézhez kapott infókhoz még azt is kipréseli, amit nekem eszembe sem jutna. A válasz egyébként: valóban. Ez egy másik BA-64-es, amit a németek méltóztattak szétcsapni.

--- 14. KÖR --->

#86 | Solyom2 | 2008.11.22. 17:02
Valamelyest jó ötlet.Csak nem tudjuk az ellenség pozicióját és erőit.
De nagy szükségünk van most a Csabára!


Ezt azért idézem, mert valahol egy „vicces elszólás”, ugyanis a Csaba ekkor már percek óta máglyát játszik. ^^


#91 | Solyom2 | 2008.11.22. 19:52
Szerintem inkább minden induljon rohamra.Nem érdemes megvárni míg az oroszok kiépítik a védelmet. Gyorsan be kell venni a falut.

Solyom, ejj! Hát mi a rák van? =)) Mondhatnám: Egy-egy. Amilyen jó ötletet adtál a karolással, amivel kvázi meg lehet nyerni a játékot, ha a németek nem lennének a képben, ez most olyannyira vágta volna haza az egészet. A Nimródok elindulnak állatmód, a ZiS-3-as ágyúk pillanatok alatt széttépték volna őket az álcából. Ezek elkapásához a német járművek kedvezőtlen pozícióban állnak, a gyalogságnak idő kell. A Zrínyit futtában relatíve könnyen meg lehet nyomorítani, és könnyen kaphat olyan célpontot, ami a lövegének az állásszögén kívül esik – mozgás közben pedig képtelen célra állni. A magyar gyalogság rohamát az ekkor még alig szórványos tűz alatt álló oroszok géppisztolyokkal fogadnák, a lőtávolság kisebb, mint 150 méter. Percek alatt annyi maradna meg a rohamból, hogy a megtizedelt rajok a romok között keresnének fedezéket. …mivel érdekelt a dolog egyébként, ezért visszatöltöttem ezt a kört, és leszimuláltam német intervencióval(!). Az eredmény a 18. körben: 26 halott és sebesült (ebben a járművek kezelői is benne vannak) egy Nimród lángol, egyben „pusztán” a kezelőkből csináltak fasírtot, a Zrínyinek két túlélője szintén elhagyta a járművét (kettő pedig a járműben maradt…). Egy raj jutott túl a falu közepén (vesztesége 3 fő), a többi bepánikolt. A mesterlövész halott, a nehézpuska kezelői közül csak egy fő van még életben, ő pedig nem tudja egyedül mozgatni a túl nehéz fegyvert új pozícióba. A túlélők többsége nemhogy fedezéket nem keresett, hanem megfutott. A támadóérték lezuhant, mint a BUX-index, a veszteség százalékban kifejezve kb. 25%.


#104 | KisCsirkee | 2008.11.22. 21:21 (Előzmény: a támadási terv, térkép, gyalogsági állások)
Onnan pedig könnyedén tűz alá lehet venni az orosz gyalogosokat! :D

Mit mondjon az ember? Ez baromira igaz. ^^

--- 17. KÖR --->


#119 | LordMathaus | 2008.11.23. 22:47
Mesterlövész be a házba, így talán jobban rálát a gyalogságra, bár már csak lőszere van.
Nimródok a jelzett a helyre, "Hunt" módban :-P Géppuskás a jelzett házban vegyen fel lőállást, elég közel van a ruszki gyalogokhoz, de a másik géppuskással együtt elég hatékonyan tudnak sztem darálni. Nehézpuskást tartsa tűz alatt az ellen gépeit, minél kevesebb, annál jobb. Parancsnok+3 raj picit előrébb a jelzett bokorba, persze óvatosan. :-)
Másik géppuskás meg menjen tovább... A Zrínyit nem akartam előrébb küldeni, mert találatot kapott, előtte pedig túlságosan nyílt a terep mindenfelől. Tehát előrébb araszolunk pár egységgel ^^
Srácok, módosítsatok :-D Eddig elég jók vagyunk sztem, ne csesszük el^^


Az általad megjelölt ház talán az egyik legjobb általános lőállás a mesterlövésznek. Ide közbe kell szúrnom, hogy a géppuskák használata nem a legfaszább. (Muszáj most már mondanom valami negatívat, nehogy diadalkapus menetté fajuljon a dolog =D ) A géppuskák – mint nevükben is benne van – nehezek. Nem mozgathatóak pillanatok alatt, ráadásul a pozícióváltás után újra fel kell őket állítani, ez durván fél percet vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy egy háromperces „fórum-körnél” ha a géppuskák átlagosan egy percig mozogtak (és átlagosan eddig mozogtak), az azt jelenti hozzácsapva a beállítási időt, hogy az időtöknek pontosan a felében nélkülözitek a nehézfegyverzetek tűzfedezetét, és többek között (nagyobb részben azért, mert a felvonulás során értelemszerűen percekig nincs mire lőni) ezért van az, hogy a támadás felénél még a géppuskák rakaszainak több, mint négyötöde megvan. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy eleddig _komoly_ tűzfedezetet nem kellett nyújtani, elegendőek voltak a fedezékek, de hogy ez így is marad-e, az kiderül később. ;] Süti ugyanezért, hogy a másik géppuska ugyanakkor a helyén maradt.
A másik letolás azért jön, mert a Schwarzlose géppuskák ismertetésénél (a legelső körben) említve volt, hogy a géppuskák számára a nagyobb lőtávolságok (akár egy kilométer) a hálásak. A túl közeli célpontokkal – ahogy ezen a pályán is – az a probléma, hogy a géppuska így túl nagy szögtartományban kényszerül dolgozni, de ők maguk egyébként elérhetőek kézifegyverekkel is. A jól elhelyezett géppuskát mesterlövésszel sem nagyon lehet elérni. ;] Mindezek miatt nem jó dolog közelebb és közelebb és közelebb hurcolászni a géppuskákat az ellenséghez, mert az – esetünkben, persze, a szabályt a kivétel teszi – nem jelent azzal egyenes arányban álló darálást is.
A Zrínyit bölcs dolog finoman kezelni, mert… és itt elmesélem a skorpió és a teknősbéka történetét. …hm, inkább valami mást. Mikor CM-ezni kezdtem, eleinte természetesen halálosan béna voltam. Most is, csak most már legalább a „halálosan” lejött belőle. Eleinte tehát csúnyán féltem az olyan dolgoktól, mint pl. okáért az IS-1-es. Azért, mert az IS-1-es nagy, zajos, drága, és kilövi a Párducot. …de aztán az ember megtanulta lekapkodni az IS-eket, és elbizakodott lett. Ekkor jött a következő lecke: Nem az IS-1-esek a valódi problémák, hanem amik kicsit, halkak, olcsók ÉS kilövik a Párducot. …teszem azt, egy lombok alatt megbúvó ZiS-3-as löveg. Abba egy zárt búvónyílásokkal rohangáló Zrínyivel könnyebb belefutni, mint egy bicskába a Viola utcában. Vagy tessék megkérdezni egy orosz parancsnokot! Nem a Tigrisek jelentik a problémát, a francokat! Azokat kilométerekről ki lehet szúrni. Hanem mondjuk a Panzerschreck-esek. Az ember a gatyáját rákölti egy IS-2-esre mondjuk, amivel darabokra lövi a világ összes csúnya náci harckocsiját, aztán jön egy f*sz, és kiszedi egy hatszáz forintos rakétával. Nem buli.
Úgyhogy ide is egy pluszpont. Pláne, hogy a mesterlövész épp egy ágyút sejt a fenyvesek alatt… =)))


#122 | LordMathaus | 2008.11.23. 23:10
Hm.
Onnan már célba tud venni minket, nem? Ha igen >> akkor parancsok visszavonva, mert ha belelő az egyik házba, a bent levőknek annyi.


A gondolat jó, a gyalogság igen komoly veszteségeket szenved el, ha rájuk omlik egy ház (meglepő, nem? ^^ Úgy 70%-ot amúgy körülbelül pusztán az omlás miatt, de ez változó. Ha egy 380-as rakéta megy neki annak a háznak, akkor 100%-ot, és ez már ritkán változó. =D ), de én inkább a Nimródokat félteném… ;] Azokat bádogossal gyártatják.


Innentől pedig már csak értelmetlen szószaporítás lenne, mert a helyzet (A Jankovich-féle raj problémáit leszámítva) sima ügy volt, a „lényeg” valójában kétszáz méterrel hátrébb járt ekkor már. =) A játékot még vagy 20 körig húzhattam volna (ahogy tettem pl. a felvonulásnál, a németek nagyon ráérősek voltak, ha visszaemlékeztek), és most is megnézhettük volna, hogy mi történik, de az már olyan adok-kapok lett volna, amiben túl sok „taktikai finomság” ezen a szinten már nincs, ezért döntöttem úgy, hogy mikor az ágyúval foglalkoztatok, azt seggbekaptam, és ezzel párhuzamosan a német csapatokkal el is indítottam a „végjátékot”.
Ja!

PÁR KÉP!

Be nem vetett orosz tartalék
Az erdő „bejárata”. Nem egészséges. Na, őszintén, tegye fel a kezét, aki beküldte volna ide az embereit? =)
A lángoló IS-1-es. Akadtak volna problémák vele, ha…
...német barátaink nem túlóráznak kicsit. =)
Azért nagy buliból maradtatok ki. (Flammenwerfer)
Ennyit jelent egy jó parancs jó helyen és időben
Némi látkép.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Azt hiszem, több hozzáfűznivalóm nem is nagyon van a dologhoz, köszönöm, hogy részt vettetek! Köszönöm (hm, az ABC-rend sosem volt az erősségem) Csirkének, hogy szakértő szemmel ötletelt, LM-nek, hogy a kezdetektől fogva innovatívan és aktívan segítette a győzelmet (és nem akarok nagy hülyeséget mondani, most nem olvastam újra a fenti párbeszédes dolgot, de ha jól emlékszem, végig megfontoltan és óvatosan állt az embereihez), Solyomnak, hogy őt is „vendégül láthattam” és jó sok ötletet bedobott a köztudatba, széles skálákon mozogva, és vortóbnak, hogy kooperatív szemléletével igencsak benne van a keze a dologban Neki is. …mint ahogy mindannyiotoknak – és ez volt a cél! ^^ Köszönöm ShuleyvA-nak és elmariachinak a pozitív hozzáállást (apropó, egész nyugodtan beugorhattatok volna a végén is ^^), köszönöm a CM topiknak a meglepően gyors és kedvező reakciókat és azokat a hosszú éveket és emberszázakat, amiket „egymásra vesztegettünk” és persze köszönöm a Dome-nak, hogy türelmesen állt hozzá mindenki az őrületünkhöz, egyetlen negatív beböffentést nem kaptam, és talán ez esett minden közül a legjobban. Őszintén: nem is hiszem, hogy van még egy olyan közösség itten’ a széles magyar neten, ahol ezt megléptem volna. És köszönöm végül a P*zza ***-nak, hogy kajajegyre is adnak fasza tonhalas pizzát, amikor éjjel fél egykor tömnöm kell magamat, hogy életvidáman írhassak jelentést a körökről. =D

EPILÓGUS

Mindez persze(?) nem öncélú volt …mint kiderült úgy a közepénél. =D Remélem, többen is kedvet kaptatok a dologhoz, mert még egyszer – és most leszögezem: utoljára – lesz ilyen játék a Dome-on, de azt már egy fórumtopicban fogjuk tolni a 2. Magyar Hadsereg emlékére, „stílszerűen” jövő év legelején. Akik ezt a játékot végigjátszották, nagyon valószínű, hogy igen komoly szerepük lehet majd a Don partján is, hiszen „tudják, mi a dörgés”. Hőn remélem azonban, hogy az elsőre bonyolultnak és értelmetlennek tűnő játék az új játékosokat sem fogja elriasztani a jövőben, már csak azért sem, mert az egy nagyobb „színpad” lesz.

És nem komédiát játszanak rajta…

Öhm… voltam: Pras, 2008

Hozzászólások

KisCsirkee
1 | KisCsirkee 2008.12.03. 04:56
*TAPS*

Őszintének kell lennem: Nem hittem az első körökben (látva a térkép méretét) életképes lesz. Márcsak azért sem, mert a CM wargame. Nem igazán a mainstream CoDMoHCoH közösség játéka, hiszen lassú, ronda és körökre osztott, ami nem igazán nagy előny.

Ámde a játék nem is a mainstream játékosoknak készült! Hanem az olyanoknak, mint Te, vagy én akik szeretik látni, hogy a tankok nem 1,5 méterről lövik egymást egy nyomoronc életerőcsíkkal a fejük felett, és az nyer, akinek előbb kifogy a kis zöld csík a sávból! Ez a játék a wargamernek készült. Aki jobban belelát a dolgokba, és szeret taktikázni. Itt ugye nincs semmi erőforrás, azzal élsz, amid van, és ha fej nélkül viszed őket előre, bukod.

Féltem, hogy a Dome közösségének gyomra nehezen fogja bevenni ezt így, ebben a formában, de hál' istennek nem volt igazam! Igazán remekül vették a dolgod, és akik játszottak, végig lelkesedéssel és érdeklődéssel csinálták! Igazán örülök ennek, hiszen talán nem is tudjátok, hogy egy mennyire komplex játékkal játszottatok! Ha tetszett srácok, csak azt tudom mondani, van demó, próbáljátok ki! Ha ezt szerettétek, ami most láttatok, akkor készüljetek, mert igazából még nem láttatok semmit!

Pras. Gratulálok még egyszer ehhez a remek ötletedhez! Remekül kivitelezted, igazán remekül árnyaltad a CM rendszer bonyolultságát, sikerült a játékot egyszerűen kezelhetővé alakítanod, hogy a mezei parasztfiú is megértse! A jelentéid hangulatosak voltak végig! Végig keltetted a látszatot, mintha a játék ilyen manőverekre is képes lenne!

A német egységekhez, és ahhoz, hogy miért nem vettem(ük) észre!: Már az elején kiszúrtam az első képen az út szélén felállított jókora Flak-ot! Láttam, és tudtam, hogy itt bizony többen vagyunk, mint amennyit a leltárban soroltál! :) De nem szóltam közbe! A végső lökést a mocorgó német egységektől küldött képed adta! Akkor már tudtam, hogy te bizony vigyázó karjaiddal őrködsz felettünk! :)

BTW: Zseniálisan vezetted a németeket, a Panther listája nem semmi! :O

Még egyszer, mindenkinek köszönöm, remekül éreztem magam, és várjuk a Don-kanyaros emlékcsatát! :)

(Ötlet: Szerintem legközelebb a Don kanyarban játszódó csatában, adj mindenkinek egy egyenlően elosztott kis harccsoportot, amivel mindenki a saját belátása szerint cselekedhet! Presze azért még bőven egymásra lennénk utalva :))
2 | vortób 2008.12.03. 05:29
,,Szerintem" észrevette valaki, hogy minden hozzászólásom szerintemmel kezdem?:D
Köszönöm én is a játékot. Január 12 folytatás?
3 | vortób 2008.12.03. 06:33
A Don kanyaros képen mit csinál egymáson a 3 csávó?:)
KisCsirkee
4 | KisCsirkee 2008.12.03. 07:02
Azok nem egymáson, hanem egymás mellett fekszenek! :)

És halottak... :(
5 | Solyom2 2008.12.03. 18:29
Gratuláljunk magunknak!De elsősorban mégis Prasnak hogy ezt a jó kis szórakozást.Már alig várom a don kanyart.Nagy kedvet kaptam hozzá!
6 | Solyom2 2008.12.03. 19:50
Összehozta!

Bocs kihagytam egy szót!:)
cygary
7 | cygary 2008.12.03. 19:59
Húú ha ilyen mókákra lenne időm... De a következőből nem hagytok ám ki ;D
LordMatteo
8 | LordMatteo 2008.12.03. 22:29
A Pantherhez képest a Zrínyink semmi :-(

Én köszönöm amúgy a játékot, el kell ismerni hogy a legjobb parancsnok voltam. :-D

Don-kanyarhoz: Adott hadseregcsoportok a commandereknek, így a végén még egy legóvatosabb, legügyesebb, legpusztítóbb stb parancsnokot is "választhatunk", vagy legjobb egységek stb.

Pras
9 | Pras 2008.12.04. 23:12
Köszönöm mindenkinek, de ugyanakkor elhárítanám: Nekem bőven elég, ha jól éreztétek magatokat. =)

@Csirke: Én igyekeztem nem belegondolni a valószínűségébe, hogy mennyire fog működni, amikor csináltam. :D Anno csinálni próbáltunk online kampányt is, amolyan "Európa-térképen lépegetek és építgetek, a csaták meg CM-ben", de azzal meg úgy voltunk, hogy a végén már szétterveztük meg szabályoztuk az agyunkat, de CM-ben egy ágyúlövés nem dördült. Aztán csak elsikkadt a dolog. Itt fordítva lett: nekiugrottunk, aztán közben mederbe tereltük! =D
A németeket meg köszönöm, de azért itt is szabadkoznom kell: Egy Párduccal inkább elcseszni művészet, mint jól szerepelni. ;]

@vortób: Így van, hozzávetőleg! Ha éppen akkor vizsgára készülök, akkor szívás dögivel, de valahogy megoldjuk! =)

@Solyom: Számítok rád! ^^

@LM: Én a Zrínyi listáját nyugodtan egy szintre hoznám a Párduccal! A Párduc több év ütközetének, tapasztalatának, meglepetésének, német technológiájának az eredménye. A Zrínyi egy szegecselt, rövidcsövű, alapvetően "gyalogsági tarack", amolyan korai StuG-feladatkörű páncélos, amihez egyfelől kell gógyi rendesen, másfelől szerencsés kéz is, hogy ilyen veszélyes páncélvadász legyen! Ez egy Panthertől nem fegyvertény, hanem elvárás. Úgyhogy én a Ti teljesítményeteket (pláne, hogy elsőre sikerült ez!) többre értékelem jóval. Lényegében akaratlanul(?) is lényegében hibátlanul használtátok ki a Zrínyit:
- Kiküszöböltétek a torony hiányának hátrányát azzal, hogy a falura kis szögből látott rá, hiszen messze volt, ugyanezért a célra állás is pillanatok alatt ment, nem kellett az egész járművel forgolódni
- Mégis megfelelően közel volt ahhoz, hogy a rövid csövű, nagy űrméretű - tehát nagy esésű - löveggel is biztonsággal eltalálhasson egy harckocsit.
- Ugyanakkor bölcsen távoltartottátok a géppuskák és torony nélküli harckocsit az orosz gyalogságtól, ami gond nélkül végezte volna ki. (Kezdő CM-esként én sűrűn abba a hiába estem, hogy a harckocsikat a gyalogsággal szemben "halhatatlannak tekintettem", aztán ebből rengeteg pofáraesés lett, amikor gránátköteggel gond nélkül egy perc alatt kivégezték szinte az összes páncélosomat ^^)
- A jó belövést biztosító helyről pedig nem mozdítottátok túlzottan el.

Summa: Az oroszok lényegében tehetetlenek voltak a Zrínyi ellen.
(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez hozzájárult az is, hogy az orosz túlerő nem tudott érvényesülni a csapataitokkal szemben - arra azért vigyáztam, hogy ne tudjon. ^^ Saaajnos, a Donnál már "nem tudok" vigyázni... ;] )

@Csirke és LM: Úgy döntöttem, a "közönség kívánságára" a következő dolgot teszem: először is, kiírom majd a játékot, amire jelentkezőket várok. A jelentkezők vagy válaszhatnak maguknak a térképen jelölt, különböző összetételű "csapattestek" közül, vagy kisorsolom őket a játékosok között. Így belegondolva, nem "FPS-esik" el a játék, hiszen egymás segítségére szükség lesz, sőt, így egymás között kell összehangolnotok a lépéseiteket - már ha összehangoljátok. :D A játék közbeni becsatlakozást úgy oldom meg, hogy két-három-négy csapattestet a játék kezdetén "megtartok a markomban" és passzívan irányítom őket (nem túl harciasan, a veszteségeket elkerülően, sőt, lehet, hátulhagyom őket mozdulatlanul!) és az újonnan jövő Dome-os innen "kapja meg" a harcba induló csapatát. Ha valaki az adott körben nem lép a csapataival, akkor sincs gáz, egyszerűen vagy nem mozdulnak majd, vagy a helyzethez képest igyekeznek kitérni, a következő körben pedig ugyanúgy "visszakapja" a játékos a csapatait. Azaz nincs "háramlási jog", nincs "elidegenítés", nincs semmi, a csapat halála a játékos "lelkén szárad". =D

Remélem, megfelelő a koncepció így? Ha van ötletetek, természetesen szóljatok bátran!
Pras
10 | Pras 2008.12.04. 23:20
Ja! Hozzátenném, hogy az utóbbiak miatt így a játék értelemszerűen messze lesz az "autentikus"-tól, így valószínűleg a helyszín és a csapatok is fiktívek lesznek, "csak" jelképezve a magyar csapatokat, hiszen gondolom, egyikőtök sem szeretne ötven kört úgy lejátszani, hogy ül egy lövészárokban, és nézi, ahogy eltapossák. Úgyhogy kicsit "játékosbarátabb", aktívabb dolgot kell létrehoznom, de a szellemiség nem fog változni: igyekszem olyan pályát konstruálni - és meglehet, ehhez a többi CM-es segítségét is kérem -, ami nem lehetetlen kihívás lesz, de "csak" komoly összedolgozással, és véráldozatokkal lehet majd megfogni az oroszt.

A magyar csapatok egyébként - szintén teljesen "fikcionálisan" jó kondícióban lévő, teljesen feltöltött és teljes lőszerkészlettel bíró csapatok lesznek, ugyanis a %-os veszteséggel indítás a későbbi veszteségek név szerinti "elkönyvelését" lehetetlenítené el, a lőszer csökkentése meg szükségtelen plusz szívás. Úgyhogy "csak" az orosz csapatok lesznek valósághűek: jól felszereltek, és számosak. =) ...és persze k*rva hideg lesz.

Tervben van még, hogy bizonyos napokon a játék mellett azt is megírom, hogy az adott napon mi történt a 2. Magyar Hadsereggel (pontosaban az alegységeivel, bőven van sztori, miből válogathatok), illetve idézeteket írok majd. Csak ezzel az a "gond", hogy a vizsgaidőszak "kellős közepére" időzítették az oroszok az offenzívát, úgyhogy egyelőre nem tudom, ebbe pontosan mennyi időt tudok belefeccölni, holott szívügyem.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.