Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pras blogja

Teszt: Nyílvesszők versus páncélzatok (Frissítve)

Pras | 2009.06.29. 18:33 | kategória: interaktív | 10 hozzászólás

Július 27.-én (gyakorlatlan lövész) baráti körömet meghívva hónunk alá csaptunk hat-hét íjat, pár nyílvesszőt és a tesztbábut, Karlt, hogy kipróbáljunk rajta ezt-azt; na semmi fajtalant. Célunk az volt, hogy egy-két, általunk legyártott páncélzatdarabot lőpróbáknak tegyünk ki, hozzávetőleg 10 méterről. Már itt, a legelején le kell szögeznem, hogy rendelkezésre álló eszközeink nem teszik sajnos lehetővé a történelmileg hiteles, ún. kísérleti régészeti rekonstrukciót; az eredmények többségéből rengeteg hiteltelen tényező szorzatos összejátszása miatt még csak következtetni sem lehet őseink íjainak hatékonyságára. Amit viszont láttunk, azok valós íjak valós anyagokon végzett roncsolásai, ami még a fenti kitételtől eltekintve is roppant érdekes volt – a számunkra. Remélem, Olvasóm, számodra is hasonlóképp érdekes lesz!

Az elején rizsáznék egy keveset, majd képekkel beszélném el azt, amit érdemes. Négyféle páncélzat-imitációt készítettünk el szegényes eszközeink, szakértelmünk és anyagaink segítségével.
- Egy háromrétegű (eredeti)bőr páncélzatot, amelynek első rétege pikkelyvért-szerű lamellákból állt elő. A lamellákat kenderzsinórral „szőttük” össze.
- Szintén bőr alapon elkészített páncélzatot, melyen soronként forduló orientációban felvarrt fémgyűrűk adnak védelmet a vágások ellen. A fémgyűrűket szerencsére nagyon jól tudtuk imitálni tízes alátétekkel; de a bőr „hordozóruha” itt csak egyrétegű volt.
- 1,2mm-es horganyzott huzalból négy napi munkával készített, kb. 14x14cm-es sodronyvért-imitációt. A láncszemek hozzávetőleg 8mm átmérőjűek, de a gányolás miatt elég nagy a szórás. A gyenge alapanyag miatt a láncszemek átfedéssel készültek.
- Végül egy szimpla, 0,5mm vastag horganyzott acéllemezt szereztünk be. Szívem szerint 1, 1,5mm vastag lemezt inkább díjaztam volna, de ez volt, ebből kellett főzni.

Íjaink szintén számtalan típusból és erőből kerültek ki; ez az együttlövések miatt a későbbiek során lényegében el is lehetetlenítette, hogy egy-egy találathoz az azt kilövő nyílvesszőt hozzárendelhessük. Általánosságban íjaink 38-43# (azaz: 17 és 21 kilogramm) feszítőerők között mozogtak 30 collon, köztük Grózer magyar TRH, Grózer alap török, Kassai hun, illetve magyar, Pusztai Szél típusok. Tájékoztatás szintjén, az íjak hatótávolsága 80 és 130 méter között mozgott (rendre: Kassai magyar és Grózer magyar TRH). Ahogy a lemezek, úgy az íjak sem autentikusak, műgyanta és laminált kivitelek.

A nyílvesszők kovácsolt jellegű hegesztett hegyekkel bírtak zömmel, a legkülönfélébbekkel. Rendelkeztünk bodkin, szakállas, rombusz, háromtollú, leveles, tű stb. hegyekkel. Mivel ezúttal nem rendesen jegyzett tesztet kívántunk megejteni, hanem körönként a tesztbábura akasztott páncélzatra lőttük rá az összes tradicionális jellegű nyílvesszőnket, részletesen kiértékelhető adataim nincsenek, annál több kép viszont! Íme.

Kezdésképpen a háromrétegű pikkelyvérttel kezdtünk. Teljesen egyértelmű volt, hogy egy réteg bőr képtelen kifejteni bármiféle ellenállást íjainkkal szemben; azonban az azért meglepett, hogy három réteg (kb. 4-5mm vastag) marhabőr is elég esetlegesen, hogy mást ne mondjak, véletlenszerűen fogja meg vesszőinket. A képeken kivehető találatok a következőek. Felül egy tűhegyes, centi hosszú vágóélű rombusz alakú, tüskés hegy találata látszik – semmiféle gondot nem okozott neki átszúrnia a bőrt. Alatta közönséges, csepp alakú gyakorlóhegy találata látható. A három réteget ez már nem bírta megrongálni, de sokkal jobban begyűrte a páncélzatot magát. Az ezt megelőző képen a begyűrt találatot szintén gyakorlóhegy vitte be, formájára nézve ún. ’field’. A tisztább találatot az előző kép esetében is rombuszhegy érte el, de sokkal testesebb, szélesebb, mint az őt követő társa. Találatában annyi különbség volt, hogy a három rétegnyi bőrön keresztül nehezebben tudtam kihúzni a vesszőt. :-) Megemlítendő, hogy amennyiben nagyobb keresztmetszetű hegy ért el átütést (pl. vadász jellegű hegy), jelentős mértékben fékeződtek, míg a rombusz, ill. tűszerű hegyeknél ez nem különösebben volt elmondható. Jóllehet ami inkább érdekes, az az angol nyelvterületen „bodkin”-ként ismert, ún. „páncéltörő” hegy, amelynek szintén nem sikerült átütnie a bőrt, és amíg a gyakorlóhegyek legalább bennmaradtak a bőrben, addig ez szolidan visszapattant. Már a második rétegen is alig látható sérülés. Elképzelhető, hogy egy gyengébb íjból került a vessző kilövésre (itt lett volna jó, ha tudjuk, ki és miből lőtt…), mindenesetre tesztbábunk ezt megúszta egy bordatöréssel. :-)
Konklúzióként leírható, hogy a bőrpáncélok ellen célszerű kis keresztmetszetű, és nem tompa, hanem hegyes, valamint vágóéllel bíró hegyet alkalmazni.

Felraktuk második kreálmányunkat, a (szuronnyal kipróbálván) vágások ellen tényleg ötletes-praktikus védelmet biztosító „alátétes”-páncélt. Gyanítottam, hogy íjaink magukkal az átlapolt alátétekkel nem fognak tudni, mit kezdeni; az sem volt kérdéses, hogy az egy réteg bőr képtelen lesz értékelhető védelmet nyújtani – kérdés volt azonban, hogy e kettő házasságából előállt vértezet hogyan viselkedik találat esetén. Mindenekelőtt azonban a nagy izgalmakra megküldtük szerencsétlent egy csatacsillaggal. Csak úgy, „poénból.” Gyorsan le kell szögeznem, hogy ilyen fegyvert őseink nem használtak. Mi igen. :-) Visszatérve a páncélra. A nagy rombuszhegyünk ismét szerencsés találatot produkált, a lövés valószínűleg lecsúszott az alátétekről, és két sor között csapódott a bőrbe, aminek esélye sem volt. Bábunk hozzávetőleg három centi mély szúrt sebet kapott. Úgy tűnt, ma rombusz-napot tartunk, mert a kis hegyünk volt a másik, amely találatot ért el. A hegy egészen a vesszőtestet repedéstől védő bandázsolás közepéig szaladt be, ami körülbelül négy centimétert jelent. Maga a hegy az elért mélység szemléltetésével együtt ezen a képen jól látható. Tanulságos volt továbbá, hogy kb. három szemet a nyílvesszők „lebontottak” a páncélról. Egy újabb találatunkon tisztán látható, ahogyan a nyílvessző lényegében befordította az alátétet, tiszta utat nyitva magának összekócolni bábunk beleit.

Újból cseréltünk, de a láncszövetre annak sérülékenysége miatt nem adhattunk le túl sok lövést. Így igazából két érdekesebb találatról tudok beszámolni. Az egyik esetben egy testesebb vadászhegyünk körülbelül ötvenforintosnyi területen nyitott védtelen területet roncsolásával a szöveten, de ezt követően visszapattant! Azaz a páncél maga komolyan sérült, de Karlnak az ijedtségen túl sok baja nem esett. Mielőtt elbízná magát, ezért átpasszoltunk belé egy tűhegyet (képét Olvasóm a lemez átütésénél láthatja majd alant), amely meglepetésünkre semmiféle károsodást nem okozott a páncélzaton, csak kissé felgyűrte, ellenben annak egyik szemén beszaladva úgy bökte meg a tesztbábut, mintha semmi sem lett volna rajta. Ha tehát kedves Olvasómat teszem azt, láncinges kelták támadnák, de megtetszik neki a vértezetük, hullarablás előtt tűhegyet javaslok átküldeni a problémán. Egy másik nézetből, ugyanaz.

Végül sokat szenvedett barátunk nyakába akasztottuk a feles lemezt. A hatást csak a konzervnyitáshoz lehetett hasonlítani. Találataink vérfakasztó voltát tompa „klang” hang jelezte. Kezdeném a gyakorlóheggyel. Ebben az esetben a viszonylag tompa, csepphegyű nyílvessző nem küzdötte át magát a lemezen. Tőle kicsit lent, balra látható az általa létrehozott hidegalakítás. Na, de mi van a „páncéltörő” heggyel? Természetesen átjutott, de ami azért meglepő talán, nem a legjobb hatásfokkal. Mostanság olvastam valakit, aki úgy ítélte, ezek a hegyek nem feltétlen lemezvértek ellen lettek kitalálva, „pusztán” ezt az alakot volt olcsó tömegesen gyártani. Lehet benne valami. A fent említett tűhegy mindenesetre beleadott apait-anyait. A képen barátom a behatolás mélységét prezentálja a vesszőn – hozzávetőleg négy centiméter. Noha harcban nyilván irreleváns, de meg kell említenem, hogy geometriai kiképzése miatt a hegy több átütést követően is jóval kevésbé károsodott, mint a valamivel effektívebb, tűhegyes, leélezett kis trapézhegyünk. Ha már a kis trapézhegyről van szó, a lemezt gond nélkül átvitte, szép tiszta vágott lyukat hagyva maga után. A kép csalóka, mert a vesszőt a rombuszig kihúztuk, hogy azonosítható lehessen képről – eredetileg bandázsig szaladt a lemezbe, ami logikus is, mert csak onnantól kezd ismét nőni a vessző keresztmetszete. A hegy maga ezen a képen látható remekül, immáron kihúzva, mellette az ütött sérülés. Tőle jobbra egy levél alakú hegyünk, amely túl nagy keresztmetszeténél fogva nem jutott keresztül a lemezen! Hasonlóképp járt a nagy rombuszhegyünk is, amelynek fa vesszőteste jól láthatóan megrepedt az ütésszerű fékeződéstől. A képen kicsit már meglazítottuk a sebben a vesszőt, de mint a nyílásból is látható, nem ment bele eredetileg sem sokkal jobban. Alatta sötétebb vesszőtesttel a leveles hegy, balra valószínűleg egy erősebben megküldött field gyakorlóhegy.

Egyelőre ennyi volna, még a nyáron ezzel foglalkozni kívánunk alaposabban is, kommentben bármely észrevételt, ötletet, kérdést szívesen veszek. :-) Hamarosan kommentben felteszek egy képet a lemez jelenlegi állapotáról, amely aztán támasztékul szolgált a verseny-céltábla mögé, és mint ilyen a gyakorlóvesszőink tovább lyuggatták, végül pedig kelevéz-, és csatacsillagot hajítottunk rá, ami behorpasztotta istenesen. :-)

UPDATE: A fémlemez jelenlegi állapota, néhány azonosított átütéssel. A nem átment sérülések igen nagy többsége akkor keletkezett, amikor a fémlemez elé egy vesszőfogót helyeztünk, amire céllőttünk - a vesszőfogót átütő vesszőket fogta meg így a lemez.

Régebben, egy gyengébb íjammal (40# Kassai Agár) másfél centi vastag raklap ellen próbálgattam a "kinetikus energiát". Az eredményekről pár kép:
Két nyílvesszőt küldtem ezúttal útjára, azok átrepesztették a deszkák hátsó síkját.
Korrektül lehet forgácsolni. :)
Egy erősebb íjam, a TRH esetén minden lövés tisztán átütötte a másfél centis deszkákat. Ezek (régebbi) lyukaiból legalább kettő látható a képen. Látható az is, hogy pár lövés megrepesztette szálirányban a léceket.

Végül egy témába vágó HÁTTÉRKÉPem, használjátok egészséggel. :)

Utolsó módosítás: 2009.06.30. 21:04

Hozzászólások

1 | Szekuj 2009.06.29. 20:21
Érdekes. Csak ne a képfeltöltés pont hu-ra raktad volna a képeket, mert bűn lassú.
2 | somesz83 2009.06.29. 23:01
Jézusmária de régen jártam a dómon. Januárban... Mind1! Megláttam a bejegyzésed és nem mehettem el mellette szó nélkül! Pár hónapja elkezdtem számszeríjászkodni! Na a kis kedves 150 fontos cucc lehet hamarabb átvitte volna a páncélt! Dehát ugye más a számszer mint a tradi!

Ez utóbbival életemben kétszer próbáltam meg lőni, egy Kassai (talán Medvével)... Hehe, a vesszőfogóig alig bírtam ellőni! :D

Akkor ezt ti elég komolyan nyomjátok! Hogymányőrzől is valahol? (korábbi bejegyzéseidből kikövetkeztetve...) Én nemrégen voltam a kisgyőri Kurultajon, mint néző! Ledöbbentem mennyire komolyan lehet osztani a vesszőket ezekkel a tradi íjakkal!

Na minden jót és jó íjászkodást!
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.06.29. 23:06
"...Ha tehát kedves Olvasómat teszem azt, láncinges kelták támadnák..." Kééész :D

Egyébiránt jó kis bejegyzés, jó volt olvasni! Várjuk a hasonlókat :-)

Ja igen! Csatacsillagot kik használtak?
4 | somesz83 2009.06.30. 10:37
A barantások használnak csatacsillagot, bár szerintem köze nem volt a magyar középkori talpasoknak a csatacsillaghoz.
5 | ShuleyvA 2009.06.30. 11:53
Helyenként én is jókat derültem :D Állati jó és érdekes iromány amúgy :-)
6 | kopé 2009.06.30. 19:26
Marhára örülök, hogy olvashatunk őled még ilyen jellegű írásokat, rendkívül érdekes számomra.
Várom a következőt. :)
Pras
7 | Pras 2009.06.30. 20:09
Üdv! Roppantul örülök, hogy érdeklődésetekre tart számot a dolog. :)

@Elaccy: Jogos, legközelebb megelőzöm a problémát. :) Köszönöm az észrevételt!

@Somesz: Akkor Te voltál az, akit a SZIP számszeres topicjában láttam! :D Akkorhát üdv a "családban"! HagyományőrizTEM csak, de teljesen más területen. (Néptánc és népművészetek.) Az íjász hagyományőrzők zöme nem éppen olyan irányvonalat képvisel, amelyik nekem fekszene. :) Ugyanakkor ha a Kurultaj tetszett, akkor javaslom, nézz át most hétvégén Ópusztaszerre is! Bővebben lent. ;]

@LM: Köszönöm, lesz hasonló! :) Csatacsillagra egyetlen - hivatkozásokkal nem ellátott - forrást olvastam Vukicsék bandájánál (ahogy Somesz mondja, a barantásoknál), ahol végülis töredelmesen leírják, hogy ennek általuk ismert legkorábbi megjelenése legalábbis a magyar vonatkozásait tekintve a pásztorok két, összekötözött, kihegyezett karója, méghozzá masszívan nem a középkorból. Túlzottan nem vagyok egy művelt gyerök a témában, de ami forrásokat eddig átböngésztem, akikkel eddig konzultáltam, lényegében egyetlen ábrázolást, rekonstrukciót, leletet nem láttam a csatacsillagról az általunk használt formájáról. Személy szerint gyanítom, hogy maximum várvédelemben lett volna célszerűbb és effektívebb használni, viszont a vasanyagot okosabban is fel lehetett használni. :)

@Shuley': Megtisztelsz; hamarosan Ópusztaszerről egy hasonló beszámoló következik terveim szerint! :)

@kopé: Én meg annak örülök, hogy sikerült valami érdekessel előhozakodnom, de méginkább örültem volna, ha mód nyílt volna arra, hogy magad is elereszthess pár lövés a cuccokra. :)

Itt írnám meg továbbá és egyébként, hogy július 4.-én és 5.-én Ópusztaszeren ismét megrendezésre kerül az Íjásznap és Nyílzápor, egy napi kirándulást véleményem szerint mindenképpen megér, és felejthetetlen élmény! Ha eljöttök, módotok nyílik egy nagy valag íjat kipróbálni, bevásárolni keményen, megtekinteni a nyílzáporunkat (a rendezők idén 2000 íjászt várnak, de szubjektív véleményem szerint inkább úgy 1300 +- 200 fővel számolhatunk), a szakágak bemutatóit, szakértők vitáján hallgatóként részt venni, és egyátalában jól érezni magatokat. :) Ha pedig valamelyikőtök úgy gondolja, hogy jön, és letaperolná az íjainkat, dobjon rám egy PM-et. Személy szerint valószínűleg egy török (amolyan "janicsár") íjjal megyek ki, pusztán azért, mert azt a legkönnyebb szállítani, de elég erős a harci feladatokhoz. :)
8 | kopé 2009.07.01. 08:20
Hát még én hogy örültem volna. :D


Ópusztaszer meg... :( Már jóideje tervbe van véve, hogy le kéne ugrani, már csak a Körkép miatt is... De sajnos most Volt-jegyem van, oda megyek... Majd jövőre. :)
9 | somesz83 2009.07.02. 11:47
Ja, én voltam ott a szipen, de aztán otthagytam. Valahogy idegesített, hogy egyetlen egy számszer topik van, holott simán lehetne külön topik a karbantartásról, vásárlásról stb. Így meg hámozd ki 10000 hozzászólásból, hogy mikor beszéltek az adott témáról.

Azt hogy érted, hogy az íjászok nem azt a vonalat képviselik, ami neked bejönne?
Pras
10 | Pras 2009.07.03. 00:43
Ez igazából egy elég általánosító kijelentés volt Tőlem, de nagyjából valóban ez a helyzet. Egy meg nem nevezett városban például, melyben úgy gondoltam, csatlakozom a közösségi íjászat örömeihez, olyan magas lóról osztották le nekem az észt meg a lapot, hogy szépen el is vették a kedvemet, de különösen az, hogy utána a "föl-kellett-volna-rá-néznem"-csóka olyan eredményt produkált a lőlapon, amit én három viszki után parittyával. És bizony én korántsem lövök jól, sajnos. Ezen túlmenően, az egyesület önkó' támogatásból remek, fűtött lőteret épített (Mi úgy harminc, mint mínusz húszban, úgy esőben mint szélben kint lövünk, átlag öt kilométert gyalogolva a susnyában. Ez mondjuk nem őket, hanem a mi irigységünket minősíti, elvégre a csatlakozási lehetőség előttünk áll ...na.)., jurtát vett, satöbbi, mialatt a történelemkutatásra, történelemhűségre parabolaívben szarnak rá; és ami a legjobb, nem MÍSZ tagegyesület, magyarán hiába pöcsösködnek a saját versenyrendszerükkel, valójában a tagjai nem kapnak nemzeti, nemzetközi sportolói igazolványt, azaz "hivatalos" megmérettetési lehetőséget. Egy győztes tagjuk pl. Mosonmagyaróvári színekben nyert. Az meg picit odébb volt a piciny kis városkától.
Összefoglalva tehát, sem nem sportolók, az én szubjektív megítélésem szerint pedig sem nem "hagyományőrzők", innentől kezdve pedig nem értem a belterjesség nagypofáját, az alázat hiányát pedig ezektől függetlenül és végképp nem.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.