Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pras blogja

Néhány fotóm

Pras | 2010.01.05. 01:27 | kategória: Gondolatok | 15 hozzászólás

Írtam, úgy lett: valami egészen mással jelentkezem a ma éjjel folyamán. =) (Höhöhö, nagy a megnyugvás, mi? Már kezdett floodgyanús lenni a blogoszférában a műszakis szerencsétlenkedés.) Igazából szívom is egy kicsit a fogam, hogy ennyire nyilvánvaló ziccert hogyan hagytam ki eddig. Olvasóm talán már ismer annyira, hogy „égiszem alatt” már számtalan dolog megfordult a blogban, nem idegenkedem az újításoktól, ötletektől – és persze, levonom a konzekvenciákat, ha valami vagy Neked, vagy nekem, billentyűzet(klaviatúra, tasztatúra stb…)-verő majomnak nem fekszik igazán. Mostani témánk nekem fekszik ugyan, de totálisan laikus vagyok benne, tekintve, hogy a fotózáshoz sem megfelelő gépem, sem megfelelő tudásom, végképp nincs megfelelő tehetségem. Persze azért csak kinyílik néha az a blende, mint ahogy minden IHRNtSS* buli után fogadkozik az egyszeri egyetemista, hogy ilyent többet aztán soha, aztán két napra rá lángol a kezében az abszint. No mindegy. A Dome especiále nem a legjobb környezet arra, hogy bemutató átriumot rendezzek ión oszlopfői közt, és ez alatt kizárólag azt értem, hogy kurwára** csak linkben lehet képet beilleszteni, egy kivételével, amellyel ki vagyok segítve, mint a rudraprayagi emberevő leopárd*** a csirkehúslevesporral. Persze erre a DARPA már rég kitalálta az <a href=”… kezdetű mondókát****, ezzel az áthidaló megoldással átkapcsolva a lényegi(?) tartalomra, következzen tehát amatőr (fény-)képeimből egy kis válogatás. Ha valamelyik, netán mindegyik kép nem jelenne meg, bármennyire is magyartalan ez a mondat, szólj, és elkezdek mákot darálni.

Erős indítás. Azt minden elsős marketinges tudja, hogy a hallgatóság az előadás elejére és végére emlékszik leginkább, a figyelmet felkelteni pedig összetételtől függően kutyával, gyerekkel vagy szexszel lehet, esetleg ezzel a hárommal együtt, de azért netalántán lecsukják. Olvasóm, feltételezhető nemi hovatartozására tekintettel elvetettem a kutyát és a gyereket.

Már meg lettem szólva, hogy szexista vagyok, úgyhogy mielőtt a csigák is bepróbálkoznának néhány bírósági keresettel, témát váltok. A tipikus „kis odafigyeléssel sokkal jobb is lehetett volna”-téli kép. Mivel falusi megnyitómon nem képviseltetik magukat a vastagkeretes szilikátkupacok, kénytelen leszek magam magyarázkodni. A fókusz a hó egész szép, csillogó textúrájára került, bár nem sikerült jól; ami számomra a képet megmenti azért, az a befagyott tavacska domborzatát kihasználó „előttem vízszint van, de a horizont dőlt”-perspektíva. Tényleg, szakadt már be alattatok a jég? Poénos. …mégis, az ember ilyenkor kap tüdőgyulladást, infuenzát, agyf*szt, mikor vígan tapicskol a gumikacsájával a nulla cében, aztán átázott ruházattal gyalogol kilométereket a mínusz tízben? Dáhogy! Semmit sem kap. Metrón, shoppingcenterben, irodában, otthon ücsörögve meg még az ebolát is.

Maradjunk a fagynál, időszerű. Ezzel a képpel semmi, de semmi dolgom nem volt, mindent a természet intézett. Rejtély előttem, hogy ez az érdekes jégszilánk-képződmény hogy keletkezett, egy patak „partján” találtam hosszan, hómentes időszakban.

Első íjam. =’) Nagyon megteszett a tűzifának hozott százezeréves platán holtteste, de csak az iszonyatos 1,3 Mpixelt felköhögő okostelefonom volt nálam. Nem baj, fotó kattant, aztán ráuszítottam a Péjnt Soppot. Ezt sikerült összehozni.

Mivel „válogatás”, ezért állandó szófordulat lehet a „nézzünk valami mást.” Ez például egy lepkë. Jó vasiasan, nyílt ë-vel. Na jó, pillangó, boldog mindenki? Nem gondolnám, mert Brehm óta, vagy nem ő óta, de mást nem ismerek, ez itt ëgy [áthúzáskód]rókalepkë.[/áthúzáskód] (Azt bizony benyestem! Atlanta-lepkë) Sikerült szerencsésen eltalálni a’ állatot, sajnos, a fényképezőgépem ennyit bírt. Olympus C725UZ, az optikája nagyon jó – fölöslegesen jó ahhoz a szar CCD-hez, ami benne nézelődik. Amúgy jó gép, egyszer kerékpárról (árvizet fotóztam) 40km/h-nál leimádkozta magát aszfaltra, csettent egy akkorát, ami már statikailag veszélyeztette a szomszédos házak integritását, aztán siklott vagy két métert és csak az elemek estek ki belőle. Volt is templombajárás rendesen!

Mégiscsak tartok valami rendet, a lepkë repült, a gólyák is. A kétszeri jpeg-tömörítés miatt már elég megviselt ez a kép is. Specialitásom amúgy a gólyák, különösen esőben, a névjegykártyámon is ez szerepel foglalkozásként, kevésbé félreérthető szövegkörnyezetben. Ezek például éppen szárítkoznak, de vizesek, határesetinek tekinthető tehát a kép. A gólyák írásbeli hozzájárulásával rendelkezem az arcuk leközlésére, honoráriumként minden évben JDAM-precizitással szarják tele az ablakomat. De komolyan, eltűnődött már valaki ezen? Sehol semmi gólyaszar a falakon, de az ablakok, azok, barátom, ki se látszanak. Ha valaki venné a fáradságot, hogy felboncoljon egyet, biztos előkerülne egy félig megemésztett Norden célzókészülék, vagy hasonló ballisztikai állatság.

Ez nem egy vasziszdasz, de akinek nincs ilyen fényképe, az nem is létezik. Szívesen eljátszottam volna hosszabb záridővel – de a fényképezőgép hülyebiztos.

Akkor a konzumképeket tudjuk is le, a Balatonról is mindenkinek van ilyen képe. Nézzünk valami érdekesebbet.

Szakmai ártalom, hogy ha találok két optikát, azt pároztatom. A kép a fényképezőgépem és egy Poldi-kalapács tizedmillis mérőokulárja nászából jött létre. Alul a Poldi centije, felül egy igen fasza Mitutoyo tolómérő skálája.

Noha nem egy „közkedvelt” fényképem, valamiért nekem mégis az egyik kedvencem. A CAD/CAM műszakizós bejegyzésben kizsigerelt zsilip túlfolyója. Nem tudom, Olvasóm, Te hogy vagy vele, de amikor ilyenek fölött állok, egy pár pillanat erejéig mindig elfog a rossz érzés, ha belegondolok, mennyire nagyon nem lenne jó buli belepotyogni oda. Elképzelhető, hogy ezért tilos a bejárás. A kép a ’Borderline’ angol címen fut és lökésem nincs, mi az ott a bal sarokban. Nem mentem le érte.

Na jó, tekintsünk valami avantgarde-ot. Arról annyit sikerült leszűrnöm, hogy ha van is értelme, azt nagyon ügyesen álcázzák értelmetlenséggel. Egy pehelytoll például eleve egy ilyen dolog. Az összeállításban az izzólámpa fénye által létrehozott tónus fogott meg (Olvastad az ’Optikát’? Ennek, pontosabban a színhűségnek lesz szevasz, ha kisöprik a szálas izzókat. Nem lesz az olyan egyszerű…), de valami értelmetlen-a-köbön-felirat nélkül túl üres volt mégis a dolog. Olyan magányos.

A fentivel ellentétben itt már pontosan tudom, hogy egy, a háborúra utaló személytelen és nyomasztó érzést akartam kelteni. A kép kicsit mezítlábas volt keret nélkül, úgyhogy adtam neki egy egyszerű fehér keretet, amitől meg simán csak szar lett. A kompozíciót (azért írok szilikátul, hogy kerüljem a szóismétlést, komolyan) egyébként gyakorló nyílhegyekből alkottam, a háttér félfamentes rajzlap.

Rajzlap! Engem valahol mindig elvarázsolt a műszakiakra jellemző papíron álmodott fém-teremtés. A prímet a sárguló lapok és a fém kölcsönhatásával vitetem, akad itt néhány esztergaforgács, sasszeg, bolgár golyóscsapágyak, villáskulcsok, ütőmunkához használt próbatestek maradékai, keménységvizsgált alupogácsa, szimmeringek, a logarléc mögött pedig egy igazi sztár, csapágy az USSR egyik gyárából. Mondanom sem kell, a lapoknak és a könyvnek mindehhez semmi közük. Baromi mesterkélt, mégis aránylag tetszetősre sült el.

Gólyák esőben. Nem hitted el, mi? Van még!

A nedves valóság után ismét absztakt, ez egy egészen új fotó, és rögtön zászlóshajóvá is érett, de ez kizárólag a koncepció érdeme, a megvalósítás meg, háát… nem kell nekünk mindenről beszélgetnünk, nem igaz? Szándékomban áll mindenesetre korrektebbre is megcsinálni ezt a továbbiakban, például és legsürgetőbben a tzellukszot kiveszem az egyenletből. Ez tipikusan az a fajta ötlet volt, amikor az ember robotol az asztalnál, és egyszercsak „Bazmeg’, ötlet!”, és fel kell állni, és csinálni kell.

Na jó, a végére csak bedobom a kutyát is. Kajálja, ’zmeg, kedvesOlvasóm, kajálja a lö populáción, nem számít, hogy egy kupac szar ez a kép, nem, dehogy, mert van rajta egy kutya. Aranyos amúgy, nem? Mindig hanyattvágja magát, mikor megyek, hogy vakargassam a hasát.

Nos, ezúttal ennyit kívántam lenyomni a gigádon, Olvasóm, ha Neked is akadna valami fasza képed (ezeknél jobbat összehozni mondjuk nagyjából annyira komplikált, mint venni a nullának az abszolútértékét), szívesen megnézem, ha megosztod kommentben, vagy akár a Dome idevágó fórumában, és persze a kritikáid is szívesen fogadom, meg azt is, ha meghívsz egy sörre, vagy kettőre, vagy egy scotch-ra.

Lábjegyzetek

* - Ejtsd: Íháerentéeszessz. fn., fogalom, „Iszunk, Hányunk, Részegen Néptáncolunk Suzuki Swifteken; szigorúan leszögezve, hogy nem én voltam, na jó, a legelső szó még csak-csak hagyján…

** - Ez a lengyel Google-ben egy frekventált keresőszó, így előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett látogatottság-növelési célzattal írtam W-vel. Nem tudtad, hogy lengyelül így írják a legősibb foglalkozást? Na látod, ma is tanultál valami újat! Polak wegier dwa bratanki…

*** - Lásd Tim Corbett hasonló című művét. Tiszta népművelődés-napot tartunk, nem? Szabad Nép félórát, valaki?

**** - Lehet, hogy valami állat erre azt mondja, a HTML-protokoll nem az ő művük. Persze. Pornót meg majd lyukkártyán néznek atomháborúban, mi?

Utolsó módosítás: 2010.01.05. 18:51

Hozzászólások

1 | Lacko 2010.01.05. 09:16
Rohadt jó képek. Ilyenkor mindig megsürgetem egy kicsit Dino-t, hogy több kép is mehessen a blogba. ;)
powerhouse
2 | powerhouse 2010.01.05. 09:41
Tényleg jó képek!

Lacko: ez a project még mindig folyamatban van? :D
Gobiakos
3 | Gobiakos 2010.01.05. 11:00
Gratula! Jó a cucc, a képek és a kommentek hozzájuk egyaránt. Jól szórakoztam olvasás közben. ;-)
powerhouse
4 | powerhouse 2010.01.05. 11:09
Én a hozzájuk fűzött pár mondatokon röhögtem főleg. :D
cygary
5 | cygary 2010.01.05. 15:55
Nagyon jó fotók, minden tiszteletem főleg az absztrakt képekért. Sosem tudtam mögöttes mondanivalót vinni a képeimbe, egyszerűen csak megpróbáltam átadni azt a szépet amit én láttam meg. A nem túl népszerű fotód nekem kifejezett kedvenc lett, no meg a jeges is. Ha nagyobb felbontásba tetted volna fel be is lőném háttérnek!Pras
6 | Pras 2010.01.05. 17:22
Üdv! Köszönöm mindenkinek! =)
@cygary: Most feltúrtam a nagygépet, de azt hiszem, pont azt a képet nem tudtam eredeti "ahogy az apparáton megjelent"-felbontásban és állapotában összekaparni, amelyiket áuszgecejhnet Te kéred. =\ Azért barátosnét még lekáderezem, hátha az ő gépén, vagy egyéb adathordozóján még megvan az emlegetett kép. El is ültetted a fejemben az ácsfejszét, mert nagyon sok jó kép született abból a kirándulásból, emlékszem, de ami nálam fennmaradt, az hasonló - igazából "reprezentatíve" használhatatlan - felbontásban van meg.
Két képet azért előástam,
Ez a behavazott tó képe,
Ez pedig a zsilip.
Használd egészséggel, a jég ügyében meg még körülnézek. =)
Barthezz
7 | Barthezz 2010.01.05. 17:32
Zsír bejegyzés, a képek olyanok, mintha profi fotós követte volna el őket (komolyan mondom), a kísérőszöveg pedig haláli. :-D Bevallom, a műszaki témákhoz nincs affinitásom, így azokat a bejegyzéseket kihagytam, de ha ilyeneket írsz, azokra mindig vevő leszek. ;-)
cerebrum
8 | cerebrum 2010.01.05. 18:28
PrasCo: Az ötödik képen az nem rókalepke, hanem atalanta-lepke. ;)
Pras
9 | Pras 2010.01.05. 18:48
@Barthezz: Megtisztelsz! =) Tervezem még, hogy ha összegyűlik egy pohárra való válogatott kép, újfent hozzászólást tervezek neki. Ami "projektem" még ezzel párhuzamosan fut, az az "íjászat-régészet" témakörbe tenyerel bele, egy, a Birkai lamellás fémvért "rekonstrukciójának" bemutatása, az anyaggyűjtéstől a késztermékig; ezt szintén jó "képesen" szeretném majd bemutatni. =)

@cerberum: Megkövetlek, természetesen igazad van, köszönöm a kiigazítást! Az ide vonatkozó emlékeim nem mai gyerekek, összekevertem. =) ...majd továbbgondolva megkérdeztem magamtól, hogy "Akkor viszont szerintem mi volt az Atlanta-lepke?", mire töredelmesen bevallottam magamnak, hogy azt pedig a királylepkével hoztam össze. Ezt így most rendberaktam magamban, ma is volt miért felkelni. :D
Köszönöm a figyelmed, és mégegyszer a pontosítást! =)
Attila88
10 | Attila88 2010.01.05. 19:01
Jó poszt.
Beny12
11 | Beny12 2010.01.05. 21:20
Öregem, ha egyszer találkozunk az a két sör le fog gurulni ;) Le a kalappal \m/
MattMatthew
12 | MattMatthew 2010.01.05. 22:04
Szép képek, tetszettek. A hozzájuk fűzött szövegeket nem olvastam el ugyan.
A továbbiakban is szívesen nézem a képeidet.
Pras
13 | Pras 2010.01.07. 23:52
Köszönöm ismét. =)

@Beny: Rendben, de adós sem szeretek maradni! ;]
Pras
14 | Pras 2010.02.05. 01:30
Üdv!

Merő véletlenségből mégis ráakadtam a "jeges képre", nagy felbontásban itt letölthető.

Használjátok egészséggel!
15 | Bodzaszörptolvaj 2013.06.28. 13:06
Uff!
Kalandos út vezetett idáig, ugyanis Figueiredo technikáját kutattam épp, mikor a már-már rengeteg portugál szöveg közt megcsillant néhány magyar szó - na ez volt a Te blogod. :D
Bár ez a bejegyzés nem épp tegnapi, azért megemlíteném, hogy frenetikusak a képek és a lepkë volt a személyes kedvencem. (Bizony!)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.