Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pras blogja

Műszaki alkalmazások...: Optikai egér

Pras | 2010.02.03. 19:59 | kategória: Műszaki ámokfutás | 10 hozzászólás

Nem terveztem, hogy ilyen intenzitással fogok blogolni, de az utóbbi öt hétben b*szottul ráérúgyértem, adja magát sok jó téma. Például a következő:


Komoly érv a blogok „ellenében”, hogy végtére is, ez egy számítástechnikai fórum. Nekem pedig épp megdöglött az egerem. Alapvetően a bal mikrokapcsoló van gyászban, amit vagy cserélhetnék, vagy akár még tán javíthatnék is, ha olyan a gond, de már volt szerencsém megvenni a trónkövetelőt kétezerötszázér’. Egy normális ember ettől kezdve kilepné a francba a régit egy könnyed mozdulattal a szemetesbe, de én pontosan tudom, mennyire érdekel Téged, Olvasóm, hogy kibelezés esetén mivel is szembesülnénk. Nézzük, mit lehet az első két tételmondat nászából kihozni. Barátaim, íme, egy kis mechatronika.

Ő a kísérleti alany. Egyelőre úriember leszek, csavarhúzó elő. Latin betűk a műanyag házon. Aszongya’, „HIPS”, tehát ütésálló polisztirol, valamint „ABS”, továbbra is sztirol, konkrétan az akrilnitril-butadiénebbik fajtából. Hja, rég elmúltak már azok az idők, amikor ezek még öntöttvasból készültek… nem is értette senki, miért van az IT-szektorban mindenkinek harmincas bicepsze.

Ami a bőr alatt van, az ritka mocskos. Mondjuk nem véletlen, hogy előbb nyalnék le egy WC-ülőkét, mint egy billentyűzetet például, de most frankón. Az elektronikát további vizsgálódás céljából elkülönítem. A villany nem szakterületem ugyan, de ennyit azért felismerek.

A képen azt láthatjuk, miként tájolja az alkatrészeket a műanyag fos. Már most nézzük meg, hogy a kék műanyag „villák” mely szabadságfokait kötik le a görgős tengelynek. Magyarul és egyszerűbben, felfelé a tengely elmozdulhat.

Kedves utastársaim, ha most balra kitekintenek, láthatják az SMD, azaz felületszerelt alkatrészeket. Azoknak a kis téglalap alakú baszoknak a zöme ellenállás, akad még itt kondenzátor is, meg dióda, hülyén nézett volna ki annyi szabad hely. A fekete négyszögletes kerekerdőre nem vesztegetek szót, mert még egy külön misét celebrálok érte.

LED-et mindenki látott már. Egyszer én is, de az nem az volt.

Óóóó! Ptika. Nagyon tanulságos alkatrész, elsősorban azért, mert egy darab műanyag, ennélfogva olyan nagyon hülyeséget mondani nem lehet róla. (Dehogynem, hajaaaj…!) A fontosabb felületei egészen szépek, másutt pedig szabad szemmel is láthatóan nagyobb ráhagyást adtak a felületi érdességre. A kilökőcsapok nyomai miatt úgy gondolom, ez egy precíziósan fröccsöntött cucc. Nagyon fasza dolog ez, hiszen amíg üvegből kézzel csiszolgatták ezeket a bonyolult elemeket a fent említett szürkeöntvény egérbe (további komoly pluszt adva a tehetetlenségéhez), csaknem megfizethetetlen volt egy jó optikai egér. Ma öt kiló kenyér árában van. Vagy öt jobbfajta sörében, ha ez inkább mond valamit. Noha egy alkatrészt képez a gyártás és szerelés egyszerűsítése végett, valójában két külön egységről van szó. Rajzoltam egy móricka-ábrát a fényképhez a sugárátvezetésről, erről jól(?) látható, hogy a LED-hez közel eső prizmarész a fény felületre „szórásáért” felel, a gyűjtőlencse pedig a szenzorra fókuszálja a visszavert sugarakat.Ez egy igen kicsi rádiuszú lencse, rövid fókusszal, a szenzor furata szintén kis átmérőjű, mivel az érzékelő maga is kicsi, mindenféle szemét fényt pedig nem célszerű beengedni – ahogy például a fényképezőgépnél sem. A tárgytávolság pedig egészen minimális. A mélységélességet ezek a tények vihetik előre is, hátra is, de összességében nem arra van kitalálva a történet, hogy a plafonra irányítva a cuccot egerezzünk, ezért van az, hogy már az meghülyítheti a rágcsálónkat, ha akár csak a tulajdon vezetéke „alákerül”.

Erről ennyit, menjünk is tovább, mielőtt unalmas túlmagyarázássá válna a dolog. Ezt elkerülendő, öncélú erőszakot alkalmaztam a szenzoron. …amit most félre is rakok, mielőtt felsikítok az elektronszagtól. Nézzünk inkább valami finommechanikát! Tudjátok, hogy a görgő forgatásakor mi adja ki azt a kereplő hangot? Na jó, ez így egyszerű volt, elvégre ugyanaz a valami, ami azért felel, hogy a görgő ne pörögjön lendkerék módjára tovább, ha belendíted, hanem diszkrét helyzetekben álljon meg. No, de azt mi csinálja? Megfogtalak, mi? A finommechanikában ezeket összefoglaló néven „akadályoknak” hívják – mivel valamit akadályoznak… (ne, ne lőj, kérlek!) Esetünkben a forgó mozgást. Nos, a fenti jelenség okozója ez az alkatrész. A működése a képekről is egyszerűen kikövetkeztethető, egyszerű, mint a kőbalta; háromrongyos gépállatban nem is feltétlenül kell részecskegyorsítót keresni. Ha tekerek egyet a görgőn, akkor az ún. poligon tengelykötés révén (sokszög-keresztmetszetű a tengely) a nyomaték átadódik erre az akadályra. Ez lényegében egy körkörös fémlapból kialakított rugó, amely körmeivel a „ház” kivágásaiba kapaszkodik. Ha elég erővel nyomom meg a görgőt, akkor túllépem a rugóerő megfelelő irányban ható komponensét, és a „többlet”erő Newton II. óta a tömeg gyorsulásává „válik”. Azaz az „akadály” ugrik egy, vagy több osztást – mindezt pedig delejesen érzékeli is. Meg lehetne csinálni „folytonosra” is a dolgot, természetesen, de ennyi pénzért egy idő után abban az esetben garantált lenne a kontakthiba.

A hibáról jutott eszembe, a balklikk térdelt le az egeremben, nézzük ezt! Vakuval biztos szebb lenne, de én laza vagyok. Kerékpárral érkeztem. Most hallottam amúgy, Torgyán indulni kíván az OV-n. Most komolyan, ez az ember mit hisz?! Visszakanyarodva a mikrokapcsolókhoz. Mint azt látod, Olvasóm, a bal klikk szar, tehát a jobb kapcsolót öltem le. A piros nyíllal jelölt műanyagcsapok lényegében szegecs módjára vannak eldeformálva, alakkal záró kötést hozva létre. Ezeket farigcsáltam le szikével, és nyílt is Pandora szelencéje. Hogy működik? Tekintsd az ’1’ tételszámú alkatrészben a kék nyíllal jelölt baszt. Ez gyakorlatilag egy laprugó. Vezeti ugyan a strómot, de ha nem tenné, az sem baj. A feladata csak annyi, hogy alapállapotban távol tartsa a ’2’-es számú körlapot a tőle balra és jobbra található kapcsoktól. Amikor a ’4’-es és ’3’-as alkatrészeken keresztül nyomást gyakorolsz a kapcsolóra, akkor a kéknyilas ’1’-es rugó egy klikkelő hang kíséretében az átellenes stabilis pozícióba ugrik, hasonlóan, mint a fémtücsöknél. Volt tücsköd? Nem? Nem volt gyerekkorod. Szólj, hozok fényképet a sajátomról. Mialatt tehát ezt az alakváltozással járó mozzanatot megteszi, a ’2’-es lejjebb süllyed, egészen addig, amíg nem zárja a kapcsokat. Ha az egérgombot felengeded, a rugó visszaugrik, feltolja a körlapot (ezzel az áramkör nyit) és fölötte minden mást is. Magának az egér „gombjának” az alapállapotba hozásához manapság már rendszerint masszívan rásegít a deformálódó műanyag gomb maga is, mely a kapcsoló visszatolásától függetlenül is alaphelyzetbe állna. Ugyanúgy, ahogy a vonalzó kiegyenesedik, ha meghajlítod. Amolyan, egyik végén befogott rúdként viselkedik – ezért nehezebb a gomb tövénél lenyomni az egérgombot.

Ha már „egyik végén befogott…”, hogyan kattintunk a görgővel? Természetesen firkált rajz. Rakd le a könyöked az asztalra, ujjaid feküdjenek a Space-en, de maga az alkarod ne érintse az asztalt! Ha most megnyomod a másik kezeddel az alkarod közepét, a könyöked körül elfordulva kézfejed lenyomja a szpészt. A könyöked az elfordulás-érzékelő (a tengely egyik vége, ha úgy jobban tetszik), az alkarod közepe a görgő, a tenyered a tengely másik vége, végül a szpész a kapcsoló. Felteheted a kérdést, persze, ha ilyen szabadon mozog a tengely, mi akadályozza meg, hogy szétessen az egész? A rajzon a sárga nyíllal jelölt, a ház anyagából kialakított geometria. A két „villa” közé megy a görgő, a görgő maga meggátolja, hogy axiális, azaz tengelyirányban elmásszon a tengely, ahogy jobbra-balra is, fel-le pedig elmozdulhat – szükségképp, hisz a fenti klikkelős akcióhoz erre szükség is van. Megint túlmagyaráztam, fölöslegesen, hiszen k*rva egyszerű az egész, a minimális szintig le van butítva – de épp csak addig, ahol még kifogástalanul működik a dolog. Ettől lehet egyszerre jó, és olcsó valami – azaz optimális. Már persze annak, akinek egy egér arra kell, hogy egerezzen vele, de ebbe talán ne is menjünk bele nagyon, messzire vezetne csaknem az összes iparágban… ;] Példának csak annyi, hogy mi a venyigéér’ fizet ki valaki például húszezret egy szál pólóért, csak mert rá van írva, hogy „Diesel”? Elgondolkodtató, mi? Egy kocsinál még meg lehet magyarázni, hogy annyival költségesebb a precíz gyártástechnika, az alapanyag, a sokrétű műszerezettség, a fejlesztés és annyival jobb maga a cucc egyébként is tokkal-vonóval (pedig egy francokat, tény, hogy drága a vas, amiből ki kell ütni a szekeret, de fizetnek yuppie-ék rendesen – irracionálisan – magáért a kis emblémáért is a motorházon…) – de egy pólónál…? Ez pont olyan, mint amikor a józsefvárosin az okos mókus megveszi kazalban öccászával a farmert, aztán az üzletében meg elmegy ugyanaz a szar négyezerért. Ajjaj, elkanyarodtam már megint…

Nem tudom, Olvasóm, tudod-e, csak nagyjából, hogy néz ki egy kondenzátor belülről? Csak kérdezem, teljesen értelmetlen lenne szétkapni egy ilyent. …na jó, naná, hogy szétkapok egyet, de csak a kedvedért! Ezek csúnya, gonosz tokozásban vannak, úgyhogy a fiókból sajnos előkerült Harapófogó Úr. Ezzel széttéptem a f*szba az egész… úgy értem, felbontottam hosszában az egyik elektrolit-kondit. Nos, így néz ki. Érdekes, hogy még ma is majdnem a hossznak a felét a gumiszerű tömítés foglalja el, hogy ne izzadja ki a savat a kondi. A tetején pedig amolyan „perforáció” található, hogy ha a magas hőmérséklet miatt a nyomás nagyon meg találna emelkedni, akkor szépen kinyíljon, mint a rózsa, és ne vigye magával a robbanás a félemeletet. Még ma is sok gebasz adódik az „olcsó” elkókkal, ha valami analóg cuccod letérdel, nagyon nem lősz mellé, ha elsőnek a kondenzátorokat méred. Halkan jegyzem meg, hogy ismeretes olyan okosság, hogy tervezéskor a kondenzátorokat direkt az ellenállások mellé pakolják szép szorosan, hadd kapják a Q-pötty hőáramot, amitől aztán majd az ügyfél eszköze – jól belőtt esetben garanciális időn túl, de nem sokkal – télakol, majd vesz egy zsírújat. Így megy ez.

Azon tűnődöm, kihagytunk-e val… hát persze! A szenzort. Ez egy érzékeny kis szerkentyű. Csavarhúzóval nápolyi módjára szét is kapom. Aztán benyomom nagyító alá, hogy jobban lásd; elvégre nem úgy van ám ez itt, mint faluhelyen, itt rendelkezésre állnak a precíziós eszközök a kollaterális pusztításhoz. A szürke kis fotodiódára(?) fókuszál a fröccsöntött optika gyűjtőlencséje. Legjobb tudomásom szerint, noha az egerek zöme szép pirosan világít, a detektoraik IR-tartományra érzékenyek. Lényegében ez az egér lelke.

Zárásnak egy szebb kép a lélekharangról. Summa summarum, egész tisztességgel összerakott kis eszköz volt ez, amíg élt.

Így néz ki, tehát, napjainkban egy „mechatronikus eszköz”, melyben megfigyelhető az informatika, az elektronika, a mechanika és az optika édesnégyese által alkotott interdiszciplináris ág, melyek szinergikus egyesülése új minőséget hordoz blablabla. Remélem, Olvasóm, érdekesnek tartottad az írást akkor is, ha a műszaki dolgok távol állnak Tőled (ha nem áll távol, úgysem mondtam újat), de most már legalább el tudod képzelni, hogyan nézhet ki például a fizikaórákon megdönthetetlen bizonyossággal téglalapnak rajzolt ellenállás a kézzelfogható kivitelben, és nagyjából elképzelhető, mi zajlik most a kezed alatt, miközben élénken lökdösöd háziegered.

Utolsó módosítás: 2010.02.04. 00:34

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2010.02.03. 20:22
És igen, miközben faltam a soraidat, végig azon kattogott az agyam, hogy amiről olvasok - jéééé bazz - itt van a jobb kezem ügyében. Csak miattad (;-)) görgettem párat és nálam nem kattog (na jóóóó, nem olyan hangosan :-D), az én kis "éfortek"-em nagyon klafa cucc, szeretem is, mint állat.

Egy szó, mint száz: a téma gúd, a tálalás pedig csillagos ötös (megint)! ;-)
powerhouse
2 | powerhouse 2010.02.03. 20:27
a görgő is fényérzékelős cucc. akkor ez már a nano-korszak? :)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2010.02.03. 20:30
A4Tech

Mondjuk ez pont szar kép, és rohadtul nem látszik, mire képes ez az egér.
Gobiakos
4 | Gobiakos 2010.02.03. 20:32
LordMatteo: Amikor taszigálod, mozog... Őőőő, mire kées még? :-D
powerhouse
5 | powerhouse 2010.02.03. 20:34
mármint az én egeremen :]
powerhouse
6 | powerhouse 2010.02.03. 20:34
Gobi: lehet vele macrozni bf2-ben =]
LordMatteo
7 | LordMatteo 2010.02.03. 20:43
1 SGT PH! SHUTUP! Amúgy nem szoktam :)
anxius
8 | anxius 2010.02.03. 21:52
"
LED-et mindenki látott már. Egyszer én is, de az nem az volt. "A régi jó székelyvicc. Eldőltem:D

Roppant jól sikerült a bejegyzés, remélem lesz még ilyen. Szórakozva tanulás, vagy mi ez.
KisCsirkee
9 | KisCsirkee 2010.02.06. 17:38
Ismét egy színvonalas bejegyzés, hozta a szintet! :D Idén muszáj lesz Top Blognak lenned! :D

Am Itt az enyém Hinnye kis tönkitechnika gé 5... :) 3 éve töretlenül bírja akár a rajta kitöltött féktelen "szeretetet" is... :D
AstorAnt
10 | AstorAnt 2010.02.10. 08:09
Gobiakos: az ő egere látott ergonómiát, a tied meg nem:P bocs:D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.