Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Állj ki, és...keress sokat

Pyrogate | 2008.11.29. 01:17 | kategória: tény | 4 hozzászólás

Magyarországon az utóbbi években hatalmas rajongótábort hódított magának a Dumaszinházból tornádóként előretörő ifjú tehetségek műsora, a "Stand Up". Ennek a hirtelen betörésnek természetesen sok oka van, az egyik Fábry Sándor, aki korábban maga is űzte ezt a műfajt, és el kell, hogy mondjam, hogy amíg egyedül volt nem tűnt rossznak. Én magam is láttam és hallottam - talán évezredünk első éveiben - egy Parkszinpados fellépésén, valami kerületi rendezvényen. Az esemény természetesen tömegeket vonzott, Sanyi bácsi neve ekkor már az RTL-Klubnak köszönhetően országos szinten ismert volt. Az esemény pedig ingyenes, így többek között utóbbi miatt telt ház előtt beszélt, merthogy ekkor még nem is ismertük ezt a műfajt. Szóval Fábry mesélt a sielős kalandjairól, kulisszatitkokról és az elmaradhatatlan vicceit is előadta. Tulajdonképpen egészen 2007-ig nekem ez volt a Stand Up, illetve ennyi sem. Aztán megmutatta nekünk (nekem, hiszen gondolom sokaknak nem voltak ismeretlenek a srácok a youtube és társai miatt) ezt a pár fiatalat, akiket a médiahullám veszélyes tengere felkapott és azóta is röpít. Kiss Ádám, Bödöcs, KAP, Kőhalmi, Beliczai, csak hogy a legismertebbeket említsem. Ezek a srácok valóban viccesek - nem tagadom én is imádom az előadásaikat, egytől-egyig. Könnyesre nevetem magam KAP főzleckéjétől, Kiss Ádám Jézuskáján, Bödöcs falusi emberein, Beliczai Balóján, Kőhalmi egyetemi történetein és persze még sorolhatnám.
Lehetne itt idézgetni, de ez a bejegyzés nem erről szól. Egy kicsit anyagi oldalról közelíteném meg a kérdést: mennyire éri meg viccesnek lenni? Hát...Nagyon. Kőhalmi egy hete volt egy főiskolai rendezvényen és egy órára kapott 180 000 Ft-ot, Kiss Ádám tavaly baráti alapon jött 80 000-ért, de körülbelül az óradíja neki is Kőhalmiéhoz hasonló. Szóval a recept Hölgyeim és Uraim: Állj ki, és keress rengeteget! Persze a legfontosabb, hogy te legyél a legjobb, ami mint láthatjuk nem olyan egyszerű. Sokan vannak viccesek, de keveseknek van meg az a stílusa, ami miatt több ezren imádják.
Vajon sok-e ez a pénz? Szerintem nem. Tegyük fel, hogy rendezünk egy munkahelyi v. iskolai partit, ahova minél több embert szeretnénk becsábítani. Rendben, az első dolgunk, hogy keresünk egy ismert fellépőt, akinek a neve vonzza a látogatókat. Ha például zenében gondolkodunk, akkor Irigy Hónajmirigy 700 000 forint, egy Fenyő Miki féle - főleg idősebbeknek való - zenei egy óra félmillió, de még Charile is csak 350 000 -ért hajlandó mikrofont ragadni, akkor is csupán fél-playbacket. Halkan jegyzem meg, hogy végül az említett rendezvényen végig tátogott a szerződése ellenére. Abba pedig már ne is menjünk bele, hogy az igazi nagyágyúk, pl. egy Ákos, vagy a kommerszebb Hooligans mennyit kérhet egy órás műsorért. De ha esetleg inkább példánknál a gyakoribb realitásra helyeznénk a hangsúlyt, akkor tehetnénk azt is, hogy meghívunk egy jó, de neve-sincs együttest. Ki lenne rá kíváncsi? Akár én is beszélhetnénk a szinpadon a saját rendezvényemen, de ugyan ki jönne el azért, hogy engem hallgasson? Pedig vicces vagyok.

Összegezném, ha csak ezt olvasnád el: nem bírálom a humoristákat, mert megtehetik, hogy elkérjenek százezreket a nevükért cserébe, és mivel valóban szórakoztatnak, ezért meg is éri minden egyes forint (500-an eljönnek egy rendezvényre, 500 FT-ot elkérsz tőlük és még hasznos is lesz belőle kb. 100 000 Ft, pedig nem mondtam nagy összegeket. Szóval maradjunk annyiban, hogy mindenki jól jár, és csak egy tipp, ha meg akarsz gazdagodni: Vagy szervezz meg belépős rendezvényt és hívd meg Kiss Ádámékat, vagy gyakorolj a tükör előtt, aztán mutasd meg magad. De szólok: tehetség itt is szükséges

Utolsó módosítás: 2009.10.07. 13:49

Hozzászólások

Germinator
1 | Germinator 2008.11.29. 08:03
Nagyon furcsa, hogy pont most hoztad ki ezt a bejegyzést, ugyanis éppen tegnap beszélgettünk arról osztálytársainkkal, hogy a Föld napján rendszeresen tartott iskolai rendezvényekre meg kéne hívni egy stand-upost:-D Tegnap volt Babits Mihály-nap a sulinkban, és eljött Hobo, aki tartott egy versmondós-éneklős műsort, nagyon is jó volt, és innen pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy legközelebb meghívjuk Kőhalmit (nekem ő a kedvencem, szóval csak ő jöhet:-D), és akkor mindenkinek jó lesz. Na, és pont mondták a haverjaim, hogy okés, de azért elég drága meghívni őket, most már legalább tudom, hogy pontosan mennyibe is kerülne:-D
Dino
2 | Dino 2008.11.29. 12:17
Azért arról ne feledkezz meg, hogy nem csak azért kapják a fellépési díjat, hogy odamennek és 20-30 percet szövegelnek. Folyamatosan figyelniük kell ugye például a híreket - újságokat, tévét -, hogy az aktuális témákra tudjanak reagálni, ebből ki kell találniuk humoros dolgokat, és így tovább - és ezzel is az idejük megy. Persze, alkalmanként meg lehet ismételni egy-egy poént (sőt, pont a héten volt a tévében valaki, akitől egy éve szinte szó szerint ugyanazt hallottam egy rendezvényen), de feltehetően aki állandóan ismétli önmagát, azt egy idő után kevésbé fogják hívni fellépni.
tigrinch
3 | tigrinch 2008.11.29. 12:48
Én is néztem pont a héten a Showderben a srácokat, és volt olyan, akit már a végére eléggé untam, pedig éppen ő volt az, aki mindenkit utánozni tud. Való igaz, hogy biztosan nem elég csak kiállni és poénkodni, hanem készülni is kell a fellépésekre, ugyanis biztosra kell menniük: a közönségnek nevetnie kell.

Persze, ahhoz képest, hogy például egy színész egy színházi előadásért mennyit kap, biztosan nem kevés ez a gázsi, de itt szerintem ők írják a szövegeket is. Mondjuk lehet, hogy nem, erről nem tudok semmit. Külföldön már voltam ugyanilyen stand-up comedy színházban, bár azt meg kell hagyni, hogy ott nem nevettem ilyen nagyokat. Minden nyelven megvannak azok a viccek, amelyeket nem fog senki más megérteni, csak az adott anyanyelvű ember, és nekik ezt is használniuk kell :).
4 | Pyrogate 2008.11.29. 14:34
Dino: igen nem feledkezek meg, épp ezért írtam, hogy teljesen megérdemelten kapnak ennyit, sőt, még az éneklős playbackes sztárokhoz képest alul is vannak fizetve! Szóval ne értsétek félre, semmi negatív tartalom nem volt az írásomban: sőt, itt a példa, hogy a tehetséges, szorgalmas ember mennyire sokra viheti. Ha olyan egyszerű lenne, akkor nem lenne ilyen szűk az elit.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.