Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Užupis, egy köztársaság Vilnius szívében + képrejtvény

Pyrogate | 2009.09.29. 23:11 | kategória: kalandor | 11 hozzászólás

Kedves kalandorok!
Az első bejegyzés után rengeteg gondolat ötlött fel bennem, vajon mivel is kéne folytatnom a blogot. Annyi emlék, élmény kavarog itt bennem, azonban ha már Litvániával kezdem, vele is folytatom (nyugi, kedves nyugatot v. mediterránt kedvelők, lesz még több száz bejegyzés azokról a területekről is).
Kezdjük a képrejtvénnyel, mert le akarom írni a megfejtést de lehetőleg a megoldás sorokkal lejjebb legyen a játék kedvéért. Nincs verseny, nincs is csak 6 kép most és főleg az utóbbi időkból vannak (idén nyárról). A régebbi képek másik gépen vannak de előkeresem őket:)
Szóval: 1-es kép, 2-es kép, 3-mas kép, 4-es kép, 5-ös kép, 6-os kép.

És akkor Litvánia: Ki gondolná, hogy egy ilyen kis országon belül is van egy másik ország. Talán még a legszakavatottabb érdekesség - és wiki kutatónk, szbszig is érdeklődve olvassa ezen sorokat, miközben azon gondolkozik milyen ország lehet az, amiről eddig ő nem tudott. Talán fel is teszi a kérdést: nem csak viccelsz? Én nem, ők azonban igen.
A hely neve Republic of Užupis / Užupio köztársasága. 1997-ben jött létre. Sántít egy kicsit, ugye?:) Azonban nem csalás, valóban létezik ez a hely, a Vilnius folyó és egy hatlmas domboldal által elkerített területen. A helyiek úgy gondolták, hogy elég okod ad ez arra, hogy ők ebből a szeggregáltságból köztársaságat képezzenek. Persze hivatalosan egyik ország sem ismeri el őket, azonban a litvánok nagyon is komolyan veszik a terület autonómiáját (nyilván az is közrejátszik, hogy itt lakik egy korábbi vilniusi polgármester).
Több híd vezet az "országba", egyiknél ez a tábla áll . Láthatjuk, mennyire komoly (mosolyfej, mona lisa) hely. Az állam ünnepe Április elseje, és igen kitalálhattátok már: művészek lakják. Szóval 97-ben egy április elsején pár művész kitalálta, hogy függetlenné nyilvánítják a helyet, majd ezt a viccet tovább vitték és csináltak saját pénznemet, zászlót, hadsereget (12fő!) és alkotmányt. Ez utóbbi pontjai között vannak a következők:
1) "People have the right to live by the River Vilnelė, while the River Vilnelė has the right to flow past people. / Az embereknek joguk van ahhoz, hogy a Vilnius folyó mellett lakjanak, amíg a folyónak joga van ahhoz, hogy itt folyjon. (átfolyjon az embereken:D).
12) "A dog has the right to be a dog.") - A kutyának joga van kutyának lenni (gondolom kutyául érzi magát, ha ha).
16) "People have the right to be happy." (Jogod van boldognak lenni)
17) "People have the right to be unhappy." (Jogod van szomorúnak lenni)
37) "People have the right to have no rights." Az embernek joga van ahhoz hogy ne legyenek jogai.
Továbbiak:itt
Amúgy 41 pontból áll. Érdemes tudni, hogy van saját miniszterelnökük is, aki főleg a rendezvények miatt játszik szerepet. Természetesen hatalmas bevétele van a városrésznek a különcségből, hiszen mindenki betér hozzájuk, vásárol "saját termékeket" kap semmire sem használható pénzt és láthatja a művészeket, akik festenek az utcán, vagy csak betérhet a galériákba, amik egymást követik. Plusz sznoboknak kötelező, hiszen a művészek között érezhetik magukat. Halkan jegyzem meg, a városnak ez a része volt korábban a zsidó negyed.
És még egy érdekesség, ezzel zárom a soraim: a pécsi lakat mintájára itt is hagyomány a lakatozás, itt azonban a híd melletti templomból kijövet helyezik fel a násznép és a fotósok előtt a lakatot az ifjú pár tagjai - közösen, majd a kulcsot bedobják a folyóba. Az ottjártunkkor 10 percet alatt 2 ilyet is láttunk. Aztán jött a pezsgőzés, osztogatták a poharakat majd irány a lagzi - általában a viccköztársaság területén belül (képen a főtere).

A képek pedig a következők:
1) Dubai. NOOT, ez a hely Bulgáriában van, Sunset Resort névre hallgat, 5 csillagos szálloda, saját moziteremmel, bankkal, plázával. (és magyar árakhoz képest nem horribilis árakon, bár nem ebben voltunk, mert azért drága)
2) Szicília, PAlermo, székesegyház
3) Szintén :)
4) Vilnius, üzleti negyed
5) Isztambuli nosztalgia-villamos
6) Helsinki katedrális.

Utolsó módosítás: 2009.09.30. 09:34

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.09.29. 23:42
IsztaMbul, nemde? :D

Amúgy még még még :-) Jó olvasni külföldről, ha már nem jártam semerre :-(
Aryx
2 | Aryx 2009.09.29. 23:54
Jaja, Isztambul sztem is. :P De majd ez a részeges kontroller úgyis rácáfol vmivel. :(

Amúgy meg nice shots! Szívesen meglátogatnám ezt az Užupis-t. :'(
Star Wars
3 | Star Wars 2009.09.30. 00:31
Nagyon jó bejegyzés lett, köszi szépen!

Ilyen ismeretterjesztő-világutazós dolgokat olvasnék még szívesen! :)
szbszig
4 | szbszig 2009.09.30. 00:45
Hát, tényleg nem hallottam róla. :) De az az igazság, hogy az ilyen önkényes elszakadási kísérletek egy országtól nem túl izgalmasak szerintem, mert millió van belőlük. ;)

Viszont mondok két olyan mikroállamot, amiknek a léte már picit komolyabb jogi és egyéb kérdéseket vet fel.

Seborga
Nagyon régi történelmi hercegség Észak-Olaszországban. A függetlenségi törekvések alapját az szolgáltatja, hogy a területről mind a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszus során, mind Olaszország egyesítésekor elfeledkeztek külön rendelkezni.

Sealand
A területe mindössze egy nemzetközi vizeken emelt, később elhagyatottá vált második világháborús mesterséges brit tengeri erődítmény. Ennek aztán tényleg nagyon érdekes története van, érdemes beleolvasni: túszejtéssel és ostrom alá vétellel, a sziget nagy részét elpusztító tűzzel, valamint máig tartó jogi vitákkal.
5 | Lacko 2009.09.30. 07:59
A 2-es kép az Palermo, igaz? (ezt most a megfejtés elolvasása előtt írom) ;)
6 | Lacko 2009.09.30. 08:00
Ééééés Igeeeeeen! :D
De csak ezt az egyet tudtam.... :(
7 | Pyrogate 2009.09.30. 09:20
Az igazság az, hogy angolul Istanbul, magyarul Isztambul és ebből lett az én saját verzióm (amúgy szóban mindig Istanbult mondok).

szbszig: Jaj, gondoltam, hogy lecsapsz a témára:) Sealandról olvastam már az NFB kapcsán, plusz itt van neked az Island Games ahol sok érdekes hasonló ország van még:)

LAcko: Tulajdonképpen ami kitalálható az a 2-es és az 5-ös kép, ugyanis Helsinki leghíresebb épülete a katedrális. Ami nem csoda, hiszen a 18.sz-ban is még csak egy jelentéktelen falu volt:)
8 | Lacko 2009.09.30. 14:44
Figyi Pyro!
Az első Ghost Reconban volt egy Vilnius-i pálya. Engem nagyon érdekelnek az olyan fényképek, amikor egy - játékban már látott helyet - valóságban is megnézhetek. Abban a pályában volt valami Egyetem tér vagy mi a frász. Olyasmi nevű helyről nincs képed?
9 | Pyrogate 2009.09.30. 20:13
hűha. Mi volt rajta?:)
Volt ott amúgy egyetem és azon belül volt hatalmas tér, bár általában nem szokott a kettő ilyen közel lenni egymáshoz. Mármint nem azt a teret nevezik el úgy. Van még egy híres tér a dómmal (és előtte toronnyal), illetve a fő téren vmi nemzeti-színház szerű klasszicista épület van. Amúgy a város szinte csak barok és neoklassz templomokból áll.
10 | Lacko 2009.10.02. 09:31
Volt egy tér egy keskeny toronnyal. Ott kellett kilőni vagy 5db BMP-t. Szerintem nyomd le azt a pályát, amennyire tudom, az első GR már ingyenes.

Közben rákerestem a neten és találtam egy jó kis összehasonlító oldalt. Tekerj le Vilnius-ig!
http://www.ghostrecon.net/html/real-locations.htm
11 | Pyrogate 2009.10.02. 22:27
Az első kép az egyetemnek a belső udvara, a második a főtér dómmal, a harmadik az egyik leghíresebb templom, imahely (kapuval az aljában). NEgyedik az ugyanaz, ötödik a köztársasági elnök palotája, 6. a parlament, a hetedik meg rossz minőségű. NA majd feltöltöm a képeket, ezekről sztem nekem mind van:)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.