Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Alkoholmustra 1. rész - FRISSÍTVE

Pyrogate | 2009.10.07. 15:11 | kategória: kalandor | 15 hozzászólás

VIGYÁZAT! HOSSZÚ ÉS ÉRDEKES!
Ha nem jönnek be a képek-> Ide kattints!

Tudom, volt aki panaszkodott, hogy fejezzem már be a hideg északi bejegyzéseket és próbáljak már kitekinteni a mediterrán vidékre – lesz olyan is hamarosan, de egyelőre hagyom vacogni az olvasókat, az ok pedig egyszerű: a régi képek másik gépen vannak, ami egyrészt az emlékeimet is sikeresen beindíthatná, másrészt nektek is sokkal jobban eshet egy képekkel illusztrált bejegyzés. Addig se unatkozhattok, mert ma alkoholról lesz szó, az pedig mindig tuti téma.

Kezdjük az alap felvetésekkel: az általános sztereotípia szerint az északiak rengeteget isznak, főleg az átlagos hidegebb hőmérséklet miatt – nem beszélve a téli -30 fokokról. Ezzel a ténnyel pedig nehéz vitatkozni: nyilvánvalóan vannak józan életű északiak, de a többség mégis masszív alkoholfogyasztó lehet. Már amennyire ezt egy hét alatt meg tudtam ítélni.

Mindemellett mi nyáron voltunk a Balti-körúton és konkrétan a helsinki hajóút alatt égtem le legjobban (volt vagy 30 fok). Az emberek ettől függetlenül ittak. Nyilván hozzátartozik az életformájukhoz, de ami még furcsább volt: emberek feküdtek a parkokban bikiniben, napoztak, sőt, voltak olyanok is, akik a sétálóutca 1-1 falatnyi zöld területén hűsöltek – a turisták legnagyobb örömére (mert akárhogy is nézzük, a finn és észt nők nagyon is szépek – valószínűleg nem a rokonságunk miatt láttam így őket, de szép szőkék, picit ugyan magasak de szép arcúak és nem olyan fehérek mint a britek, nem olyan otromba fejűek mint a németek). Na, de térjünk vissza a kezdetekhez.
Az alábbi képen egy litván boltot láthatunk, azonban az ő alkohol-kultúrájuk nyilvánvalóan a szovjet birodalom tagjaként sokat változhatott – így aztán nem a lengyelek sörivó-szokása, hanem sokkal inkább a vodka és egyéb röviditalok VEDELÉSE terjedt el. Ezt a képet iwiwen is felfedezhetitek a nevem alatt – az alkoholok felét láthatjátok itt. Magáról az ivás rituáléjáról: szombat este volt, 16-25 közöttiekkel tele a bolt, majd kimentek a folyó partjára, énekeltek, iszogattak, ismerkedtek. Hangulatos volt. (Itt is kapható a poharas vodka , amit itthon TIPLI néven forgalmaznak)

Az észtek azonban teljesen az ellentétei a litvánoknak. Visszafogott, de barátságos nép, csupán a fiatalok iszogatnak de ők is csendben, és félreeső helyeken. Aki ott igazán részeg, az külföldi – és főleg finn. Tallin (a főváros) ugyanis 40km-re helyezkedik el Helsinkitől, azaz 2 órás hajóútra, és utóbbi országban (mint taglaltam már) elég erős az alkoholfogyasztási „kedv” (konkrétan az előző bejegyzésben mutatott bazilika aljában volt egy Kripta – Kávézó nevű hely, csomó alkohollal. Ittál már templomban?). A finn gazdaság húzóága tehát az alkohol, ami ennek köszönhetően baromi drága. Így a finnek szívesen járnak az észtekhez inni. Alkoholturizmus. És ami ezt kiszolgálja? A kikötő közelében (ahol laktunk) 10 méterenként Alkohol-árusító helyek voltak. AlcoStore, AlkoholMarket, ilyen olyan kis - és nagyker. Nem viccelek: Itt pl. 2 egymás mellett első, második. Az egyik közeli plázában (volt vagy 10, hiszen százával jönnek naponta Kimi honfitársai) található ilyen a Wine Store (első, második), pedig bort annyira nem ittak. Nálunk egy Spár ekkora, itt meg csak alkohol van bent.

További képek, a bűnbarlangból: Vodkakörkép , Sörök 1, Sörök 2 (már én is kivoltam ettől a mennyiségtől), Nemiroffok. A kedvencem azonban ez volt: Karton vodka, 10es kiszerelésben ( Viru Valge – észt , Saarema - finn).

És hogy isszák meg ezeket? Meséltem a kompról (huh lesz még kép, meg kisebb bejegyzést is szánok erről, mert baromi érdekes, de ez már túl hosszú lett így is), na most itt vámmentesen vehetnek piát, amit odafele megvásárolhatnak, este a hajó kabinjában megisznak (ki nem mennek a városba max. még venni piát), hazafele pedig már csak sörözgetnek és visznek haza egy csomó alkoholt ( lásd itt - 50 felett van a vodkák száma…)

Plusz adalék: nővérem egyik évfolyamtársa kint tanult Helsinkiben fél évig – azt mondta decemberben a -20 normális volt és az ember ha lement kenyérért akkor is lefagyott mindene 2 perc alatt is, így aztán kellett egy kis töltet a bevásárláshoz. Nem mellékesen mi mást csinálhat az egyetemista ha épp nem tanul (és sokat nem tanulnak) és ki nem mehet? Iszik.

Ha nem is olvastad el, a képeket nézegesd meg, köszi szépen :)

Ps 1: A hajó boltjában egy 1-2 fajta Tokain kívül ezt találtuk még, mint magyar termék. Én itthon – bevallom – soha nem láttam még ilyet, de majd a kommentelők jól lehurrognak :)

Ps 2: Észtek energiaital-választéka, Barthezznek 1 2 3 4
Ps 3: Trakai várában ezt a gyöngyszemet lőttük a kiállításon (bal felső sarok).
A magyarok mindenhol nyomot hagynak :)

Ha nem jönnek be a képek-> Ide kattints!

Utolsó módosítás: 2009.10.07. 21:22

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2009.10.07. 15:17
21 képet linkelni izgi dolog, legközelebb picasara felrakom aztán megmondom melyik képet kell nézni, basszus :)
Barthezz
2 | Barthezz 2009.10.07. 18:21
Főleg, mert sajnos a ratyi képfeltöltés szokásos formája szerint a képek felét be se hozza. :-( Amiket viszont sikerült megnéznem, hát ez nagyon durva. :-D

Energiaitalok közül elég sok megvan, pl. mindegyik fajta Rockstar (nemrég a piros Rockstar Energy Cola is meglett :-P), az Effect-ek ugyebár itt is kaphatók. A Hustler és a Dynamit viszont érdekelne, ha esetleg legközelebb arra járnál, hozzál már belőlük. :-D

Amúgy a 30 fok nyáron Helsinkiben ez komoly? Elég durva lehet ott akkor az éves hőingás. :-)
Aryx
3 | Aryx 2009.10.07. 19:19
Műűűűűűűű, nekem se hozza be a képek felét. :( Többet kell majd cseszegetni Dinót a sokképes-funkció miatt. Amiket viszont láttam, azok izgalmasak voltak, szal more more more. :)
4 | Pyrogate 2009.10.07. 21:21
Érdekes, nekem a munkahelyemen bejöttek, majd megnézem holnap is, addig pedig itt nézzétek (Feliratoztam ugyanezeket)

KÉPEK!
Barthezz
5 | Barthezz 2009.10.07. 21:38
Igen, van hogy gond nélkül bejönnek a képfeltöltéses képek, viszont gyakran kezd el szarakodni a szerver.
Barthezz
6 | Barthezz 2009.10.07. 21:39

Amúgy ez vmi haláli. :-D
Az a kielégült, kéjes fej. :-D
szbszig
7 | szbszig 2009.10.07. 21:49
A finneknél, ha jól emlékszem, azért vannak ilyen AlcoStore-ok és hasonlók, mert náluk a sima élelmiszerboltokban nem lehet komoly alkoholtartalmú italokat kapni, csak legfeljebb sört meg alkopopot. Legalábbis úgy emlékszem, ott volt, hogy bementünk gyanútlanul egy szupermarketbe fogyasztható szuveníreket venni, mint például finn csoki, finn vodka stb., és mikor már a bolt többszöri körbejárása után se találtunk alkoholt, megkérdeztük az okát, és az eladók akkor magyarázták el a helyzetet.
szbszig
8 | szbszig 2009.10.07. 21:52
Barthezz: Nekem az a Heineken-reklám (az?...) jutott eszembe, ahol a csajoknak a szekrényből nyílik külön ruhásszoba, a férfiaknak meg a hűtőből sörökkel megtömött jégkamra. :D
9 | Pyrogate 2009.10.07. 22:08
huhh hát erre nem egészen emlékszem, de szerintem az nem itt van :)
Ezek az Alco-Storeok pedig Észtországban voltak és valóban rengeteg finn csak azért jön át, hogy vegyen egy csomó alkoholt. Én nem azt mondom, hogy alkeszok, de én ennyi fajta italt még nem láttam :D
10 | Pyrogate 2009.10.07. 22:10
Ja meg annyi, hogy egy ilyen Viru Valge vodkát hazavittem, megittuk egy házibuliban. Én tisztán nem szeretem igazán a vodkát, de ott egy elég nagy pohárba öntöttem mindenkinek - aztán hadd menjen. És finom volt :) Nem mellesleg elállt az eső, ami vagy véletlen, vagy annyi ideig ültünk részegeskedve az asztalnál...
Azóta is emlegeti mindneki azt a vodkát.

Jah, és volt 80%-os vodka is. Abszintból láttam már ilyet, de Vodkából?
szbszig
11 | szbszig 2009.10.07. 22:22
Amúgy lehet, hogy mi "csak" sörös és boros nemzet vagyunk elsősorban, nem úgy, mint a vodkazabáló északiak, de úgy látom, a fejenkénti alkoholfogyasztási mutató alapján nem kell szégyenkeznünk: :)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption

Vagy éppen hogy szégyenkeznünk kell... :D
szbszig
12 | szbszig 2009.10.07. 22:23
Picsába, már megint elfelejtettem, hogy a Dome-blogon linkelni kell. Javítsad már ki, he! ;)
13 | Pyrogate 2009.10.07. 22:30
A kommenteket nem tudom MÉG ÉN SE szerkeszteni:)
Amúgy nekem ez az adat nagyon is sántít.
szbszig
14 | szbszig 2009.10.07. 23:12
Hoppá, tényleg. Nem tudom, miért gondoltam. :D
Barthezz
15 | Barthezz 2009.10.08. 06:43
Hívnod kell Dinot! :-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.