Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Kalandozások Törökországban 1. - Közlekedés

Pyrogate | 2009.10.12. 18:56 | kategória: kalandor | 6 hozzászólás

Akárhogy is nézzük, autóval nem egyszerű lejutni Isztambulba. Lehet Románián és Bulgárián keresztül menni, de a fő útvonal a Szerbia-Bulgária-Törökország útvonalat ajánlja. A magyar nép szemében ez ugye a balkán. Mi ugyanis sokszor gondoljuk magunkat egyfajta Nyugat-Európa kapujának, azaz az általános felfogás szerint a cél a nyugat, de a jelenlegi helyzet a sötét balkán. Ha ezt nézzük tehát az út a "veszély-zónán" vezet át. Azt azért leszögezném, hogy Szerbiában most már nem olyan durva, mint régebben, amikor a rendőrök nagyon is szerették megállítani a külföldieket és megbüntetni mindenféle indokból. Amikor 2004-ben jártunk Görögországban akkor Nis közelében 3x is részt vettünk egy kontrollon de pénzügyileg akkor sem szenvedtünk kárt (aki gyakrabban jár arra, v. ott él majd megmondja, hogy van most). Bulgária egy kicsit más. A határhoz közeledve egyre inkább tűnik el a házakról a vakolat, jelennek meg az állatok csordákban az úton. Nemzetközi úton. Aztán jön a határ, szerbeket kiszállítják, kocsikat szétszedik. Mi EU-sok vagyunk, ahogy ők is, ezáltal nem igazán érdekeljük őket. De a szomszédokat jól meg lehet szivatni, így aztán ott a motozástól kezdve a ruhák teljes kipakolásig mindent láthattunk. A korábbi "vírustámadás elleni" vizes árkok helyei pedig azt mutatják, hogy ez a viszony nem most harapódzott így el. De a szomszédok mindig is szívélyesen fogadták egymást.

Belépve Bulgáriába út szélén álló cigányokat pillantottunk meg, akik vészesen ordibáltak valami kis papírt tarva az autósok felé. Jól hangzik, mi? Ebben az országban ugyanis útdíjat kell fizetni MINDEN útra, amit az országhatárra belépve kell megvásárolnod. De ilyen bódéból csak 3-4 van, így mindenkit az előbb említett alakokhoz irányítottak. Megvetted a matricát +15%-kal és mehettél is tovább. Na így megy ez itt:)

A török határ viszont egészen más volt: hatalmas állomás, hatalmas sorokkal. Szép lassan de nem kötekedve engedtek be mindenkit, majd egy duty free csili-vili 3 szintes shop fogadott. Mint ha nyugaton lenne az ember...Aztán egészen Isztambulig olyan autópályán lehetett utazni, ami a város határáig rajtunk kívül 4-5 autó vett igénybe. Vasárnap délelőtti csúcs. És hogy miért? Mert Isztambul vonzáskörzetében 8 millió ember él. IGen, jól értettétek, majdnem a teljes Magyarország lakossága. Persze a konkrét város ennél kisebb, kb úgy kell ezt érzékelni, mint ha Érd, Budaörs, Törökbálint, Solymár, Gödöllő, Szentendre sőt Dunaújváros is beletartozna. Ergo nem teljesen összefüggő a hely. 60 km-t mentünk a város határától a központig, igaz a 30. km-nél már csak hatalmas épülő - elhagyatott (nehéz volt rájönni h épp melyik) lakóházakat láthattunk - 10-20 emeletes tornyokkal. És persze mindenhol a sivár, homokosnak tűnő talaj a távolban egy-egy mecsettel és irgalmatlan forgalommal. Ha láttatok filmben amerikai 8 sávos utat folyamatos forgalommal akkor el tudjátok képzelni. Azt meg főleg, hogy az embereknek a 60 km/h nem elég, és össze-vissza cikáznak, dudálnak, mutogatnak. Welcome to Turkey - ha ebből nem vennéd észre akkor a 2 km-kénti hatalmas félholdas zászlók és Atatürk szobrok/plakátok alapján rájössz, hogy hol vagy.

Amúgy jól vezetnek, nem idegbajosak, csak bennük van a dudálhatnék. A taxisok a városban folyamatosan dudálnak, hátha igazából beülnél egybe, csak nem merted elinteni:) Ha a budapesti dugók miatt Demszkyt többen keresztre feszítenék, akkor javaslom hogy inkább küldjék ide: a város lakosság számában ugye sokkal népesebb, mégis - bár nagyon zsúfoltak az utak - lassú haladás mindig van. Biciklist nem igazán látni azért, az itt nem szokás. Villamos van, combino szintű, viszont csak forgókapun lehet belépni az állomáson - érvényes jeggyel. Ergo nem nagyon lehet bliccelni. Metró van egyelőre egy, de egy 76 km-es(!) metró épül, amely tulajdonképpen csak a közvetlen belvárosban menne a föld alá, előtte pedig a vasút vonalát használná. Ez a metró leginkább a Csalagúthoz hasonló, hiszen jelenleg NINCS vasúti kapcsolat az európai és ázsiai rész között. De Isztambulról majd később.

Ha már az utaknál tartunk: hazafelé Északon mentünk át a bolgár tengerparthoz: ez egy kis erdei úton ment keresztül a hegyekben (hoppá, most lett felújítva pedig túl sok autó nem járt arra). Itt egy sáv volt fenntartva sorompóval - egyszer egyik oldalt, egyszer másikat engedte a vámos. Csakhogy dél volt mikor odaértünk, így leginkább egyiket se. 20 perc várakozás után befejezte a szendvicset (azt hiszem kevesen mondhatják el, hogy 30 ember várja, hogy elcsámcsogjon az ebédjén), felnyitotta sorompót és intett, hogy mehetnek (géppel, könyörgöm, eddig is megtehette volna hiszen 1 gomb). Aztán a következő állomáson visszatereltek egy épületbe, hogy pecsételjünk ezt is meg azt is, majd még egyszer megtették ezt (mondván kimaradt valami - de akkor miért nem szóltak előre?). Nos, joggal gondolhatjátok, hogy azért a bolgár oldalra is maradt finomság. Nos, mi jól jártunk, de egy román autóst eléggé megszívattak: egy x5össel voltak, amit a határőröknek ki kellett próbálni - kiszállították a két úriembert, míg a két vámos ment vele egy kört. A román pedig csak nézett és habogott. Viva Bulgaria, Viva EU!

A következő részben megtudhatjátok, hogy mi a különbség a Döner, a Gyros és Kebab között, továbbá, hogy milyen édességeket esznek, italokat isznak a törökök, mindezt hol, mikor, mennyiért. Gasztronómiai túra következik.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.10.12. 19:04
Kommenteltem. :D
2 | goodboy007 2009.10.12. 19:06
Ez az X5-ös dolog komoly? Eléggé jogellenesen hangzik, bár így legalább nem kezdtek el kötekedni a "rend őrei".
Gobiakos
3 | Gobiakos 2009.10.12. 19:15
Irigy vagyok, hogy ennyi helyen megfordultál már. Bár néptáncos múltamból fakadóan én sem panaszkodhatok, hisz Ny-Európát nagyjából én is végigjártam és Erdélyben is több, mint 10 alkalommal jártam már, node akkor is! :-)

Amúgy haveromék nemrég voltak kint egy néptánc fesztivál miatt és ők (is) sokat meséltek a helyi dolgokról...
Várom a következő beszámolót a "félholdasokról"! ;-)
Aryx
4 | Aryx 2009.10.12. 19:55
Pyro, a Mondeóddal mentél (mi volt a baja?), vagy a Mazdáddal? Amúgy klassz kis írás, kíváncsian várom a gasztronómiai beszámolódat. :P
5 | Pyrogate 2009.10.13. 09:52
goodboy: teljesen komoly. Jogellenes? Próbálj meg tenni ellene akkor lehet, hogy be sem engednek az országba, sőt bevisznek hűsölni... Bulgáriában egy kicsit máshogy értelmezik a szabályokat, de majd lesz erről is szó:P Mindenesetre egyre jobban hígul az EU, a mi bővítésünkkel kezdődött ez a folyamat (velünk együtt sok ország nem érdemli meg).

Aryx: Nem, a Mondeoval voltunk Északon a Balti-túrán, ide meg a Peugeotval ami anyám autója és ő is vezette.

Mondinak egy kis futómű problémája volt, plusz picit megszaladt a fogyasztása (15l városban).

Barthezz
6 | Barthezz 2009.10.13. 16:39
"Ez az X5-ös dolog komoly? Eléggé jogellenesen hangzik"

Mondhatják azt, hogy így tesztelték le, megfelelő műszaki állapotban van-e az autó az országba való belépéshez. ;-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.