Watch Dogs 2
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Kalandozások Törökországban 2 - Gasztro-körkép

Pyrogate | 2009.10.19. 15:41 | kategória: kalandor | 11 hozzászólás

Ha továbbra is hétfőként fogok posztolni, akkor el kell fogadjam, hogy egyesek a hét legelső napját epekedve várják és a hétvégén tűkön ülve naponta frissítgetik az oldalt, hátha hamarabb lesz új bejegyzés. De ha ez a sorsom, akkor legyen.:D
Ahogy ígértem ma egy kis török gasztro-kitekintést kaptok, de azt előre leszögezem, hogy inkább turista szemmel írom le, mint hozzáértőként. Ennél fogva a tárgyi tévedésekért előre is elnézést kérek.

FIGYELEM: Az étvágyérzet fokozása nem célja ennek a posztnak, az ebből adódó anyagi és nem anyagi károkért semmilyen felelősséget nem vállalok! :)

Köszönöm. És most jöhet a várva várt bejegyzés:

Sokszor felmerülő kérdés, hogy mi egy ország sajátossága? A leírásokban gyakran a földrajz, gazdaság, közlekedés, városok, kultúra, sport és természetesen az ételek szoktak szerepelni. Igaz, hogy a globalizáció és a mobilitás miatt a különböző országok konyhái erősen keveredtek, de leginkább magukba szippantották a hozott "anyagot" és a saját módon formálták. Az egyik legszembetűnőbb példa erre a kebab. Ki ne találkozott volna már vele? A britektől kezdve a törökökig egész Európa, Közel-Kelet és az Ausztrálok is ezt eszik. Vagyis ennek a változatait. A kebab ugyanis maga egy "fűszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt" jelent. Ez lehet Döner Kebab (nyárson - Törökország, Németország, Anglia stb), Gyros (Görögország, illetve sok-sok másik helyen), Saslik (Orosz, Izrael), Csevap (Horváto, Szerbia, Szlovénia), Shawarma (suvarma - Románia, Izrael, Hollandia, Franciaország), Szuvlaki (Görög ez is) illetve a Rablóhús (Magyar saslik:) ) Ezek között persze nagyon sok különbség van, leginkább a Gyros és a Döner kebab az, ami hasonlít egymásra. A törökök találták ki, hogy a régi kebabot megspékelik azzal, hogy függőleges nyársa húzzák fel az állatot és úgy forgatják a szén felett. A gyros abban más, hogy ott esznek disznót is, viszont leginkább a mártás a különböző: itt a tzatziki (magyarul dzadziki bár én ezt még így nem hallottam) fehér színű öntetet (egyes urban legend szerint abból készítik amire hasonlít, de NEM, ez egy kecske v. JuhTEJből készült joghurtos szósz) raknak bele. A törökök inkább fűszerezik nem önteteznek.

Magyarországon amúgy sok helyen a törökök (3 testvér pl.) is gyrost árulnak, mert ez honosodott meg előbb. Néha a dönert is ezen a néven futtatják. Egy kis adalék még külföldről: Angliában és Spanyoloknál terjedt el az a szokás, hogy a pitás változatot éjszaka árulják csupán, hiszen az alkoholos mámorban úszó szigetországiak (illetve Ibiza partykatonái) felismerték alkohol-felszívó képességet ebben a finom ételben. És egy kis történelem: A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy németországi török bevándorlótól, Mahmut Aygüntől származtatják, aki 1971-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel). Így terjedhetett el szerte a világban...

De mit esznek a törökök?

Az egyértelmű, hogy kebabot, igen. Ráadásul főleg dönert (de van egy pár fajta), azaz rengeteg kis bódé található a városban, ahol ordibálnak a derék törökök, hogy "DÖÖÖÖÖÖÖNEEEEEEEEEEEEER" vagy hogy "KEBAAAAAAAAB". Úton-útfélen meg is állnak, apró kis műanyag - óvodában láttam ilyenek piciket - székeken meg is ehetjük ezeket. Az itteni döner egy kicsit más: ők ugyanis Sült-krumplit raknak bele és nem pitával, hanem kenyérben. Emellett sokszor a zöldségeket is kispórolják, adnak egy uborkát meg két szelet paradicsomot aztán egyél:) Mindenesetre nekem a krumpli-kenyér párosítás elég érdekesnek tűnt. Természetesen csomó különböző kebabot lehet még kérni, dönerből is több van, de én nagyon nem ettem ezen kívül másmilyen. Ebből is csak bárányt, és megmondom őszintén egy idő után már elegem volt a rohadt sültkrumpliból, mert akármit akartál enni mindenbe raktak...Főleg ha elfogy a hús és krumpli marad kenyérben:D
Van még a pités-tányéros megoldás is, ez azonban jóval drágább és csak beülős gyorsétteremben lehet enni. Ilyen nem sok van.
Ami még nagyon érdekes, hogy lehet menüben is enni, ez azonban nem ám kólát jelent, hanem joghurtból készült italt:) Ayran (Nem árja:D) névre hallgat és nekem meglepő volt, de mint kiderült ez az egyik kedvenc italuk, amit csak úgy magában is szívesen fogyasztanak (isznak). Sőt, csak nektek elmondom, hogy a joghurt szó is innen származik (yoğurt). Magát a terméket felszolgálják még mezeként v. CSAPOLVA. Idézek a wiki idevágó részéből:
A meze különféle előételek csoportja, melyeket akár főételként is lehet fogyasztani. Törökországban az éttermekben általában többféle mezét is felszolgálnak előételként, és érdekesség, hogy a legtöbb étteremben ezt kérni sem kell. Mezeként fogyasztható az olajbogyó, a cacık (tzatziki), a köfte (fasírt-féleség), a haydari (fokhagymás joghurtos saláta), a pilaki (bab, fokhagyma, olíva olaj), a börek (vékony tésztarétegekből készült étel hús, sajt vagy zöldség töltelékkel), a kısır (apróra tört bulgur különféle fűszerekkel és zöldségekkel keverve), a dolma (rizzsel vagy hússal töltött szőlőlevél, padlizsán vagy paprika), humusz (szezám mag, csicseriborsó, fokhagyma, olívaolaj és citromlé), tenger gyümölcsei stb.
Mi kaptunk egy ingyen vacsorát a szálloda jóvoltából (köszi még1x!:D), ahol az elején az étlapból (kis képeket mellékeltek minden ételhez, ez azért elég nagy könnyítés volt) választottunk egy ilyen "lét", majd pita-darabokkal együtt elfogyasztottuk. Utána jött a főétel, szerencsére sikerült rizst enni, báránnyal. És mindezt megpecsételtük egy finom édességgel (levest nem esznek). Én speciel puding-szerűséget ettem, amit talán direkt, talán véletlenül de sikerült jól odaégetni. Ingyen kaja...:D

Édességek

Az édességek egy külön fejezetet érdemelnek. Ezt ugyanis imádnak enni, külön édesség-boltok specializálódtak rá. Érdekes módon leginkább reggel esznek "süteményeket", este pedig puding és torta szerűeket. Előbbihez tartozik a Baklava. Ez egy gyakorlatilag rétestészta alapú édesség, amit dióval vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Az eredeti török konyha a mézre operál, de a globalista multikulti miatt kezdenek átállni a cukorra. Ettől függetlenül finom!
A halvát nehéz meghatározni, mézes massza pisztációval v. szezámmaggal. Nekem túl édes volt. A Lokum pedig az egyik legelterjedtebb étel, a neve is erre utal: falat. Kis zselé-szerű kockák, tömény cukor. Európában Turkish Delight néven terjedt el, rengetegféle ízben kapható, én a rózsaszín változatot próbáltam ki (bár a cukormáztól inkább fehér volt). Mit ne mondjak finom, de szerintem ez még a mi cukros (haribo, cola stb) világunkban is durvának számít. Egy szó mint száz, elmennék török fogorvosnak :) Volt még a reggelinél csomó érdekes étel, mindenféle sütemények (gombóc szerű diós-mandulás csodák, cukormázas piramisok, amit csak elképzelsz) de a mindenből egy elve szerinti kóstolás után is kipurcantam a tömény szénhidrát áradattól.

Italok:

Tudom, eddig az alkohollal kezdtem, de most keményen megbontom a hagyományokat. A joghurtos italról már beszámoltam, ezen kívül a bodzaitalt isszák és persze a globális termékeket. A teát viszont imádják - az arab népekhez hasonlóan - ráadásul érdekes módon ehhez társul a vízipipa, szóval ha megtalálom belinkelem a képet, de több olyan utcán is jártunk, ahol az út közepén (sétálóutca) hatalmas párnákon fetrengtek délelőtt teázgatva, délután sörözve és rakizva a szívó fiatalok (apropó: legtöbb turista amerikai volt).
Sörből amúgy 2-3 fajta volt, de egy ami igazán elterjedt: [i]Efes névre hallgat, közepes bajor sör koppintás. Szeretik a bort, de a nemzeti ital a RAKI, az ánizslikőr. Tipikus rövidital, viszont drága (egyrészt szuvenír, másrészt más rövidet nem igazán kapni).

Végezetül, ha már megszomjaztatok és megéheztetek, akkor el kell hogy mondjam, hogy a török ételek-italok nem túlságosan egészségesek, a húsok rengeteg sóval készülnek, a joghurt zsíros, az édességek pedig dúskálnak a cukorban. Ergo a török kaja a Mekinél csak egy fokkal lehet jobb, szóval csak módjával :)
Pár kép: itt. Aztán otthon keresek a sajátok között is:)

Ha pedig érdekel, hogy mit gondolnak a rajtunk 150 évig uralkodó törökök rólunk, milyenek a török nők, milyen muzsikák szólnak a rádiókban és hol találkoztunk magyar írással akkor sajnos várnatok kell újból körülbelül egy hetet.

Addig is hatalomra TÖRÖK. (bocsánat a szóviccért)

Hozzászólások

szbszig
1 | szbszig 2009.10.19. 18:24
Hú, hát most mindegyikhez nem fogok hozzászólni, de azért...:

Például rögtön a kebabnak se ettem egészen biztosan az összes változatából, de saslikot, gíroszt természetesen igen, azokat mind szeretem.

Meg én a halvát is nagyon szeretem, bár az kétségtelen tény, hogy elsőre elég édes és nem túl bizalomgerjesztő valami. :)

A lokumot pedig nálunk, vagy legalábbis az én környezetemben, inkább a román nevén rahátnak, rahátkockának hívják.
2 | Pyrogate 2009.10.19. 23:00
Hát az biztos, hogy a törökök nagyon sok ételüket elterjesztették ahol jártak. Így aztán nem véletlen h szinte mindegyik kajának van román/magyar/szerb megfelelője:)
Barthezz
3 | Barthezz 2009.10.20. 00:06
Jó ez a bejegyzéssorozat, s egyre inkább kezdenek ezek a bejegyzések komplex képet alkotni! Én eddig csak a baklavát kóstoltam, de nekem már az is baromira édes volt, szal képzelem, milyen lehet a többi. :-) A saslik pedig meglep, hogy nem magyar eredetű szó, nevessetek ki, de eddig azt hittem, hogy a sas + lik (luk népiesen :-D) összetételéből jött ki vhogy. :-D
Aryx
4 | Aryx 2009.10.20. 00:13
Saslyuk? :) Meg nem kóstolnám...
szbszig
5 | szbszig 2009.10.20. 00:38
Te jó ég, mi köze lenne a sas kloákájához egy ételnek!... :((
Barthezz
6 | Barthezz 2009.10.20. 08:46
Jáájj, hülék. :-D Nem arra a lukára értettem, hanem mint a fészkére. :-D (Tudom, nem odúban lakik, de gondoltam, vhogyan innen jött. ;-) )
szbszig
7 | szbszig 2009.10.20. 15:16
Te jó ég, mi köze lenne a sas fészkéhez egy ételnek!... :((

(Bár mint tudjuk, egyes helyeken valóban megeszik még a madárfészket is.)
powerhouse
8 | powerhouse 2009.10.21. 15:28
Egyszer ennék igazi török kebabot! Illetve ettem már, St. Pöltenben, ami ugyan Ausztria, de törökök voltak abban a kajáldában a főnökök. Jófejek voltak nagyon, 10en kajáltunk ott, és adtak egy-két ingyen kólát, stb, szóval tudták, hogy mi kell népnek. :)
9 | Pyrogate 2009.10.21. 15:53
Sok különbség nem hiszem hogy van a német-török és a török-török kebab között. Maximum annyi, hogy a németben több a saláta, a törökök leginkább húst, kenyeret és sültkrumplit szeretik.

Amúgy azt el is felejtettem, hogy az öböl közelében (Boszporuszon benyúlik az Aranyszarv-öböl, olyan mint egy folyó) halakat horgásznak (ilyen 10 centiseket) amit ott helyben már sütik is, beleteszik két kenyérbe, 2 uborkaszelet és eheted is. Törökök egyik kedvenc olcsókajája :)
Barthezz
10 | Barthezz 2009.10.21. 18:21
Hmm, ez a halas dolog tényleg zsír lehet! ^^
11 | sipec 2009.10.23. 19:14
a halva nagyon finom, romaniabol szokak hozni a haverok, es eleg olcso.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.