Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Monte Carlo - A kaszinók árnyékában

Pyrogate | 2009.12.18. 22:36 | kategória: kalandor | 4 hozzászólás

"Az út, az út a hegyről egyre lejjebb száll.
Ott áll, mint régen elvarázsolt vár
a mesevilág, ahol minden szép
vagy legalább más lehet, az jó lehet."


Valóban mesevilág? Életemben sok helyen jártam már, de azt a pár órát amit itt eltöltöttem soha nem felejtem el. Lehettem 12-13 éves nem emlékszem melyik évben volt, de még a digitális fényképezőgépek előtt, szóval a netről mutatott képekkel foglak titeket elvarázsolni.

De mi is Monte-Carlo? A tévhittel ellentétben nem Monaco fővárosa, sőt, az országnak csupán a 10%-t adja. Kevesen tudják, hogy Monaco fővárosa maga Monaco, mivel ez egy város-állam, tehát Monte-Carlo, bár régen egy település volt, most már csak egy a 10 városrészből. Az persze egyértelmű, hogy ettől függetlenül a legismertebb, mivel itt alapították az állam első kaszinóját 1863-ban. Ez az, ahol a Forma1 mezőnye is elhalad. Monte-Carlo ezen felül még rengeteg kaszinóból, és a legpatinásabb hotelekből áll. De mi van az ország többi részével?

Kezdjük az elején: 33 000 ember lakik itt, a népsűrűségét tekintve első a világon (szbszig kedvéért: Makaó szigetén magasabb, de az nem ország), összehasonlításképpen: Budapesten 3245 fő lakik egy négyzetkilométeren, míg Monacoban 16818. Több, mint ötször annyi, pedig a mi szürke fővárosunk is eléggé zsúfoltnak tűnik. Ezt még megfejelték azzal, hogy az egészet hegyoldalba építették, és máris nem hangzik olyan izgalmasan. Persze ki akar itt élni?
ÚGy tűnik rengetegen: több mint 125 nemzetiségű ember él itt, a többség (47%) természetesen franica, de 16% ős-monacói. Persze ismerjük az okát: mivel nincs semmilyen személyi jövedelmi adó, így a sokat kereső sportolók, filmsztárok, énekesek, celebek mind ide vannak bejelentve (és a nagy részük itt is lakik - többek között persze), illetve rengeteg jól kereső üzletember. Emellett a vállalatok nagy része ide van bejelentve, hiszen a társasági adó is csekély a többi országhoz képest (a mi soltvadkerti lányunk, Szávay is itt él, illetve ha jól emlékszem a Forma1-es mezőny kb fele). Monaco azonban még csak nem is belőlük és nem is a kaszinókból él, hanem elsősorban a turistákból, akik ennek a fényűzésnek, éghajlatnak, sporteseményeknek és magának Monacónak - az érzésnek - akarnak a részesei lenni.

De milyen is belülről?

Amikor a szerpentinen megérkeztünk a városba, azt tanácsolták, hogy ne nagyon menjünk beljebb (lejjebb), mert parkolóhely nem nagyon fent, így sikerült a hegybe vájt parkolók egyikében megállni, majd szépen lifttel (!) lemenni a belvárosba (konkrétan a lift után kis sétával a tenger partján jöttünk ki). Ezt a fajta közlekedést használják a helyiek is, hiszen 7 fő lift van, ami amolyan "járatként" üzemel. A képeket nézzétek meg, de én se nagyon sétálgatnék, fogalmam sincs miért ilyen meredek helyre építették az országot az őseik:) Tulajdonképpen itt kell megjegyezzem, hogy a rengeteg pálmafa, jachtok, luxus-szállodák, irodaházak, strandok mellett semmi turista-vonzó látványosság nincs. Az egész, ami miatt ide jön az ember, hogy itt legyen. De ez az érzés valahogy semmihez sem hasonlítható, egyszerűen hatalmas érzés, olyan mint egy más világ. Mindenhol 7-8-9 emeletes házak, nyüzsgő város, rongyrázó autók, kaszinók és mindez olyan kicsi helyen, hogy azt el sem lehet képzelni. Konkrétan most kezdik építeni az új városrészt, mely a tenger rovására készül, hiszen egyszerűen nem tudnak hova építkezni. Halkan jegyzem meg, hogy az a hely, ahol most a Monaco városi stadion van éppenséggel 1971-ben lett átadva. Előtte a tenger mosta a partjait.
Vicces még, hogy autókázni nem nagyon tudsz itt, mivel 50 km az összes útszakasz, ha vonatozni van kedved, akkor ezt másfél kilométeren teheted meg (a francia vasúthálózatnak két megállója van a föld alatt - ez a főpályaudvar, meg itt). 7 buszból választhatsz, illetve a lifteket veheted igénybe, ha esetleg repülni akarnál, nos, helikopterek visznek Nizzába v. a francia síparadicsomokba. Persze hajóval nagy király vagy, mert az mindenhova elmegy.

Milyen lehet élni?

Mit gondolsz, milyen a világ legzsúfoltabb, mégis leghíresebb adóparadicsomában tengetni napjaid? A kilátás nem rossz, de azért nézzük meg jobban azokat a házakat: ilyen a luxus, ha sokan kérnek belőle. Ettől függetlenül az érzés, hogy egy teljesen más világban, egy parányi, de nagyon élő paradicsomban laksz, azt hiszem nekem megérné. És nem véletlenül épül és épül újabb toronyház.

Tömegfóbiásoknak és nyugalomra vágyóknak azonban nem ajánlom.
És azt is csak halkan jegyzem meg, hogy a helyi lakosok nem játszhatnak a kaszinóban. :)
Azért szép, nem?

"Valódi gyöngysorok, vakító fogsorok,
hiszen ez Monte Carlo.
Playboyok, pálmafák, yachtok és szállodák,
hiszen ez Monte Carlo."

Utolsó módosítás: 2009.12.18. 22:39

Hozzászólások

szbszig
1 | szbszig 2009.12.19. 04:40
szbszig nem hagyhatja szó nélkül, hogy Makaó nem sziget, hanem egy félsziget és egy hozzá hidakkal kapcsolódó sziget együttese. :P

Egyébként milyen érdekes, én is körülbelül annyi lehettem, esetleg egy-két évvel idősebb, mint te, amikor Monacóban jártam. ;)
2 | Pyrogate 2009.12.19. 16:30
:D wikin olvastam de úgy látszik túl felületesen. Lényeg h nem egy ország:D

Amúgy neked mi a véleményed Monacóról? Tetszett? Élnél ott?:)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.12.19. 18:50
Írhatnál gyakrabban is vazze :)

Olyan jó olvasni külföldről, sosem jártam még sehol. :(
4 | Pyrogate 2009.12.19. 19:04
én kérek elnézést:) El voltam foglalva a szakdoga + nyelvvizsga kombóval, bár előbbi még mindig fut :(

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.