Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

A szocialista építészet remeke: Linnahall

Pyrogate | 2010.01.30. 01:36 | kategória: kalandor | 6 hozzászólás

Szerintem a szocialista épületek rondák. Mégis valahogy ezeknek az ormótlan épületeknek van valami bájuk. Most, mikor a szürke szoc-tömbök helyére épülnek a szürke üvegpaloták egyszerűen elgondolkozol rajta, hogy mennyivel voltak azok rosszabbak. Nem csak a kor változott meg? Mármint ki tudja, lehet, hogy 30 év múlva ezeket az irodákat dózerolják majd le a szebb épületek reményében. Mégis van minden stílusból, ami évekig megmarad hírmondónak a régi korszakból. Némelyek pontosan arról adnak képet, hogy mennyire förtelmes épületeket tudnak egyesek készíteni. Tudjuk, ebből lesz a retro, az "annyira gagyi, hogy már jó", és a különlegesen csúnya épületek emiatt még tovább rondíthatják a városok képét. Mert egyediek. Ezért én szeretem is őket.

Bevezetésként nézzük meg a szocialista próbálkozások remekét, mikor a vaskalapos komcsi építészet találkozott az újító forradalmárral. Tervrajzon biztos jól nézett ki a Lego épületnek csúfolt grúz szépség.

Ugye hogy ugye?

Én egy hasonlót láttam, amit most szeretnék is bemutatni. A képek most nem sajátok, mert szokás szerint másik gépen vannak, de legalább nem engem kell néznetek, hanem a lényeget.

Kezdjük egy rejtvénnyel. Szerintetek mi ez?

Nekem egy félbehagyott piramisra emlékeztet, de gondolom sok ötletetek nincs. Oldalról, vízről, a tetejéről, és ahogy először látod.

Amikor Tallinban sétálgattunk (amúgy szerintem az egyik legszebb város Európában, lesz majd post:D) megláttuk a lépcsőket, gondoltunk felbaktatunk rá. És nem nagyon találtunk mást, csak egy baromi hosszú teret sok sok lámpával, széttöredezett kövezettel, benőtt fűvel, szeméttel. És iszákos fiatalokkal (mondom, kultihely). No meg lépcsővel a végén. Egyszerűen nem tudtuk kitalálni, hogy mi a franc lehet ez? Először felvonulási térre gyanakodtunk, hiszen baromi nagy a hely (ez valamennyire szemléletes).
Aztán egyre inkább az a kép alakult ki, hogy itt egy bebetonozott hegy van. De mi értelme lenne? Végül sikerült elérni az ablakokat (ekkor már kikőtő volt az utolsó tipp). Ha ránagyítasz akkor a közepén egy felirat ott hirdeti kontserdisaal, azaz koncertterem. Egy kis wikizés után pedig mindenre rájöttünk:

Örömmel mutatom be nektek a Linnahall koncert és sportcsarnokot, leánykori nevén Lenin Kultúra és Sport Palotát. A 80-as moszkvai olimpia vitorlásversenyei zajlottak itt, szóval ez egy kikötővel egybekötött komplexum, belül jégpályával és koncertteremmel. És a multifunkció jegyében helikopterállomás is. Oké, tegye fel a kezét, aki erre gondolt a képek alapján.

Ez a lejárat a csarnokba (jól látod a közepén kinőtt egy fa:D. A lépcsők nincsenek jó állapotban. A tetejéről látható a hajó és helikopter állomás. Belülről ilyen és ilyen.
Ááá rég kihalt, gondolnánk, de nem! Bár a honlapja jelenleg nem elérhető (server error), de nyáron megnéztük és novemberben volt itt mind kulturális, mind sport esemény (megnyugtatok mindenkit, a múlt héten rendezendő tallini műkori eb nem itt volt). Viszont a gaz, a betonrengeteg, elhanyagoltság, kosz, rozsda és üvegek meghozták a hely feelingjét, így az észtek nem akarják lebontani (persze született tanulmány a felújításáról, de ott sem cselekednek gyorsabban, mint itt:) ). Szóval igazi kulti-hely lett, így a zeg-zugokban gitár hallatszik (a bedeszkázott ablakok mellett, sajnos erről nincs kép, de mi csináltunk majd updatelem). Nappal is jó itt ellenni mint látható.
Fent a csúcson meg ilyen.

Linnahall legyen bármilyen ronda, nekem valahogy mégis a szívemhez nőtt ez a betondzsungel. Értelmes ember ilyet nem épít. Itt pedig nemhogy valaki megtervezte, pénzt adott rá, de komolyan is gondolták, és szépnek is tartották. Sajnálom, hogy rohad, hiszen annyira szürreális ez a fél-piramis tér-sportcentrum-kikötő-helikopterleszálló-rendezvényterem, hogy nekem már tetszik.
Csak rendbe kéne picit tenni és utána tisztán tartani.
De mint tudjuk, a szocialista életet az emberek próbálják elfelejteni, nem csoda tehát, hogy egyelőre nem döntöttek a sorsáról. Addig pedig a Linnehall él - amíg végül valódi zöld dombbá nem válik.

Ha érdekesnek találtad, akkor itt van egy jó összeállítás a szocialista építészet remekeiről. Érdemes megnézni, főleg az alján lévő videót, és a terveiket. Szerencse, hogy nem volt olyan sok pénzük, mint szerették volna:)

Következő részig is maradok tisztelettel,
Pyro.

Az értékeléseket, szavazatokat pedig köszönöm, igyekszem még több érdekességet bemutatni. Legközelebb már dél felé vesszük az irányt!:)

Utolsó módosítás: 2010.01.30. 01:47

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2010.01.30. 10:12
Igazából nem a forma a probléma, hanem a beton. Mert egészen zseniális például a Lego épület is, de a lepukkant beton (=szocialista) külső elég sokat ront a dolgon.
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.01.30. 10:55
A Lego-házikó igen mókás. Ez a "mindenegyüttmertazjó" épület meg megintcsak elég okésnak tűnik. A fiatalok itt ütik el az idejüket, beszélgetnek, szét graffitizik az agyukat (:-D), beszélgetnek, elvannak. Ez azért szem előtt tartandó.

Ha lesz egyszer annyi időm és pénzem, tuti, hogy ellátogatok ide!
Barthezz
3 | Barthezz 2010.01.30. 12:58
Baromi jó ötlet ez a fajta kategorizálás, ha van esetleg más építészeti jellemzőkre is egy csokor képed, akkor írhatnál még hasonlóakat a kalandor sorozaton belül. Engem teljesen elragadott a nosztalgia-érzés, kisgyerekként, a 90-es évek elején még ilyen stílusú épületekkel volt tömve Zalaegerszeg is. Most már csak 1-2 épület és tér őrzi ezt a korszakot, a többit sajnos lebontották. (Emlékszem, városi szenzáció volt akkoriban a Lenin-szobor ledöntése is.)
Aryx
4 | Aryx 2010.01.30. 14:51
Szerencsére én ferde hajlamú vagyok, me' nekem mind a Linnahall, mind a Lego-bilding tetszik. :) Nem tudom, miért, talán pont a rájuk tapadt szocialista báj miatt. Jók a képek, de saját pikcsörök mikó' é'keznek P'rog't' r'l'z?
Pras
5 | Pras 2010.01.30. 23:15
Durván nem hiszem el, hogy csak ennyien szóltak hozzá. Pedig erről tényleg mindenkinek van véleménye. =)
Az enyém például eléggé kettős. Finoman fogalmazva "elutasítom" a szélsőséges eszméket, "nacionalizmusokat", ahogy Orwell fogalmaz, viszont meg kell hagyni, volt bennük motor. Bár míg mondjuk a nácik legalább valami római vs. klasszicista visszanyúlást alkalmaztak, addig a szovjetek - értem ezalatt a késői éveket - valami avantgarde szerű cucreál betonkocka-egymásrapakolással élték ki magukat. Azért ebben is van valami báj, bár akkor már inkább valósították volna meg a '30-as évekbeli grandiózus terveiket. Azt tényleg megnéztem volna!
Ami hozzánk eljutott, az, háát... persze, "virágkorában" kéne nézni a dolgokat, de valahogy pl. Dunaújvárosról nem a modernitás jut elsősorban eszembe. :D Azért a természetből is az ember megszokta az asszimmetriát, görbe vonalakat, ilyesmiket - persze tényleg ízlés kérdése. Jó, ma sem állunk sokkal jobban, nem tudnám eldönteni, hogy a panel-lakótelepnél tényleg szebbek-e a bugyikékre meg rikító turhazöldre kent "villák". Előbbinek legalább tényleg van egy "hangulata".
Személyes kedvencem azért a kiegyezés Budapestje marad.

Ha már szoci', érdemes a neten keresni képeket Pripjaty-ról! =)
6 | Pyrogate 2010.01.31. 00:07
Aryx: az utóbbi időben elszállt pár vinyóm, és pendrive, amire raktam egyelőre rejtélyes módon eltűnt. Igaz, kimentettem egy másik vinyóra, de ahhoz fizikailag most nem rendelkezem elérhetőséggel:D Pedig akkor látnátok pyrot a betonrengeteg közepén.

Pras: igazából csak szörföltem a neten és megtaláltam a végén belinkelt összeállítást, aztán eszembe jutott a Linnahall. De igazából csupán épületről akartam írni, viszont ha így megmozgatta mindenki fantáziáját, akkor szívesen bemutatok pár érdekes építészei stílust, igaz abszolút laikus vagyok.
De a szocialista építészetről nekem valahogy mindig az "cseszett ronda" jut eszembe. Egyszerűen annyira szürke mindegyik épület, hogy hiába is próbáltak a végén újítani, az otromba maradt. Ezek az újrafestett panelek pedig jók, nekem tetszenek. Bár néha túlzásba viszik, de mégis sokkal vidámabbnak tűnnek.
Ha már szoci, akkor kérek nővéremtől képeket - imádja Ukrajnát, és annak is főleg a keleti részét:) Jó párszor jártak már arra.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.