Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

London - más világ [Saját Képekkel]

Pyrogate | 2010.02.07. 03:45 | kategória: kalandor | 18 hozzászólás

Találtam jó képeket, a szöveget most alá írtam. A végén jöttem rá, hogy bizony nem kommentbe kellett volna, de azért használjátok egészséggel!

Londonról röviden annyit, hogy eddig életem során ritka esetként már kétszer is voltam ott. Egyszer 2001-ben, majd később az iskolával 2005-ben, immár repülővel (az első alkalom vonatos túra volt, és igen akkor benéztem Amszterdamba - mielőtt kérdeznétek, csak 14 voltam:D, majd BRUGES-be is, és tényleg kiba..ott tündérmese).

Nekem ez a borongós, hatalmas metroplisz a kedvencemmé vált. Pedig voltam már sok helyen, láttam sok, szebbnél szebb városokat. És akkor miért dübörgő nagyváros lett a szívem csücske? Sokszínűség. És ez nem a szürke árnyalatait jelenti, bár a képeket ha megnézitek, akkor látjátok hogy sokszor nem sütött a nap:) Bár ennek ellentmond, hogy 2001 nyarán 35 fok volt és baromi meleg - 1 hét alatt EGYSZER esett az eső. Ilyen is van, de nem általánosítok. Az emberek persze kicsit savanyúak, távolságtartóak, morcosak. Kivéve, ha isznak, és azt hiszem meg tudom őket is érteni (azért nap nélkül valljuk be egy idő után nekünk is elmegy a kedvünk mindentől, főleg a sötét téli hónapokban). Ha már a népségnél tartunk: Vannak a szeplős standard angolok, vannak a szimpla fehér emberek, akik nem tudod, hogy turista v. angol, vannak a pakik, vannak kínaiak, vannak négerek. Van ezer különböző ember, és ha mész az utcán, akkor pontosan ezt is érzed: Az angol házakban különböző szub-kultúrák tengődnek: egymás mellett a fish&chips, az indiai étterem, a kínai és az angol pub. Az emberek jönnek-mennek, nyüzsögnek.

És utaznak. Vagy az emeletes buszokon (sajnos a régi - ajtó nélküli - emeletes buszt leváltották az újak (pedig jó h akármikor le lehetett róla ugrani), de ezek is hangulatosak. Rengeteg taxi van, ezek kivétel nélkül a feketék is vagy 20 évesnek néznek ki:) (pedig nem azok!)
Aztán ott a metró, melyből van vagy 14, és egy-egy megállóban 3-4 átszállási lehetőség is akad, sőőőt, egyes megállók olyan közel vannak, hogy át lehet sétálni (vagy épp mozgóút - vízszintes mozgólépcső - visz oda). Baromira el lehet védeni, és az a rengeteg ember, mely mindenhol nyüzsög - én imádom! És ami jó, hogy kb. 3-4 utcánként van egy metró, ergo a belvárosban csak ezzel közlekednek, buszon elég ritkán (max városnézés céljából). Ja és csak úgy jutsz le a peronhoz, ha a jegyedet bedobod a forgókapun (régebbi állomásoknál ilyen nyíló ajtó van).

Ha kicsit megfáradtál, akkor ajánlom neked a parkokat. Itt ugyanis van legalább 30-40, és némelyik (pl. a HYDE-park) akkora, mint pl. nálunk az ötödik kerület. Hatalmas, és ráadásul, mint a filmekben itt is vannak szónokok v. humoristák, akik osztják az észt / standupolnak neked.

Azt hiszem nekem maga az "élet" tetszik, hogy ott tényleg nincs megállás és szorgos hangyaként özönlenek minden utcából a népek - 12 millió ember egy városban. Mindez az angol eleganciával, keverve egy picit a globális kultúrák hozadékaival egy igazán izgalmas világot tár elénk. Ha nem hiszitek el, nézzétek meg a képeket, és olvassátok a kommentjeim :)

IDE KATTINTS A KÉPEKHEZ

Hozzászólások

1 | Player47 2010.02.07. 10:12
Hát ja, amikor megláttam London metró térképét majd' eldobtam az agyam :)
szbszig
2 | szbszig 2010.02.07. 11:00
Az iskolával?! Mármint a középiskolával? Mi egyszer terveztünk külföldi utat gimiben valamelyik csóró szomszéd országba, de aztán annyira nem lett semmi abból se, hogy még csak azt se tudom, hova akartunk volna menni pontosan...
szbszig
3 | szbszig 2010.02.07. 11:16
A metró tényleg durva lehet elsőre, de nélkülözhetetlen a közlekedéshez. Még mi, turisták is végig azzal utaztunk, bár először volt némi fenntartásunk, hogy inkább földfelszínen kéne, hogy lássuk közben is a várost, plusz akkoriban voltak éppen a londoni terrortámadások is, de a metró összehasonlíthatatlanul gyorsabbnak és kényelmesebbnek bizonyult, London pedig akkora város, és annyi a látnivaló, hogy egyszerűen nincs idő céltalanul ténferegni. Az eltévedéstől meg nem kellett tartani, mert addigra már volt tapasztalatom a hasonlóan méretes párizsi metróval korábban, és ha ott nem tévedtünk el francia nyelvkörnyezetben, akkor ahol angolul volt feliratozva minden, ott már főleg nem. ;)
4 | Player47 2010.02.07. 11:32
Engem nagyon zavart a fordított közelekdés, annyira nem tudtam magszokni :(
5 | Pyrogate 2010.02.07. 12:11
jaja én is voltam előtte Párizsban, szóval és a Londoni sokkal normálisabb volt annál. Csak azok a szűk folyosók, azok néha kikészítettek. Amúgy ami érdekes: Párizsban és Londonban is a JOBB oldalon jár a metró, mint pl. nálunk. Na de hol megy a bal oldalt? Barcelonában...:D Nem tudom miért, de ott is furcsának találták mert ki van írva, hogy nézz balra, onnan jön a metró...
Mellesleg középiskolai út volt, de persze nem ingyen :) Viszont a suli azért volt jó, mert mindegyik nyelvi tanár szervezett vhova utat, így sokan mentek Olaszországba, Spanyolországba, és az Egyesül Királyságba. Következő posztom a Skóciai utunk lesz :)
Amúgy az is hasznos, hogy fel van festve a zebránál, hogy nézz jobbra, így azért nehezebben ütnek el az autók (plusz akkora a tömeg h úgy is velük sodródsz)
Barthezz
6 | Barthezz 2010.02.07. 13:43
A körjáratos metrónál hogy értetted azt, hogy soha nem áll meg?

A mozgólépcsőn való jobbra tartásról pedig nemrég olvastam épp egy cikket (lehet, itt linkelte Dome-on vki), hogy ez is egyedül nálunk van így, hogy az emberek az egész lépcsőt elállják, más országokban teljesen természetes, hogy utat hagynak a sietőknek.

Budapesthez képest amúgy mennyivel nagyobb London területe? Ha ott egy szimpla park akkora, mint a mi 5kerünk, akkor még Budapesthez képest is egy hatalmas város lehet. Durva, mert ugye Bp is már óriási.
7 | Pyrogate 2010.02.07. 14:39
Nem tudom pontosan, nem utaztam rajta, de ha megnézed itt akkor a citromsárgánál láthatod, hogy nincs végállomása. Gyakorlatban gondolom valahol megáll és át kell szállni az utasoknak, de az is lehet, hogy simán csak a 3. kör után :)
8 | Pyrogate 2010.02.07. 14:40
Ja és hogy mennyire nagy? google maps-t nézd meg. ELKÉPESZTŐ:) De azért a külső kerületek olyanok, mint ha más városok lennének. A belvárosban viszont több az ember, mint kéne, mert mindenki átmegy rajta és ekkora népességnél ez tényleg meglátszik
Aryx
9 | Aryx 2010.02.07. 15:38
Ő ki? Csak nem a gólyatáboros lány? >:P

Még mindig jók a képek amúgy, viszont valami elképesztően darkos hangulat árad belőlük így, napsütés nélkül. Néha tudlak irigyelni, hogy már sehol egy fehér folt a földgömbödön, pedig akár szívesen laknék is ilyen városokban, ahol megfordulsz. :'(
10 | Pyrogate 2010.02.07. 15:55
JLO-val egy gólyatáborban?:D Szép lenne:D
Aryx
11 | Aryx 2010.02.07. 16:02
Jóvanna, Te kontroller állat, már asse tudom, ki az a dzséló, ez is miattad van, me' ilyen képeket csinálsz, amiről senki sem mondja el, hogy ki kicsoda és mié' van ott. De tényleg, mit keresett ott dzséló? >:P
Attila88
12 | Attila88 2010.02.07. 16:19
Jó poszt.
szbszig
13 | szbszig 2010.02.07. 16:21
A metróhoz: Egy vonalnak több végállomása/kocsiszíne is van, mert a megállókban kifüggesztett kis táblán nemcsak az van kiírva, hogy a következő szerelvények mikor érkeznek, hanem az is, hogy melyik meddig visz. A külvárosok felé már egyáltalán nem evidens, hogy minden szerelvény elmegy, hanem mondjuk csak minden második vagy harmadik.

A viaszbábuhoz: Wow, így össze-vissza lehet tapizni őket? El tudom képzelni a férfilátogatókat akkor, ahogy végigmennek, és megcsöcsörésznek minden nőt... :((:D

Mi nem mentünk be a panoptikumba, mert kicseszett drága volt. London egyébként sem olcsó nyilván, de ez tényleg kicsapta a biztosítékot, egy kisebb vagyon, úgy emlékszem, több tízezer forint lett volna egy darab jegy akkori árfolyamon átszámítva. A celebek meg engem amúgy is hidegen hagynak alapjában véve, szóval nem sokat veszítettem vele.
LiT
14 | LiT 2010.02.07. 17:15
Jó bejegyzés.Hasznos volt, mert szeptemberben én is megyek. Wembley-be koncertre:)
Aryx
15 | Aryx 2010.02.07. 17:39
Viaszbéjbikhez még: Britney nem volt ott? >:P
16 | Pyrogate 2010.02.07. 23:13
szbszig: valóban, nagyon résen kellett lenni, hogy hova mennek a metrók, mert egy bizonyos járatnak is volt vagy 4-5 különböző alvonala ill. végállomása. De a körmetró (circle line) akkor is körbe megy folyamatosan:)

A viaszbábukat nem nagyon lehet tapizni, és én sem értem hozzá, csak elég közel volt a kezem:) Viszont nem csak celebek voltak, hanem rengeteg történelmi személyiség is.

Aryx:

Itt van Britney is
Dino
17 | Dino 2010.02.09. 13:09
London az a város, ahova még mindenképpen el szeretnék menni valamikor, annak ellenére, hogy a korábbi kiállítások miatt már vagy 10-szer voltam ott. Minden évben találtam csomó olyan helyet, ahol korábban még nem jártam... (Pl. kb. 14 évvel az első londoni utam után jöttem pl. rá, hogy a Buckingham palotába még nem mentem be korábban, így aztán azt is pótoltam.)
A Circle Line ráadásul két irányba jár körbe-körbe, hogy ne kelljen ugye egy-két megálló miatt szinte teljes kört mennie az utasoknak.
A mozgólépcsőn jobbra állást pedig itthon is elvben matricákkal jelzik, csak sajnos az emberek nem tudják ezt itthon megszokni.
És még a metróhoz kapcsolódóan: itthon azt jelzik ki, hogy mikor ment el az előző járat, odakint a sokkal hasznosabb információtartalommal bíró "mikor jön és melyik állomásig megy a következő?" kérdésre kapunk választ a táblára pillantva...
18 | Pyrogate 2010.02.09. 13:20
Valamelyik vonalon nálunk is átálltak, és azt mutatja a kijelző, hogy mikor jön a következő. Szóval legalább ebben fejlődünk:) Amúgy aki nem volt még kint Londonban (v. pl Párizsban) az nem tudja felfogni milyen hatalmas a metró-rendszer, de én imádtam metrózni. Viszont azt nem mondom, hogy nem tévedtünk el gyakran:) Főleg ha az ember nem figyeli, hogy a bizonyos metró melyik úton megy tovább...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.