Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

A fény után

Pyrogate | 2010.02.17. 18:56 | kategória: írás | 5 hozzászólás

"Célod beteljesülése után egy dolgot mindenképpen hiányolni fogsz: a vándorlást a cél felé."
Marie von Ebner-Eschenbach

Már csak pár lépés előre. Egyre jobban vakít a szemedbe szűrődő fény, mire egyszer csak beszippantod a friss, üde levegőt. Erre vágytál napok, hetek, hónapok, évek óta. Szabadság! A nap erőteljesen süt, szoknod kell magad az érzéshez. Már-már fizikai fájdalmat is okoz - de tudod, hogy hamarosan megszokod. Nem mennél vissza a barlangba, végre kijutottál. Az álom valóra vált, és most el sem hiszed, amit látsz. Egy kicsit talán nem ilyennek képzelted, de annyira friss az egész élmény, hogy valószínűleg nem tudod átérezni azt az örömöt, melyet olyan régóta terveztél. Erre a pillanatra vártál, azt hitted, kiugrasz majd a bőrödből, össze-vissza futkosol, fára mászol, elveted magad a fűben, fürdesz a tóban, gyümölcsöket eszel és csak heversz, és lézengsz, amit oly jól megérdemelsz. Ehelyett csak ülsz egy sziklán, és elkeseredetten nézel magad elé. De mi a baj? Megcsináltad, kint vagy! Végre!

Igaz.

De mi lesz most? Merre tovább? Amit eddig megtanultál, amihez hozzászoktál, most el is felejtheted. Itt más törvények irányítanak, más szelek fújnak.
Elérted a célod, mégis hiányzik az a szűk, dohos barlang. Mikor apró réseken passzíroztad át magad, denevérek és kőzuhatagok elől futottál, hetekig nem is láttál napsugarakat, csak egyszínű, szürke kőtömböket. A fenébe is, hogy hiányozhatna mindez?

Na jó, talán egy kicsit...

Hiszen büszke vagy rá, hatalmas teljesítmény volt! De kit fog ez érdekelni később? Mindenki megjárta a maga barlangját. Ünneplést, boldogságot vártál, és mit érzel? Üresség. Elégedettség. Hiány.
Valahogy nem erre számítottál ott bent, nem igaz? A fény, a Kánaán elhozta a célt, de most újat kell keresni, hogy megint nekimehessél és újra küzdj, harcolj, mássz.

Az élet már csak ilyen. Mindig újabb, és magasabb célt kell kitűznöd magad elé, hiszen az előző út megjárásával erősebb és tapasztaltabb leszel. Hogy aztán, mikor teljesíted, rá fogsz jönni: nem az elérése volt az igazi élmény, hanem a felé vezető küzdelem.

Pihenj, és készülj a következőre! Aztán élvezd minden egyes percét, és gondolj a korábbiakra elégedettséggel.
Mert megcsináltad. És ezt nem veszi el tőled senki.

"Célod a hold legyen, ha elhibázod akkor is a csillagok közt ér véget utad!"

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2010.02.17. 21:31
Hmpf. Ez igen Mefis volt. :) Nem akarod átvenni a helyét? >:] Viccet félretéve, a következő mondás jutott erről eszembe: "a cél maga az út." Szal hmpf.
LordMatteo
2 | LordMatteo 2010.02.18. 08:27
Nem a cél a fontos, hanem az út - csak hogy más változat is legyen :)
3 | Pyrogate 2010.02.19. 00:23
Szerintem a cél is fontos. Csak azt nem nagyon lehet élvezni. Azt elérni mindig rossz. Persze később mindent arra építhetsz:)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2010.02.19. 01:14
Persze hogy fontos, sőt!

Tulajdonképpen ha csak az utat akarod bejárni és a cél nem is annyira lényeges, akkor nincs miért megtenni az utat...szerintem egyaránt fontos mind a kettő, csak ez a fajta kifejezése a fogalmazásodnak még nem volt azért írtam be :)
5 | Pyrogate 2010.02.19. 02:01
ookok:) Igazából ez a diploma utáni ürességem kissé átfogalmazása. Most kicsit unatkozom, persze ha lenne munkám jobb lenne. szbszig vajon hogy éli meg? Ide még nem jött animét linkelni :D
Hónapok óta küzdöttem ezért, most meglett és mégsem érzem jobban magam. De később hasznomra válik :) Meg a küzdelemre büszke vagyok:D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.