Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Isztambul Extra (Pyro-szemszögéből)

Pyrogate | 2010.04.20. 02:37 | kategória: kalandor | 4 hozzászólás

Üdvözletem minden blog olvasónak!
Régen írtam, és most egy félbehagyott sorozatot szeretnék befejezni, Isztambuli látogatásom fotóit, tapasztalatait tárnám elétek. (ha a szöveg nem érdekel, mert hosszú, akkor a lap alján legalább a képeket nézd meg, köszi:) )

Mi volt eddig?

1. rész: Közlekedés
2. rész: Gasztro körkép

Látnivalók

Bár ez az a pont, amihez legkevésbé kellek, hiszen a wikipédián bárki remekül eligazodhat az építészeti látványosságok között, azért nem mindegy, hogy ha eljuttok, mire mennyi időt érdemes szánni. Itt megnézhetitek a WIKI-n őket, majd persze a saját képeimen is felfedezitek őket

A legfontosabb természetesen a Hagia (v. Aya) Sofia (IV. századi az alapja!), ami jelenleg éppen múzeumként szolgál, így bárki által, bármeddig látogatható (éppen restaurálták belül). Vele szemben van a park végében a Kék Mecset [Ahmet Szultán mecsete] elnevezésű épület, ami a török építészet egyik csúcsa. Ide is be lehet lépni (kivéve ha szertartás), azonban cipő nélkül és csak egy bizonyos részéig, ráadásul tömve van helyiekkel. Hasonlóan hatalmas, ám kevésbé híres a Nagy (Szulejmán) Mecset. Persze emellett van még csomó, nagy v. épp régi iszlám templom, amit érdemes meglátogatni.

Következő sarkalatos pont a paloták, hiszen ebből is van több. Én a két leghíresebbet, a szultáni palotát, a Topkapit emelném ki, ahol a szultán szobáit, kincseit, ruháit, háremtermeit lehet megnézni. Bőven díszítve van arannyal, azt hiszem az európai uralkodók fényüzésénél is magasabb szintű, hiszen a hódításokból volt pénz dögivel. 1853-ban a szultán innen költözött be a Dolmabahce palotába, ami sokkal inkább európai mintára épült. Itt halt meg (szobája látható is!) Musztafa Kemal Atatürk, aki ugye a Török Köztársaságot létrehozta.

Ha már ezeket láttuk, utána indulhatunk el a Galata-negyedbe. Ha épp nem ott száll meg az ember, ugyanis roppant érdekes, de Isztambulban nem csak európai és ázsiai tagolás van, hanem előbbin belül is megállapítható egy elkülönülés. Az Aranyszarv-öböl egy kis félszigetet hozott létre a Márvány-tengerrel, itt található a tradicionális városrész (a szultán rezidenciája, birodalmi intézmények és fontos vallási épületek), míg a másik oldal külföldi diplomatákkal és kereskedőkkel zsúfolt, jobbára keresztény lakosságú volt régebben (ma azért már sokkal inkább keveredtek a népek). A kettőt pedig összeköti a Galata-híd, aminek az alsó emeletén (közvetlenül a víz felett) éttermekben élvezhetjük az említett török kajákat.

Az isztambuli Pest tehát a Galata negyeddel kezdődik, ahol a szűk kis utcákat megmászva a domb tetején áll a Galata torony. Török nevén Galatasaray, a híres-hírhedt csapat \"név-szponzora\":). A toronytól indul a helyi \"Váci-utca\" (látjátok, az is Pesten van, szóval a hasonlat megállja a helyét). Ezen egy nosztalgia villamos közlekedik, amiben SF módra fel lehet pattanni, v. épp leugrani. Közben persze gyökketővel megy, hogy ne üssön el senkit. Ide azért már begyűrűzött a kapitalizmus (mekdonác), de a helyi, tradicionális boltok is megtalálhatóak (pl. ez a fagyizó). Apropó, ebben az utcában gyilkoltak meg tartózkodásunk első napján egy német túristát, akitől pénzt kértek, de ő belekötött a későbbi gyilkosába. Mi is az index.hu-n olvastuk a hírt, a török férfi elvileg bolond volt. Hát így sétálj arra:)

Azon kívül, hogy minden sarkon kb. műemléki épület található, és bámészkodni amúgy sincs időd, mert sodor magával a tömeg, érdemes még megnézni a 7 torony erődítményét, ahol többek között Szilágyi Mihály (Hunyadi Mátyás nagybátyja), Majláth István, Török Bálint, Bornemissza Gergely és Béldi Pál raboskodott, amiről egy angol-magyar-török márványtábla is megemlékezik. Sokat sétálni nem érdemes itt, de a történelemért rajongóknak kötelező!

Na de irány Ázsia! A boszporszuon hajóval átkelve (a hídon sétálni is lehet ugyan, de elég messze van a központtól) jutunk át ebbe a teljesen más hangulatú világba. Kicsit szegényebb és visszafogottabb, kevesebb a turista, az emberek teszik a dolgukat, élnek a maguk módján. Nem néznek ki, de nem is akarnak eladni semmt sem (ez a másik oldalon se volt annyira zavaró, de azért próbálkoztak). Mint egy teljesen más város, és igazából az is. Bár igazán látnivaló nincs arra, azért jó ellenni ott egy ideig (nem, elleni nem jó:D).

Érdekességek

Isztambulban 2 híd is található a Boszporusz felett, ráadásul a régi a híresebb, mert az közelebb van a belvároshoz. A másikat alig-alig lehet látni onnan, ráadásul az az autópálya része, nem járnak rajta buszok, nem igazán a helyi közlekedést javítja. Az első híd 1974-ben, a második 88-ban épült, közel azonos hosszúságuak. Tudtad-e, hogy az első Boszporusz híd az építésekor a 4. legnagyobb függő-híd volt? (az egyes számú híd ;nagyon szép kivilágítva - folyamatos fényjáték van)

Iszambulban előbb volt földalatti vasút, mint Magyarországon. Tehát a tény, hogy a kontinensen mi építettünk legelőször (ugye a brit szigeteken kívül), téves. \"A Tünel (az „Alagút”) a londoni metró után a világ második legrégebbi földalatti vasútja, bár igazából nem metró, hanem a Budavári Siklóhoz hasonló kötélpályás „felvonó”. Nincs megállója, és csak 570 métert tesz meg.

A törökök szeretik a magyarokat. Főleg, mert azt gondolják, hogy mi éveken keresztül sokszor kerültünk kapcsolatba egymással és csomó dolgot átvettünk egymástól. Vegyük pl. az apa szót, ami törökül ata. Az is igaz, hogy a hódításokat és magát a szultáni birodalmat nem igazán tudják hova helyezni, hiszen Atatürk rendesen átnevelte őket európai gondolkodásúvá. Ezért aztán a török emberek az ázsiai és európai szokásokat is magukon figyelik, nagy hangsúlyt fektetve a török hagyományokra.

A törökök EU-t akarnak. Főleg a pénz, és a szabad munkavállalás miatt. Azonban emellett ők ezzel akarják elfogadtatni magukat Európai népként. Azonban a hihetetlen külföldi török sereg eltántorítja a döntéshozókat. Pedig kedves egy népség, csak rengetegen vannak egy olyan országban, ahol még mindig kevés a lehetőség.

Törökországban található a világ legnagyobb számlapos órája. Hogy ez hogy jött ki, nem tudom, mindenesetre egy érdekes plázában sikerült megalkotni a plafonra ezt. Ráadásul komplett vidámparkot is berendeztek a bevásárlóközpont közepére, hullámvasúttal (képek között meglesheted). Most mond azt, hogy ázsiaiak (bár kicsit dubai feeling megvan...). Nos igen, nagyon akarnak bizonyítani.

Végszó gyanánt annyit akarok még leírni, hogy Isztambul egy gyönyörű város, rengeteg kultúra, korszak, birodalom (róma, konstantinápoly, oszmán, török) egyvelege, egy olyan katyvasz amit semmiképpen nem hagynék ki. De azért európai szemmel nézve nekünk egy kicsit idegen, bármennyire is próbálnak közeledni felénk. De talán pont ez a szép benne.
(Európa kulturális fővárosa Pécs mellett idén Isztambul!)

nézzétek meg a képeket!

>>>>> ITT <<<<<<<<<<<
!

üdv: pyro

Utolsó módosítás: 2010.04.20. 02:39

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2010.04.20. 15:12
Az "Európai" szó kis "e", pulyka! Amúgy nem csalódtam, ismét jó kis képeket nézegethettem - de jól láttam, az egyik képen tényleg egy Ikarus-busz ficcen be? Szép. Na, ide is el kéne látogatni egyszer. Te, Pyro, nem akarsz valami fotóriporter-féleség lenni vmi jó kis háborús övezetben? Szép kis summát kapnál érte, az izgalom meg garantált! Gondold át a lehetőségeket.
2 | Pyrogate 2010.04.21. 14:55
4-ből 3x jól írtam az európait, a végén már nem figyeltem (hajnali 2 óra körül járt az idő)

Köszi amúgy:)

Nem tudom Ikarus volt-e, de meglehet, sajnos annyira nem figyeltem. Viszont az európai (!):D oldalon a villamos az ezerszer korszerűbb és modernebb volt még a kombinonál is, sajnos nem tudom miért nem fotóztam le. A megállóba pedig csak úgy lehetett bejutni, hogy forgókapun bedugtad a jegyedet. Így ugye nem lehet bliccelni...Lehetne itt is ilyen:)

Háborúba nem szívesen mennék, meg a képeket is mobillal csináltam. De szívesen utazgatnék hogy beszámolókat írjak vmi honlapnak. Képzeld csak el: ingyen nyaralások, sőőőt még fizetnek is érte:) És cserébe kapnak jó pyro-beszámolókat. Kár, hogy ezekre a helyekre nagyon kell a protekció/tehetség.
Aryx
3 | Aryx 2010.04.23. 20:33
Bocsi a késői válaszomért, csak most van időm lazítani...

Szal erre a képre gondoltam. Szerintem ez olyannyira Ikarus, mint a hétszentség, Te meg valszeg láthattad közelebbről is. :P

Az álmaidat meg ne add fel olyan könnyen. Bármit megkaphatsz, csak egy kis szerencse kell hozzá, semmi más. (Hm... miért érzem úgy, hogy demegmondtammegint?)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2010.04.25. 11:05
Az ilyen utazós blogokhoz hozzátenném, hogy általában elég színvonaltalanok...mármint, szépen írnak, meg mindent leírnak, de stílus nélkül, nincs élet az írásokban, tisztelet a kivételnek....Mármint, az ilyen "hivatásos" blogokra értettem, szóval nem a Tiédre. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.