Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Az első állomás - Európa egyik leghíresebb kocsmája

Pyrogate | 2010.08.31. 01:39 | kategória: kalandor | 6 hozzászólás

Melyik is ez? Mindjárt elárulom, addig is egy kis bevezető.

Volt nekem nyáron ugyanis egy három hetes nagy utazásom, mely során végigvezettem Európán keresztül, egészen a kontinens legnyugatibb pontjáig, ami Portugáliában van (lesz majd róla szó!). Persze nem közvetlenül, és nem egyszerre, hiszen az út csak oda 3200 km körül van, de azért összességében autókáztam olyan 8000 km-t. Fasza volt.

Képzeld csak el...Országok, tájak, városok változnak naponta akár többször is. Ezernyi, sőt, milliónyi autóval találkozol utad során, miközben végig a két elválasztó korlát között haladsz előre, rendületlenül. Hol kétszáz km/h közelében, hol normál tempóban, hol pedig a hosszú, végeláthatatlan kocsisor mögött állva. Minden egyes percben kilométereket haladsz, változik a táj, van, hogy átmész egy hegy alatt, vagy meglátod a tengert kikukucskálni a fák között, aztán hirtelen megint magasodnak a hegyek, majd laposodik a táj, egyre sárgul a vidék, eltűnnek még a bokrok is, kő és pusztaság lepi el a látómezőt. Kerülhetsz homokviharba, bozóttűzbe, hatalmas szélviharba, beláthatatlan zivatarba, vagy épp monoton, unalmas esőbe, hogy visszasírd azokat az órákat, mikor a nap szörnyen melegen égetett és a klíma sem igazán segített rajtad. Mennyi látkép, és közben mennyi figyelmet igényel minden egyes perc. Mert azért nem egyedül vagy az úton, ráadásul ahány ország, annyi vezetési stílus. A nap végén pedig ezer kilométerrel a lábadban, megérkezel egy új városba, új szállásra és elnyűve kortyolod a sörödet, amiről még csak nem is hallottál azelőtt soha. Hogy aztán másnap minden kezdődjön elölről. Nekem nagy élmény volt!

Na de húha, elkanyarodtunk. Első állomásunk ugyanis a sör egyik hazájába vezetett. Németország, sőőt, Bajorország. Igen, München.

A hely pedig nem más, mint a Hofbrauhaus (teljen nevén Hofbräuhaus am Platz). A története egészen 1589-ig nyúlik vissza, bár maga a hely 1607-ben épült (először). Azóta persze sok átalakításon ment át a második háborúban nagyrészt sikerült is lerombolni. Amúgy pedig Hitler is szerette a helyet, 1920-ban itt volt az első nagy gyűlése. Mindenféle egyéb történelem és érdekesség itt


Persze attól még, hogy régi, nem feltétlenül híres. Oké, csakhogy mindezek mellett az egyik legnagyobb is, hiszen 4 helyszínen körülbelül 3000 ember fér el. Ráadásul hétvégén tele is van...
Az alsó szint a a Schwemme, ahol 1300 ember fér el, azonban ez amolyan árkádos, "zeg-zugos" hely, csomó sarokkal, beülővel és mindenfelé tekergő, labirintus-szerű folyosókkal (videó).
Mindenhol szól az ének, ráadásul moccanni alig lehet, hiszen folyamatosan járkálnak az emberek kintről, hiszen ez a rész amolyan "múzeumként" is funkcionál Egy videó erről. Emberek mennek körbe-körbe és szippantják magukba a hangulatot (illetve a nagy része helyet keres). Kint van a 400 férőhelyes belső udvar (ezt sikerült jól megfogalmazni:) ) - sajnos ottjártunkkor épp esett, így a tömeg nem volt épp elviselhető a földszinten. Van az első emeleten egy elegánsabb, éttermesebb rész. A kajákról lesz majd szó, azonban itt rendes választék van, nem úgy, mint a többi helyen (ahol szintén lehet enni!).

Az igazi élmény azonban akkor ér, ha felmegyünk a második emeletre. Itt ugyanis egy hatalmas, 700 férőhelyes terem található, ami anno valami lovagterem, vagy bálterem lehetett. Itt az octoberfest sátraihoz hasonló hosszúkás asztalok nyújtóznak kb száz méter hosszan. A mennyezeten hatalmas freskók, míg a színpadon folyamatos az előadás. Általában bajor tánc megy, illetve annak a zenéje (nézzétek el nekem, de így pontosan nem tudom mi a neve:) ), néha azonban fellép jódlis néni is. Ha nincs éppen muzsika, csend akkor sem telepszik a teremre, ugyanis több száz ember beszél folyamatosan. Nagyjából a saját hangod se hallod, így ordibál is mindenki serényen:). Ráadásul biztos, hogy ül melletted valami színes társaság (ottjártunkkor szerzetes lovagnak öltözött angolok söröztek - nem, nem a show részeként, ezek ilyen hülyék).

Na igen, a kaja. Itt található a menü, angolul. Amit mindenki eszik, az a csülök. Ez a nevezetessége, és tulajdonképpen érdemes is ezt enni, mivel ipari számra készítik, ergo tuti nem kell rá várni. Nem kell mondanom milyen az, ha 700 vendég akar enni a szinteteken, és csak Neked készítenek másmilyen ételt. Amúgy elég káosznak tűnik a rendelés ennyi ember előtt, de minden pincérnek van egy "asztal-szelete", amit felügyel, és bár folyamatosan hozza a kaját-sört, azért száj nem marad szárazon.

Térjünk rá a sörre. HB, mi más lenne:) Az itteni, dobozos változat nekem annyira nem nyerte el a tetszésemet, de ez...ez más. Lehet inni barnát, meg fehéret, de a sztenderd világosat érdemes kérni - egy literes korsóban 7 euróért kapod meg. Oké, egy keveset fizetned kell az élményért, de szerintem megéri. Sok-sok kép a guglival.

Különlegességek: ha már megnéztétek a videókat, és a képeket, de még mindig nem győztelek meg arról Titeket, hogy IDE EL KELL JUTNI minden sör szerető embernek, akkor még egy pici ízelítőt adnék a hely pikantériájáról. Itt ugyanis megbecsülik a törzsvendégeket. Évekre előre lehet asztalt bérelni, ami azt jelenti, hogy minden héten adott nap(okon) ott ülhetsz a saját asztalodnál éééés - most figyelj - a saját korsódban kaphatod az isteni nedűt. Itt van a mostani lista.
Itt egy videó a helyről - amúgy ilyen pödrös szakállú emberekkel simán lehet találkozni, 1:56-nál pedig épp a saját korsódat mossák:)

És egy dolgot ne felejts el: "In München steht ein Hofbräuhaus, oans, zwoa, g'suffa!" megszólal ("There's a Hofbräuhaus in Munich—one, two, drink!"), akkor bizony emelgesd meg azt az amúgy kurvanehéz korsót, és koccints vele egy hatalmasat. Mert több százan tesznek így. Frenetikus látvány. Kb ilyen: ezt is szokták játszani amúgy.

Kocsival amúgy röpke hat óra...A legközelebbi Dome-tali helyszíne? :)

Utolsó módosítás: 2010.08.31. 01:48

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2010.09.03. 19:45
Ááá, ide én is elmennék, kurva hangulatos egy hely lehet. ^^ Megnéztem az asztalfoglalás listát, ha ott élnénk, a Dome számára simán lehetne egy "every fridays". :-D

Kár, hogy Magyarországon ennyire nem erős a sörkultúra és nincsenek ilyen helyek. Mondjuk az árak elég borsosak, de ott Németben az átlagkereset is ennyivel jobb.
2 | Pyrogate 2010.09.06. 23:39
azért a hely a főtér mellett van párszáz méterre, tehát amúgy egy sima kocsma nyilván nem olyan drága. csak ez amúgy is az egyik leghíresebb az országban:)

Viszont jah, sajnos itt tényleg nincs ekkora kultúrája, viszont itt legalább vannak rövidek. Nézd meg a menüt, ott nem nagyon isznak ilyeneket. (bár nem tudom melyik a jobb, de néha a sör mellé egy pálesz nagyon jól esik)
Aryx
3 | Aryx 2010.09.07. 00:01
Yeuf, én nem mennék el ide :) - tényleg nem, túl sok ember, nyüzsgés-forgás, ordítozás, fujj-fujj és még sorolhatnám. Minden elismerésem a törzsvendégeké.

De ezekkel együtt is el kell ismernem, ez biza egy amolyan "klassz" hely, úgy értem valóban hangulatos, a koccintós-jelenet pedig katartikus élményt nyújthat. Szóval tényleg érdekes. Kíváncsi lennék, a személyzet hogyan kezeli a csoportos félrészegeket. Csak 3 kérdés Demszky Gá Pájrógét rulezhez:

1. Mennyit ittál, Te állat?
2. Mééééééééééééé nícccsenek saját pikcsúrák, Te állat, nyühühühühűűűűűűűűűűűűűű!!!!!
3. Blogfolytatás - mikor lesz more, more, more, Te vadállat?! Just do it.

Ja, és még a sört is megkívántam, miközben ezt olvastam, ezt az utolsó mondatot is csak azért írtam ide, mert tudom, mennyire rohadtul nem érdekel ez a fontos tény senkit, szóval hadd szórakozzak egy kicsit én is.
4 | Pyrogate 2010.09.07. 12:37
1) 1 sört ittam ott, mert másnap várt rám ezer km:)
2) Fú hát ilyen helyen nem igazán lehet fényképezni, mert sötét is van, meg azért ez mégis csak egy kocsma, nem? Minden másról ezer kép van
3) Blog nem hal meg, nyugi. Csak nem tudom mivel folytassuk. Nem mindegyik állomás volt különleges.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2010.09.07. 15:54
2. a blogodból én is hiányolom a saját képeket, mindegy hogy szar, de ha érdekel valami, rákeresek a blogod nélkül is :))

3. menj érkezési sorrendben, ahogy Neked jött az utazás során, így a legegyszerűbb.
6 | Pyrogate 2010.09.09. 01:26
pff
tessék van 4 kép
link

kettő a fenti teremről, 1 a metróról (ami ott is csövi, hehe), 1 meg a Bayern szurkolóknak :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.