Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Liechtenstein, a kis herceg(ség)

Pyrogate | 2010.09.19. 17:52 | kategória: kalandor | 5 hozzászólás

Kis ország Európa közepén; az egyetlen ország, aminek teljes területe az Alpok-ban található; a föld egyik leggazdagabb országa; akiket még mi is megverünk fociban; adóparadicsom; a Föld 212. "legnagyobb" országa"; a legtöbb (téli) olimpiai éremmel rendelkező ország a népességre lebontva - Ez mind-mind igaz az Auszria és Svájc közé beékelődő kicsiny kis hercegségre (bár igaz, hogy a legjobb csapata 4-0ra alázta az ujpestet pár éve:D). De vajon melyik az igazi arca?

München eső áztatta kocsmázása után tovább száguldottunk a földrész legnyugatibb országa felé, ám út közben úgy gondoltuk, hogy valószínűleg nem gyakran jutunk el eme kis ország közelébe, ezért megéri az a 40-50km kerülő. Ausztriába tehát újra átléptünk, hogy 30 km után már megint Svájcba kerüljünk (a Bodensee miatt a hivatalos út is átment volna a sógorokon). Innen pedig az autópályáról az egyik lehajtó vitt be a hercegségbe. Nagyjából olyan volt belépni, mint ha egy egyszerű városba vitt volna utunk - határellenőrzés talán soha nem is volt erre. Svájc felé a teljes határszakaszt a Rajna folyója jelenti, míg Ausztritól egy 2600 méteres csúccsal büszkélkedő hegység választja el. A főváros (és amúgy a legtöbb település) a folyó és a hegy közötti völgyben terül el, összesen 24 km(!) hosszan. Gondolhatjátok, mennyire nőttek ezek a települések külön - sok helyük nem volt rá:).

Még egy kicsit a száraz adatokat: Főváros Vaduz. És legnagyobb teleülés? Schaan. Igaz az 5000 fős fővárost csupán 700 fővel előzi meg. Az ország amúgy alkotmányos monarchia, II: Hans Adam uralkodik névleg (gyakorlatban fia, Alois vezeti a hercegséget). 25 főt választanak a parlamentbe és 4 párt küzd a szavazatokért. A kormányban 5 fő tevékenykedik és vezeti ezt a 33000 fős országot. Kicsit viccesen hangzik, amolyan "makettként", de valószínűleg nem működik rosszul. Svájci frankot használnak, főleg németül beszélnek és a téli sportokból, kerékpárútjaikból, turizmusból, az alacsony adók miatt (2x annyi vállalat van bejegyezve ide, mint ahányan itt élnek) a gazdaságból és amúgy fejlett iparából él (fogászati cikkek pl.).

Beérve a városba egyből elkapott az az érzés, ami leginkább az osztrák, vagy svájci falvakban szokott: sötétzöld fű, rengeteg virág, rendezett területek, csend és nyugalom. Mindezt szorozzátok meg azzal, hogy itt bizony tényleg rendkívül gazdagok az emberek. Autót max 1-2 éveset lehet látni, egyáltalán nem meglepő a Ferrari, de a csóróbbak is minimum 1-2 éves BMW-ben feszítenek. Hatalmas, mégse hivalkodó házak, teljesen üres városok. Vasárnap dél körül volt, tehát valahol érthető, de mégis olyan békésnek tűnt az egész. Közlekedési lámpák alig, mindenhol a körforgalom, teljesen élhető és életszerű hely. Valóban, mint egy kisváros. A főutcában aztán találkozunk élettel, az emberek sétálgatnak, túrákra indulnak a hegyekbe. Rengeteg prospektus, bringautakról, téli nyaralásokról és persze az ország büszke történelméről. A város felett magasodik a hercegi palota, ahonnan az uralkodó állítólag gyakran lemerészkedik az emberek közé, ugyanolyan üzletember, mint a lakók nagy része. A palota kertjében az ország lobogója jelzi: most is épp otthon van a herceg és családja.

A borús, felhős időben végül kikandikál a nap is, ülünk a teljesen tiszta főtéren, figyeljük a járókelőket és arra gondolunk, itt aztán el lehet éldegélni. Hát még ha ennyi pénzed is van...Ha pedig unnád a túrázást, biciklizést, sárkányrepülőzést, síelést, akkor is felcsaphatsz focistának, a helyi klubok ugyanis épp labdarúgók jelentkezését várják. Szállás és magas jövedelem biztosítva...

A képeket pedig nézzétek meg (20db), a többi helyről biztosíthatlak, hogy sokkal több lesz. Csak itt sok időnk nem volt sajnos.
Következő megállónk pedig a világörökség része, Lyon. Remélhetőleg nem hetek múlva:)

KÉPEK

pyro

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2010.09.19. 22:20
Blehehehehehe, mekkmekkmekk, röff-röff, böff...
Izé, na, Like, haggyámán. Ide már sokkal inkább elmennék, mint holmi részeg bajorok közé. :)) Nagyon tetszik az összkép, szép, letisztult, 100% naturalize. A szállást gondolom itt nem játékpénzért cserébe biztosítják, nem skoda, hogy Te sem maradtál sokáig. A képekért köff, Kiszel Tünde után végre van mire recskázni, bár elég Csernobil-hangulata van az városképnek; meg nem mondanám, hogy élnek-e itt egyáltalán emberek?

Milyen bubudoktor? Akkor már inkább húsos kolbász. ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚJPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEST!!!!!!!!!!
2 | Pyrogate 2010.09.20. 01:44
hát ez nem lett túl értelmes komment:)
Aryx
3 | Aryx 2010.09.20. 02:03
Pedig én megpróbáltam. :((
szbszig
4 | szbszig 2010.09.20. 03:11
Már hét éve, hogy ott jártam, de a képek alapján nem sokat változott. :)

Emlékszem egy csomó mindenre, a lakónegyedre a szűk utcácskákkal, a vár és a parlament épületére, a sétálóutcára a főtérrel, arra a kulturális központra, ott bélyegmúzeum van belül...

A határellenőrzés egyébként nem igaz. Akkoriban még az osztrák határon bizony megállítottak, és kérték az útlevelet. A svájci határ valóban nagyon régóta nyílt. Mindennek az volt az oka, hogy Liechtensteinnek sosem volt önálló határőrsége, Svájc felügyelte a külső határait, mintha kvázi hozzá tartozna. Aztán néhány éve Svájc is csatlakozott a schengeni övezethez, és így a határellenőrzések is megszűntek mindenhol a környéken.

Egyébként ez a szomszédokra utaltság több területen is jelentkezik. Liechtensteinnek nincs például önálló hadserege, az ország védelmét elvileg talán Svájc látná el. A liechtensteini vasúthálózatot tulajdonképpen az osztrák vasúttársaság üzemelteti. Stb.

Ja, és Liechtenstein regionális felosztása az egyik legelb@szottabb az egész világon. :D
5 | Pyrogate 2010.09.20. 23:47
szbszig: igen, a svájci határról beszéltem, mert ott mentünk át (írtam is, hogy a svájci autópályáról:)
A többi infót is tudom, de nem akartam senkit száraz adatokkal untatni. A regionális rész vicc, de nagyrészt mezőgazdasági területek/erdők ezek az exklávék.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.