Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Milyen volt szőkesége? 10 év a Dome-on. I. rész

Pyrogate | 2010.12.11. 16:27 | kategória: 10 | 9 hozzászólás

Kb egy hónap múlva elérem az első X-et, a tizenévesek kategóriájába tartozom majd. Normál esetben itt kezdődnek a testi elváltozások, de szerencsére ezen már túl vagyunk. Maradt tehát a tizedik születésnap ünneplése, tíz év, amit itt töltöttem el. Nem csöpögésről szólna a bejegyzés, meg nem is amolyan 'azok a régi szép idők' jellegű nosztalgiázás, inkább csak kíváncsi vagyok, hogy ti hogyan éltétek meg ezeket az éveket. Hogy ki mire emlékszik? Illetve, hogy kinek tudok újat mondani...Mert azért vagyunk még páran itt elég régóta (pl. Z-Master, Ghoost, Eric, Aryx ill. természetesen a Dome csapat, de jelentkezzetek nyugodtan ha közel jártok az X-hez!), de rengeteg az új arc és annál is több az olyan felhasználó, aki azóta a kibertér más dimenzióiban éldegél - nélkülünk.

Mi is a Dome? Szánalmas-e, hogy erről valaki bejegyzést ír, hogy valakinek úgymond ennyire az élete része egy ilyen virtuális dolog? Hiszen ez csak egy fórum, lehetne mondani, és ez így is van. De azért ne becsüljük túlságosan le a jelentőségét, hiszen - ahogy már többen is leírták előttem, pl. LM - ez egy fontos közösségi élményt adó elfoglaltság, és amennyiben nincs jelentős túlsúlyban a való élet mellett, úgy a fórumozás nagyon is hasznos. Az ember úgysem lehet minden percben valahol, valakivel, a gép előtt így szimplán tud olyanokkal is csevegni, akikkel valószínűleg soha nem találkozna. Multikultúrális diverzifikáció, mondhatnánk.

Azt se felejtsük el, hogy hála a Dome-taliknak (külön köszönet az elmúlt 3-4-5 évben szervező Barthezznek) ez a fajta virtuális élet egybekapcsolódott a valósággal is, mindemellett fontosabb barátságok is születtek itt, szóval talán mégis van értelme a Dome-ról hosszasabban értekezni. Persze az élet folyamatosan változik. Emberek jönnek, mennek, élvezik, megunják, másra csoportosítják idejüket, mást szereznek, másokkal tartják a kapcsolatot. Sokan olvassák a fórumot, sokan már azt sem tudják, hogy valaha írtak ide. Csak a saját példámat említem, én mindig benézek, de ritkán jelentkezek be, számomra mostanában nincsenek olyan témák, amihez hozzáfűzhetnék értelmes dolgokat. Meg annyira nem is érdekel már:) Mostanában más hoz mozgásba, ez van:). Tehát ha valaki elhagyja az oldalt, az nem jelenti azt, hogy szar a hely. Bár tény, hogy ettől nem lesz jobb, hiszen mindig kellenek a húzónevek. De majd lesznek mások :) És hogy ez mennyire igaz, az majd ebben a sorozatban remélem ki is derül.

Hogy ne csak amolyan fél-tudományos értékeléssé fajuljon a bejegyzés, egy kis nosztalgiázással zárnám a soraimat. 13 éves kis pöcsként kezdtem, amikor a legtöbb hozzászólással rendelkező egyén éppen, hogy átlépte az ezres határt (Mephisto). Éppen ezért ő számított akkoriban a "legnagyobb embernek", de amúgy más okból is sokan felnéztek rá: minden témában értelmesen tudott hozzászólni, a megnyilvánulásait élmény volt olvasni. Persze más idők jártak akkor, hiszen nagyjából naponta (mondjuk a nem számtech témakörben) 4-5 topicban volt maximum új hozzászólás. Tehát az ember nehezen szedte össze ezt a mennyiséget, persze én azért termeltem rendesen, most nem akarom lejáratni magam, de lehetne linkelgetni...REndszeresek voltak a 100, 200,500, 1000 hsz-es 'fordulók', amikor valóban ünnepeltük a győztest. Kis közösség, kevés emberrel, azonban volt annak is valami bája. Nem volt zenés témakör, se filmes, se konzolos, a nem számtech is csak nemrég jött létre az egyéb számtech témakörből. Az elején lehetett képeket is beilleszteni, aztán jött a homok skin, ami emlékeim szerint évekig megmaradt. Én imádtam:) Nem voltak modik, a Dome stábnál néha napokig kellett könyörögni egy-egy bannért, igaz, akkoriban valahogy a trollság is mást jelentett. De hát igaz is, 2001-ről beszélünk, az egész internet kultúrája más volt.
Hogy kik is fórumoztak akkoriban?
Mephisto, hering, The Lord, Death man, xeLaR, Ghoost, Capali, AriAmi (azóta Aryx :) ), jatfield, Raptor, seqesx, Piccolo, Ackbar Admiralis akikre mindenképp emlékszem a leges-legelejéről + GAGYI, az akkori nickem.


Szép kis idő volt, gyerekcipőben a Dome. Akkoriban a gyaloglo chaten találtam meg az oldalt, a címe is dome.gyalogolo.hu volt, ha jól emlékszem (legalábbis nekem úgy volt elmentve), az új korszak (mármint számomra!) ráadásul pont a chates idővel kezdődött...De ez már a következő téma lesz: A dome chat és annak szépségei.

Amennyiben vannak nektek is emlékeitek, osszátok meg nyugodtan!

ui: ebben a bejegyzésben egy kicsit hosszabban már elemeztem egy részét

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2010.12.11. 17:16
Bejövősnek ígérkezik a cikk sorozat. Én mindenképp nyomon fogom követni, hiszen a kicsivel több, mint 2 és fél évemmel én még nagyon csikónak számítok itt, és nagyon érdekel a dolog, hogy milyen volt és hogyan vált olyanná a PcDome, amilyennek ma láthatjuk.

Az első "X"-hez pedig előre is gratula, nem kevés idő, no! :-)
2 | sipec 2010.12.11. 20:39
te joeg, mephisto.. vele asszem irc-eltem anno.
Aryx
3 | Aryx 2010.12.12. 02:59
A hall of fame-listádhoz hozzácsatolnék még pár rendes embert (HoriG, Norad2 ill. talán kicsivel utánam jöhetett Kolin Mekré és Reapest). + xeLaR asszem szintúgy túllépte az első X-et a fórumon, csak régen kevésbé volt aktív.

Amúgy olyan desokmindent nem tudnék most felidézni, remélem azért a fent említett nevek közül megszólal még itt valaki.
Ami biztos, hogy 2001-ben az Old One-ok (élükön Lord-dal) háborogtak a sok új gyerek miatt, miattam is, pár hónappal később befogadtak és csatlakozhattam én is az újonc-anyázáshoz (de szép is volt fél éves reg-gel a veteránok közé tartozni :) ). Nem úgy, mint ma, amikor már a 3 évesek is newbie-k.
Jött a chat-korszak, és vele együtt az opháborúk (sokaknak nem tetszett, ha én voltam op a szobában (rendszerint Lord osztogatta nekem), pedig nem emlékszem, hogy bárkit is kirúgtam volna vagy ilyenek – mondjuk már akkor sem vettem ezt túl komolyan).
Év végére Lord elment, én is nyitottam magamnak búcsútopicot (akkoriban ez divat volt, de azért ha valaki azt megtalálja, megölöm :) ), de 2002-ben jött az újult erővel való naaaaagy visszatérés Lordie-val: majd’ minden topicba került valami behányás, minden nap. Sokan örültek neki. :)
Szép volt, jó volt minden, kedvenc elfoglaltságaim közé tartozott a Pyro-csesztetés, a TD-csesztetés, a Pítkroft-csesztetés, a Bugs Bunny Baboy-csesztetés.

A 10. életévemre várhatok én még fél évet, de csak megérem azt már... kicsit fura, hogy 9,5 év alatt egyszer sem akartak bannolni.

Ahm, Pyro, és ne lásd olyan borúsan a helyzetet, nem annyira rossz még mostanság sem ez a hely (különösen a borzalmas 2009 után). Kicsit unom én is, mint Te, de jó ide járni, ha másként nem, hát pótcselekvésként. Szívem szerint szanaszét trollkodnám az összes megasztár, x-faktor, való világ topicot (most valamiért ezek pörögnek, pedig senki nem nézi őket... hogy is van ez? :) ), kb. úgy, mint a keletnémetest, csak... csak nincs kedvem, és különben is, minek? Amúgy is ez kb. a fórum egyik legkisebb gondja, a többit lehet kitalálni, nem írom le őket, mert lusta vagyok, és már 1 hete nem tudtam folytatni az avp-t.
Mondtam már Neked, Pyro, ezen a fórumon egy fokkal azért magasabb szinten van az intelligencia, mint a többin. Örüljünk, hogy itt nincsenek óvodás asszociáció-topicok, itt nem szokás 30 szmájlival zárni egy hsz-t, itt nem elsőzik senki, itt nem érezni diktatúrát a modik részéről és nem repkednek jobbra-balra a halálos fenyegetések. Össze sem lehet ezt a bandát hasonlítani a fogyatékos napiszarosokkal. Többnyire értelmes emberek folytatnak sokszor értelmes eszmecseréket, nem ritkán fontos témakörökben.
A legjellemzőbb különbség talán az, hogy nem voltunk anno ennyien, családiasabb volt a légkör, és az internet is gyerek volt még (senki nem hallott youtube-ról, facebook-ról, blogokról, spamek-ről és hoax-okról). Mi is azok voltunk :) – mikor 14-15 évesen írtottuk egymást, a többiek fele is 14-15 éves volt, de – bevallom, hál’ Istennek - a korosztály egy csöppet korosodott. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy képzelheted, mi történne ma, ha valaki a Cobra 11-et kiáltaná ki a legjobb sorozatnak. Hehe.
Attól még a Dome az Dome, sőt, a vajszínű skin is megvan a mai napig (szerintem az VAJ, esetleg cappuccino, de semmiképpen sem homok).
Az mondjuk jó kérdés, hogy a ma is író régiek közül kik azok, akik ha ma látnák először ezt az oldalt, mernének-e most regelni. Szerintem én nem, sőt, kizárt, de inkább azért, mert ha nem muszáj, akkor ma már nem regelek sehova. Az Igazság tehát még árnyékok alatt pihen...

(És akkor újra blogolni kezdesz? :P Ideje volt. Kontroller.)
4 | Gerry 2010.12.12. 10:37
Valoban jonak igerkezo tema :) Tiz ev...hm... meg kb masfel honap, es en is betoltom, igaz a cikkiro kulon allatfajta, de az elso majd' ket evben mezei forumozoket tengtem-lengtem, miutan 2001 elejen Madrac ramutatt az oldalra, ahol hirszerkeszt (s amelyrol meg egy 2000 vegi Pc Guru-s Red Alert 2 reklambol hallottam eloszor- azota is, csak eppen hireket nem latunk ;) Hm, bar 8 ev cikkiras, es Dino meg mindig nem rugott ki, elgondolkoztato...:o)
Emlekszem sokszor direkt korlatoztam magamat, nehogy sokat forumozzak, mert mekkora gaz is ennyit kockulni - igy emlekeim szerint azon nem egeszen ket ev alatt mindoszze 500 hsz-em volt. Bar az is igaz, hogy mint irta Pyro, az elso evekben nem is lehetett irgalmatlan mennyisegu hsz-t osszeszedni, hiszen nagzsagrendekkel kissebb volt az oldal latogatottsaga, ami a forumra regisztralok szamaban is meglatszott. Ellenben mekkora kiralysag volt az adott levelszamok utan megkaphato kis rangjelzes!
Egyebkent valoban, emberek jonnek-mennek, akarcsak a valo eletben. A dolog azota izgalmasabb picit, amiota a forumozo profiloknal par eve nem csupan a regisztracio idejet, hanem az utolso belepest is lehet latni...erdeks kovetni, ki, hogyan, merre, hany eve nem...
5 | Pyrogate 2010.12.12. 23:50
Aryx: igazad van, kihagytam még ezt a pár embert, Norad2-vel konkrétan ICQ-ztam is, már fogalmam sincs milyen témában. Valami régi játékokat segített nekem beszerezni.
Igen, igen, lesznek bejegyzések, tulajdonképpen mostanában nem volt kedvem írni, mert találtam más önkifejező eszközt:D Amúgy nem mondom, hogy rossz a fórum, csak, hogy mindenki továbbáll egy idő után, ez természetes. Aki meg marad, azoknál is vannak aktív-inaktív időszakok, én most inkább utóbbiban vagyok, pedig naponta felnézek többször is. Hasonló volt még a chat korszakban, amikor állandóan ott lógtam fennt (nem feltétlenül a Dome chaten, hanem pár évre rá sulis ircen).

De hogy mennyivel más volt akkor minden? Nem csak a fórum, de az internet is annyira gyerekcipőben járt. Zenéket, filmeket, játékokat is alig tudtunk szerezni, fontosak voltak az információk, amiket kaptunk, és kevésbé voltak szabályozottak a dolgok. Nem voltak trollok, egyszerűen senkit nem zavartak a floodolások meg az offolások. Oké, felszólaltak ellene, de annyira nem volt gáz sohasem. Az évek során alakult ki folyamatosan a kontroll (pl. jöttek a modik is) és úgy az írott, mint íratlan szabályok is.
A családias hangulat meg, hmm...Szerintem jobb volt, bár néha unalmas volt, hogy alig-alig születtek a témákban új hozzászólások. Nem mondom, hogy visszasírom, de azért szerettem azt az időszakot. A mostani kicsit olyan így nekem, mint végignézte valaminek a fejlődését, részese volt valaminek és látja, hogy az eredetihez képest ez a mostani mennyire más. Talán csak a logo maradt :)
Aryx
6 | Aryx 2010.12.13. 04:39
Gerry: pfff, jók is voltak azok a rangjelzések. :)
0-200 hsz: új levelező
200-500: aktív levelező
500-1000: törzsvendég
1000+: megszállott levelező
Nice. Szerencse, hogy ez a rendszer végül a kukában landolt. :)

Pyro: ICQ? Ne is említsd. 1-2 TD-vel én is elcsevegtem ott. :)
A csetről viszont már nincsenek valami szép emlékeim. 1x pl. valaki percekig ugrált, hogy csak az opom miatt ekkora az arcom, gyere köcsög, itt vagyok, rúgjál ki stb. 5 perc után meguntam, és... levettem magamról az op-jogot. Mondanom se kell, az emberünk ettől aztán rendesen megnyugodott, és szűkszavúvá vált. :)
Nem is csoda, hogy hamar meguntam a csetet, amikor már hónapok óta nem jártam fel oda, még akkor is szembesültem olyan csetlogokkal, amikben a nevemben írogattak (le volt védve a nick-em, de a sok lámának kellően megtévesztőek voltak az AriAmi_, AriAmi. és egyéb kreatív nevek, így mindenki azt hitte, én vagyok).
De inkább talán emiatt kell majd Neked írnod erről, sztem Te ott jóval aktívabb voltál. :) Amúgy a fórum mélyén kismillió logot lehet találni, külön topicokban.

Jahm, amiben még visszasírom a régi netvilágot, az pont a warez-cuccok beszerezhetősége. Régen nem kellett fél napokat torrent-beállításokkal vacakolni, meghívókért kuncsorogni, ilyenek (1x torrenteztem életemben, az is véletlenül sikerült, pár nap szenvedés árán, soha többet). Helyette volt Napster, később KaZaA, és sok-sok ingyenes warezoldal, akik nem kértek ám emelt díjas sms-eket, és nem ajándékoztak meg letöltéskorlátozással. Ehhez vissza tudnék szokni. :)
ufodani
7 | ufodani 2010.12.16. 13:27
Gerry: és mi az akadálya -ha már annyira népszerű volt anno a rangjelzés- az újboli bevezetésnek, persze nyilván magasabb hsz számokkal. Pölö és most puskázok a kifejezésekből, :
0-1000 : új levelező
1000-5000 : aktív levelező
5000-10000 : törzsvendég
10000+ : megszállott levelező.
Csak kérdezem :-)
8 | Pyrogate 2010.12.19. 02:36
Jajj, kicsit elhavazódtam a vizsgaidőszakban, de amint tudok írok:)
Csak az emlékek már fakulnak és beleolvasnék néhány topicba...:)


ufodani: azért lett megszüntetve, mert sokan floodoltak csak azért, hogy elérhessék azt a bizonyos rangot. Amúgy most már csak 200-ig megy a harc, úgy érzem eléggé elfelejtődött ez a "kinek van több hozzászólása = nagyobb a pélója" mentalitás, ne akarjuk vissza!!! :)
ufodani
9 | ufodani 2010.12.20. 18:55
Pyro - oks vettem, bár nekem bejönne a vissza :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.