Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

A francia oroszlán

Pyrogate | 2011.01.22. 23:56 | kategória: kalandor | 3 hozzászólás

Hölgyeim és uraim, gyerekek, trollok és egyéb lények!
A nagy dome cirkusz bemutatja a gall kakas és a vérengző oroszlán küzdelmét, azaz mai bejegyzésben Lyon kerül terítékre, mely Franciaország harmadik legnagyobb városa - Paris, Marseille után -, 500 000 lakossal (úgy mindent egybevéve kb 1,5 millió ember lakik itt).

De miért Lyon? És mi köze van az oroszlánhoz?

Colonia Copia Claudia Augusta Lugdunum volt eredetileg római nevén, a lungudum jelentése pedig 'A fény hegye'. Ebből kiderült, hogy van egy domb a közepén, ide építkeztek a tökös rómaiak. Lyonná a középkorban avanzsált, gondolom franciásítottak, mert nagyjából semmilyen forrás nem utal a névváltoztatás okaira. Mindenesetre ahogy az angolban, úgy a franciában is 'lion' az oroszlán, tehát minden bizonnyal az állatról kapta a nevét. Címerállata emellett több köztéri szoborban is életre kel. A város csapata pedig igazi 'oroszlánkirályként' 7x hódította el francia bajnoki címet. Egymás után, persze, és mindezt a 2000-es években. Előtte sok sikerélményük nem volt, de ez más tészta.

Miért olyan érdekes ez a város, hogy ide is elmentél?

Például azért, mert a világörökség részévé nyilvánították a belvárosát, ami azért nem kicsi, ráadásul itt van Európa egyik legnagyobb tere, a Bellecour - szimplán méretei alapján Franciaországban csak a harmadik (62000 m2, összehasonlításképp: 56-osok tere 36 500, Erzsébet tér 43 200 m2.), viszont ez a kontinens legnagyobb 'tiszta', azaz tereptárgyak nélküli tere. Mondanám, hogy egy baszott nagy beton terület, de nem. Salak :) (ha meg akarod nézni a listát, itt teheted)
Emellett vannak római kori emlékek, Eiffel torony mása, rengeteg reneszánsz épület, középkori zeg-zugos városrész, és egy elég furcsa templom, ami a fő látványossága. Sőt, itt találkozik a Rhone és a Saone.

Ilyen van Szegeden is. És tényleg csak fél millióan lakják?

Ja, pedig pl. 1920-ban még 700 000-en éltek itt. Csak aztán jött az urbanizáció, meg világháború is volt közben.

Jó, de attól még azok lyoniak, akik a 'külvárosokban' élnek, nem?

Hát, maga a várost 9 részre osztják (csináltam grafikát, ahol a piros külső körről van szó kb, ott vannak a kerületek számai is), amit elég komolyan vesznek városvezetésileg, de nyugi, nem kérnek útlevelet, ha elhagyod a közvetlen várost. Mondjuk akár tehetnék is...

Hogyhogy?

Nos, a 60-as években rengeteg algériai bevándorló érkezett ide, és a színes bőrűek aránya azóta csak nőtt. A városban is rengeteget látsz, de ők inkább a külvárosban laknak. Kocsival érkezve a városba elég különleges látványt nyújtott a bevezető szakasz. Nehéz leírni...Egy kiragadott példa - nem azt mondom, hogy általános - , de a piros lámpánál előttünk szállt ki pár hatalmas fekete srác a kocsiból, elkezdtek egymással üvöltözni, előkerült a baseball ütő, aztán ment a kergetés. A parkban azonban az üldözött rokonai voltak, így gyorsan vissza, padlógáz, át a piroson. Na mondom, megérkeztünk:)) Mondjuk a város maga elég rendezett volt. A belvárost, főleg az unescos részt tartalmazza a belső kör az előbb linkelt képen.

Úgy halottam van metró is Lyonban.

Van, 4 darab. Az egyik önműködő, de a többiek se lehetnek túl régiek. Ezen kívül 4 villamosjárat van (amik a Combinonál azért modernebbek), parkosított sínpárral. Elég fasza. Csak azt nem értem, hogy miért megy 3 metró a bal oldalon, egy pedig a jobbon. Nyilván van ennek is oka. Amúgy itt láttunk olyat, hogy egy csajszi a végállomáson beejtette a papucsát a metró aknájába, amit a hős francia barátja próbált kihalászni a kezével. Vannak megoldások, ahol a fal mellett közvetlenül vezetik az áramot, nos, az nem vezetett volna túl sok jóhoz, és valószínűleg én sem írom e sorokat ilyen nyugodtan, miután láttam valaki elégni. Szerencsére hamar jött a peronőr, és - áramtalanítás nélkül - egy kampós tárggyal kiszedte a papucsot. Kb fél perc múlva jött a metró. Nem félnek ezek sem.

Hát nem úgy tűnik. Lyon nekem csak a fociról volt ismerős, de úgy látszik vannak ott érdekes dolgok.

Ne is mondd. Itt éltek a Lumiére fivérek és készítették a történelem első filmjeit. Sőt, az Interpol és az Euronews főhadiszállását is ide építették. Sok fesztivált tartanak a hegyoldalban lévő hatalmas római színházban, lehet gyönyörködni a kilátásban, sétálni a kellemes éghajlatú, reneszánsz utcákban, illetve utazni a két (amúgy főleg a hegy belsejében menő) siklón, meg azért ha lehet, kimennék egy jó kis BL meccsre is. Sajnos nyáron nem volt bajnokság. Azért nem véletlenül lett a világörökség része ez a hely, de 1, max. 2 napot elég eltölteni itt. Hangulatos város.

És utána átruccanni Bordeauxba?

Na igen, az a következő bejegyzés témája.

Esetleg képeid vannak?

Naná, mégis mit gondolsz:)
ITT NÉZHETED MEG ŐKET, bőséges kommentárral, linkekkel, mindennel.
Ha érdekel több info, itt a wikipedia link is: ENG / HUN:)
Jó utat!

pyro

Utolsó módosítás: 2011.01.23. 00:00

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2011.01.23. 09:35
Én 2004-ben jártam Lyon-ban. Azon a nyáron egy francia néptáncfesztiválra volt a tánccsoportunknak meghívása és (ha jól emlékszem) 10 napot töltöttünk kint a csigazabálóknál.
Baromi jó volt, imádtam azt a külföldi utunkat.
Lyon, Annecy, Chamebery, Grenoble, Gap: mind-mind gyönyörű hely. Aztán még jártunk Cannes-ban és Nizzában is.
Aryx
2 | Aryx 2011.01.23. 17:11
"csináltam grafikát"

Egy amőbát firkantottál a térképre, aki éppen bekebelezi a belvárost wrrzzzz...

Miért jársz ilyen helyekre? Túl jók ezek Neked. A képek jópofák, de mié' nem olyan jók, mint a korábbi albumaid? (Sajna 1-2-őn nem látszik ez vagy az, bár absztrakt művészetnek jó.) Ez a Bellecour-dolog viszont nem nagyon hagy nyugodni - mit ne mondjak, fasza tér az oroszlánnal, óriáskerékkel, salakkal. Jó kis játszótér, ez kell nekem. :)

A wikilinket olvasgatva viszont csak most ugrott be a flash, hogy kismillió éve ez még fontos hittan-tétel volt a katolikusban. Durva, hogy rajtunk kívül mindenkinek van már történelme. :) Inkrementális deszpulyka.
3 | Pyrogate 2011.01.24. 00:50
jólvanna, lesznek jobb képek is, ezek sajnos mobillal készültek azért olyan rosszak, de hamarosan jönnek a rendes, fényképezős képek. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.