Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Tunézia 0.rész

Pyrogate | 2008.02.03. 14:16 | kategória: nagyutazás | 19 hozzászólás

- többek kérésére egy kicsit részletesebb lesz egy sima beszámolónál -

Minden egy hideg januári napon történt, amikor az én kedves barátnőm előállt az ötlettel, hogy ő már szeretné itthagyni a vizsgaidőszakot, és elutazna valami jó meleg helyre. Én - mivel akkor már végeztem - egy mosollyal válaszoltam erre a felvetésre, amit ő igennek vett, és két hét múlva kész tervekkel állt elém. Az elején vonakodtam, de mivel nem volt annyira drága, ráálltam. Irány Tunézia! Másnap elmentünk a Best Reisenbe, és befizettük az utat, ami a 25 ezres reptéri illetékkel volt 70 ezer fejenként. Érted, félpanzió, repjegy, négy csillagos szálló, 20 fok és napsütés...
3 nap múlva már indultunk is, keddi napon. Ami engem kicsit érzékenyen érintett, hogy a taxi a reptérre 4000 pénz volt, szóval 8k-t úgy költöttél el, hogy még nem utaztál sehova, csak megnézted csodás repterünket (oda-vissza). Persze mivel én mindig elkések, ezért barátnőm szervezte az utazásunkat, így viszont 3 órával a felszállás előtt Ferihegyen ücsörögtünk. A legmurisabb azonban az volt, hogy becsekkolásnál az övemet is le kellett venni, így viszont a gatyám elég erősen le akart esni. Fene nagy gravitáció.
És, hogy legyen valami jó is ebben a napba: a duty free (vámmentes...) boltokban sikerült 15 eurót elverni, majd mivel megéhesedtünk beültünk enni egy pizzát. Két kis szelet és egy kis pia 3000. Hmm. Még mindig Pesten voltunk, de én már 10 000 Ft-tal könnyebben. Ugyan már...Mi lesz ha odaérünk? - gondoltam, és a sejtésem nem is volt alaptalan...

A repülőúttól tartottam kissé, mégis csak arab gép, arab pilótával (charter járat ha valakit érdekelne, tehát ingyen pia, és sütik), de alaptalannak bizonyult. Monastirban 11 órakor két óra tíz perc repülőút után szálltunk le. A gépen volt egy intelligens házaspár mögöttünk, akik a tengert 5ezer méterről szemlélve jégdarabkákat fedeztek fel benne. Érted, jégdarabok. A férfi elkezdte, hogy az nem lehet, mert mégis csak 15 fok van, de hát a nő erősködött: lehet, hogy a víz ilyen hideg, és egyébként is az Antarktisztól jön. Az Antarktisztól. Hogyne bazmeg, nem hallottatok még a Tunéziai áramlásról? Feljön délről és mi tagadás beömlik a földközi tengerbe, mindezt úgy, hogy a jégdarabok nem olvadnak ám el hosszú útjuk alatt térítőkön keresztül. Itt volt az a pont, hogy ha nem kezdjük el a leszállást, kiugrom. Komolyan. Később bedobták azt az ötletet is, hogy hullámok lennének (valóban???), de ezt elvetették, mert nem lehet ennyi zátony. Értitek, csak zátonyon fodrozódhat a tenger.

Monastiri reptér amúgy a legnagyobb állítólag, de volt egy darab kifutópályája, és 3 óránként szálltak le a gépek. Jó, nyilván nem így megy ez nyáron, amikor telt ház van (sőt, áprilistól - novemberig), de akkor is csak egy nyamvadt kifutó van. Persze lehet, hogy a többi a sólepárlókban landol. A terminál mindenesetre elég csövi volt - legalábbis akkor még úgy tűnt, magyar szemmel. Mintha a miénk olyan nagy szám lenne:D Egyébként 23 repterük van, de igazából 2 nemzetközi. Ezt annak is írom, aki mondjuk Djerbába akarnak menni, ami egy kis sziget, és nagyon felkapott üdülőhely mostanság. Ide csakis helyi járattal lehet menni, Monastirból megy a repülő. Ottlétünkkor ilyen nem volt.

A reptérről az utazási irodák - Best Reisen, Next Travel és Medina Tours - közös busza vitt mindenkit a saját hotelébe. Miénk Sousse és Monastir között egy "idegenforgalmi zóna" közepén volt, kb. 5 percre a reptértől (El Mouradi Skanes Beach névre hallgat - LINK). Gyönyörű pálmafák, kihalt utak, 20 éves francia autók. Eddig ennyit láttunk, majd le is szálltunk a gyönörű hotel előtt. Érkezésünkkor welcome drinkkel vártak, londíner vitte fel a csomagunkat, majd csodás szobát kaptunk a tetőre néző kilátással (KÉP). Remek. Persze egy kis jattért cserébe cserélhettünk volna szobát, így azonban egész nap sütött a nap, amit a tető fel is erősített és még szélcsend is volt ott, holott mindenhol máshol tombolt a szél. Szóval nem cseréltük le, inkább kiültünk napozni. Csak halkan jegyzem meg, tudjátok, itt közben 3-4 fok volt. Szóval kegyetlen jó érzés volt ott ülni!

A nap hátralévő részében DVD-t néztünk (vittem magammal, nehogy azt higyjétek hogy ilyen luxus volt, sőt még távirányító sem volt, csak ha raksz le pénzt amit az utolsó nap vissza is kapsz, de akkor már nem válthatod be sehol...) meg ettünk.
Kaják: sokféle gyümölcs volt, de inkább nem kóstoltam meg semmit, nehogy egy jókora hasmenéssel kezdjem a telelésünket. Voltak még tengeri cuccok (nem szeretem), és ízetlen csirke, valamint grillezett pulyka. Utóbbi is inkább semleges volt, mint jó. Azt tudni kell, hogy a süteményeik extra cukrosak, az ételeik extra sótlanak. Az italok: volt bor, víz, és gyümilé. Utóbbi mellett tettük le a voksunk, mondanom sem kell: extra cukorral. LEgalább pörögtünk egész este.

9 után vetítés volt a hallban, legtöbbször Mr Bean ment, aminek örültünk is, aztán a bárban elkezdődött valami műsor. A szállodában nem voltak sokan, de kitartóan üvöltöztek a hülye franciák:)
Nyáron disco, meg night club is van a szállodában, kint két medence, teniszpálya. Bent is van medence, de azt végül a sok látnivaló miatt nem használtuk.

Következő nap elérkezett az igazi szívás, Sousse városának meglátogatása. De erről később.

Képek a szállóról: Belülről 1 2 3 , parkoló, kilátás
Sajnos telós képek, de hamarosan jönnek a digisek is és akkor frissítek. Következő bejegyzés Sousse, és az arab életről szól majd.

Hozzászólások

TcG|Rommel|Hun
1 | TcG|Rommel|Hun 2008.02.03. 14:25
Anno(2003), mikor családommal voltunk Tunéziában, akkor szintén a Sousse és Monastir közti szállodasor egyik hotelében voltunk, mondjuk mi 5-re értünk oda délután, és annyira nem volt feltűnő a reptér gagyisága, tudok ennél cifrábbat is. Apámék tavaly tavasszal Líbiában voltak. Namost a Tripoliban levő reptérre napi egy gép érkezik. Az egész reptéren egy darab DOS-alapú szgép van, a beszállókárytákat kézzel írják ja és senki nem tud angolul.:D
Egyébként mi nyár közepén voltunk ott, és akkor mondanom sem kell, meg lehetett fulladni, annyi túrista volt, cserébe a kaja/kiszolgálás/szálloda nagyon jó volt.

Kiváncsian várom a folytatást.
LiT
2 | LiT 2008.02.03. 14:36
Én is voltam Tunéziában! A szállodán belül nagyon jó volt! Egyszer mentünk ki de... Többször nem:)
Aryx
3 | Aryx 2008.02.03. 19:57
Pyro, Te itt összevágod a dolgokat. :) Ettől még érdekes volt olvasni, de mégis... vágott. >:) Egy kicsivel részletesebb köv. részt, Pyre, mert ez érdekesebb annál, mint amennyit rászánsz.

Yah, azt a gépen lévő intelligens házaspárt talán én is ismerem. Egy váróteremben hallgattam őket(?) fél óráig, és magasröptű eszmecserét folytattak arról, hogy az emberiség sosem ért volna el ilyen technikai fejlettséget ilyen rövid idő alatt, ha a földönkívűliek nem működnek együtt az amerikai kormánnyal, és némi üzlet keretében nem nyújtják át a tudásukat az emberiségnek.

Digiképeket várom. :)
4 | Pyrogate 2008.02.03. 23:17
Rommel: ezt akkor gagyinak gondoltam, de igazából csak nem az európai "szabvány". Később - főleg a kávézók, múzeumok - után rájöttem h igenis helyi szinten kultúrált és szép:)

Lit: mi rengeteget mászkáltunk, és ez a későbbiekben ki is fog derülni

Aryx: Az utazásról írtam még csak, ezt muszáj volt összevágni, mert szerintem annyira nem lett volna érdekes ezt hallgatni:) A többit természetesen kifejtem rendesen.
szbszig
5 | szbszig 2008.02.04. 05:53
Az Antarktiszról, vazze. Ilyen sötéteket... :) Legalább akkor már Grönlandot mondták volna mondjuk...
6 | Pyrogate 2008.02.04. 13:58
ott nem tudták h van jég:D
7 | Pyrogate 2008.02.05. 04:37
no, már félkész a bejegyzésem, holnap olvashattok:)
8 | Napsugi 2008.02.29. 21:08
Nos az írásodból „némi” felháborodást éreztem, mikor írtad, h még el sem hagytátok Mo.-ot és már költöttél 10eFt-t. Nos egyrészt mindenki tudja, h a taxi elég drága ehelyett metro+busz 40 perc alatt oda lehet érni Ferihegyre és nem 4000Ft-t hanem 2 vonaljegy ára.. Nem tudom honnan indultatok, de ha 3 órát vártatok még Ferihegyen, akkor belefért volna. :) Másodszor, mint köztudott a reptereken baromi drága a kaja+pia szóval nem igazán értem, hogy mért vagy ezen fennakadva, ha egyszer kifizetted, ehelyett csinálhattatok volna kis szendvicskéket, aztán meg van oldva a probléma.
9 | Pyrogate 2008.02.29. 23:44
na jólvan, köszi a kioktatást:D
Felháborodtam, mert barátnőm ragaszkodott ezekhez, és hiába mondtam h nem tetszik, ezt kellett. Mind1, makacs, mint én, úgyhogy ez lett, legközelebb nem ez lesz:)
10 | Napsugi 2008.03.02. 09:41
Kompromisszum.. :) Ha legközelebb mondja, hogy nah édes 5 férfival, akkor is azt mondod, h "nem tetszett, de ezt kellett"..? :D
11 | Pyrogate 2008.03.03. 22:42
jó akkor átfogalmazom: nekem kellett volna az ő, és saját cuccomat vinnem ha busszal megyünk, úgyhogy inkább taxi:D
12 | Gerry 2008.03.03. 23:03
Miért, a pici kacsóival nem tudja megfogni a bőröndjét?:) Másrészt meg, mivel általában sokat nem kell gyalogolni az átszállásoknál, nem egy nagy hurcibálás az egész...;)
13 | Pyrogate 2008.03.03. 23:15
de meg tudja fogni a pici kacsóival, csak én úgy vagyok vele, hogy átveszem helyette, persze biztos balfasz vagyok, hogy taxiztunk. LEgközelebb kocsival megyek és fizetem az egyhetes parkolást
14 | Pyrogate 2008.03.03. 23:17
amúgy is csak viccesen írtam, h még el sem mentünk és ennyi elment. Nyilván lehetett vola spórolni, de akkor már annyira mind1, h 110 v. 105 ezerből mentünk ki
15 | Gerry 2008.03.04. 14:21
Ez mind rendben van, de nem is én morogtam amiatt, hogy már pesten elszállt egy tizes:P
Másrészt meg mivel a kofferek nagy részén vannak kerekek, ezért nem nagy vasziszdasz vinni őket, nőknek sem. Evidens, hogy nehezebb helyeken segíteni kell, avagy ha elfárad, de hogy egy utazásnál végig oda és visszafele is vinni a másikét...
16 | Pyrogate 2008.03.04. 18:35
Én sporttáskával mentem: 16 kiló a vállamon. A barátnőmé az húzós, az volt 18 kiló. Két kistáskánk egyenként 5-5 kiló. Persze lehetett volna BKV-zni, de izgi lett volna a teli buszokon nyomulni, főleg h Zuglóban lakunk és tudom: Jászberényi út szevasz, áll egész nap. Így taxiztunk, ment a pénz, és még várni is kellett évekig. De késni nem akartunk
17 | Gerry 2008.03.04. 22:03
Az én táskám asszem 14 kilós volt, az asszonyé meg mintha 28 lett volna:D S a hátizsák, illetve a kistáska is nyomott pár kilót. Ergo, nyugodtan lehet nagyméretű kofferrel is közlekedni pöstön. Nem feltétlenül kellemetes, de mivel az átszállásoknál nem kellett vmi túlzottan sokat gyalogolni, túlélhető.
Azt is elhiszem, hogy nem akartatok késni. Azonban ha vártatok három egész rát, akkor egy picit túllőttetek a célon, nemde?:P
18 | Pyrogate 2008.03.04. 22:22
de. pont ezen akadtam ki én is:)
19 | Gerry 2008.03.05. 10:17
Bezzeg jobb helyeken, mint pölö Szaúd-Arábiában akkor érnek ki a népek a reptérre, mikor a férfi aakrja;)))

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.