Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Pyrogate blogja

Tunézia 2. Monastir és El-Jem. Két dimenzió

Pyrogate | 2008.02.23. 01:00 | kategória: nagyutazás | 14 hozzászólás

87 képpel illusztrálva (lap alján)

Mr Monastir

Csütörök következett, és mi egy tuniszi kirándulással akartunk hangolni, azonban a reggel 6kor ért minket és ez kissé biológiai zavart okozott: egy erős rosszullét után végül fél óra után visszafordultunk és aludtunk. Mielőtt mondaná bárki: minek akartunk mi a csoporttal, busszal menni, hát itt a válasz: nem volt más. Én az otttartózkodásom alatt egyetlen vonaton nem láttam, holott kb. 200 méterre volt a sín, de megnéztem előre a menetrendet, és az év ennek a szakaszában nagyon ritkán járnak. Úgyhogy úgy döntöttünk most inkább a könnyebb utat választjuk és a minőség helyett a mennyiséget preferáljuk (Tunisz, Kárthágó, Sidi-Bou-Said). Fogunk mi még visszatérni Tunéziába, és akkor majd körbenézünk rendesen:) Bár utóbbit nagy valószínűséggel kihagyjuk, nekem 1 óra barangolás után sem nyerte el a tetszésemet, de erről majd legközelebb.

1 órakor jött a második reggel, és mivel az éhség nagy úr, ezért úgy döntöttünk Monastirban fogunk ebédelni. Az előző napi kellemetlen eseményeken túltettük magunkat, és félve bár, de nekiveselkedtünk Tunézia előző elnökének városának. Bourhgiba ugyanis 87ig regnált (56tól), és az általa hosszú éveken át vezetett felkelés hatására lett Tunézia független. Így aztán a "presidente", ahogy a helyiek mondták, nagyon közkedvelt volt az egész országban. Kilencvenpár évesen halt meg kb. 10 éve, de a helyiek nem felejtették el. Bourghiba sem a szülőföldjét regnálása idején, így aztán Monastir mellé építette az ország első repterét, és kiaknázta a tengerpart közelségét: a turisztika nélküle sehol sem lenne. Szóval nem akarok sokat süketelni a semmiről, de Monastiron látszott, hogy itt élt az ő "Kossuth Lajosuk, egy kis PEtőfivel megfűszerezve". Mint ahogy nálunk is van az említett úriemberekről minden faluban, városban utca, így Bourghibáról is. Na de ez még kevés lenne. A lojális, és elnökszerető, hazaszerető arab egy olyan csodás mauzóleumot épített, hogy azt még Napóleon is megirigyelhetné (mondjuk az se kutya, én láttam). De ez még semmi! A város ragyog, nagyon rendbetették, hatalmas pálmafák mellett fehér hotelek, villák, parkok, kertek. Soussehoz képest nekem teljesen ellentétest hatást keltett. IGaz Soussenak is volt egy "kaszinónegyede", ahol a szállodák taposták egymást, de ez más volt. Itt keveredett a helyi kultúra a modernnel, és az egészet átlengte a tisztelet. Nekem ilyen érzésem volt. Aki Monastirba kerülne valami ok folytán, az a Mecsettel szemben lévő AlHambra étterembe térjen be, nagyon jó kajájuk van. Olaszosan főznek, a főpincér persze csak franciául tud, az összes többi angolul is, de azok valamiért nem jönnek ki a külföldiekhez:) Mind1, rendes volt a csóka, a kaja hatalmas, és finom. Az út során először. Ráadásul előételnek egy mártást hozott, hogy összefutott a számban a nyál, és az izlelőbimbóimat is kiszakította annyira finom volt. Később még 3x ettünk itt...
Aki még erre jár: igyatok narancslevet, nagyon fincsi! Persze ott helyben facsarják, de az ottani narancs kissé más mint nálunk, és itt korsóval hozzák ki, egyszóval megéri. IGaz a mellette lévő kávézóban persze átvertek ezzel is, de az én kedvemet az a 10 dínár már nem szegte:) Megnéztük a Brian életének otthon adó várat (Ribat), ami állítólag nagyon zsúfolt tűristákkal, de mi egyedül voltunk. Az egész olyan volt, mint ha homokból építették volna, gyönyörű kilátással. A múzeumban angolul tartott nekünk az őr egy kis előadást, majd kérte a jussát. 2 dínárért azonban leírta a nevünket arabul, szóval megérte az árát:) Mellesleg a belépő olcsó volt, amit én furcsálltam. Más országokban pont az állam akarja lehúzni a túristákat. Na mind1. A Mecset kívül belül gyönyör volt, itt egy franciául beszélő "útitársunk" akadt, aki azonban csak 1 dínárt kapott. Szitkozódott is rendesen. De hát le van tojva, én itt kezdtem rájönni, hogy bár elvárják, azért nem ölnek meg, ha nem kapnak pénzt:) (kivéve a takarító, de erről majd később).
Hazafelé kifogtunk egy rendes taxist, akinek a neve hasonló volt a mostani elnökhöz: Ben Ali helyett ő csak szimplán Ali. 50 körüli csóka, aki remek angol tudással beszélt Tunéziáról, az elnökről, a taxizásról, az emberek szokásairól, mindenről. Megadta a számát is, ha esetleg mennénk valahova, hívjuk. Komolyan mondom ilyen emberből kéne sok - bárhova. Rendes, és nem kb. a legolcsóbb is volt.
A rozzant astrája is jól ment:)

4. nap, El-Jem

Alinak hála a pénteki napunkat El-jemben töltöttük. A taxisunknak kb. annyi köze volt ehhez, hogy elvitt a Luage állomásra, Sousseba. Ez egy olyan hely, ahol kisbuszok (5-8 fős transporterek) állnak egy hangárban, megveszed előre a jegyed, majd megvárod míg az adott kocsi megtelik és indulás. Egy kicsit szarul éreztem magam, de gondolj csak bele a helyzetembe: ott álsz 98%ban arab férfiak között, akik úgy méregetnek, mint akik évek óta nem láttak fehér(ebb) embert. Aztán beraknak egy furgonba, és várj. Közben kívülről kb. 20an stírölnek. ÚGy voltam vele, ha most nem nyírnak ki, akkor soha:D Persze ez lehet az otthoni bőrszín-beidegződés miatt is, de ha nálam jóval sötétebb embert látok, akkor azért elkap a gyanakvás. Itt meg ugye mindenki olyan volt, és én voltam a cigánynegyedben aranyórával mászkáló gazdag köcsög. Legalábbis pontosan így éreztem magam. Ha voltál már a nyolc/kilenc kerben, el tudod képzelni. Szóval 20 perci vártunk, arabok jöttek mentek, de El-Jembe senki...Nehezen tudtam elképzelni, hogy tényleg van ott valaki, de csak a túristák száma csappant be ezidőben. Január vége úgy látszik nem a legjobb idő a nyaralásra Európában. Aztán még 20 perc múlva jött pár arab - enyhén bűzlöttek, de az én törött orromon kevés jött át. Aztán a sofőrünk is megérkezett, unottan. Az út eseménytelenül telt, addigra már megszoktam a 40es tábla előtt 70re lefékező arabokat, az index nélkül középen száguldozó taxisokat, és a birkákat az utcák mentén lógva (hentesnél). A Sousse-i szegénynegyed viszont durva volt. A luázsközpont itt volt, és kb. mint valami film, úgy tűnt az egész: vakolatlan, félkész házak, szemetet zabáló kecskék, mindenhol por, homok, mocsok, félautók, roncsok. Szóval képzelj el valami nagyon lepukkant dolgot. Képzelj el sok félkész házat, közöttük pusztával, v. épp törmelékkel. Szorozd meg 20szal...Egyébként állítólag azért ezekben laknak, mert így nem kell ingatlanadót fizetni. OKé, én értem, csak oylan volt, mint ha lebombázták volna, és nem lenne pénz újrafelépíteni. Szóval az durva volt.
El-jem: kezdjük azzal, hogy itt egy gyönyörű kolosszeum van, és bár én voltam már egy párban (Pula, Roma, stb), azért így is szép volt. Sajnos aki látta a rómait, annak ez kissé csalódás, de azért barátnőm felé ezt lepleztem. A város azonban katasztrófa. ÚGy értem itt még annyi túristát sem láttunk, és még jobban kinéztek. Kik ezek a fehér ficsúrok itt ilyenkor? Mivel ez a város a semmi közepén fekszik, még nagyobb volt a por és a kosz, bár ezt a vonattal és busszal érkezők nem láthatják. A luázstól viszont keményen a falu közepén mentünk át gyalog. Mind1, azért szép volt:) Visszafelé egy kis arab bunyót is láthattunk.
Sousseból egyből átmentünk álmaink városába, Monastirba, ahol kedvenc éttermünk teraszán nyújtozva napoztunk, és arra gondoltam, hogy itt 1-2 fok van, ott meg 20, és még perzsel is...Közben szólt a háttérben az arab zene, egy kis szellő simogatott minket. Ha volt 10/10 élmény, akkor ez az volt.

KÉPEK ITT
Képekhez magyarázat:
103-105 Monastir
106-113 El-Jem
114-185 Monastir
186-201 El-JEm
és 202: Mi és Ali, mellettünk a "verda":D

Utolsó módosítás: 2008.02.24. 21:43

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2008.02.23. 22:11
Pyro, az kávézó, nem kívézó.
Ali és az Astra power, de többinek is képeslap-feelingje van. Valahogy annyira "filmes" helyszínek ezek, ahogy aztat írtad is...
2 | Pyrogate 2008.02.24. 12:11
gyönyör a táj, és tényleg vannak rendes emberek is:) Nem mondom, hogy szívesen élnék ott (azért az arabok furcsák, és tényleg alig látni nőt), de eltöltenék még pár hetet arra
Aryx
3 | Aryx 2008.02.24. 20:12
De az még mindig k[b]á[/]vézó, vazz...
Amúgy én is kiköltöznék oda - pár hétre biztos. :)
De azt a kivézót javíccsad ki, plz, me' nem tetszik.
4 | Pyrogate 2008.02.24. 21:44
hééé meghekkelted a blogomat:)
Barthezz
5 | Barthezz 2008.02.25. 00:02
LOL :-D Úgy tűnik, Aryx nem zárta le a vastag betű kódját :-D
Barthezz
6 | Barthezz 2008.02.25. 00:04
[/b]

Bocsi Pyro a 2 hsz-ért, de támadt egy ötletem és beírtam a záró karaktersorozatot. Ha most ezek a sorok már nem vastag betűsek, akkor bejött, ha igen, akkor nem ;-)
LordMatteo
7 | LordMatteo 2008.02.25. 00:08
Szép volt Vizíló :D>:]

Amúgy tényleg jó kis nyaralás lehetett, körülnéznék én is arra...:)
8 | Gerry 2008.02.25. 00:16
"de megnéztem előre a menetrendet, és az év ennek a szakaszában nagyon ritkán járnak"

Hmm, ennyit számítana kb. 2 hét különbség?:P Jártak azok a vonatok rendesen, csak utánna kell nézni;) S El-Jem-be is szépen, menetrendszerűen mennek a vonatok...
Nem mellesleg Bourhgibára picit kényszeredettebben néznek úgy, mint kvázi egy "Kossúthra", lévén Tunézia mégiscsak egy konszlidált diktatúra volt, és perpillanat is az. Nem egy, és nem is két embert likvidáltak a regnálása idején-ami abszolúte rendben van, elvégre ez Afrika, s az arab kultúra mint olyan nem nagyon ismeri a demokráciát, mintsem sokkal inkább az erős kéz fogalmát preferálják.
Azonban aligha tartottak népszavazást arról a 2000-re datálható halála után, hogy most akkor építsünk mauzólaumot aranyozott tetővel a Mesternek, vagy sem;) Ez nem a szeretet és a lelkesedés, mintsem központi utasítás alapján működik ott.
A belépő meg nemzetközi diákkal abszolúte ingyenes:D (Kemény 1800 F-tért kiváltható, s ennek kb. 3-4*-ét spróboltunk meg csak Tunéziában. A nyáron pedig, bárhova is megyünk, szintén lehet vele spórolni rendesen. Illetve gyorsabb is a bejutás.)
9 | Pyrogate 2008.02.25. 20:05
ehh, Gerry az akadékoskodó:D Én tényleg nem láttam egy szem vonatot sem, de amúgy a luázsos utazás is megtette. Másrészt így, hogy Tuniszba csak körberohantunk sok pénzt spóroltunk meg, mert ott bizony költözzünk volna rendesen:D (kaja főleg). Tudom erre is van kiskapu, megoldás, de mint mondtam fogunk még arra járni:)
Hát igen, az elnökösdiről még írnék, de azért volt a Kossuthos hasonlat, mert mégiscsak egy francia elnyomásból lett szabad állam, már amennyire a szabadság itt értelmezhető. És a fellendülés is többé kevésbé neki köszönhető. Líbia is lehetne turisztikai paradicsom a fekvése miatt és mégsem az. Én csak a sofőr véleményémét ismerem, és ő a big presidente jelzővel ihlette, és elmagyarázta, hogy mennyi jó dolgot csinált, és hogy azt a mauzóleumot megérdemelte. Nyilván van kisebbség, de hol nem? Persze durván általánosítani hülyeség, de azt hiszem őt azért mégis lehetett szeretni
10 | Pyrogate 2008.02.25. 20:06
köszönöm Barthezz:) (Dealer egyik Cainjába már próbáltuk lezárni de ott nem sikerült)
11 | Gerry 2008.02.25. 20:39
Nem a vonatokat kellett látni, hanem a menetrendet:D Korrekten, egészen sűrűn, és egészen pontosan jártak. S mi pénzben voltak az efféle taxis utazások? (csak érdeklődésképpen, ha nem túl nagy az indiszkréció:P)
Valóban francia gyarmatból lett független állam, ami ettől még persze ezernyi szállal kötődik a franciákhoz-illetve a térségben nagy, elhúzódó függetlenségi háború Algériában volt.
zeretni meg miért is ne szeretnék-rendes, korrekt diktátor volt, mi tagadás, arab mércével mérve mindenképpen figyelemreméltó, szó se rólla. Csak egy picit árnyalni akartam a képet;) Kossúthot meg amúgy is rühellem:P
12 | Pyrogate 2008.02.25. 20:42
14 dínár oda vissza, két személyre.
13 | Gerry 2008.02.26. 18:49
No, csak rosszul tettem el a kérdést: melyik városba mennyi volt?:o)
14 | Pyrogate 2008.02.26. 20:25
A luázs 14 volt oda vissza, kettőnknek El-Jembe
A többit már leírtam a bejegyzésekben, de Monastir a szállodából 10 (csakoda, persze), Sousse pedig 5-8között. Mivel a kettő között, a semmiben laktunk így nem volt más közlekedési mód, még a kisvasút is csak a reptérnél állt meg először, ami gyalog úgy fél óra kb.
Máshova nem taxiztunk. Ja volt egy Sousse - Monastir 18ért:)
Mellesleg, mielőtt kritika érne, hogy miért ott szálltunk meg: nem akartunk a belvárosba menni, így az El Hana kiszállt, a többi meg drágább volt. Mondjuk egyiket még hasonló árban adták Sousse mellett (Port-el KAntaoyi) de az is elég távol lett volna a belvárosból (a tuniszi úton felmértük ezeket)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.