Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Razor03 blogja

Home coming

Razor03 | 2008.04.22. 23:52 | kategória: retro mozi | 6 hozzászólás

Úton hazafelé, azon gondolkodtam, mit írhatna a magamfajta filmekhez "hozzá nem értő" srác Rambo utolsó felvonásáról. Úgy sem tudnám oly módon elemezgetni, hogy ne küldjetek el, pár sor olvasása után melegebb éghajlatokra. Ezért inkább a mozis élményről írok egy keveset, hogy ne csak a fejemben maradjon nyoma annak, aminek ma este részese lehettem. Rambo részek nekem is örök kedvenceim, bármelyiket végig tudom nézni úgy, mintha elsőként látnám. Nem csak ezzel a sorozattal vagyok így, hanem az összes 80-as 90-es években készülttel. Mára szinte trendé vált, hogy a régi klasszikus filmek következő, vagy záró epizódját még elkészítik, és ez kedvenc Rambonkat sem kerülhette el.

Hiába a nagy rajongói várakozás, annak ellenére, hogy én is imádom a Rambo filmeket – és buzgón vártam a premiert – egyszerűen kiment a fejemből, mikor adják a mozikban. Így hát, szégyenszemre lemaradtam a multiplex vetítésről, pedig egy ilyen nagy volumenű film mindenképp megér egy utat Cinema city-be a tökéletes élmény, hatás kedvéért. Továbbá ez az egyetlen módja, hogy tiszteletét kifejezhesse az ember. Szóval hoppon maradtam, jó minőségű DVD változat ide vagy oda, hiába hozom ki a tékából az már úgy sem lesz az igazi. Aztán eszembe jutott, hogy a szomszéd városban még csak ezután fogják vetíteni (hisz vidékre később jut el), így maradt egy utolsó lehetőségem, amit semmiképp sem szabadott elszalasztanom. Ezt a lehetőséget vártam tehát az utóbbi két hétben, úgy mint a messiást, teljesen bekattantva, Rambo lázban égve. Gondolom mindenki járt korábban - a mára szinte megszűnőben lévő klasszikus mozikban, nos pont ilyen helyen volt alkalmam megnézni. Régen, mikor még a mi városunkban is volt mozi sok filmre befizettem, ha más nem csak a hangulat kedvéért. Mivel mára, ez a hely megszűnt, ezért minden fontos látnivalóért, én is multiplexbe megyek. Multiplex vetítések nagyon jók, hisz tökéletes a mozis hatás, de azt ne higgyétek, hogy ezeknek a régi fapados termeknek nincs akár napjainkban is fantasztikus hangulata. Csak ugye ezt mára elfelejtettük.

Amint beléptem az épületbe, sok szép emlék visszatért a régi filmekről és az oldschool hangulatról. Szüleim sokat meséltek, hogy az Ő fiatal korukban nagy dolognak számított, ha moziba mehetett az ember, és mennyire várták az akkori filmeket, vagyis azokat, melyek mára klasszikussá váltak. Hát igen, ők még moziban nézték a Terminator, Rambo, Alien, Die Hard, Star Wars, Indiana Jones részeket, és ilyen szintű mozis élményre mi már csak vágyakozhatunk, hisz mi már nem láthatjuk úgy, ahogy ők látták. Szóval vetítés előtt, átfutott rajtam ez az érzés, és a hely régies oldschool-os hatása miatt rádöbbentem, hogy most valami olyat fogok látni olyan helyen, amit talán 15-20 év múlva ugyan így visszaemlegetnek. Bementünk a terembe, nem hiszitek el, rajtunk kívül 6 ember ült bent, pedig hely volt bőven. Hihetetlen - mondtam magamban, összesen 6 ember kíváncsi erre A filmre, ebben a (nem illetem jelzőkkel) városban. Gyalázat.

Nem hiába zárnak be ezek a jó öreg mozik, hisz ennyire visszafejlődött a filmes kultúra ezekben a városokban :(. Ezzel a kellemetlen tudattal, kb. mindegy volt hová ültem, így kinéztem egy pontot, ahonnan lehetőleg majd a legkellemesebb hatást nyújtja a film, letettem a kólám, és vártam. Egy fickó bejött, gyorsan felkapcsolta a szemben lévő center hangfal párost, hogy ne csak oldalról kapjunk a hangzásból. Az ülés totál kényelmetlen volt, megpróbáltam úgy elterpeszkedni, hogy a legkényelmesebb legyen, de ezt a filmet akár szöges ágyon is végig néztem volna :). Aztán elkezdődött a vetítés, az előzetesek lementek, a gépész (nem tudom, hogy hívják az illetőt, szóval, aki a vetítőt kezeli) igazított a képen, és felvillantak az első képsorok. Amint meghallottam a film zenéjét, komolyan mondom, majdnem bekönnyeztem, olyan érzést váltott ki belőlem. Megszűnt körülöttem minden, és mindenki, utolsó percig a filmre koncentráltam. Nem fogom leírni, és elemezgetni a látottakat, mások már úgy is megtették, és érdemben sem tudnék róla sokat írni. Nem azért, mert nem tetszett, naná hogy tetszett, még a lélegzetem is elállt, annyira néztem. Egyszerűen nem vagyok jó kritikus, és kész. Szóval, ha egy korrekt értékelés reményében olvastad végig ezt a bejegyzést, mégegyszer elnézést kell, hogy kérjek. Úgy gondoltam inkább az élményt osztom meg, mint a dicső szavakat. Úton hazafelé csak néztem ki a fejemből, és azon gondolkodtam, hogy mennyire bánhatják azok, akik nem látták, hogy nem jöttek el, és nem élték át Rambo utolsó kalandját. Hősünk végleg hazatért, több ilyen már nem lesz, hisz méltó módon zárták a legendát. Nekem pedig 1 ilyen film jutott Stallone-val, klasszikus mozi hangulattal, és ezt az emléket megőrzöm egy életre. Johnny végre hazatért, és én is.

Utolsó módosítás: 2008.12.21. 17:48

Hozzászólások

1 | riddick21 2008.04.22. 23:58
Meghoztad a kedvem a kétszázhetvenkettedik megnézéshez is!
Viszont egyelőre úgy tűnik, hogy nem ez volt az uccsó Rambo, bár én majd hiszem, ha látom, hogy folytatják, szerintem nem lenne túl nagy ötlet, olyan gyönyörűen kerek így az egész!

Ajánlott olvasmány--> David Morrell: Rambo
Kb. 1000szer jobb, mint a film, pedig az is überalles.
LordMatteo
2 | LordMatteo 2008.04.23. 00:01
Most fejeztem be én is, de csak szaros kis monitoron....

Könyvet ajánlom én is, nagy élmény olvasni.
McCl@ne
3 | McCl@ne 2008.04.23. 00:02
Én is pont a Rambo-t olvasom, ahogy ez a *@&#&đ>{#@ riddick is, és tényle igaza van: azon túl, hogy a könyvből már az első oldalon árad és ömlik az az old-school veteránhangulat, mint a filmből, sokkal összetettebb és átfogóbb képet kapunk Johnnyról, mint a feldolgozásban!

Ráadásul -bár köztudott, hogy SPOILER:az első regényben Rambo meghal- Morrell megírta a folytatásokat is, igaz, ott már a forgatókönyvet alakította regénnyé, de gyanítom, hogy csak nagy vonalakban ismerni rá a sztorikra!
Szóval a teljes Rambo-ismerethez hozzátartoznak ezek is, s bár boltokban sehol nem találtam, antikváriumokban már nagyobb sikerekkel jártam, az első két rész meg is van, vadászom a 3.at!
Razor03
4 | Razor03 2008.04.23. 00:12
Szerencsére ismerősömnek megvan a könyv, így kölcsön tudom kérni :).
LordMatteo
5 | LordMatteo 2008.04.23. 19:23
McCl@ne, sok sikert, a harmadikért fél Mo.-t felvertem/felverettem ismerősökkel, nincs meg :-(

Én először az első regényt kiskoromban olvastam, hát őő ütös volt :-D.
Razor03
6 | Razor03 2008.04.23. 19:49
Kicsit átfogalmaztam a bejegyzést, mert a tegnap esti fáradtság elég durván érződött a leírtakon :).

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.