Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Razor03 blogja

Retro mozi - Indy IV

Razor03 | 2008.07.01. 18:48 | kategória: retro mozi | 1 hozzászólás

Úgy látszik, hogy blogom filmes részlege nem szól másról (és nem is fog), mint a mozis élményekről. Utóbbi időben a karcagi "retro" moziba járok, se időm, se kedvem a szolnoki multiplexbe utazgatni, ha közelebb is láthatom az aktuális film szenzációkat. Bár ez sem igaz teljesen, mert vidékre, a filmek késve érkeznek, ezért semmi sem mondható aktuálisnak. Nem vagyok szomorú, ha nem láthatom a hazai premiert - bár imádom a filmeket - nem vagyok egy igazi filmes guru. Szóval saját tempóban pótolgatom a filmeket, előző bejegyzésem óta a 10.000 BC és American Gangster filmeken vagyok túl. 10.000 BC-t nem érdemes különösebb szavakkal illetni, egynek jó volt, American Gangster, viszont fantasztikus, ódákat is zenghetnék, nagyon megérte megnézni. Kár, hogy ismerőseimen kívül, más nem volt hajlandó elvonszolni magát erre a nem mindennapi filmes élményre. Mióta "felfedeztem" a karcagi mozit és túl vagyok pár vetítésen, kezdem azt hinni, hogy kutyát sem érdekli, mit vetítenek esténként ebben a városban. Tegnap viszont megtört a jég (vagy csak pillanatnyi állapot lehetett) de az új Indiana Jones film vetítésén már egy kisebb csapat összegyűlt.

Ilyen "hülye" záporos, borongós idő volt, hangulatom sem volt az igazi egy nehéz nap után. Elsőként érkeztem a helyszínre, a bejárat előtt vártam a többieket, közben fel-felnéztem az égre, hátha kisüt a nap, hátha jobb kedvre derülök, de 7 óra tájban már ne várjon az ember csodákat...abban viszont bíztam, hogy a film majd jobb kedvre derít, és ez így is lett :). Bementünk, megvettem a jegyeket, ez alatt az idő alatt rajtunk kívül legalább 30 ember összegyűlt, amit pár perccel korábban nem hittem volna. A retro mozis fíling már bennem volt jócskán, meg az is, hogy Indy folytatást nézünk, mint korábban Rambo 4. részét, és ez alapból fokozta a hangulatot. Szokás szerint tetszőleges helyet választottam, a jegyen látható sor, székszámozás inkább csak jelképes, mint kötelező egy ilyen moziban :). Egy szakadt fószer (ilyen jómunkásemberféle) az előttem lévő sorban ült valakivel, és pont arról ejtettek pár szót, ami engem is zavart: hiányzik a tömeg! Felemlegették a régi szép időket, micsoda szenzáció volt akkoriban moziba járni...
Ezek szerint nem csak én vélekedek így manapság, de jelentéktelen az elmélkedés, Cinema City tárt karokkal vár mindenkit, tehát a filmes kultúra valamilyen szinten jelen van, csak nem ezekben a vidéki városkákban. Mindenki letölt, nem számít milyen verzió, milyen minőség, ingyen van, ez a lényeg, a mozik meg bezárnak :(.

Az első képsorok szerencsére feledtették minden gondomat. Tipikus Spielberg film, amit a bevezető azonnal elárul. Az előzetes kritikákat és véleményeket olvasva, féltem, hogy a CGI-on és bugyuta jeleneteken kívül nem látok mást. Sőt, az öreg Indy-től is féltem, mert a korábbi részek úgy voltak a fejemben, mint egy nagyszerű kalandor fénykora, nem pedig egy kiöregedett tata kényszer játéka. Majd rájöttem, semmi kétség, ez a színész még tolószékben is hozná a formáját, és ennek örültem. A hangulat, a misztikus történet kibontakozása és humor feledtetni tudta az amúgy átlagon aluli számítógépes részeket. Nem igazán értem, hogy engedheti meg magának ez a híres rendező, hogy ilyen szintű vérgagyi illúzióromboló képi hatással gyalázza az amúgy jól sikerült folytatást. Azt sem gondoltam, hogy ez a fajta humor még tetszeni fog nekem, hisz elég sokat változtam tinédzser korom óta mert akkor még az Indy poénok nagyon ott voltak :). Manapság nem lehet minden szemetet, amit humornak neveznek, megetetni velem, de ez a fajta valóban jó volt, vagy csak a hangulat hozta magával, egy a lényeg: tetszett :). Egy-két jelenet azért szíven szúrt, leginkább a dzsungeles-majmos liánugrálós rész, és a bárgyú befejezés, de ezek már annyira nem érdekeltek, a záró képsorokat teljesen átszellemülve néztem végig. Ami még bejött, azaz 50'-es évek hamisítatlan amerikai életérzése (és ez a Vissza a jövőbe c. Spielberg filmekben is ott van, tehát éreztem némi hasonlatot a két film között). Még annyit, hogy az oroszok lehettek volna egy kicsit gonoszabbak, vagy elvetemültebbek, de így is sikerült újat mutatni. Történet szempontjából mást is ki lehetett volna találni, de Spielberg-től ez talán megszokott, nem tud elszakadni az idegenektől :). Túl vagyok egy újabb nagyszerű fapados mozis élményen, továbbiakban inkább ide járok, mint máshová. Aki hasonló helyzetben van, és azonosulni tud a körülményekkel, viszont inkább a "letölt gombra" kattint, ahelyett, hogy moziba menne, Neki üzenem, hogy tegyen egy próbát, mert észre sem veszi az ember, és megszűnnek ezek a helyek. Pár tucat néző úgy sem váltja meg a világot, de ki kell használni az időt, míg lehetőség van rá, továbbá ez a minimum, hogy tiszteletét kifejezhesse az ember kedvenc filmjei, színészei és rendezői iránt!

Utolsó módosítás: 2009.03.31. 18:31

Hozzászólások

cygary
1 | cygary 2008.07.03. 15:39
Sajna még nem láttam a filmet de a sok fanyalgó ellenére beülök én is, annyira rossz csak nem lehet( mint ahogy te is említetted). Az pedig nem nagyon zavart hogy a régi mozik élményén volt a fókusz a film helyett, nálunk is egy jó ideje zárt be egy igazi, retro mozi, pedig jó hely volt. Megintcsak jó bejegyzés lett;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.