25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rainbow Six Vegas2 – Inkább leszek terrorista

Razor03 | 2009.04.26. 12:29 | kategória: Powered by Unreal Technology

A cím azt hiszem ennél kifejezőbb már nem is lehetne. Igaz, maga a játék nem ma jelent meg, és nem is kelt nagy érdeklődést az emberekben, de én azért írnék róla pár sort, ha már kipróbáltam. Az előző rész véleményem szerint egy nagyon jól sikerült darab, megjelenésekor ütött, elég rendesen. Nem a grafikájával, és még csak nem is az újszerű játékmenetével hívta fel az emberek figyelmét, hanem az utánozhatatlan szinte Die Hard-movie szerű eszement jó darálós - és tudjátok, a régi jó klasszikus akció mozikat idéző "mindent szitává lövünk, szétrúgjuk a terroristák seggét" jellegével!

Azt lehet mondani, hogy az első rész nagyon összejött fejlesztőknek. Mivel R6V az Unreal 3.0 engine (kezdetleges) változatát használja, így a jól bevált fedezék rendszerré épülő, és a nagyszerűen használható játékstílust elsőként ebben az alkotásban próbálhattuk ki. Ugye egy FPS játéknál azért a grafika is szempont, hanyatt ugyan nem estünk a látványtól, amihez azért elég nagy gépigény társult, de megállta a helyét. Ezt persze tudjuk be annak, hogy első sorban konzolra készült a cucc, így is inkább egy év végi nagy meglepetésnek számított, hogy megjelent PC-n is. Nem meglepő hát, hogy összesen 620 MB-nyi javítás készült hozzá az utóbbi időben.

De ez szerintem senkit sem érdekelt, hisz a szuper hangulatos játékmenet, a hozzá tartozó változatos pályákkal, feledhetetlen légkörrel tényleg a legjobbak közé emelte a Vegas-t, ami nálam többszöri újrajátszást eredményezett. A vérpezsdítő zene, hanghatások, melyek soha korábban nem tapasztalt minőségben szólaltak meg hangrendszeremen, az alapszintű, de könnyen kezelhető csapat irányítás, jól használható fedezék rendszer pedig feltette a pontot az "i"-re. Ezen felbuzdulva UbiSoft-ék kiadták a Vegas2-t, ami az első render előzetest nézve sem tűnt túl biztatónak, hisz véleményem szerint, ha a közönséget ilyesfajta videókkal próbálják megnyerni, az már régen rossz. Nem hiába rejtegették a tartalmát, mert a jól hangzó 2-es számmal fémjelzett cím nem takar mást, mint egy átlagon aluli rókabőrt, melyet néhány aprósággal kiegészítve próbálnak elsütni.

Első körben, telepítés után azzal kezd a program, hogy letölti a szükséges javításokat, ami eltart egy darabig, hisz ezt a részt is alaposan foltozták, amit nem értek, hisz az előző hibáiból tanulva, ezúttal tényleg csak a küldetésekre, és pályatervezésre kellett, hogy figyeljenek. Mi magunk tudunk karaktert generálni, de ennek egyszerűen nincs semmi jelentősége. Ez nem Sims, akkor meg minek? Aztán a következő dolog, ami kiábrándító, hogy a fegyverek testre szabhatóságán kívül semmilyen újítást nem lehet benne felfedezni. A grafika szerintem botrányos, nagy tereken néhol villognak a textúrák, nem zavaróan, de akkor is szégyen manapság, és ráadásul bűn rondák, mosottak, low poly tereptárgyak ami valljuk be a GeForce GTX 285-ök korában, és az Unreal 3.0 tartalékait ismerve megint csak kiábrándítóan hat! Persze a gépigény legalább baráti, és élsimítást is 8 fokozatban tudunk végre választani, de ennyi. A hangzás, maradt a régi, viszont a játékmenet ezúttal nem menti meg a franchise folytatást.

Egész egyszerűen kiábrándító a pályaszerkesztés, ötlettelen, egysíkú, monoton, amit azzal ellensúlyoznak, hogy még több terroristát zúdítanak a játékos nyakába, elég feltűnően csőjáték érzete támad az embernek. A történetről annyit, hogy inkább keress valami jó filmet, vagy kezd el a sima Vegast, mert amíg az tényleg a monitor elé szegezte a játékost, és tényleg nem lehetett tudni ki áll a háttérben, addig itt azt sem, hogy mi lesz, vagy mi van, mert annyira érdektelen. Olyan marha sokat nem lehet hát írni a folytatásról, ami inkább maradt volna egy olcsó kiegészítő, mint 2. rész, de ők tudják, minden esetre kár volt lejáratni ezt a jól felfuttatott nevet. A hangulat azért néha szivárog, de ezt is csak az előző részben annyira kedvelt zenék, és elemek teszik. Nem tudom ki hogy van vele, de ha pontozni kellene, akkor 7/10-et adnék rá. Kevesebbet csak szutyok játékok érdemelnek, többet meg a jól sikerültek. Időtöltésnek jó, élvezni csak az fogja, aki nem látta az előzőt, aki meg igen, az inkább keressen valami mást, mert úgy is csak botránkozni fog!

ps. Erről a játékról sajnos nem lehet többet írni, de legközelebb valami tartalmasabb bejegyzést írok, pl. Mafia2 vagy Call of Juarez folytatásról. Azok játékok lesznek a javából!

Utolsó módosítás: 2009.05.27. 18:16

Hozzászólások

Kanduhrka
1 | Kanduhrka 2009.05.03. 01:14
Először azt hittem velem van baj, mert nekem sem jött be, de most már biztos, hogy a játék szar:)
Ráadásul kicsit furán mozgunk benne(most nem a fedezék rendszerre gondolok), hanem elég gyökér módon halad emberünk.
A grafika meg borzalom(az első rész még talán szebb is volt)
Razor03
2 | Razor03 2009.05.03. 11:27
Kanduhrka: azt már bele sem mertem írni a bejegyzésbe, hogy az alapjáték mintha grafikailag kicsit szebb lenne :D. Szóval jó az észrevétel :).
3 | .:[Kain]:. 2009.05.15. 00:56
háááát nemtom, én nemrég vittem végig az elsőt és most a második közepén vagyok... azon kívül, hogy a társak többször akadnak egymásba, szerintem sokkal jobb, mint az első rész. a grafika nekem nem tűnik csúnyábbnak (mindkettőnél minden maxon volt/van), talán egy kicsit puritánabb a második berendezése, mert nem állandóan a csilli-villi játékgépek között mászkálunk, ami btw az elsőben rém unalmas volt már egy idő után, meg úgy általában a környezet is monoton volt, ebben legalább változatos. jah és a szegényesebb berendezés/sokkal több nagy, nyílt tér használata úgy vettem észre, hogy még FPS-ben sem kis boostot ad, ami pedig a gyengébb géppel rendelkező playerek számára lehet jó, de még nekem is feltűnt, mert az előző ok nélkül aggatott néhány helyen, ez meg tükör simán fut. szerintem egyébként az előző kifejezetten csúnya volt, ez se sokkal szebb, de hát könyörgöm, ezt a játékot nem ezért kéne szeretni, vagy utálni.
a napokban kezdtem el multizni vele, és az is állati jó, tesómék meg co-op-ban vitték végig lakótársával, áradozott, hogy milyen állat úgy.
szal szerintem a második teljes mértékben odaveri az elsőt, gyorsabb, szebb, több fegyvert, változatosabb környezetet és többször változtatható felszerelést kínál az elsővel szemben. cserébe kicsit puritánabb, nem olyan cukormázas, meg párszor beakadnak a társaink egymásba.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.