Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Razor03 blogja

PlayStation2 PC-n? PCSX2-vel - Drakan The Ancient Gates

Razor03 | 2010.07.19. 15:29 | kategória: nosztalgame | 4 hozzászólás

Úgy érzem, ez a történet megér egy külön bejegyzést blogomban. Csak most kezdem felfogni, hogy mit is sikerült valójában otthon "házilag" sok próbálgatás után összehozni! Egész pontosan az egyik régi-régi kedvenc játékom, a Drakan The Order of The Flames folytatásáról van szó. Az első rész 1999-ben jelent meg PC-re, és vált nagyon népszerűvé a sárkányos-lovagos témát kedvelők számára. Egy igazán szórakoztató külső nézetes 3D-s akció-kaland játék készült anno a Surreal csapat által. Korát meghaladó grafikával és precízséggel a mai napig élvezetessé tették, Rynn az Amazoni képességekkel megáldott nő, illetve tűzokádó egyfejű :) társa Arokh kalandját. Mindez azokból az évekből származik, amikor még voltak ötletek a játékfejlesztésben, nem volt hiány kreativitásban, és úgy összességében a játék minden percéről lerí, hogy maguk a fejlesztők is nagyon élvezték amikor csinálták! Persze az új operációs rendszereknek és a folyamatosan fejlődő hardvereknek hála a Drakan is áldozatul esett, ezért manapság külön fan-made patch-ek kellenek a futtatásához.

Tudnám még taglalni és részletezni, hogy miről szól a játék, de szerintem sokan ismerik, akik meg nem, legfeljebb utána olvasnak interneten, vagy itt a PC Dome-on, mert készült róla cikk. Amit viszont kevesen tudnak a PC-sek közül, hogy a nyitva hagyott történethez készült végül folytatás. A dolog szépség hibája pusztán annyi, hogy sajnos nem PC-re, hanem kizárólag az akkor - 2002 még slágernek számító - PlayStation2-re. A hű PC-s viszont nem alacsonyodik le odáig, hogy pár exkluzív játékért konzolt vásároljon ugye :D, ezért inkább vár... vár... jó sokáig. De mire is? Arra, hogy egyszer valami őrült átírja azt a pár nyálcsorgató játékot, amit Sony SOHA sem írna át asztali gépekre, vagy valami még őrültebb dologra. Egy emulátorra, ami képes a konzolos játékokat PC-n futtatni. Vajon lehetséges ez? Ha tovább olvasol, máris kiderül!

Most, hogy pár napja ismét végig játszottam a Drakan első részét, sopánkodva néztem youtube-on a folytatásról készült videókat, végig játszást. Aztán addig túrtam a netet, hogy bebizonyosodott a tény, miszerint nincs az az ember, aki PC-re is átírná a folytatást, és nem is fogja senki. Hogy miért nem? Azért, mert van emulátor, aztán tessék szépen azt használni! Emulátor WTF? Szkeptikusan röhögtem egy nagyot, hogy áááá, ugyan már, kizárt! Annyi kamu hülyeséget hallottam már emulátorokról, hogy nem is vettem komolyan ezúttal sem amit a neten ajánlottak. Aztán addig-addig piszkált a gondolat, hogy végül kézzel fogható bizonyítékot találtam. Drakan2-ről készült youtube-os videót, amit PC-n futtattak, aztán fórum bejegyzéseket, hibákról, bugokról, de a játék, emulátorral igen is megy, működik! A wikipédia szerint is, egy bizonyos PCSX2 nevű programmal, ami jó régóta készül már, ahogy néztem 3-4 éve simán, és most a 0.9.6/0.9.7 bétánál jár!

De ne szaladjunk ennyire előre. Kell egy kis magyarázat, hogy érhető legyen, miért kellett ennyit várni a PlayStation2 PC-n történő emulálására. Szóval következzék egy kis rizsa, ami szerintem marhára érdekes: A PlayStation2 processzora Emotion Engine névre hallgat, amit a Toshiba és a Sony közösen fejlesztett ki. A felépítést nem akarom részletezni, meg Wikipédiáról bemásolni :), ezért akit érdekel ott megtalálja. Ami viszont tényleg magyarázatra szorul azt mindenképp leírom. A proci üzemfrekvenciája rettentően alacsony: mindössze 295 MHz! Akár ki is nevethetnénk mai szemmel ezt az adatot, amit viszont tudni illik, azaz, hogy ehhez a frekvenciához felépítéséből adódóan brutális számítási teljesítmény tartozik! Ugyanis az EE nem kevesebb, mint 6.2 GFLOPS lebegőpontos összteljesítménnyel bír! Összehasonlításként egy 3000 MHz-es Northwood magos Pentium4 processzor 1.98 GFOLPS-al rendelkezik. A P4 nem is oly rég (2004-ben, jóval a PlayStation 2 megjelenése után!) még csúcs kategóriának számítottak, de hol volt a teljesítménye a PlayStation2-ben dübörgő EE-hez képest? Na ez az igazán megmosolyogtató szerintem :).

Ahhoz, hogy egy jól működő PS2 emulátorral tudjunk játszani és ne csak a szaggatást kelljen nézni, legalább olyan asztali processzor kell, ami eléri a kis EE szintjét. Na most, a manapság átlagosnak számító Core2 Duo E6600-as, az Intel hivatalos oldaláról lecsekkolva kb. 38 GFLOPS-t tud! Ennek elegendőnek kell tehát lenni ahhoz, hogy a PS2-es játékokat futtatni tudjuk. Igen ám de, mi van, ha nekünk nem elég, a 640*480-as PS2-es grafika? Erre is van megoldás, hisz a PCSX2-vel akárhogy variálhatjuk a felbontást :)! A programból kétféle változatot próbáltam. A régieket el lehet felejteni. 0.9.6. vagy 0.9.7. és csókolom. Nos nekem a legutolsó kiadás vált be, ami még bétás. A 0.9.6.-al a Drakan nálam 5 perc után fagyott. Maga a program első blikkre elég bonyolult. Aztán addig nézegeti az ember, míg rájön semmivel sem összetettebb mint egy általános CD író vagy szöveg szerkesztő program. Be kell szépen konfigolni. A program bővíthető plugin-okkal, de a legjobbakat a fejlesztők szépen összegyűjtötték, és instant módon nekünk csak be kell őket állítani! Viszont kell egy normális kontroller, ha nem akar az ember a keyboard-al szívni, meg szerencsétlenkedni. Aztán ha ez megvan, be kell állítani annak gomb kiosztását. Én a játékot ISO-ból futtattam, amit a setup-ban egyszer kell beállítani, aztán szépen megjegyzi a program magának. A grafikai menüről is érdemes pár szót ejteni. Az én procim tudja a modern SSE4.1 utasítást. Érdemes az elérhető legnagyobbat választani, mert nyilván az adja a leggyorsabb emulációt. Választhatunk felbontást, 1280, 1440, full HD, amit akarsz, vagyis amit a processzorod bír :). Nekem 1280-ban stabil 50 FPS-em van. Ez nagyon fontos, mert azt mondják, hogy az ingadozás, teszem azt 25-40 között már tönkre teszi a játék élményt, mert szaggatóssá válik! Lehetőség van még a recéket eltüntető élsimításra is (!). Nekem a 2x-es már szaggatott, az 1x-es viszont megy, kérdéses hogy jelent-e egyáltalán valamit. Az viszont tény, hogy a Drakan állat szépen néz ki 1280-ban, alig akartam elhinni! Igaz nem csillog, meg nem villog mint a mai játékok, de gyönyörűen animált, és szuper hangulatos és megy!

A zene is csodásan szól, egyedül az irányítással szívtam, mire sikerült jól beállítanom, aztán jött a fagyás, amit majdnem feladtam, de ha másnak ment, akkor nálam miért ne menne elven addig próbálkoztam, hogy végül a bétás verzióval megoldottam. Mindezt Windows 7 Home Premium X64 alatt, tehát 64 bites oprendszert használva! Maga program bárki által ingyen letölthető (és nem kalóz!) a fejlesztők oldaláról. Van fent kompatibilitási lista, ahol megnézhetjük, hogy az általunk kiválasztott játék futtathatóság szempontjából milyen besorolású. A program viszont önmagában nem elég a játékok futtatására. Kell hozzá egy PS2 BIOS! Utóbbit viszont nem adják, hisz akkor már kalóz programmá válna PCSX2!

Szerintem megérte "napokig" az internetet, fórumokat túrni, és működő PlayStation2 erőművet varázsolni a PC-mből :). Amilyen fanyalogva és hitetlenül álltam a dologhoz, olyan szépen megvalósult az elgondolás. Na meg azt is hozzá teszem, hogy megvan ezeknek a dolgoknak a sajátos hangulata. Most, hogy végre kiírtam az agyamban keringő gondolatokat, megyek és végre kijátszom magam a Drakan-al, ami valószínűleg soha sem került volna a kezem ügyébe, ha nincs ez a nagyszerű program! Ha valakinek kérdése van, a blogban nyugodtan jelezze. Végül pedig Drakan 2 videó, illetve link a progihoz:

PCSX2 letölthető: innen

Utolsó módosítás: 2010.07.20. 19:42

Hozzászólások

Gump
1 | Gump 2010.07.19. 21:09
Na felkeltetted az érdeklődésemet, a Drakan nekem is nagyon tetszett annak idején, de a teljes nem is biztos, hogy megvolt. Viszont megnézném ezt magamnak, az emulátoros részében meg lehet, hogy segítséget kérek majd, de azért persze először megpróbálom magam.
SNES, Sega Mega Drive, Amiga, Nintendo 64 dolgokkal már próbálkoztam, azok nem rosszak, de PSX-et hanyagoltam eddig, ja meg pl. a Heart of the Alien (az Another World második része) Sega Mega CD-n jött ki, nem hagyhattam ki.
Razor03
2 | Razor03 2010.07.20. 14:54
Gump: ha kérdésed van írj nyugodtan. Amúgy Peace említette vmikor hogy van valami Resident Evil Zero (?) PS2-re és hogy az milyen állat jó, sokkal jobb mint a 4. rész! Majd azt is ki fogom próbálni, illetve mondok még egy nagyon tuti játékot: Primal. Én ezeket szeretném végigtolni, aztán ott van még a Shadow of the Colossus, God of War 1-2, Black, illetve KillZone. Más nem nagyon jut az eszembe, de akinek van még ajánlata szívesen várom. Dragon Ball és a Final Fantasi részek nem nagyon érdekelnek. :)

Jah, és végre értelmét látom a Logitech Chillstream gamepad beszerzésének.
3 | RAI*DEN 2010.07.22. 03:43
Én mint ex-PS2 tulajdonos, az újgenerációs konzolok egyik legnagyobb rajongója, merem ajánlani még a Metal Gear Solid 3. részét, de persze nem árt tisztában lenni az előző 2 résszel sem. És persze a God of war1-2 kihagyása már bűncselekmény :)
Razor03
4 | Razor03 2010.07.22. 13:16
RAI*DEN: MGS nekem is eszembe jutott, viszont most néztem a God Of War gameplay videóit youtube-on, és mit mondjak, szerintem elég primitív játékmenete van, én nem nagyon szeretem az ilyen monoton ugra-bugra kaszabolásos gameket. De azért ki fogom próbálni, mert biztos nagyon ott van, ha mindenki Isteníti.

Amúgy a Primal-t ismered?

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.