Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Razor03 blogja

Star Wars The Force Unleashed II – ERŐpazarlás

Razor03 | 2010.12.04. 14:41 | kategória: játékteszt | 2 hozzászólás

Elmúltak már azok az idők, amikor hetekig esetleg hónapokig játszottunk egy Outcast vagy Tomb Raider részt. Manapság a legtöbb ilyen stílusú játékot egy délután alatt végig lehet vinni. Az ok egyszerű: ennyire kevés tartalom kerül ezekbe a cuccokba. Így járt sajnos a Force Unleashed második része is. Míg az első résszel el lehetett tölteni pár napot, esetleg heteket az újra játszással - addig az idei felhozatal legnagyobb címei pár óra alatt végig játszhatóak. Nincs meg azaz érzés, ami régen volt, valahogy üresek ezek az új játékok. A grafika legtöbb esetben csodás, viszont hiányzik az izgalom és a kihívás, mindig csak le kell darálni a szembe jövő ellenséget és ennyi! Van egy olyan érzésem, hogy lassan visszatérünk a 90-es évek Nintendo korszakába ha ez így halad!

Engem, mint régi vágású gamert ezek a játékok már cseppet sem győznek meg. Ezért van az, hogy egyre kevesebbet játszom manapság, vagy amikor játszom akkor is a régi címekkel. Már nem is tudom melyik volt legutóbb az a játék, ami úgy Isten igazából le tudott nyűgözni. Talán a Crysis-nak volt némi köze ehhez, de ott is felfedezhető volt a kiherélt, butábbaknak szánt játékmenet. Kb. pont egy éve jelent meg nagy nehezen PC-re is a Force Unleashed első része. Akit érdekel elolvashatja a róla szóló írásomat, most csak annyit mondok, hogy a szintén rövid játékidő ellenére sokakkal ellentétben nekem kimondottan tetszett. Volt benne munka, voltak benne ötletek, a karakterek zseniálisak voltak és a nehézkes kezdés ellenére a történet is igazán jóra sikeredett! Sőt mi több, eddig talán a legjobb kitaláció amit egy Star Wars játék a filmekhez adott!

Most itt van nekünk a folytatás, ami a látványos előzetesei ellenére sem tudta úgy felkelteni az érdeklődésemet, mint az előző rész tette anno. Van nekünk egy Starkiller nevű sith harcosunk, akit klónoztak, viszont a visszatérő emlékei miatt ismét Darth Vader ellen fordul, hogy megtalálhassa szerelmét. Igazából nincs is többről szó, végig kell verekednünk magunk az utunkba kerülő roham osztagosokon és lépegetőkön, hogy végül célba érjünk. Amilyen szép, érdekes és változatos helyszínek voltak a korábbi részben, itt legtöbbször zárt, néha ismétlődő helyeken fogunk küzdeni. Részünk lesz űrcsatákban, viszont előtte ki kell hogy szabadítsuk régi mentorunk Kotha ezredest. Talán ez az egyik legjobb pálya a játékban, van egy kis szabadság érzete az embernek, illetve a fő boss - khmm... nem lövöm le a NAGY poént :-) - legyőzése is ad némi kihívást.

A bejárható helyszínek tényleg kritikán aluliak! Azért pár érdekesebb bolygót betehettek volna, úgy mint az előző részben, amikor még a jedik levadászása volt a feladatunk. Mikor megláttam az egyik előzetesben, hogy Joda mestert meglátogatjuk, éreztem egy kis pluszt a játékban. Aztán amikor elértem ehhez a részhez marha nagyot csalódtam. Leszállunk Joda házánál, köszönünk neki, bemegyünk a barlangba, kijövünk a barlangból és elköszönünk Jodától. Ennyi, se több se kevesebb. Nincs rá magyarázat honnan tudta Starkiller, hogy a Dagoba-ra kell mennie és miért! Egyébként az átvezető animációk az egekbe repítik a Star Wars hangulatot! Ha más nem, ezekért megéri legalább egyszer végig játszani. Rettentően hiányoznak viszont az előző részben látott grandiózus helyszínek! Mint fentebb írtam a pálya részek repetitívek, és fantáziátlanok. A harcok szintén bár bevallom easy-n kezdtem el a játékot. Lehet, hogy közepes nehézségi fokozaton nagyobb kihívást kaptam volna. Sebaj, egyszer még biztos, hogy végig fogom játszani, de nem egymás után háromszor (!!!) mint az előző részt!

Pozitívum, hogy az összedobált játékmenet ellenére ez végre egy becsületes PC-s verzió. Míg az előző résznek a közvetlen, optimalizálatlan átirat volt a legnagyobb hibája addig ennél a résznél nem éreztem ilyet! A menüt végre igényesen megcsinálták, vannak normális opciók, ki-be lehet kapcsolgatni amit akarunk, szépen lapozható és átláthatóra sikerült, továbbá az átvezető animációk is a monitorunkhoz lettek optimalizálva! És igen, mégegyszer leírom, hogy az átvezetők olyan állat módon jók lettek, hogy néha az államat keresgéltem a földön! A hanghatások is nagyon jók, a szinkron hangok ismét első osztályúak bááár Starkiller karaktere szerintem ezúttal már túljátszott! Még mindig azt mondom, hogy 10x szimpatikusabb mint az Episode 3-ban Anakin de azé' ennyire nem kellett volna túlfűtötté varázsolni! Itt megjegyzem, hogy Darth Vader-től meg lassan herótom van. Ezúttal már sokkal elcsépeltebb, olyan egy helyben topogó balfasznak tűnt! Fura mert az előző részben át lehetett érezni milyen irgalmatlan!

A grafika szép, vannak jó effektek pl. a víz és a tükröződések első osztályúak, a karakterek szépen ki lettek dolgozva de ne ez legyen egy játék legfőbb erénye. A gépigény valószínűleg nem sokat változott, ahogy a grafika is inkább csak ránc felvarráson ment keresztül. Érdekes, hogy a 8 GB memória ellenére a progi elég sokat töltögetett winchesterről, pedig direkt a Velociraptorra telepítettem :-/. A kivégzések és az ezekhez tartozó gomb kiosztás néha az őrületbe kergetett! Volt hogy két kézzel kellett püfölni a billentyűzetet ahhoz, hogy le tudjak valamit győzni-rombolni! A kifejleszthető képességeink és az ehhez tartozó rendszert sajnos lebutították, ami szerintem fájó pont, vissza lépés az előző részhez képest. Lehet viszont két kézzel fénykardozni, és gyönyörködni a leszakadó végtagokban. Pompás. A Dragon Ball mintájára "szuper jedivé" változó lehetőségtől pedig a fejemet fogtam! Ekkora hülyeséget csak a 10 évesek kedvéért találtak ki szerintem, hál Istennek ezt a funkciót nem kötelező használni! :S

Ha már ennyire folytatni akarták az arany tojást tojó tyúk kalandjait rászánhattak volna több időt a fejlesztésre, mert a pozitívumok ellenére sajnos elég soványka lett az FU2. Hiába szakadnak a végtagok, hiába szebb a grafika, hiába megyünk Jodát látogatni és hiába van mindkét kezünkben fénykard, ha a játékidő, kidolgozottság és minden más visszalépés az előző részhez képest! Alapból badarság a történet, és nehezen emészthető a belemagyarázás. Ha ehhez hozzá vesszük az árkádosnál is árkádosabb játék mentet azt kell hogy mondjam a Force Unleashed 2-t megillető pontszám ezúttal csak 6/10. Ha nem kapnak észbe a Lucas-ék, akkor sajnos a folytatás sem lesz jobb, pedig ebben a formában már erre is kár volt erőt pazarolni!

Utolsó módosítás: 2010.12.04. 18:47

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2010.12.04. 20:49
Remek írás, és egyet értek vele. Hamarosan jön is a hivatalos ismertető részemről, majd csekkold.:-D
Razor03
2 | Razor03 2010.12.04. 21:11
Szia Creative! Köszi és kíváncsian várom!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.