Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Retee blogja

Pro Evolution Soccer 6 online

Retee | 2010.05.31. 14:34 | kategória: játék | 0 hozzászólás

A Pro Evolution Soccer szériát nem hiszem, hogy be kéne mutatnom bárkinek is, ellenben az online részt vélhetően kevesebben ismerik - főleg a FIFA-hoz képest.

Ennek egyszerű az oka, sajnos a Konami nem hogy hazánkkal, de úgy általánosan Európával sem különösebben törődik, így egyáltalán nem egyszerű megvásárolni az eredeti játékot. Most mégis egy PES online lehetőséget ajánlanék mindenkinek, igaz a bejegyzés véletlenül sem az új Pro Evolution Soccer 2010-ről, hanem a régebbi, 6-os verzióról szól. Ezt a részt pláne kevesen nyüstölhették multiplayer módban, egyszerűen azért, mert hazánkban szinte lehetetlen volt beszerezni, én is csak a tesztpéldánynak köszönhetem, hogy nem maradtam ki a mókából.

De miért egy régebbi verzió? Két okból. Az egyik: a Pes 6 volt az utolsó klasszikusan számozott rész, amely után a széria sokat változott, szerény véleményem szerint hátrányára, és elkezdett "elFIFAsodni". Nyilván van aki így is imádja, nincs is ezzel baj, de sokaknak hiányzik a régi PES játékmenet.
A második: a PES6 volt az utolsó igazán jól játszható darab online. Az újabb részekkel rengeteg a probléma (lag, csalás, funkciók hiánya).

Így nem véletlen, hogy mikor leálltak a hivatalos Konami szerverek, a játékosok nem adták fel, és néhány lelkes tag létrehozta a PES6J.net-et. Itt azóta is dúl az online "hadviselés" (ráadásul mivel nem a Konamival kommunikál a szerver, így a játék eredetiséget sem vizsgálják a hírek szerint).

A 6-os rész online változata pedig még mindig remek móka, és igen egyszerű a csatlakozás, ahol aztán több száz játékossal lehet megmérkőzni, s még a klánozási hajlam sem veszett ki a közösségből.

Hogyan csatlakozhatsz? Röviden bemutatom.

1. Feltelepíted a PES6-ot - nem raksz rá semmilyen patchet, ezek jó része ugyanis tiltott.

2. Total Commanderben megkeresed a windows\system32\drivers\etc\ mappában a hosts filet (nincs kiterjesztése). F4, majd valami ilyesmi fogad:
"# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# Mintafájl a Microsoft TCP/IP for Windows-hoz.
#
# Ez a fájl IP címek és NT számítógépnevek (NetBIOS nevek) egymáshoz
# rendelésére szolgál. Minden egyes tételt külön sorba kell írni, először
# az IP címet, azt követően pedig a hozzá tartozó nevet. A cím és
# a név között legalább egy szóköz vagy tabulátor karakternek kell lennie.
#
# A # jel általában a megjegyzést tartalmazó sorokat jelöli, néhány
# kivételtől eltekintve (ezeket lásd alább).
#
# Példák:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # forráskiszolgáló
# 38.25.63.10 x.acme.com # x ügyfélállomás

127.0.0.1 localhost

Az ip címsor alá odamásolod az alábbit:
::1 localhost
210.249.144.166 we9stun.winning-eleven.net
217.112.88.118 pes6gate-ec.winning-eleven.net

Elmented, majd bezárod a filet.

4. Ellátogatsz a Pes6J oldalára, ahol regisztrálsz. Ezután kapsz egy e-mailt, amiben meg kell erősítened a reget.

5. Elindítod a PES6-ot, ahol a Network opciót választod. Némi tesztelés után megkapod a bejelentkezési képernyőt (serial és jelszó). A serialt nem bántod, a jelszóhoz pedig beírod a PES6J-n regisztrált hozzáférésed jelszavát.

6. Létrehozol magadnak egy profilt. Összesen hármat lehet, de első körben pont elég egy, hiszen eleinte ha kezdő vagy, úgyis elvernek. Sebaj, tapasztalatokat gyűjtesz, megtanulsz védekezni, támadni és végül nyerni is. Ha sikerül, új profilt hozol létre, és indulhat a pontgyűjtés, meg a ranglistás helyezésekre ráhajtás.

NE regisztrálj két hozzáférést. Örökös tiltás jár érte, soha többé nem fogsz tudni játszani.

Fontos infók:

A. A billentyűzetet a PES6 setupnál állíthatod be, a mellékelt képen azt láthatod, hogy melyik gomb mi. Ha kezdő vagy, érdemes gamepadet használni, de ha az öreg billentyűzetedben bízol, az sem baj.
B. Nem csak 1vs1-et játszhatsz, hanem 2vs2 is (lásd videó). Ez teljesen másfajta játék, szerintem jobb móka, mint a hagyományos kihívás, de vigyázz, itt is számít az eredmény.
C. Ha valaki kilép meccs közben, tiéd a győzelem 3:0-ás végeredménnyel - és fordítva.
D. Elvileg a chaten csak angolul lehet beszélni, de valójában mindenki spanyolul, németül, francául karattyol. A fórumon viszont CSAK angolul - kivéve az egyéb nyelvek részleget.
E. Szabályok nem nagyon vannak. Legyél normális, ne anyázz, ne csalj, légy sportszerű. 2v2-nél passzolj, játék közben ne menj el telefonálni stb.
F. Ne használj kezdésként semmilyen patchet. A fórumon utána tudsz nézni, hogy mi engedélyezett, és mi nem. A grafikai csomagokért általában nem jár ban, ellenben a keret változtatásáért kaphatsz. Épp ezért ne szerkeszd át a saját adatbázisod keretét sem.
G. A játékosok neve utáni pontszámok emberünk átlagát mutatják. Nagyjából ezt lehet róla elmondani:
400 alatt: nagyon gyenge
400-500: gyenge
500-600: átlag
600-750: erős
750 felett: fanatikus.
A pontok kiosztásánál számít, hogy: milyen pontszámú ellenfél ellen játszottál, mi lett a végeredmény, hány gólt lőttél és kaptál.
H. Mielőtt online játszol, gyakorolj kicsit a single részben. Nem pont ugyanaz, de néhány alapdolgot (indítás, védekezés, gólszerzés) itt is meg lehet tanulni.
I. A billentyűkiosztás egyszerű, de rengeteg trükköt lehet kivitelezni a megfelelő kombinációkkal. Például ha előbb a hosszú indítást nyomod meg, majd hozzá a szöktetést, akkor nem alacsony, hanem magas indítást kapsz. De ez csak egy a százból, olvass utána, próbálkozz.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.