Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Retee blogja

Sony Ericsson - vég(re)

Retee | 2012.02.20. 16:05 | kategória: mobil | 0 hozzászólás

2001-ben indult és idén februárban ért véget a Sony Ericsson története, miután a japán vállalat bejelentette, hogy kivásárolta a svédeket az üzletből, az együttműködést ezért leállították és a továbbiakban Sony Mobile Communications néven folytatják az ipart. Persze semmi sem történik véletlenül, a szakítás oka itt sem egy hirtelen döntés következménye, hanem a 2011-es év gigantikus vesztesége, melyhez már csak extraként csapódott hozzá az, hogy maga a Sony is igen haloványan teljesített tavaly.

Nyilván az "elhalálozás" okai korábbra mutatnak, egész pontosan a 2007-től 2010-ig tartó periódusra, amely az okostelefonok térhódításáról szólt, csak épp ezt nem mindenki vette észre. Elsősorban a Nokiát szokták azzal vádolni, hogy buta, nagy és főképp elkényelmesedett cégként azt sem tudta hova kapjon, mikor először az iPhone, aztán pedig az Android kezdte el ráncigálni a trónját. De ha ez igaz a Nokiára, vajon mit lehet mondani a Sony Ericssonra? A cégre, amely látszólag észre sem vette az új generáció megjelentét, és bár külsőleg mutatós darabokat adott ki, tudásban a C kategóriás versenyzők közé száműzte magát. Tény, a SE sokakat mindig is különleges formáival érintett meg. A korai mobilos korokban szinte ő volt az egyetlen, aki tényleg különbözni próbált a Nokiától, és saját vonalakkal, ötletekkel támadta a nagy ellenlábast. Ezen - szerencsére - az utóbbi években sem változtatott. Leginkább régi favoritját próbálta futtatni, azaz a tökéletes zenei élmény hajkurászását (kívül-belül), így született meg a tényleg pöpecül festő Walkman mobil (kép mellékelve) és néhány testvére is. A 2008-as és a 2009-es évet azonban úgy tűnik, hogy képtelenek voltak kiheverni. A sok szépen csillogó, de tudásban a HTC-től, LG-től, Samsungtól fényévekre settenkedő mobiltelefon nem hozta a várt sikereket, ez pedig lassan a céget is arra ösztönözte, hogy észrevegyék, a világ egy kicsit másabb már, mint amit ők 2001-ben elképzeltek. Az utóbbi bő egy év veszteségei azért is tűnnek meglepőnek, mert a svéd-japán vegyes válogatott végre a forma mellett a tartalomra is odafigyelt, így születhettek meg - kategóriájukban - olyan dizájnos, és végre tényleg okosfonok, mint például a Xperia X10 Mini Pro, illetve a nagyobb és felszereltebb tesó, a Xperia Mini Pro. Nem mintha qwerty billentyűzetes készülék ne lenne több, de összehasonlítva mondjuk az LG borzalmával, vagy épp a Motorola megvalósításával, azért észrevehető, hogy az SE tervezői még mindig tudják, hogy mitől döglik a légy. Gyanítom, hogy az összeomlás - ahogy a Nokiánál is - a túl lassú reakció után törvényszerűen kialakuló "öreg és buta" vásárlói érzetnek köszönhető, mikor már hiába fejlesztettek gőzerővel a mérnökök, a közönség jó ideje lefelé tartotta a hüvelykujját.

Azonban a Nokia Lumia és a Sony Ericsson Xperia család új tagjai pontosan azt bizonyítják, hogy korai még leírni az öregeket, akik igenis tudnak változtatni, miután jó sok millió dollár elvesztése után úgy döntenek, hogy ideje akarniuk is. Az irány és a verseny tehát jó, s bár egy nagy (és nagyon megszokott) márkanév mostantól eltűnik, valójában ez inkább a haladást, mint sem az elhullást jelképezheti - ha a Sonynál is így gondolják.

Utolsó módosítás: 2012.02.20. 16:16

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.