Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

A magyar horror

rootshaper | 2011.01.20. 16:21 | kategória: film | 6 hozzászólás

Támadt egy korszakalkotó ötletem pár napja. Az fogalmazódott meg bennem, hogy mint horror rajongó, kismillió ebben a stílusban készült filmet fogyasztottam már el és érzek magamban arra némi elhivatottságot, hogy végre a magyar pöcegödör színvonalú semmiről sem szóló filmek mellé egy igazán nagy durranást is beírjak a filmtörténelem könyvébe. Oké, lehet ez kicsit nagyzolósan hangzik, de mivel nem tudok egy darab ilyen filmet sem a nem túl széles magyar felhozatalból (nem, az Üvegtigris nem ide tartozik!) ezért talán még lenne is piaca, ha úgy vesszük.

Nem valami megszokott, halivúdi "négy szőke picsa, meg egy űber macsó elakadnak buliba menet a sötét erdőben, majd találnak egy házat és ott pont egy gyilkos lakik" stílusú rettenetre gondolok, s nem is a "meghalt egy kisgyerek a házban ahova egy család költözik és őket kísérti a szelleme" kategória lenne a cél. Sokkal inkább valami történetében és alapötletében nyomasztó, nem a folyamatos be-bevillanó gonosszal ijesztgetni próbáló vonulat az, ami engem izgat és látok benne lehetőséget. Nyilván egy ilyen alkotást sokkal keményebb dió összehozni, mint egy "template" alapú, horrornak nehezen nevezhető borzalmat.

Tehát adott a lehetőség, nekem lennének ötleteim, de semmi pénzért nem teregetném ki őket egyelőre a "nagyközönségnek", mert féltem őket, akár még jók is lehetnek. Kellene pár rátermett, szabadidejét nem sajnáló és lelkes fiatal/öreg/fiú/lány, aki ebben részt venne szívesen, aztán indulhat is a buli. Kezdésnek akár egy rövidfilm is megtenné, de nem zárkózom el a másfél órát felölelő produkcióktól sem.

Gondoljunk bele abba, hogy egy kézi kamerával valamint egy jó alapötlettel a Blairwitch Project is (csak az első!) a maga nemében milyen jóféle alkotás lett. Helyszín van hozzá itthon is rengeteg, egy kézikamera beszerzése már nem egy akkora tétel manapság, hogy lehetetlen legyen, valamint azt hiszem, horror rajongókból is akad itthon bőséggel, szóval ne kíméljetek, lehet ötletelni! Aztán meglátjuk majd, hogy mi sül ki belőle :)

Hozzászólások

cygary
1 | cygary 2011.01.20. 18:22
Kétlem hogy ne lett volna már ilyen próbálkozás, egyszerűen túlságosan sok amatőr filmes van, manapság bárki hozzájuthat kamerákhoz ahogy te is mondtad. Az én fejemben is volt már ilyen ötlet, hogy na majd én (Fotózás a hobbim, ezért főképp helyszínekkel, fényekkel, színekkel és szögekkel kapcsolatos ,,játék'' érdekelne engem a kamera mögül) megmutatom hogy milyen frankó dolgokat lehet letenni az asztalra: aztán mégis mindig arra jutok hogy azért ott állva, egy szem kamerával a kezedben, (ami ha nem fél milliós tételt takar eleve kétes minőséget ad főleg hang tekintetében) rájössz hogy mégsem olyan egyszerű a dolog Aztán jönnek az ínyencségek minthogy egy horrorfilmnél fontos dolog a történet, a szereplők hiteles játéka, mivel a félelmet iszonyatosan nehéz hitelesen átadni. Megjegyzem, sose értettem miért nem lehet legalább pár drámás ismerőst megkérni hogy szerepeljen egy-egy ilyen munkában, és miért kell mindig a családból, baráti körből megkérni valakit.

Nem beszélve a megvilágításról, a hangról és még ezernyi olyan változóról, amit ha nem profi módon oldasz meg, a film nem lesz több egy amatőr próbálkozásnál, amivel tele a virtuális polc, ennek ellenére egyik sem kiemelkedő. Félre ne érts, nem vagyok otthon a témában de érdeklődve figyelek minden ilyen próbálkozást. Ha ezt viszont komolyan gondolod, nyugodtan teregess ki pár ötletet: Szerintem fölösleges azért aggódnod hogy valaki ellopná ami a tied, nyilván így 2011 tájékán senki sem tojik spanyol viaszt, és több jelentkező lenne ha látnák hogy tényleg valami különleges dologról van szó.
2 | ShuleyvA 2011.01.20. 18:39
Én támogatom, történetvezetésben talán tudok segíteni. :D De mégis... mit merre hogyan? Mi az alapkoncepció? Vagy most csak arra vagy kíváncsi mennyi embert érdekel a dolog? Amúgy meg, ha jó a forgatókönyv és nem igényel monumentális jövőbeli helyszíneket, akkor simán megoldható. Meg aztán ott van az a bizonyos "már a sztori elviszi a hátán a filmet" dolog is. De cygarynak abban mindenképpen igaza van, hogy mindez semmit sem ér néhány drámás kolléga nélkül! Az ötlet meg olyan dolog, amit senki sem tud úgy megvalósítani, ahogyan azt a gazdája elképzelte. Ha a csattanót nem árulod el, már bukták a kémkedők - ugyanis a csavar az egyik legnehezebben kreálható dolog ilyen téren... is.
3 | rootshaper 2011.01.20. 19:02
igen, elsősorban az érdekel, hogy mennyi embert mozgat a dolog. az ötletem véletlen sem igényelne semmi futurisztikus díszletet, vagy akármit. van épp elég ennek megfelelő helyszín az országban. inkább amolyan Stalker-es dologra gondoltam. ez alatt pedig a játékot értem most, nem a filmet. aztán ott volt a zseniális Happening c. film, amiben valójában nem tudtunk meg semmi konkrétat, mégis végig szorongás ölelte a nézőt. legalábbis engem nagyon. lehetne azért mit, meg hogyan alkotni... ami buktató, az tényleg a hang. egy Canon EOS fényképezővel viszont olyan képeket lehet rögzíteni HD-ban, mozgóképként, hogy az bizony minden márcát simán megugrik. a képpel nem lenne sztem baj, csak egy jó mikrofon kellene hozzá még, utólag is alá lehet vágni a hangot akár. van egy kis ismeretem AfterEffects-ből is, kezdetleges speckó effektekhez, színkorrigáláshoz meg hasonlókhoz zsír. amúgy én inkább ötletelnék a cuccal kapcsolatban, meg a vágás az ami nagyon érdekel, azzal lehet aztán még hatást fokozni.

szal az alapkoncepció egy lepukkant környezetben játszódó, "nem tudjuk mi az de ottvan" tényezőre alapuló alacsony költségvetésű, kevés szereplős cucc lenne. lásd Sleuth, amiben 2 szereplő és gyakorlatilag egy helyszín volt látható, mégsem fulladt teljes unalomba. ha fegyverek is kerülnének bele esetleg, zsíros kis Airsoft puskákat tudok kölcsönkérni, sokfélét is akár.

na de tényleg, a lényeg, hogy lássam, van-e akit érdekel a dolog, és mivel tudna hozzájárulni a produkcióhoz :)
Aryx
4 | Aryx 2011.01.20. 19:56
Öhhmmm, hááát, izémizé...
Messze nem akarlak elkeseríteni, de nem valami meggyőző ez az alapkoncepció. Lepukkant környezet, láttunk már ilyet soxor, de belefér, a "nem tudjuk mi az, de ott van"-t a horrorok/thrillerek több mint fele megint csak ellövi.
Ami el kéne, az a minél kevesebb, de ezzel együtt minél árnyaltabb, kidolgozottabb, szerethetőbb karakterek egy viszonylag egyszerű, de mégis jól kitalált történetben, ügyes sztorivezetéssel.
Fegyvereket hanyagold mindenképp, már egy apró bicska is kisebb biztonságérzetet nyújt a közönségnek.
Nem tudom, mennyire vagy otthon a filmezésben (megnyugtatlak, az én filmezős tapasztalatom 0), de ha van már egy kis virtualdub/movie maker-es múltad a vágás, stb. terén, ill. később átnyergeltél pár perces kisfilmekre, akkor tudni fogod, mi is az a dörgés. Bárhogy is, de sok sikert.
Retee
5 | Retee 2011.01.20. 20:44
A hosszú filmmel meg fogtok szenvedni. :) Mi anno gyakorlat céljából forgattunk egy 40 percest és most ha a vágást el is felejtjük, akkor is igen halálos volt. Mondjuk az alapkoncepció nyújt némi segítséget, egyetlen, elvileg eldugott helyszín és kevés szereplő. Nálunk azért olyasmivel is meg kellett küzdeni, mint mikor vasárnap reggel 6 kor az arra bicikliző nénike majdnem leesett a keróról, mert az utcán öt talpig csuklyás egyénbe futott bele...:D
Azért nem lesz egyszerű a dolog, mert a kézikamerázás filmeknél csak azt hiszik, hogy azt bárki össze tudná hozni. Abban is ott a rendszer, a tengelyszabály, a világítás stb. (utóbbit nem olyan nehéz megoldani, menjetek el a Baumaxba és vegyetek ilyen reflektorszerű állólámpákat (500 watt körül, esetleg 1-2 extra izzóval)). 5-10 ezerből kijön és elég jól használhatóak az éjszaka közepén is (valami kisebb meg jó lesz ellenfénynek). Amúgy rengeteg mozis cuccot lehet kölcsönözni, pl. mikrofont is, és teljesen baráti áron. (utóbbi nagyon fontos, mert a hangra érzékeny az ember, a kézikamerás filmekben is csak azért zörög a hang, mert így került a forgatókönyvbe, és nem azért, mert így tudták felvenni).
No meg a legfontosabb: írjatok forgatókönyvet, de előre. Ne regényt, mert azzal nem értek semmit, hanem - lehetőleg technikai - forgatókönyvet.
Sok sikert.
6 | rootshaper 2011.01.20. 20:53
az már bőven jó, hogy ötletekkel meg tippekkel beszállnak az emberek. meglátjuk mi lesz ebből :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.